Wet van Murphy
Na een groot aantal keren op de 17e van de maand te hebben gespeeld, speelde BSG vandaag, 15 februari, voor de Internetclubcompetitie tegen Terneuzen. Dit team stond eveneens aan kop met 6 matchpunten uit drie duels, maar belangrijker nog: zij hadden 40 bordpunten en wij 38½ en daar draait het allemaal om. Bij BSG speelde Ptr in de plaats voor mij. Ik heb niet gevraagd waarom ik buiten de basis ben gehouden, maar ik denk dat mijn hemeltergende gepruts van de afgelopen wedstrijd daar debet aan was. Ik snap het eigenlijk niet. Op Playchess speel ik - al zeg ik het zelf - best goed in 3+0-partijtjes, dus waarom het me met 3+3 niet lukt, weet ik niet. De spanning?
Chaos
De wedstrijd begon chaotisch. Ik zat rustig op Playchess naar een interessante match te kijken tussen Sergei Zhigalko en een mij onbekende Playchessheld. Kreeg ik opeens te horen dat Le, de teamleider, niet op Playchess kon komen. Hij zat op zo'n verrotte computer in het Denksportcentrum en blijkbaar werkte Playchess daar niet op. Het was inmiddels vijf voor half negen, vijf minuten voordat de match zou beginnen en ik kon ineens teamleider spelen. Ik moest ineens de indeling maken en die had ik niet even bij de hand. In plaats van het indeelschema op te zoeken, riep ik iedereen op om naar de toernooienkamer te gaan, om zodoende een toernooi te organiseren, net als Frans Peeters de vorige keer deed. En toen begon das elend...
Want opeens kwam Le online en hij nam mijn taken als teamleider weer over. Hij maakte een toernooi aan en voegde de spelers keurig toe aan de twee teams. Dat ging goed, totdat hij één speler van Terneuzen niet "zag". Het is een typisch Playchesseuvel dat ik met mijn vijf jaar Playchesservaring meerdere malen ben tegengekomen. Soms wordt een speler niet weergegeven, hoewel hij online is. Dat komt maar zelden voor, maar het is wel vervelend. Dat was nu ook zo. Iedereen zag dat "Eljo" (E. Roose) er was, maar Le helaas niet. Le besloot uiteindelijk het toernooi toch te starten, waarna die "Eljo" zichzelf handmatig moest indelen, maar dat was niet zo'n probleem.
Valse start
De andere drie partijen beginnen gewoon. BSG, dat nota bene uit speelt, maar de wedstrijd desondanks organiseerde, begon met zwart. VR had de taak Eljo te bestrijden, maar de wedstrijd kwam niet op gang. Pas nadat de andere partijen al tegen hun einde liepen, kwam VR in actie.
De te vroeg begonnen BSG'ers maakten echter een lelijke valse start. Allereerst ging Ptr koppie onder tegen Quutje (Q. Ducarmon), nadat hij steeds meer materiaal achter kwam te staan. Large verloor een pion en op het eind ook nog een toren tegen FM MF (M. Freeke) en tot overmaat van ramp verloor Ewood een remiseachtig toreneindspel van And again (J. Breukelman). Gelukkig won VR wel, waardoor de tussenstand na één ronde 3-1 was voor de reservebelgen.
Een oorzaak voor het slechte spel in de eerste ronde kan gevonden worden in het speeltempo, dat Le onhandig genoeg op 3+2 had gezet in plaats van de voorgeschreven 3+3. Maar zoals ik al eerder opmerkte: met 3+0 speel ik doorgaans nog betere partijen dan met dit gare speeltempo.
Echte chaos
In de tweede ronde mocht Ptr tegen Eljo en ook die partij werd pas heel laat gespeeld. VR zat al aan de cola voordat Ptr eindelijk aan spelen toekwam. Rare mensen. Wat is er nou zo moeilijk aan je tegenstander uitdagen? Zoals gezegd kwam VR niet verder dan remise tegen Breukelman. In een bekende Fransoos besloot hij al gauw zettenherhaling te nemen. En dat in een variant die slecht is voor zwart. Ewood bakte er in zijn eerste witpartij niet veel van en werd naar een nederlaag gespeeld. Large had een stuk geofferd tegen twee pionnen en kreeg meteen het stuk terug. Met twee pluspionnen zag ik het hoopvol in, maar toen ik eventjes niet keek had hij ineens verloren. "Dit was crap", merkte "Politeia" op. "We gaan verder in de meeting room", [sic!] zei hij en dus gingen we naar het meeting-point.
In het meeting-point speelde Ptr tegen Eljo en hij deed netjes wat meneer Elo van hem verwachtte, wat de tussenstand op 2½-5½ bracht. Vervolgens mengde Frans Peeters zich in de strijd. Hij verzocht iedereen om weer naar de "toernooien zaal" (hij blijft het verkeerd schrijven!) te gaan, waar het toernooi werd voortgezet. Nu werd het pas echt een chaos...
Er werd een nieuw toernooi gemaakt en dit keer werd wel iedereen ingedeeld. Het probleem was alleen dat er al twee ronden waren gespeeld. Dat was niet zo erg, want uit mijn ervaringen als TD weet ik dat je best uitslagen kunt invullen. Tenminste, dat kan met bijvoorbeeld een Zwitsers toernooi wel en ik neem aan dat dat met een Scheveningensysteem ook kan. Dus gewoon de uitslagen van de eerste ronden invullen en klaar is Frans.
Maar zo simpel was het niet. Volgens mij had meneer Peeters de teamindeling anders gemaakt dan Le, waardoor het schema weer in de war kwam. Ik probeerde via de chat nog informatie uit te wisselen, zonder daar ooit een reactie op te krijgen. Op de een of andere manier kregen de BSG'ers in de derde ronde opnieuw wit, een duidelijk teken dat de indeling niet deugde. Wel speelden ze tegen de goede tegenstanders, dat was al heel wat.
Spuit 11
BSG wist goed te profiteren van de ontstane chaos. VR knalde Quutje er krachtig af. Vervolgens redde Large zijn stelling met een kwaliteit minder en won Ptr opeens terwijl hij twee pionnen achter had gestaan. Zelfs Ewood won, wat betekende dat BSG de schade uit de eerste ronden plotseling ongedaan had gemaakt. Ongelooflijk.
Het was het moment dat onze "vrienden" uit Zeeland begonnen te zeiken. "Hoelang blijft een remiseaanbod gelden?", vroeg meneer Breukelman zich vertwijfeld af. Ik snap zijn probleem niet. Hij bood remise aan, dan wordt het aangenomen en dan is het weer niet goed. Large verweerde zich droogjes met het feit dat hij remise kreeg aangeboden terwijl hij aan zet was. Vervolgens merkte Eljo op dat er met de verkeerde kleur was gespeeld.
De kritiek op de toernooivorm werd steeds erger aan de kant van Terneuzen. Natuurlijk liep het vandaag van geen kanten, maar dat kwam door een euvel dat iedereen had kunnen overkomen. Dat het één keer misgaat wil niet zeggen dat het nooit meer voor herhaling vatbaar is. We hadden veel tijd en moeite kunnen besparen als het wel goed was gegaan. Wel hadden er dingen achteraf gezien anders opgelost kunnen worden, want nu leek het nergens op. Waarschijnlijk hadden we veel problemen kunnen oplossen als Le even was uitgelogd en daarna weer was ingelogd, of als we gewoon het oude toernooi hadden doorgespeeld, zonder naar het meeting-point uit te wijken.
Beslissing
De vierde ronde begon in ieder geval in etappes. Vooral FM MF zat flink te zeiken over de indeling. En dat terwijl ze de indeling hadden uitbesteed aan BSG en later aan de heer Peeters. Die antwoordde getergd dat FM MF de volgende keer zelf maar eens wedstrijdleider mocht zijn. ;) Vervolgens begon FM MF weer te brallen dat het "zoveel makkelijker is zonder techniek". Meneer Breukelman nam het vervolgens voor de heer Peeters op door te zeggen dat hij ons uit de brand hielp. De boodschap was duidelijk: BSG had er in de ogen van Terneuzen een potje van gemaakt. Reden temeer om die lui eens lekker van het bord te zetten.
Helaas verloor Ewood door een sterke vrijpion van Quutje, terwijl hij goed leek te staan. VR speelde uiteindelijk met de goede kleur tegen FM MF en stond comfortabel, toen de partij ineens werd herstart. De heren hadden de verkeerde kleur toegewezen gekregen en waren daarom maar buiten het toernooi om tegen elkaar aan het spelen, toen hun partij ineens gereset werd. FP beweerde dat hij vier keer om de uitslag van de partij had gevraagd. Le had gezegd dat ze bezig waren, maar blijkbaar had de TD het niet gelezen... La speelde opnieuw met wit en gebruikte dat witvoordeel om Eljo van het bord te schuiven. De stand was 7-7 en alles was nog mogelijk.
De resterende partijen werden weer in het meeting-point gehouden, ver weg van de gehate toernooi-indeling. "De achterlijke mensen die zo nodig in een toernooiformat moeten spelen en mijn avond verpesten", brulde FM MF. Ziek, dit soort mensen. Totaal geen dankbaarheid dat wij hun wedstrijd hebben georganiseerd. Nul verstand van computers en altijd maar klagen, klagen en zeuren. En verder ook geen oplossingen aandragen, behalve dat belachelijke gezeik over een handmatige indeling.
Terwijl Large voor de lol tegen Quutje zat te schaken, was FM MF weg. Uiteindelijk kwam hij er weer aan, waarna Le het maar een "soepzooitje" vond. Geen idee wat hij daar nou mee bedoelde. Ondertussen was Ptr bezig tegen Breukelman. Hij had een pion meer, maar wit had druk en zwarts koning stond slecht. Uiteindelijk verloor Ptr een dame en de partij. Tijd voor VR om er nog een gelijkspel uit te trekken. Hij stond goed in een soort Koningsgambiet, maar blunderde toen opeens raar een stuk weg. Meneer Breukelman vond het nodig om wat respectloze opmerkingen te maken over het niveau van de partij. Uiteindelijk verloor VR en trok hij zich de nederlaag heel erg aan. "Ik heb het verneukt", was zijn reactie. Daarmee was VR te hard voor zichzelf, want met 2½ punt was hij topscorer van de BSG'ers. Te veel BSG'ers waren hopeloos uit vorm en Terneuzen heeft terecht gewonnen. Ptr pakte opmerkelijk genoeg nog twee punten, Large 1½ en Ewood sloot de rij met nu nog maar één punt. De Zeeuwen scoorden allemaal drie punten, behalve Eljo.
Tot slot
Uiteindelijk was het een trieste dag, maar echt zorgen hoeven we ons nog niet te maken. We moeten gewoon veel bordpunten gaan pakken in de volgende wedstrijden. We staan 3½ bordpunt achter op Terneuzen, wat niet echt een comfortabele voorsprong is voor ze. Meer zorgen maak ik me om het belabberde niveau. Bij het zien van deze wedstrijd had ik het gevoel dat ik prima had kunnen meespelen en dat is geen goed teken. Na afloop sprak ik VR en Ewood nog. Ewood, die slechts één punt wist te vergaren - en dat tegen de enige speler die alles verloor deze avond - vond dat hij als een "blinde vink zonder ogen had gespeeld".
Laten we de volgende keer lekker een achteroverleunopening doen, de tegenstander het spel laten maken en dan wachten op een foutje. Doorgaans een succesvolle strategie met snelschaak, zeker ook omdat je minder kans hebt om stukken weg te geven. Het enige dat rest is een gunstige loting. De sterkste teams hebben we immers al gehad en met een beetje mazzel kunnen we weer een hoop bordpunten tanken tegen een wat minder goede tegenstander.
NB. De wet van Murphy houdt volgens Wikipedia in dat "Als er meer dan één manier is om een taak te doen en een van die manieren zal in een ramp resulteren, dan zal iemand het zo doen". Dit is echter niet de betekenis die de gewone man achter de computer eraan geeft. Die betekenis is meer in de trant van "Als het fout kan gaan, dan gaat 't ook fout. En als 't eenmaal fout gaat, dan gaat er steeds meer fout." En die laatste betekenis heeft betrekking op de zware schaakavond van vandaag. Werkelijk waar alles ging mis.
Gerelateerde artikelen:
Kampioen van de armoede?; 17-01 2010
23 opmerkingen: