26-08-2008

Zomerschaak ronde 11

Loensreptiel

Gisteren ging ik weer eens naar het DSC, niet om de laatste ronde van de lange zomercompetitie te spelen, maar om acht keer te verliezen voor de zgn. Marten Klouwen-beker. Afgelopen donderdag kreeg ik namelijk een mailtje van R double-U, waarin hij schreef dat hij de wedstrijd het liefst in de laatste ronde van de zomercompetitie kon worden gespeeld. Ik mailde een zeer beknopt antwoord terug, namelijk dat ik dan wel kon. Vervolgens kreeg ik geen reactie. Ik bereidde me natuurlijk op het "ergste" voor... :P

Dus toen was ik in het DSC en ja hoor... Geen Leon te zien. Dan maar gewoon snelschaken en eigenlijk had ik daar niet zoveel trek in. De hele tijd tegen dezelfde mensen spelen. De meesten kon ik toch wel aan. Maar ik voelde me vandaag strijdlustig en ik wilde toch ook wel een mooie score behalen. Dat moest toch kunnen. Maar ja, als ik de adrenaline door m'n lijf voel gieren, is het pas echt oppassen...

Zwak begin
Dat merkte ik al snel. Ik speelde met wit tegen Bert Kieboom en hij speelde voor de verandering Frans. Hij sloeg ook nog eens op e4 en ik besloot een beetje maf te spelen. Helaas voor mij zag ik dat ik al snel heel slecht kwam te staan. Dat was niet de bedoeling... Gelukkig keerden de kansen in een eindspel, waarin ik door een trucje een stuk won. Helaas had ik te weinig tijd om een eindspel met een paard en twee pionnen tot winst te voeren.

Daarna speelde ik tegen Simonian. Ik had hem die avond al twee keer verslagen en dat lukte nu weer. Het ging best soepel, al speelde ik het op het eind wel erg slorig uit. Hij had vanwege een penning ergens en stuk kunnen terugwinnen. Dat deed hij niet en met nog enkele seconden op de klok zette ik 'm mat met een toren en paard meer.

Vervolgens ging het tegen Eddy of Squares weer helemaal mis. Hij lokte me in een Sveshnikov of iets dat er op lijkt en ik probeerde me een variant te herinneren. Hoewel het me wel bekend voorkwam, speelde ik het niet handig en gaf ik maar een eigen draai aan de partij. Ik stond niet echt briljant en toen ik in tijdnood nog een aanval over me heen kreeg, was het afgelopen. Wat een flutpartij...

Tegen Gert Pijl ging het niet beter. Hij wilde een pion winnen in de opening en ik zag niet hoe ik dat ding terugkreeg. De partij ging gewoon niet lekker. Pas toen hij ging afwikkelen, kreeg ik kansen. Ik had opeens een toreneindspel met twee pionnen meer. De tijd ging weer meespelen en ik ging door m'n vlag toen ik mijn tweede pion wilde laten promoveren.

2 uit 4... Wat een stom geploeter weer, dacht ik. En dan nog tegen Pieterse. Gelukkig speelde hij... eh... niet zo goed en won ik. Mijn witscore was weer 50%...

Toppers
Na de partij tegen Pieterse heb ik m'n scores niet meer zo bijgehouden. Ik speelde ergens halverwege het toernooi tegen FM Henk, die Ewood versloeg. En dat terwijl Ewood voor m'n gevoel goed bezig was. Hij had tot dat moment alles gewonnen. Maar goed, ik kon tenminste laten zien dat ik het beter kon dan Ewood en dat is ook wat. Ik had nog gezien dat FM Henk verloor van Rami Koch en ik dacht dat mij dat ook maar eens moest lukken. Ik kwam dan ook erg goed te staan. Een stelling die iedereen wel wil hebben. Helaas bleek eens te meer dat ik zoiets niet kan uittikken. Ik zou wel eens willen weten hoe ik dat kan oefenen, want het begint vervelend te worden. Misschien was b4, om mijn paard op c5 even te dekken, niet zo goed. Ik denk dat ik Dh5 een zet te laat speelde. Daardoor deed zwart ook weer een beetje mee en in tijdnood ging alles mis.

Vervolgens speelde ik tegen Ewood... Hij deed 1.b3?! en ging schuiven. Dat ging ergens een beetje mis, want hij moest mijn ...Da5+ met Ke2 beantwoorden. Toch lukte het me niet om er van te profiteren. Sterker nog, op het einde stond ik heel slecht en bood hij met drie tegen nul seconden remise aan. Wel grappig... ;) Achteraf vertelde hij hoe slecht het wel niet ging en dat hij zo veel over het hoofd zag.

Na deze twee "toppers" kabbelde m'n "toernooi" naar een weinig enerverend einde. Zo had ik het niet eens door dat mijn partij tegen De Ruiter de laatste ronde was. Het was eindelijk weer eens een partij die soepeltjes verliep. Tom speelde een "gewone" variant van het Spaans en besloot om d5 en g4 te spelen. Ik speelde daarop ...h5, gevolgd door ...Lg5. Ik kwam op de koningsvleugel opeens aan het roer en dan blijk ik ook best eens te kunnen offeren. Zo sloot ik het toernooi nog best aardig af.

KNSB-ratings
De ratings van augustus zijn sinds kort te bewonderen op de
ratingsite van een CM. Voor BSG ziet die lijst er niet zo best uit, met vooral minnetjes. Voor BSG 1 ziet de lijst er zo uit:
1. H Ree g 2423 (2423)

2. L Pliester m 2367 (2382)
3. La Ootes 2297 (2297)
4. V Rothuis [m] 2283 (2288)
5. H van der Poel f 2271 (2271)
6. T van der Heijden 2246 (2246)
7. E de Groote 2241 (2238)
8. Le Ootes 2103 (2105)
9. C van der Heijden 2100 (2100)
10. J de Groote 2087 (2087)


Gemiddeld 2242, maar dat zal nog wel wat stijgen.

FIDE-ratings

Dan over naar de FIDE-ratings. Onlangs werden de mutaties voor de volgende periode gepubliceerd. Dit zijn de mutaties (indien van toepassing in haken gegeven achter de julirating):
1. H Ree g 2416
2. L Pliester m 2383

3. V Rothuis [m] 2357 (+12,8)
4. H van der Poel f 2296
5. E de Groote 2251 (-43,05)
6. T van der Heijden 2245
7. La Ootes 2223 (-12,6)
8. C van der Heijden 2116
9. Le Ootes 2064 (+35,1)
10. J de Groote 1995 (+4,2)


Ook hier is geen stijging te zien, het gemiddelde is 2234,6 op de julilijst en wordt 2234,2 op de oktoberlijst. Toch denk ik dat sommige FIDE-ratings wel erg laag zijn en dat het een vertekenend beeld geeft. Wel opmerkelijk dat Ewood straks voor het eerst een lagere FIDE-rating heeft dan zijn KNSB-rating. Daardoor hoort hij nu bij ondergetekende en de Ootessen, die dat ook hebben.

Verschil FIDE en KNSB

Het verschil tussen FIDE- en KNSB-rating is vrij gering bij BSG. Misschien is het een goed teken, omdat het vaak bij lager gerate spelers voorkomt dat hun FIDE-rating veel hoger is dan hun KNSB-rating. Hieronder een lijstje van grootste verschillen*:
Speler, verschil juli, verschil oktober

1. V Rothuis +74 +86,8
2. H van der Poel +25 +25
3. L Pliester +16 +16
4. C van der Heijden +16 +16
5. E de Groote +10 -33,05
6. T van der Heijden -1 -1
7. H Ree -7 -7
8. Le Ootes -39 -3,9
9. La Ootes -74 -86,6
10. J de Groote -92 -87,8

* FIDE - KNSB

Gemiddeld hebben de BSG'ers een KNSB-rating die 7,2 pt (juli) of 7,6 pt (oktober) hoger is dan de FIDE-rating. Dat is gek, aangezien FIDE-ratings over het algemeen hoger zijn, waardoor je makkelijker je FIDE-rating kunt spekken. Dat gebeurt niet en dat komt vooral doordat niet alle toernooien voor FIDE meetellen. Daardoor is de rating lag bij jongere spelers vaak nog veel groter dan bij de KNSB-rating, als ze op een relatief lage rating zijn begonnen.

Statistieken

Tot slot nog de statistieken die de FIDE de laatste tijd bijhoudt. Hieronder een (verouderd) lijstje van scores van spelers in BSG 1:
Download SpelerScore2.txt

Misschien zoek ik binnenkort wel de nieuwste statistieken op. De cijfers zeggen lang niet alles, maar wel iets.

PS: Waarom worden die regeluiteindes soms omgezet? Dan krijg ik steeds van die lelijke halve regels tussen de alinea's en dat vind ik lelijk. Nu moet ik steeds na een publicatie die dingen handmatig goed zetten en daar baal ik van.
         

2 opmerkingen: