10-08-2008

ONJK te Enschede

Introductie
Op vrijdag 1 augustus begon het ONJK voor de Young Masters. Drie dagen later begon het toernooi voor de A-, B-, C- en D-categorie en pas op de woensdag begon de E-categorie. Waar de Young Masters dit jaar voor het eerst één partij op een dag speelden, speelden de andere spelers meerdere partijen op een dag. Dat heeft natuurlijk als voordeel dat het toernooi niet zo lang duurt, het nadeel is dat je vermoeiende dagen kunt meemaken.

De afgelopen jaren (zo niet decennia) werd het toernooi in Hengelo gehouden. Daar het toernooi altijd begin augustus wordt gespeeld, staat het bekend als een heet toernooi. In 2004 maakte een hittegolf het leven voor de schakers er niet makkelijker op. (Gek genoeg was dat mijn enige "goede" optreden in Hengelo...)

Het nadeel was dat de speelzaal "te krap" werd. Verschillende categorieën moesten uitwijken naar andere locaties. Hoewel de verschillende speelzalen vlakbij elkaar zaten, moest het toch anders. Raar, als je naar het
aantal deelnemers kijkt. Het aantal deelnemers steeg in de periode 1992-2003 van ongeveer 300 naar 400. In 2004 en 2005 waren er zelfs ruim 500 deelnemers, maar de laatste jaren is het weer ongeveer 400. Dit jaar waren het er 387, als ik goed heb geteld. Er is (dus) sprake van een dalende trend. Het lijkt er dus sterk op dat de organisatie in paniek is geraakt door de vele deelnemers in 2004 en 2005 en daardoor heeft gezocht naar een ruimere locatie. Dat er te weinig plaats was in Hengelo lijkt me onzin.

Zodoende ging het toernooi van het gezellige stadhuis in Hengelo naar het sfeerloze onderkomen van de joenieveursetie of Enschéde. Het was een raar gebouw waarover veel is aan te merken. Er zijn verdacht veel gangen, ofwel catacomben, die uitmonden in verschillende speelzalen. De gangen komen uit op een centrale trap naar boven, waar de voorzieningen zijn. Om weer naar buiten te gaan moet je een dikke, vette trap af. Gelukkig waren de winkels wel in de buurt, maar dat was in Hengelo ook zo. (Ik kan het niet helpen, ik vind Hengelo gewoon leuker klinken dan Enschéde.)

Maar goed, dat dus over de speelzaal en andere onbelangrijke dingen. Straks meer over het echte toernooi!
Deelnemers:
YM: 20
A: 72
B: 75
C: 76
D: 80
E: 64
_____+
387
Wordt vervolgd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten