13-08-2008

ONJK te Enschede V

Vijfde dag

In de zevende ronde kon eindelijk het interessante duel tussen Vin$-Le gespeeld worden. Gisteren kon dat niet, omdat de twee jongens allebei tweemaal achter elkaar met wit hadden gespeeld. Ditmaal kon het wel en kreeg Vin$ het witvoordeel. Dat gebruikte hij vervolgens om na veertien zetten in een straal gewonnen stelling remise aan te bieden. Lenaart greep het buitenkansje na enig nadenken aan.

Na de partij had Vin$ spijt als haren onder zijn oksel dat hij remise had aangenomen. Hij wilde niet van een vriend winnen. Ik liep met de jongens mee naar Les hotelkamer. We zaten daar wat te zitten, te schaken en na te denken over de vreemde gebeurtenis. Ondertussen waren de schoonmaaksters bezig het bed te verschonen...

Weer buiten probeerde Monique S Vin$ nog te troosten. Het leek niet veel uit te maken. Op dat moment ging d'r mobiel af. Het was Yge Visser. Hij had waarschijnlijk beter niet kunnen bellen, want hij schijnt inmiddels op non-actief te zijn gezet. (Ik heb het ook maar ergens gehoord.)
Daarna ging ik met Vin$ lopen. Langzaam maar zeker kwam hij uit zijn dip. Hij had er weer een beetje zin in. "Wat een dag", dacht ik. Zo denk je de winnaar al te kunnen aanwijzen en dan plotseling is het zo ver weg. Ik was blij dat Vin$ weer wilde spelen.

Remisevirus
Large en Ewood hadden het remisevirus opgelopen. Ewood raakte daardoor zijn 100%-score met zwart kwijt. Large had al een remise moeten afstaan. Hij stond trouwens behoorlijk goed, dus waarom het remise werd, is me niet helemaal duidelijk.

In de middagronde speelde Vin$ tegen Tony Zhang. Er werden wat zetten gedaan. Wit had misschien een plusje, maar de zwarte stelling was makkelijker te spelen, dacht ik. Opeens werden er rare zetten gespeeld, maar dat kwam omdat de partij remise was geworden. Niet slecht, maar misschien te voorzichtig.

Nullen
Verder gebeurde er weinig om trots op te zijn op de liveborden. Large ging er hard af op het livebord. Ik kan de partij niet beoordelen, omdat er rare zetten werden gespeeld. Zo kon niet gegaan zijn. De slotaanval zag er daarentegen normaal uit.

Het duurde maar en het duurde maar. Op een gegeven moment gingen de Baarnaars - waaronder ik - maar naar de Menza. Pascal zou nog op Ewood wachten. Zelf was ik een van de eersten die zijn maaltijd had samengesteld en ik ging op zoek naar een grote tafel. Die had ik uiteindelijk gevonden. In een enge, kille ruimte, naast allerlei gehorige machines, was een enorme tafel. Ik had m'n maaltje snel op en daar kwam Ewood. Hij had verloren en zei niks meer. Zijn gezicht sprak boekdelen.
Nog lelijker was de nederlaag van Lenaart. Hij verloor van Evert Rademakers en was kansloos voor de titel. Best sneu eigenlijk.

Zesde dag
Op de laatste dag gebeurde niet veel. De kamer was mooi opgeruimd en het was tijd voor de laatste ronde. Vin$ speelde al snel remise tegen Evert en gokte erop dat kleine Christov niet zou winnen van Le Roi. Hij zou daarmee gelijk krijgen, waardoor hij het toernooi met Roi en Evert won. Uiteindelijk scoorde Vin$ één weerstandspuntje meer dan Roi en daarvoor mocht hij Lenaart dankbaar zijn, die de laatste ronde won, maar ook Large, die de laatste ronde verloor. Was dit andersom, dan had Roi een weerstandspuntje meer gehad.
Het "incident" in de zevende ronde haalde veel glans af van Vin$' tot dat moment fraai gespeelde toernooi, maar hij mag volgend jaar wel meedoen aan de Young Masters. Dat was niet weggelegd voor Ewood, die zijn laatste partij nog wel won en met 5½ uit 9 nog boven Large eindigde. Zijn score van 1 uit 4 met zijn sterke kleur gaf te denken.
[Update 1; 18:00]
Lijst van BSG'ers:

1.
Vin$ 7
5.
Lenaart
16.
Ewood
20.
Large 5

Bulletin

Minder indruk maakte de bulletinploeg dit jaar. Renze Rietveld mocht de A-categorie dit jaar verslaan (geen idee hoe ik dat weet, want het staat niet op de site) en deed dat niet met verve. In de zevende ronde maakte hij de blunder van het toernooi door Lenaart met Large te verwisselen. Consequent wordt er gesproken over "Lars". Het vreemde is ook nog dat RR in Dieren, iets langer dan een week voor Enschede, tegen Lenaart speelde. Je zou dan toch wel verwachten dat-ie 'm dan nog wel zou herkennen... Verder klopte er wel meer niet. Lenaart bood zelf helemaal geen remise aan en hij eist een rectificatie.

Ewood wordt weer eens niet genoemd in de -overigens zeer beknopte- dagverslagen. Net als vorig jaar wist hij uit de schijnwerpers te blijven. Ewood heeft zijn stijl niet mee. Soms speelt hij zo saai dat je gewoon in slaap valt bij het naspelen van een partij. Dat komt misschien ook door het subtiele positionele spel waarmee hij zijn leeftijdsgenoten ver vooruit is. Zijn kracht is moeilijker te zien. Toch is het dan ook weer overdreven om zijn naam niet te noemen in de partijen die hij speelt.

[Update 2; 18:40]
Een ander gebrek is dat de verslaggevers niet de beschikking hebben tot een schaakprogramma. Daar kwam ik op dinsdag achter toen me gevraagd werd partijen in te voeren. Hierdoor zijn de partijen moeilijker te checken op blunders. Dan had Ewoods verliespartij in de één-na-laatste ronde vermoedelijk in een ander daglicht gestaan.

Ewood heeft volgend jaar nog een kans, Le niet meer. Hij heeft er echter uit gehaald wat erin zat.

Wordt vervolgd

8 opmerkingen: