31-08-2008

Eredivisie ronde 1

Een goed begin is een daalder waard
Afgelopen weekeinde stond weer in het teken van het Nationaal voetbal. Het seizoen 2008-2009 is eindelijk begonnen. Na de Olympische Spelen en wat slappe oefenwedstrijden mochten de ploegen onderling uitvechten wie het slechtste was.

De eerste klap is het halve werk
De Johan Cruijff-Schaal ging een keertje voorbij aan Ajax. Ditmaal stonden PSV en Feijenoord tegenover elkaar en won PSV. Daarmee begon PSV het seizoen al goed en het werd nog beter toen FC Twente door Arsenal werd uitgeschakeld voor de Champions League. De 0-2-thuisnederlaag beloofde al weinig goeds. Goed was het spel in de return dan ook niet.

De indeling voor de CL en UC werd onlangs bekendgemaakt. Er staan tien zware kwalificatiewedstrijden te wachten:
NEC - Dinamo Boekarest
Vitoria Setubal - Heerenveen
Stade Rennais - Twente
Ajax - Borac Cacak
Feijenoord - Kalmar FF

PSV
lootte voor de CL weer eens Liverpool en een Franse ploeg. Erg origineel zijn ze niet bij de UEFA.

Liverpool - Tegenstander die ze niet ligt
Olympique Marseille - Weer eens een Franse tegenstander, ligt ze vaak wel
Atletico Madrid - Ze hadden ook Fiorentina kunnen trekken

Feijenoord
Voor Feijenoord beloofde de voorbereiding weinig goeds, maar ook andere ploegen hadden het moeilijk. Zo blameerde FC Utrecht zich tegen het Zeeuwse elftal en verloor Vitesse bijna al haar oefenduels. Op zich is dat niet erg, als je in de wedstrijden dat het er voor gaat maar wint. En laat dat nou net zijn wat niet gebeurde...

Vrijdag
Het openingsduel ging tussen Vitesse en Groningen, twee ploegen die ongeveer aan elkaar gewaagd zouden zijn. Maar niets was minder waar. Groningen won met maar liefst 0-4.

Zaterdag
In de eerste competitieronde spelen bijna alle favorieten uit. PSV lijkt het uitnadeel niet te deren. FC Utrecht wordt met maar liefst 1-5 ingeblikt. Minder goed vergaat het Ajax. Ze verliezen met 2-1 van Willem II. Ai, Marco van Basten, die met Oranje haast geen wedstrijd verloor, begint zijn carrière als clubtrainer niet best. Verliezen in een openingsduel is Ajax niet vaak overkomen, verliezen van Willem II evenmin.

Roda weet FC Twente nog net op remise te houden in eigen stadion, terwijl NEC, de enige hooggeplaatste ploeg die in eigen stadion speelde, de Graafschap met 2-0 klopt. De overwinning kwam pas laat tot stand. Ondanks dat doelpuntenmaker Worm volkomen terecht zijn tweede gele kaart incasseerde door zijn blote bast aan het publiek te showen, wisten de Nijmegenaren nog eenmaal te scoren.

Zondag
Op zondag spelen de gepromoveerde ploegjes en ze laten een goede indruk achter.
über alles Volendam speelt Heerenveen bijna van de mat, maar de Friese ploeg is bijzonder effectief. Vorig jaar liet NAC zien hoe ver je kan komen met Duits voetbal, dus misschien komt het nog wel goed met Heerenveen.

Datzelfde NAC speelt uit tegen AZ en kopieert de uitslag van afgelopen seizoen. En dat terwijl AZ goed speelt. Helaas missen ze de scherpte om het tot een goed einde te brengen. NAC, dat weinig kan afdwingen, neemt de twee cadeautjes gretig aan. AZ scoort één keer en slaat een cadeautje hooghartig af. Stijn Schaars presteert het om de penalty náást te schieten. Tja, als je niet wilt... Het bleef dus 1-2, de gifbeker is dus nog niet leeg voor AZ.

Feijenoord kwam al gauw op voorsprong tegen Heracles, maar de Guzman dupeerde zijn ploeg met een oliedomme actie. Hij deelde ff een elleboogje uit. Daar staat maar één straf op: een rooie kaart. Na de rooie kaart stortte Feijenoord in. Heracles kwam al gauw op gelijke hoogte en veegde vervolgens de vloer aan met Feijenoord. De Rotterdammers werden steeds meer teruggedrongen en de 2-1 leek slechts een kwestie van tijd. Feijenoord kon slechts hier en daar wat speldenprikjes uitdelen, maar niet op de kwetsbaarste plaatsen. Dat het uiteindelijk 3-1 werd, was niet eens geflatteerd. Nee, GertJan Verbeek heeft veel werk te doen. Zo mogelijk nog meer dan Marco van Basten. Toch denk ik dat hij Feijenoord er wel weer bovenop kan helpen.

ADO Den Haag begon het seizoen ook goed. Na één jaar afwezigheid, met een nieuw stadion, na een seizoen vol omkopingen, intimidatie, maar ook met een happy end, viel het met de deur in huis. Of beter gezegd: kasteel. Het was Sparta dat de kasteeldeuren wel erg ver had opengezet. In een bizarre wedstrijd, waarin ieder doelpunt wel werd veroorzaakt door een van richting veranderd schot, won ADO met maar liefst 2-5. En dat ondanks dat ze met 'n man minder speelden. En dat ondanks dat Spartia in het begin veel beter was. Ach, het was een dolle boel. Na afloop waren beide coaches ontevreden. Zo hekelde Wetzel de vrije trap waaruit de 2-3 viel. Ze waren op dat moment namelijk aan het wisselen. Foeke Booy klaagde juist over de stadionspeaker, die zijn eigen ploeg publiekelijk afviel. Zo bleef het nog lang onrustig in Rotterdam, dat in Excelsior de enige ploeg heeft die dit jaar goed presteert.

Uitslagen:
Download Ronde1.doc

Ratingsysteem

Dit jaar gebruik ik een ander ratingsysteem, dat wat eenvoudiger is. Er zijn geen bonussen meer te verdienen voor grote zeges en het thuisvoordeel wordt meegerekend. De invoer gaat nu eenvoudiger en het is nu mogelijk om de standen op te maken.

Stand:
Download ronde1.txt

En tot slot de hele excel-file. Het is een heel duur bestand, dus raak 'm niet kwijt.
Download EredivisieRonde1.xls

Geen opmerkingen:

Een reactie posten