10-08-2008

Schaaktoernooi 12 augustus

AanmeldingenBart
Pinda
Ewootoo
Behirder

Materiaal
Als het bij dit aantal deelnemers blijft, is er waarschijnlijk GEEN materiaal van de club nodig. Wij beschikken over een aantal schaakborden (waaronder enkele rare spellen, wat misschien ook leuk is om mee te spelen) en over twee klokken (Ewood kreeg zo'n exemplaar in Enschede en ik neem aan dat hij 'm niet heeft weggedaan).

Anders moet er een bord worden geleend bij de club en een schaakklok (en stukken?!) Dan moeten er wel twee mensen meedoen. Een oneven aantal deelnemers is niet erg, al moet er dan steeds iemand wachten.

Toernooiopzet
De vraag is alleen nog hoe het toernooi wordt ingevuld. Welk speeltempo? Welke toernooivorm? Schaken tot je erbij neervalt? Een KO over tien ronden? Ik heb geen suggesties gehoord, dus mij lijkt een (dubbelrondige) competitie het meest voor de hand te liggen. Het speektempo zal wel meer "rapid" worden dan "snel". Misschien zijn zgn. "uurwedstrijden" ook wel leuk.

Ik heb gekozen om het toernooi om 12:00 te laten beginnen, omdat ik geen betere suggesties kreeg. Je kan bijvoorbeeld zes uurwedstrijden spelen. Dat lijkt me wel wat. ;)

Hersenspinsel
Bij uurwedstrijden wordt een ratingtekort gecompenseerd door de zwakkere speler meer bedenktijd te geven. Dit wordt bij Baarn wel eens gedaan. Vaak blijkt de speelsterkte belangrijker te zijn dan de bedenktijd. De bedenktijd wordt - uit mijn hoofd - ongeveer zo verdeeld:


Ratingverschil, tijd
0-49, 30-30
50-149, 25-35
150-249, 20-40
250-349, 15-45
350 en meer, 10-50


Dat kan beter en ik heb besloten met een statistisch verantwoord systeem op de proppen te komen. De tijdsverdeling is dan als volgt:


Download Uurpartijen.doc
Download Uurpartijen.xls

Als we de ratings erbij pakken kom ik op:Ewood 2241
Behirder 2087
Pinda 1935
Bart 1705


Dan speelt Ewood tegen Bart met drie minuten... Dat is wel heel weinig... Daarom heb ik besloten de wortel te nemen van de verhouding in verwachte scores. Dat lijkt me wat eerlijker. Dan wordt de tijdsverhouding 12-48. Misschien eerlijker, misschien oneerlijker. We zullen zien.

Een andere mogelijkheid is bedenktijd aan de hand van het aantal gescoorde punten, maar dat is leuker in tweekampen.

Dat was het voor nu...

5 opmerkingen: