31-08-2008

2005, het pre-weblogjaar (3)

Hengelo
Na Pardubice was het tijd voor Hengelo. Het jeugdkampioenschap, waar ik sinds 2001 aan mee had gedaan, had me wisselend succes opgeleverd. In 2004 ging het goed, in 2002 slecht en de andere twee jaren zaten er tussenin. Ik hoopte dat ik na Pardubice goed was ingeschaakt om hier lekker te knallen.

Dat viel tegen. We waren weggepropt in de suffe, saaie muziekschool. Blijkbaar had het sombere gebouw invloed op mijn prestaties. Ik won in het begin nog van de zwakkeren, maar ik verloor steeds van de sterkere tegenstanders. Al in de vijfde ronde werd dat patroon verbroken, toen ik tegen Maarten Hemmes goed wegkwam met remise. In de JCC had ik 'm het jaar ervoor verslagen, maar dat zat er nu niet in. Het betekende wel dat ik daarna met zwart tegen een verslaanbare tegenstander kwam te spelen. Na een rare opening stond ik opeens toch wat beter, om uiteindelijk zo'n beetje verloren te staan. Gek genoeg werd er toen remise gegeven.
Daarna won ik nog van een 1400, om mijn toernooi af te sluiten met twee nederlagen. De nederlaag tegen Jan Breukelman was al vervelend, dat ik daarna van Eric de Moor verloor vanuit fantastische stelling was helemaal erg.

Ik liep met m'n treurige hoofd naar het gemeentehuis. Ewood speelde tegen Twan Burg en hij had aan een remise genoeg om het toernooi op zijn naam te schrijven. Ik verwachtte dat hij daarin wel zou slagen; hij had 'm op het NK namelijk al verslagen. 2e op het "echte" NK en eerste op het "open" NK? 2005 was een topjaar voor Ewood.

Helaas kwam ik erachter dat hij ook verloren had. Hoe kon dat nou toch?! Een gedeeld derde plaats restte Ewood, nog achter Yme G, die hem lachend voorbijstreefde. Wat een dag...

Econometrie
Eind Augustus was er een zgn. idee-week; een IntroDuctieweek voor EErstejaars of zo. Het was een soort kennismakingsweek, met een voetbaltoernooitje. Er waren nog wel meer activiteiten gepland, maar ik had niet echt zin om erbij te zijn.

Kamp
Na de idee-week was er een introductieweekend naar Texel. Het was wel grappig. Toen ik in Utrecht ging studeren, gingen we een weekje naar Brabant. We moesten echter onze horloges en mobieltjes afgeven en er werd ook niet verteld waar het was. Het was een lange week, maar ik was toen wel in m'n element.
Dat was nu anders. Een weekend is toch korter. We gingen met de boot naar Texel, om daar met fietsen naar het onderkomen te gaan. Het was fraai weer en er werd wat gevoetbald. Verder had ik nog wat contact met de docenten, die toch weer een ander beeld schetsten van de studie dan dat ik eigenlijk in m'n hoofd had. Domper...

Het was eigenlijk wel gek. Ik was ooit eens naar zo'n kennismakingsles van Econometrie geweest. De desbetreffende docent, Rein Nobel, vertelde enthousiast over de wiskundigen en vooral over de geschiedenis van de besliskunde, als ik het me goed herinner. Het overtuigde mij om Econometrie te gaan doen.

Schaken
Verder werd er die avonden nog wel eens geschaakt. Dat kwam vooral omdat Econometristen goed kunnen schaken. Ze zijn dan ook gewoon heel slim. Het hoogtepunt van het weekend was de match die ik tegen MadU Tan speelde. Hij zat zijn tegenstanders weg te spelen en toen was ik aan de beurt. Ik kreeg in een drie minuten-potje de witte stukken voor m'n neus gedraaid en ik wilde graag laten zien dat ik misschien verbaal niet zo goed was, maar schaaktechnisch wel.
Ik had echter best wel last van de druk en na een vage opening van 'm deed ik zetten die niet echt to the point waren. Ik kwam dan ook wat minder te staan, maar ik probeerde het te verdedigen. De tijd ging ook een rol spelen, want ik had niet zo veel tijd meer. Door een counter draaide ik de rollen echter opeens om en met nog drie seconden op de klok voerde ik de zet Dg8xf7 uit. MadU stak meteen z'n hand uit, waar ik uit begreep dat hij mat stond. Inderdaad, zijn koning op h5 stond er een beetje verlaten bij. Het publiek klapte.

Daarna speelde ik tegen Rein Nobel. Met pijn en moeite wist ik in een Spaanse partij te overleven, waarna ik met twee seconden op de klok op tijd won. Ik werd onttroond door Martijn van der Eijk, een kleine, kale gast. Ik werd al gauw getruct in de opening, waarna de lol er gauw af was. Ik ging na de partij naar m'n kamer, om aan te sterken. Ik had namelijk een aantal graanrepen meegenomen. Die kwamen wel van pas, want ik had die avond amper gegeten.

Na het schaken was er nog een soort hint-spel, iets wat mij te lastig leek. ;) Daarna vroeg Nobel me om nog maar eens te schakentegen MadU. O jee, dacht ik toen. MadU vond het tijd om wat recht te zetten en hij deed dat door een stuk of tien partijen te winnen. MadU is dan ook een goede snelschaker, maar ik voelde dat ik ook niet meer de kracht had om echt partij te bieden. Verder dan een iets mindere slotstelling in een op tijd verloren stelling kwam ik niet. Met wit gingen mijn Siciliaanse zijvarianten niet best. Ik kwam niet goed te staan en ik werd vaak simpel getruct. Na een tijdje had ik het gevoel dat MadU echt dacht dat-ie tegen een enorme kneus zat te spelen.
Tegen Nobel kon ik juist weer wat indruk maken. Hij wist zich maar geen raad met mijn Hongaarse opening.

Gesnapt
Zo ging dat dus. Tijdens de week was er nog een soort spelletje. Iedereen kreeg een kaartje, met daarop een naam. Als je dan samen met diegene op je kaartje in één ruimte was, dus zonder dat iemand het kon horen, dan kreeg je alle kaartjes van die persoon. En dan moest je dus daarna proberen de volgende persoon te verrassen. Een lastig spelletje dus. Het was wel grappig, toen een meisje naar het toilet ging. Toen ging zo'n gast er gauw achteraan. :P
Zelf werd ik "gesnapt" toen ik in m'n eigen kamer was. We waren met z'n drieën in de kamer, toen de een de ander verzocht om naar buiten te gaan. Zo ging dat dus.

Ach, het was wel een aardige groep. Iedereen was wel aardig voor elkaar, al was ik toen erg verlegen. Een ander mooi moment kwam toen m'n ma  naar Texel belde dat Ewood het NK snelschaken in Heerenveen had gewonnen. Ik werd ervan op de hoogte gebracht; blijkbaar had ik m'n telefoon moeten afgeven. Het waren mooie tijden.

Na het weekend zou ik die Nobel nog twee jaar geregeld zien. Hij was namelijk heel erg bij de studie betrokken (studiebegeleider?) en ik had bijna elke dag wel les van 'm.

School
Het nadeel van een schooljaar is, is dat je altijd in de herfst begint. Meteorologische herfst, dat wel. De herfst is een periode van somberheid en verval. Zo zwom ik op 28 augustus, op de dag dat Ajax thuis met 1-2 van Feijenoord verloor, nog in de Sijsjesberg, een druk buitenzwembad. We gingen toen overgooien met een balletje dat ik had gekregen van Natuurwetenschap & Innovatiemanagement. Ik was best gehecht aan het balletje. Het probleem was dan ook dat het balletje een paar keer het zwembad uit werd gegooid. Tegen het eind van de middag was het echt raak en was het balletje onvindbaar. Waarschijnlijk ligt het ding nu nog onder de struiken. Twee maanden later zou buitenzwemmen ondenkbaar zijn.

Op 5 september begon het schooljaar. Er werd op die eerste dag naar allerlei gegevens gevraagd, zoals de school waar je het jaar ervoor had gezeten. Die vraag kon ik dus niet echt beantwoorden. ;)

In de eerste weken had ik de grootste moeite om alles te regelen. Zo kon ik m'n e-mails maar niet lezen. Pas eind september, op de verjaardag van m'n tante, werd het - dankzij mijn studiebegeleider - verholpen. Ik wist niet lang daarna mijn universiteitsmail te forwarden naar m'n hotmail. Dat scheelde me een hoop werk.

De studie begon met vier zware vakken. Zo had ik inleiding Operatinele Research, ofwel
mathematische besliskunde, Calculus, een aansluitcursus, die uit twee delen bestond; het ene deel was min of meer middelbare school piskunde, het andere deel was een cursus hierogliefen, met allerlei predicaten en dat soort lastige tekens. Duidelijk zwaardere kost. En tot slot Marketing, een wat eenvoudiger vak.

EK
Het was een hele kluif, al die vakken. Ondertussen ging Ewood naar het EK schaken. In de vroege ochtend van 13 september brachten we hem naar Schiphol. Daar aangekomen was het wachten op de anderen. Begeleiders Yge Visser en Piet Peelen zaten ondertussen een interessante discussie te voeren over ratings en ratinginflatie.

Vanaf het dakterras werden Ewood en zijn lotgenoten uitgezwaaid. Daarna kon ik me weer richten op m'n les. Voordat ik daar naartoe ging, plaatste ik nog een oproep bij het sportcentrum. Of ze nog een plaatsje vrij hadden in een zaalvoetbalteam. Ik had m'n telefoonnummer er nog opgeschreven en ik wacht nu nog op het eerste telefoontje. De reden dat ik zelf op zoek moest naar een team, was omdat de teamindeling al gemaakt was. Blijkbaar was er niet gerekend op nieuwkomers...

Hoe dan ook, ik ging naar de les. Ik was nog net op tijd... Tenminste, als ik het had gevonden. Dat duurde ook nog... eh... een uur. Echt waar!

Ewoods kwam op de 24e terug van z'n EK en was in ieder geval te moe om nog te spelen voor de externe competitie. Ook Hans Ree kon niet komen, waardoor ondergetekende inviel in het eerste. Mijn eerste partij in de tweede klasse leverde me een overwinning op. Dat begon dus goed. Uiteindelijk hadden de onderste vijf borden, waaronder ook Fliffer, de andere invaller, PJF, de nieuwe vaste speler in het eerste en de beide van der Heijdens, allemaal gewonnen.
Daar stond tegenover dat de hoogste drie borden niet verder kwamen dan remise, maar de boodschap was duidelijk: BSG wilde weer promoveren!

Verder was het een best triest jaar voor BSG. BSG 2 was dan wel gepromoveerd, maar jammer genoeg kon Wim Stork het niet meer meemaken. "Die ouwe van BSG is ook dood," vertelde m'n pa eens. Een tamelijk nietszeggende uitspraak, uiteraard, al was het wel schokkend als ik wist wie "die ouwe" was. Wim Stork dus, pas 60 jaar oud.

Wordt in september vervolgd...

Eredivisie ronde 1

Een goed begin is een daalder waard
Afgelopen weekeinde stond weer in het teken van het Nationaal voetbal. Het seizoen 2008-2009 is eindelijk begonnen. Na de Olympische Spelen en wat slappe oefenwedstrijden mochten de ploegen onderling uitvechten wie het slechtste was.

De eerste klap is het halve werk
De Johan Cruijff-Schaal ging een keertje voorbij aan Ajax. Ditmaal stonden PSV en Feijenoord tegenover elkaar en won PSV. Daarmee begon PSV het seizoen al goed en het werd nog beter toen FC Twente door Arsenal werd uitgeschakeld voor de Champions League. De 0-2-thuisnederlaag beloofde al weinig goeds. Goed was het spel in de return dan ook niet.

De indeling voor de CL en UC werd onlangs bekendgemaakt. Er staan tien zware kwalificatiewedstrijden te wachten:
NEC - Dinamo Boekarest
Vitoria Setubal - Heerenveen
Stade Rennais - Twente
Ajax - Borac Cacak
Feijenoord - Kalmar FF

PSV
lootte voor de CL weer eens Liverpool en een Franse ploeg. Erg origineel zijn ze niet bij de UEFA.

Liverpool - Tegenstander die ze niet ligt
Olympique Marseille - Weer eens een Franse tegenstander, ligt ze vaak wel
Atletico Madrid - Ze hadden ook Fiorentina kunnen trekken

Feijenoord
Voor Feijenoord beloofde de voorbereiding weinig goeds, maar ook andere ploegen hadden het moeilijk. Zo blameerde FC Utrecht zich tegen het Zeeuwse elftal en verloor Vitesse bijna al haar oefenduels. Op zich is dat niet erg, als je in de wedstrijden dat het er voor gaat maar wint. En laat dat nou net zijn wat niet gebeurde...

Vrijdag
Het openingsduel ging tussen Vitesse en Groningen, twee ploegen die ongeveer aan elkaar gewaagd zouden zijn. Maar niets was minder waar. Groningen won met maar liefst 0-4.

Zaterdag
In de eerste competitieronde spelen bijna alle favorieten uit. PSV lijkt het uitnadeel niet te deren. FC Utrecht wordt met maar liefst 1-5 ingeblikt. Minder goed vergaat het Ajax. Ze verliezen met 2-1 van Willem II. Ai, Marco van Basten, die met Oranje haast geen wedstrijd verloor, begint zijn carrière als clubtrainer niet best. Verliezen in een openingsduel is Ajax niet vaak overkomen, verliezen van Willem II evenmin.

Roda weet FC Twente nog net op remise te houden in eigen stadion, terwijl NEC, de enige hooggeplaatste ploeg die in eigen stadion speelde, de Graafschap met 2-0 klopt. De overwinning kwam pas laat tot stand. Ondanks dat doelpuntenmaker Worm volkomen terecht zijn tweede gele kaart incasseerde door zijn blote bast aan het publiek te showen, wisten de Nijmegenaren nog eenmaal te scoren.

Zondag
Op zondag spelen de gepromoveerde ploegjes en ze laten een goede indruk achter.
über alles Volendam speelt Heerenveen bijna van de mat, maar de Friese ploeg is bijzonder effectief. Vorig jaar liet NAC zien hoe ver je kan komen met Duits voetbal, dus misschien komt het nog wel goed met Heerenveen.

Datzelfde NAC speelt uit tegen AZ en kopieert de uitslag van afgelopen seizoen. En dat terwijl AZ goed speelt. Helaas missen ze de scherpte om het tot een goed einde te brengen. NAC, dat weinig kan afdwingen, neemt de twee cadeautjes gretig aan. AZ scoort één keer en slaat een cadeautje hooghartig af. Stijn Schaars presteert het om de penalty náást te schieten. Tja, als je niet wilt... Het bleef dus 1-2, de gifbeker is dus nog niet leeg voor AZ.

Feijenoord kwam al gauw op voorsprong tegen Heracles, maar de Guzman dupeerde zijn ploeg met een oliedomme actie. Hij deelde ff een elleboogje uit. Daar staat maar één straf op: een rooie kaart. Na de rooie kaart stortte Feijenoord in. Heracles kwam al gauw op gelijke hoogte en veegde vervolgens de vloer aan met Feijenoord. De Rotterdammers werden steeds meer teruggedrongen en de 2-1 leek slechts een kwestie van tijd. Feijenoord kon slechts hier en daar wat speldenprikjes uitdelen, maar niet op de kwetsbaarste plaatsen. Dat het uiteindelijk 3-1 werd, was niet eens geflatteerd. Nee, GertJan Verbeek heeft veel werk te doen. Zo mogelijk nog meer dan Marco van Basten. Toch denk ik dat hij Feijenoord er wel weer bovenop kan helpen.

ADO Den Haag begon het seizoen ook goed. Na één jaar afwezigheid, met een nieuw stadion, na een seizoen vol omkopingen, intimidatie, maar ook met een happy end, viel het met de deur in huis. Of beter gezegd: kasteel. Het was Sparta dat de kasteeldeuren wel erg ver had opengezet. In een bizarre wedstrijd, waarin ieder doelpunt wel werd veroorzaakt door een van richting veranderd schot, won ADO met maar liefst 2-5. En dat ondanks dat ze met 'n man minder speelden. En dat ondanks dat Spartia in het begin veel beter was. Ach, het was een dolle boel. Na afloop waren beide coaches ontevreden. Zo hekelde Wetzel de vrije trap waaruit de 2-3 viel. Ze waren op dat moment namelijk aan het wisselen. Foeke Booy klaagde juist over de stadionspeaker, die zijn eigen ploeg publiekelijk afviel. Zo bleef het nog lang onrustig in Rotterdam, dat in Excelsior de enige ploeg heeft die dit jaar goed presteert.

Uitslagen:
Download Ronde1.doc

Ratingsysteem

Dit jaar gebruik ik een ander ratingsysteem, dat wat eenvoudiger is. Er zijn geen bonussen meer te verdienen voor grote zeges en het thuisvoordeel wordt meegerekend. De invoer gaat nu eenvoudiger en het is nu mogelijk om de standen op te maken.

Stand:
Download ronde1.txt

En tot slot de hele excel-file. Het is een heel duur bestand, dus raak 'm niet kwijt.
Download EredivisieRonde1.xls

2005, het pre-weblogjaar (2)

2005, het schaakjaar
2005 was een best aardig schaakjaar. Ik kan me namelijk best wat schaaktoernooien voor de geest halen, maar goed, laat ik het chronologisch houden...

Studie
Ik studeerde in het begin van dat jaar nog in Utrecht. Op de koude Januaridagen liep ik dan van de bushalte naar dat grote gebouw met die vijver erin, dat ook wel bekend staat als het Minnaertgebouw. Ik had Natuurkunde in een of ander betonblok aan het eind van dat gebouw. Het was echt vervelend koud in dat gebouw. Verder had ik nog het vak statistiek, al bestond dat vak ook nog uit een ander, veel saaier deel. Ik haalde uiteindelijk beide vakken (tot mijn verbazing), waarna ik de vakken Scheikunde en een of ander kwebbelvak had.

Dat Scheikunde begon al lekker met een of andere presentatie die ik in de derde week moest houden over een onderwerp waar ik niks vanaf wist. Uiteindelijk kreeg ik er een vijf voor. Toen ik niet lang daarna een vier had voor een tussentoets, waarvan ik niet eens wist waarom ik zo'n laag cijfer had, was ik toch wel teleurgesteld. Ik vond het een best leuk vak, maar om dan met zo'n achterstand te beginnen...

Schaken

Maar goed, om het  verhaal nog enigszins chronologisch te houden, zal ik maar wat over het schaken vertellen. De warme herinneringen aan mijn laatste partijen in de externe competitie op regionaal niveau, door sommigen neerdunkend "onderbond" genoemd, mogen ook worden opgehaald. Ze staan in schril contrast tot de harde wereld van de Universiteit.

Het schaakseizoen begon overigens al op zes of zeven Januari. De nieuwjaars-groeten waren dan ook niet van de lucht, al begreep ik dat het de laatste dag was dat je elkaar een gelukkig nieuwjaar mocht wensen. Het tweede speelde die dag tegen Utrecht 4. M'n ma had PJF en mij naar de locatie gebracht. PJF was dat seizoen de man van het tean, al kreeg hij die dag aan bord zeven een nederlaag te slikken. Zijn Sveshnikov ging niet helemaal goed. En dat terwijl mijn Schots niet helemaal goed ging. Mijn loper op h5 werd ingesloten. Met een stuk minder probeerde ik wanhopig de nul te vermijden, wat nog lukte ook. Het team won met 3-5, onder andere door een punt van Remmelt. Hij gaf het verslag daarom de titel "geen remise", omdat zijn tegenstander dacht dat het remise was en bla, bla, bla...
Verder waren er nog punten van Wim Stork, die de hele avond vertelde dat hij nog maar voor 50% werkte en zo. Ook Chris Kooijman won nog; 1-3 dus in overwinningen en aangevuld met remises dus 3-5.

Tegen Ons Genoegen kon ik niet meespelen. We hadden toen negen vaste spelers - een ongekende luxe - en het was nu mijn beurt om niet mee te spelen. Ik vond het niet eens erg. Ik had die tijd niet zo heel veel zin in schaken. Mijn rating was gestegen naar een vorstelijke 1936, maar ik kon 'm niet meer waarmaken. Het was me eigenlijk nooit overkomen.

PJK
Het begon allemaal op het PJK, het regionale jeugdkampioenschap met als inzet een plaats voor het NJK. Ik was als tweede geplaatst achter Jesper Nederlof, wat wel grappig was. Het toernooi begon nog redelijk, met een remise tegen Marc Schwartz, gevolgd door twee overwinningen. Daarna speelde ik echter tegen Pinda, die tot dat moment alles had gewonnen. De partij ging niet best. Ik stond nog wel goed na de opening, maar daarna begon het te rammelen. Het kostte me uiteindelijk een stuk en de partij. Daarmee werden mijn kansen op de toernooiwinst ineens wel heel klein. Zeker toen ik de week erna verloor van Le. Ik was alleen bij een overwinning gebaat, maar na een rare partij trok ik aan het kortste eind. Teleurgesteld speelde ik de laatste ronde tegen Dick Schenkeveld. Hij begon met nul uit twee en sloot zijn toernooi teleurstellend af door in een wat betere stelling zijn dame in te laten sluiten. Het was m'n eerste overwinning op hem en dat terwijl m'n hoofd niet naar schaken stond.

PK
Het PK was m'n eerste slechte toernooi en niet lang daarna volgde mijn tweede slechte toernooi. Ik speelde in Baarn het beruchte PK. Het was een beetje traditie geworden. Ewood en Sizzel speelden het jaar ervoor al mee en kwalificeerden zich voor de hoofdgroep. Ik had dezelfde intenties als zij en ik wilde deze groep zo snel mogelijk verlaten. Dat ik als derde geplaatst was zei genoeg.

Ik begon het toernooi weer eens met een remise en dat was duidelijk niet de bedoeling. Met wit speelde ik tegen een wat mindere speler remise nadat ik qua stelling en tijd veel beter stond. Nadat ik m'n voordeel verspeelde stond ik zelfs heel slecht, maar dat wist hij blijkbaar niet.

Daarna mocht ik lekker met zwart tegen Robin Oscar spelen. Code oranje voor verliesgevaar. Ik wist dat hij weinig respect voor me zou hebben en ik wist dat ik het met zwart hoe dan ook zwaar zou krijgen. Gelukkig deed hij het niet helemaal goed in de opening en kreeg ik groot voordeel. Daarna lukte het me om de partij met pijn en moeite te winnen.

Ik sloot de dag af met een slappe nederlaag tegen Johan de Zwart. Iedere keer dat ik eens een goed resultaat behaalde, verpestte ik het weer met een slecht resultaat. Heel frustrerend.

Enkele weken later won ik tweemaal, waarvan één fragment ooit eens deze weblog wist te halen. De laatste dag verliep echter heel slecht. Ik speelde met wit tegen PJF en dat zat me al niet lekker. Ik kreeg een aanval over me heen en verloor. Later heeft Leon Pliester de partij nog eens geanalyseerd, waarin hij niet mild was. In die tijd kon ik zwakkere spelers vaak vrij eenvoudig batsen, maar had ik het bij enige tegenstand al lastig. Echt goede partijen heb ik in m'n jeugd niet gespeeld, hoewel sommige partijen in weekendtoernooien in 2004 best aardig waren.
Het toernooi eindigde met een nederlaag tegen Large. Dat kon er ook nog wel bij. Ik stond best goed, maar ik verzuimde ergens ...Lg5 te spelen. En dat terwijl ik die zet nog gezien had ook... Large kon z'n geluk niet op en maakte me af.

Met 3½ uit 7 was ik niet bepaald blij. Ik vertelde Marco Meijer dat ik volgend jaar niet meer mee zou doen, zo teleurgesteld was ik. Ondertussen zag ik al m'n leeftijdsgenoten goede prestaties neerzetten, dus waarom kon ik dat niet?

Beter ging het met snelschaken. Hoewel ik met snelschaaktoernooitjes op de club steevast ergens onderaan eindigde (daar schrok ik ook van, maar ik vond eens wat uitslagen van oude toernooitjes en ik schrok er wel van dat ik dan vier uur van m'n leven verspeelde aan een gedeeld laatste plaats), ging het in Amersfoort opeens weer goed. Sizzel had Ewood en mij uitgenodigd om naar het toernooitje te gaan. We zouden dan bij zijn ma slapen.
Terwijl de meeste jeugdspelers in de lagere groepen speelden, zat ik tot m'n verrassing in de hoogste groep. Dat gaf me wel een boost. Ik speelde oa. tegen Wilbert Surewaard en ik stond best goed. Uiteindelijk verloor ik, maar hij was best te spreken over m'n spel. ;)
Later verloor ik kanslozer van 'm, maar dat was niet zo erg. Erger was dat Wilbert zichzelf een beetje voor schut zette door een partij te claimen tegen Die Mitrie van Leent. De sfeer was daardoor verpest. Ik had het geluk dat ik de ronde erna tegen Die Mitrie speelde en hij gaf gauw remise in een beter eindspel voor hem.

Toen het toernooi was afgelopen, gingen we naar het huis Sizzels ma. Het was een piepklein huisje en we sliepen op de grond, bij de hond Shadow of zo. Het was wel een maffe ervaring.

Studie
Het ging steeds minder met m'n studie. Het werd het voorjaar van de hel voor mij, met de felle Zon en de gebrekkige communicatie. Ik voelde me niet meer op m'n plaats.

Nadat ik Scheikunde met een goede eindtoets nog had gehaald, brak de laatste periode aan. Ik had Biologie en een soort lineair programmeren. Van dat lineair programmeren heb ik toen nooit wat gesnapt. Biologie ging wat beter, al miste ik uiteindelijk nog bijna een tentamen. Ook dat kwam weer door een sterk staaltje miscommunicatie.

Het andere vak ging al heel gauw mis toen ik tijdens het NK van Schagen naar Utrecht ging. Ik was blijkbaar buiten de groepjes gevallen en ik keerde onverrichter zake terug naar huis. Ik volgde alleen het vak Biologie nog, waarna ik Utrecht in rust en stilte verliet.

Ik begreep namelijk dat er bij de VU begeleiding was. Hoewel ik niet naar de grote, enge stad Amsterdam wilde, werd ik overtuigd door de mededeling dat het eigenlijk buiten Amsterdam lag. Daar ging ik dus verder.

Schaken
De zomer brak aan en daarmee begon een veel fijnere periode. BSG 2 was gepromoveerd en ik dacht hoe zalig het was om landelijk te spelen. Het ging weer wat beter met het schaken. Ik speelde tijdens het Pinkstertoernooi en het OKU voor het eerst mee in de hoofdgroep. Ik scoorde in beide toernooien 2½ punt. Niet slecht, maar het had beter gekund. Minder slim was de verloren partij in de bekercompetitie van de SGS, al heb ik daar ook al eens over geschreven.

Ondertussen was het schooljaar afgelopen en waren PJF en het mOnStErTjE geslaagd. Er was een feest bij het mOnStErTjE, waar ik ook bij was. 2005 was het jaar van het mOnStErTjE. Ik vond het altijd enig toen mOnStErTjE en PJF iets met mekaar hadden. Ze waren zo aardig en vrolijk, maar daarover later meer. mOnStErTjE ging volgens mij een soort lerarenopleiding doen, maar hier laat m'n geheugen me een beetje in de steek. Het was volgens mij ook iets met economie en mOnStErTjE zei dat ze misschien ook wel econometrie wilde doen.

Econometrie. Dat ging ik dus doen. Een lastige studie, maar misschien wel een die bij me paste. Ik had er een beetje m'n vraagtekens bij, want de tijd dat ik elke dag de krant las en in economische cijfertjes was geïnteresseert, was allang voorbij. Maar misschien zou het nog komen.

PJF ging trouwens proberen zijn VWO-diploma te halen, wat betekende dat hij bij Ewood in de klas zou komen. Het waren mooie tijden.

Pardubice
Ik ging deze vakantie voor het eerst een buitenlands schaaktoernooi spelen. Het was het grote toernooi van Pardubice. Met zo'n beetje de halve Baarnse SV ging ik daarheen. We waren met z'n tienen: behalve Ewood en ik waren er de witte, Sizzel, Pascal, Marco M, Ton van der Heijden, Ted Barendse en uiteraard Robin Oscar met Monique.

Vroeg in de ochtend vertrokken we naar Tsjechië. Onze rustplaats was een hotel in Pardubicem, hotel Birdie heet het volgens mij. Vorig jaar zijn we er nog even naartoe gereden. Het zag er nog net zo uit als in 2005. ;)
We zaten op de bovenste verdieping, op drie verschillende kamers. Sizzel, Ewood en ik in de kamer op het hoekje. Robin en Monique zaten in de kamer daar tegenaan, waar we altijd doorheen moesten om in de gang te komen. Ontwerpfoutje?
De anderen zaten in een grotere kamer, met allemaal kamers eraan. Marco zat in een kamertje aan de rand, dat via een trap was te bereiken. De kamer lag dan ook een stukje lager dan de rest. De verdere kamerindeling weet ik niet meer. Wel was er een soort ruimte in het verlengde van de gang, waar oa. het ontbijt kon worden genuttigd en 's avonds spelletjes werden gespeeld.

Het was echt een dolle week. Een nadeel van het toernooi is dat de partijen pas om 15:00 uur beginnen. De dag kwam dan ook wat traag op gang. Op een paar dagen gingen we dan ook 's ochtends/in het begin van de middag zwemmen. Indrukwekkend was dat Ton met z'n lenzen in ging zwemmen.

Na de partij werd ik dan vaak op m'n fouten gewezen. Dat deed vooral Ted, die liet zien dat hij een echte schaaktrainer is. Hij strooide met handige regeltjes waarvan ik had gewild dat ik ze eerder kende. Voor de partij bijvoorbeeld. Qua schaken maakte hij ook indruk. 6 uit 9 scoorde hij tegen wat zwakkere tegenstanders. Hij verloor twee keer, waarvan één keer in een geweldige stelling. Daar stonden dus ook vijf (!) overwinningen tegenover. Daarmee scoorde Ted een halfje meer dan Ton, die begon en eindigde met een overwinning, en voor de rest remises speelde. Ewood deed het ook goed. Hij wist zijn 2200-rating lange tijd waar te maken. Met 5½ uit 8 ging hij de laatste ronde met een halfje voorsprong in op Ted. Helaas verloor hij die partij, een kleine domper.

Zelf speelde ik als enige in de "B2"-groep. Met 3 uit 3 in de slotfase wist ik nog net 50% te scoren. Het leverde me tevens een startrating van 2002 op voor m'n FIDE.
De anderen zaten lager. Pascal deed mee in de C-groep, waarvoor hij (veel) te sterk was. Hij begon met 4 uit 4 en eindigde met 7 uit 9 op de derde plaats. Uiteindelijk scoorde iedereen 50% (ik dus) of meer (de rest), wat best knap was.

Na het toernooi gingen we nog een dag naar Praag. Bijna nog zonder Sizzel, die zich zat op te tutten toen we weg MOESTEN. We moesten namelijk nog een trein halen. Gelukkig rende hij het hotel uit toen we net op de straat waren.
In Praag tikte ik nog een t-shirt op de kop en meer weet ik niet te vertellen. Ach, het was mooi weer.

Na dit toernooi kwam Hengelo...

Wordt vervolgd

30-08-2008

2005, het pre-weblogjaar

Dagboek
Deze weblog is op twee dagen na twee jaar oud, dat zal vast niemand ontgaan zijn. Daardoor heb ik pas vanaf
4 september 2006 mijn belevenissen opgeschreven. Wat daarvoor gebeurd is, staat slechts nog vaag in m'n geheugen. Het is nu voor mij mogelijk om gebeurtenissen van vroeger op te zoeken. Zo weet ik bijvoorbeeld dat ik op 11 april heb meegedaan aan het bughousetoernooi in Amersfoort. O nee, grapje, dat heb ik helemaal niet beschreven. xD

Journalist
Ik was vroeger wel een beetje een schrijver. Ik vond het leuk om vage verhalen op te krabbelen met daarin een bepaald soort humor. Het begon een beetje op de middelbare school, waar een schrijfwedstrijd was voor nieuwkomertjes. Helaas werd ik niet genomineerd. Niet lang daarna moesten we voor Nederlands een verhaal schrijven, waarin bepaalde woorden moesten voorkomen. Dat leek me leuk en ik had een verhaal geproduceerd dat in de klas werd voorgelezen. (Is dat nou goed of slecht?)

Ook in mijn eindexamenjaar wist ik nog een keer in de schijnwerpers te komen met een losjes geschreven betoog. Hoewel ik van nature niet kan overtuigen, vond ik het wel altijd leuk om mooie (vol)zinnen te gebruiken. Dat heb ik overgehouden van het lezen van schaakboeken. Vooral de eindspelboekjes van Van Perlo kon ik erg waarderen. Momenteel lees ik ze weer eens en probeer ik blind de fragmenten te volgen. Dat valt nog niet mee.

Toen ik nog in het tweede zat en toen het tweede nog in de Promotieklasse speelde, schreef Remmelt Otten de verslagen. Remmelt is journalist en hij had geregeld de taak om over een nieuw model auto een verslag te schrijven. Dus dan kwam hij opeens in zo'n sportieve Smart aanzetten, of met een hybride wagen en dat soort dingen. Zijn verslaggeving was altijd gelikt en verzorgd. Toch kriebelde het bij mij soms. Ik wilde ook wel eens wat schrijven!

Pas in 2005, toen het tweede was gepromoveerd, durfde ik een stukje in te zenden. Het was een oninteressant slecht geschreven stukje met tig spelfouten erin. Hoewel het stukje met meegeleverde foto slechts één pagina'tje van het beknopte "Kontakt" innam, hoorde ik er geen negatieve geluiden over. Het smaakte dus naar meer.

Eind 2005, toen BSG 2 in de derde klasse speelde zonder Remmelt, die het te druk had vanwege zijn baan, besloot ik maar om af en toe wat stukjes te schrijven. Destijds was Bert Arp de webmaster en ik kon de hele tijd een stukje naar 'm mailen. Zo ging dat, tot 15 september 2007, toen ik voor de laatste keer in BSG 2 speelde. Het mooie was dat ik het stukje hier kon schrijven, waarna ik het alleen maar hoefde te copy-pasten. Nou ja, soms moest ik wel e.e.a. aanpassen.

Ook voor andere toernooien heb ik gescreven. Zo vond ik het leuk om in 2005 verslagen te maken van de JCC en in 2006 het PJK te verslaan. De artikeltjes kwamen mooi op de site van de Baarnse SV. Later dat jaar maakte ik nog verslagen van het SGS PK en het Pinkstertoernooi. De verslagen kwamen in het Baarnse clubblad en ik voelde me trots. De laatste gebeurtenis die de Baarnse Schaakklok nog wist te halen, was Pardubice vorig jaar. Het was weer een beetje een gepubliceerd relaas copy-pasten.

Hyves
Ondertussen had ik dus mijn lieve weblogje gemaakt. Ik kon nu over van alles schrijven en dat beviel me wel. Ik kon eindelijk doen wat ik altijd al had gewild. Ik kon nu alles beschrijven, dus niet alleen schaakwedstrijden. Mijn weblogje werd een mooi dagboek, waarin ik mensen probeerde te entertainen, hoewel dat niet echt gelukt is. :P
Een vraag die mij bezighield was of mijn schrijfstijl in de tussentijd zou zijn veranderd. Daarom koos ik van elke maand van m'n weblogtijd een artikel (een poll maken leek me geen goed idee), wat ik dan vanaf de 9e t/m de 31e herpubliceer op Hyves. Elke dag dus een artikel. Een oplettende kijker weet dus dat de reeks nog loopt. De vraag is dus: welk artikel ga ik publiceren?

2005
Zo, dat was dus de inleiding... Nu het echte werk. Een korte beschrijving van 2005. Hierbij ga ik een beroep doen op mijn geheugen, maar niet nu, want ik ga naar de BBQ van de Baarnse SV.

Wordt vervolgd

Kalender september

September 2008

Hieronder de kalender van de komende maand met wat gebeurtenissen. Als er nog iets ontbreekt, zeg het me dan!
 
September
2008
Bruinebladeren
Dag
Zon op
Zon onder
Gebeurtenis
Ma
1
6
:
51
20
:
27
Weer naar school
Di
2
6
:
52
20
:
24
.
Wo
3
6
:
54
20
:
22
.
Do
4
6
:
56
20
:
20
.
Vr
5
6
:
57
20
:
17
.
Za
6
6
:
59
20
:
15
.
Zo
7
7
:
01
20
:
13
EK (16:04)
Ma
8
7
:
02
20
:
10
.
Di
9
7
:
04
20
:
08
.
Wo
10
7
:
06
20
:
05
.
Do
11
7
:
07
20
:
03
.
Vr
12
7
:
09
20
:
01
.
Za
13
7
:
10
19
:
58
.
Zo
14
7
:
12
19
:
56
.
Ma
15
7
:
14
19
:
54
VM (11:13), H Ree (1944)
Di
16
7
:
15
19
:
51
.
Wo
17
7
:
17
19
:
49
.
Do
18
7
:
19
19
:
47
.
Vr
19
7
:
20
19
:
44
.
Za
20
7
:
22
19
:
42
.
Zo
21
7
:
24
19
:
40
.
Ma
22
7
:
25
19
:
37
LK (7:04), Herfst (17:45)
Di
23
7
:
27
19
:
35
.
Wo
24
7
:
29
19
:
33
.
Do
25
7
:
30
19
:
30
.
Vr
26
7
:
32
19
:
28
.
Za
27
7
:
34
19
:
25
Eerste ronde KNSB-competitie
Zo
28
7
:
35
19
:
23
.
Ma
29
7
:
37
19
:
21
NM (10:12)
Di
30
7
:
39
19
:
18
.

Maanfases:

EK - Eerste kwartier
LK - Laatste kwartier
VM - Volle Maan
NM - Nieuwe maan

Data van zonsopkomst en -ondergang gelden voor Bussum.

29-08-2008

De stomme-programmadiss

Slappe series

Heb je 22 kanalen, is er nog niks op TV. Zo gaat dat tegenwoordig. De drempel om iets op TV uit te zenden is steeds lager geworden, waardoor er steeds meer troep op TV komt. Er zijn veel te veel slappe series, gewelddadige films en voetbalprogramma's. Hoewel... In een interview met De Pers vertelde de ultieme betweter Johan Derksen, de hoofdredacteur van voetbal international (wat een naam, noem het dan soccer international), over zijn hondenbaan (meerdere honden?) en dat hij voor van alles gebeld werd:

"Tegen een mevrouw van dat schijtlollige De Lama's zei ik: 'Ik kan er niet eens om glimlachen, laat staan dat ik er zelf aan mee ga doen.'"
Vette diss!

Wel raar dat ze voor zo'n programma de meest humorloze man van Nederland (en omstreken) hebben benaderd. Dat is wel een veeg tegen.

Maar goed, de reden dat ik aan dit artikel ben begonnen is de serie Baantjer. Het is een m.i. afschuwelijk saaie serie, opgenomen op een sfeerloze locatie, met een suffe, slome hoofdpersoon. Zo'n programma moet natuurlijk gedisst worden. Daarom hieronder twee filmpjes van Youtube, die inmiddels bijna net zo oud zijn als de serie, maar hé, het is natuurlijk wel de
geschiedenismaand. De film is in twee delen opgeknipt, omdat de film langer duurt dan tien minuten. Vooral het tweede deel heeft gave quotes.

Deel 1:




En deel 2:

27-08-2008

Trolshol

Jarig
Het is vandaag alweer een jaar geleden dat Lenaart zijn
laatste artikeltje op zijn weblogje zette. Twee dagen voor dat fatale moment had hij een site aangemaakt, waar hij nu nog "plezier" van heeft. Zijn site is nu dus 368 dagen oud.

Een andere gebeurtenis die vandaag heeft plaatsgevonden, is de volgende: mijn schaduwweblog/
satellietweblog was vanochtend om 8:33 precies half zo oud als deze weblog. Het is een beetje een dumpplaats geworden voor vage gedachtes. Misschien is het ding daardoor nog geschikt om mee door te gaan, maar aangezien ik in 363 dagen precies tien reacties heb gehad, heb ik mijn conclusies getrokken. Ik zal proberen om op 30 augustus om 14:54 een afscheidsberichtje te plaatsen. Eén schrikkeljaar is het lieve ding actief geweest en dat is lang zat. Ik zal 'm daarom ook niet deleten.

Met gemiddeld zo'n 50 tot 300 pageviews per maand is het misschien nog een aardig archief voor internetters met vreemde belangstellingen. Ik heb er dan ook best wat informatieve artikeltjes opgezet, over het
ratingsysteem van de Eredivisie, de zomer- en wintertijd en de maanfases waar ik vorig jaar veel onzin over heb gehoord.

Maar goed, aangezien er sinds begin april niet meer is gereageerd, snap ik dat het blogje in z'n herfst zit, in tegenstelling tot dit weblogje, dat nog in bloei staat:
 
 

Bruine bladeren op 23 september 2007 en een bloeiende appelboom op 4 mei 2008.
Dat in bloei staan wordt niet helemaal ondersteund door de volgende grafiek, die het aantal reacties en berichten van de afgelopen 23 maanden weergeeft:
 
Duidelijk te zien is de zomerstop in juli en daarmee de afname in zowel artikelen als reacties. Augustus 2008 is nog niet meegeteld.
Er is duidelijk sprake van seizoensinvloeden met vooral veel reacties in het najaar en het eind van de winter. In de zomer is er veel minder te beleven. Deze weblog bestaat op 1 september a.s., op de eerste dag van de meteorologische herfst, precies twee jaar! Dat moet gevierd worden. Hopelijk breekt er dan ook een vruchtbare periode aan met veel (leuke) artikelen en veel (leuke) reacties.

Nog VIJF nachtjes slapen en deze weblog bestaat 731 dagen, ofwel TWEE jaar!

26-08-2008

Bussumschaak

Forum
De laatste tijd lijkt er wat animo te zijn voor een forum. Een soort
ouwehoerhoek, waar deze trouwe lezertjes lekker over van alles en nog wat kunnen ouwehoeren. Zo lijkt het me leuk om elke zondag de discussies te volgen over het voetbal, schaaktoernooien waar de wereldtoppers aan meedoen met commentaar van VR enz, enz. Hopelijk groeit het uit tot een landelijk bekende (schaak)site. Dat zal Lenaart, die nog wel eens raar post op deze site, wel bevallen.

Een soort verbeterde versie van het Utregforum, dat is de doelstelling. Helaas ben ik niet de handigste met computers (niet dat ik me daar echt voor schaam), maar ik heb gelukkig vrienden die er wat meer van afweten. Bart zei dat hij er eentje op 'n website kon zetten, maar wat er bij het maken van zo'n forum komt kijken, weet ik niet. Zo'n ding als dat van KC is ook niet alles. Alleen het adres klinkt al een beetje... eh... goedkoop.

Verder moet er natuurlijk een naam komen. Busumschaak is natuurlijk de ultieme tegenhanger van Utrechtschaak. Het kleine dorpje Bussum gaat de confrontatie aan met het grote Utrecht! Maar ja, dat is weer een beetje wrang voor Bart, die dit misschien mogelijk gaat maken. Daarom is iets als BSG-schaak ook niet helemaal wat ik wil. Het in Enschede met succes toegepaste begrip B-team kan misschien nog worden gebruikt, maar vooralsnog wacht ik op suggesties.
   

Zomerschaak ronde 11

Loensreptiel

Gisteren ging ik weer eens naar het DSC, niet om de laatste ronde van de lange zomercompetitie te spelen, maar om acht keer te verliezen voor de zgn. Marten Klouwen-beker. Afgelopen donderdag kreeg ik namelijk een mailtje van R double-U, waarin hij schreef dat hij de wedstrijd het liefst in de laatste ronde van de zomercompetitie kon worden gespeeld. Ik mailde een zeer beknopt antwoord terug, namelijk dat ik dan wel kon. Vervolgens kreeg ik geen reactie. Ik bereidde me natuurlijk op het "ergste" voor... :P

Dus toen was ik in het DSC en ja hoor... Geen Leon te zien. Dan maar gewoon snelschaken en eigenlijk had ik daar niet zoveel trek in. De hele tijd tegen dezelfde mensen spelen. De meesten kon ik toch wel aan. Maar ik voelde me vandaag strijdlustig en ik wilde toch ook wel een mooie score behalen. Dat moest toch kunnen. Maar ja, als ik de adrenaline door m'n lijf voel gieren, is het pas echt oppassen...

Zwak begin
Dat merkte ik al snel. Ik speelde met wit tegen Bert Kieboom en hij speelde voor de verandering Frans. Hij sloeg ook nog eens op e4 en ik besloot een beetje maf te spelen. Helaas voor mij zag ik dat ik al snel heel slecht kwam te staan. Dat was niet de bedoeling... Gelukkig keerden de kansen in een eindspel, waarin ik door een trucje een stuk won. Helaas had ik te weinig tijd om een eindspel met een paard en twee pionnen tot winst te voeren.

Daarna speelde ik tegen Simonian. Ik had hem die avond al twee keer verslagen en dat lukte nu weer. Het ging best soepel, al speelde ik het op het eind wel erg slorig uit. Hij had vanwege een penning ergens en stuk kunnen terugwinnen. Dat deed hij niet en met nog enkele seconden op de klok zette ik 'm mat met een toren en paard meer.

Vervolgens ging het tegen Eddy of Squares weer helemaal mis. Hij lokte me in een Sveshnikov of iets dat er op lijkt en ik probeerde me een variant te herinneren. Hoewel het me wel bekend voorkwam, speelde ik het niet handig en gaf ik maar een eigen draai aan de partij. Ik stond niet echt briljant en toen ik in tijdnood nog een aanval over me heen kreeg, was het afgelopen. Wat een flutpartij...

Tegen Gert Pijl ging het niet beter. Hij wilde een pion winnen in de opening en ik zag niet hoe ik dat ding terugkreeg. De partij ging gewoon niet lekker. Pas toen hij ging afwikkelen, kreeg ik kansen. Ik had opeens een toreneindspel met twee pionnen meer. De tijd ging weer meespelen en ik ging door m'n vlag toen ik mijn tweede pion wilde laten promoveren.

2 uit 4... Wat een stom geploeter weer, dacht ik. En dan nog tegen Pieterse. Gelukkig speelde hij... eh... niet zo goed en won ik. Mijn witscore was weer 50%...

Toppers
Na de partij tegen Pieterse heb ik m'n scores niet meer zo bijgehouden. Ik speelde ergens halverwege het toernooi tegen FM Henk, die Ewood versloeg. En dat terwijl Ewood voor m'n gevoel goed bezig was. Hij had tot dat moment alles gewonnen. Maar goed, ik kon tenminste laten zien dat ik het beter kon dan Ewood en dat is ook wat. Ik had nog gezien dat FM Henk verloor van Rami Koch en ik dacht dat mij dat ook maar eens moest lukken. Ik kwam dan ook erg goed te staan. Een stelling die iedereen wel wil hebben. Helaas bleek eens te meer dat ik zoiets niet kan uittikken. Ik zou wel eens willen weten hoe ik dat kan oefenen, want het begint vervelend te worden. Misschien was b4, om mijn paard op c5 even te dekken, niet zo goed. Ik denk dat ik Dh5 een zet te laat speelde. Daardoor deed zwart ook weer een beetje mee en in tijdnood ging alles mis.

Vervolgens speelde ik tegen Ewood... Hij deed 1.b3?! en ging schuiven. Dat ging ergens een beetje mis, want hij moest mijn ...Da5+ met Ke2 beantwoorden. Toch lukte het me niet om er van te profiteren. Sterker nog, op het einde stond ik heel slecht en bood hij met drie tegen nul seconden remise aan. Wel grappig... ;) Achteraf vertelde hij hoe slecht het wel niet ging en dat hij zo veel over het hoofd zag.

Na deze twee "toppers" kabbelde m'n "toernooi" naar een weinig enerverend einde. Zo had ik het niet eens door dat mijn partij tegen De Ruiter de laatste ronde was. Het was eindelijk weer eens een partij die soepeltjes verliep. Tom speelde een "gewone" variant van het Spaans en besloot om d5 en g4 te spelen. Ik speelde daarop ...h5, gevolgd door ...Lg5. Ik kwam op de koningsvleugel opeens aan het roer en dan blijk ik ook best eens te kunnen offeren. Zo sloot ik het toernooi nog best aardig af.

KNSB-ratings
De ratings van augustus zijn sinds kort te bewonderen op de
ratingsite van een CM. Voor BSG ziet die lijst er niet zo best uit, met vooral minnetjes. Voor BSG 1 ziet de lijst er zo uit:
1. H Ree g 2423 (2423)

2. L Pliester m 2367 (2382)
3. La Ootes 2297 (2297)
4. V Rothuis [m] 2283 (2288)
5. H van der Poel f 2271 (2271)
6. T van der Heijden 2246 (2246)
7. E de Groote 2241 (2238)
8. Le Ootes 2103 (2105)
9. C van der Heijden 2100 (2100)
10. J de Groote 2087 (2087)


Gemiddeld 2242, maar dat zal nog wel wat stijgen.

FIDE-ratings

Dan over naar de FIDE-ratings. Onlangs werden de mutaties voor de volgende periode gepubliceerd. Dit zijn de mutaties (indien van toepassing in haken gegeven achter de julirating):
1. H Ree g 2416
2. L Pliester m 2383

3. V Rothuis [m] 2357 (+12,8)
4. H van der Poel f 2296
5. E de Groote 2251 (-43,05)
6. T van der Heijden 2245
7. La Ootes 2223 (-12,6)
8. C van der Heijden 2116
9. Le Ootes 2064 (+35,1)
10. J de Groote 1995 (+4,2)


Ook hier is geen stijging te zien, het gemiddelde is 2234,6 op de julilijst en wordt 2234,2 op de oktoberlijst. Toch denk ik dat sommige FIDE-ratings wel erg laag zijn en dat het een vertekenend beeld geeft. Wel opmerkelijk dat Ewood straks voor het eerst een lagere FIDE-rating heeft dan zijn KNSB-rating. Daardoor hoort hij nu bij ondergetekende en de Ootessen, die dat ook hebben.

Verschil FIDE en KNSB

Het verschil tussen FIDE- en KNSB-rating is vrij gering bij BSG. Misschien is het een goed teken, omdat het vaak bij lager gerate spelers voorkomt dat hun FIDE-rating veel hoger is dan hun KNSB-rating. Hieronder een lijstje van grootste verschillen*:
Speler, verschil juli, verschil oktober

1. V Rothuis +74 +86,8
2. H van der Poel +25 +25
3. L Pliester +16 +16
4. C van der Heijden +16 +16
5. E de Groote +10 -33,05
6. T van der Heijden -1 -1
7. H Ree -7 -7
8. Le Ootes -39 -3,9
9. La Ootes -74 -86,6
10. J de Groote -92 -87,8

* FIDE - KNSB

Gemiddeld hebben de BSG'ers een KNSB-rating die 7,2 pt (juli) of 7,6 pt (oktober) hoger is dan de FIDE-rating. Dat is gek, aangezien FIDE-ratings over het algemeen hoger zijn, waardoor je makkelijker je FIDE-rating kunt spekken. Dat gebeurt niet en dat komt vooral doordat niet alle toernooien voor FIDE meetellen. Daardoor is de rating lag bij jongere spelers vaak nog veel groter dan bij de KNSB-rating, als ze op een relatief lage rating zijn begonnen.

Statistieken

Tot slot nog de statistieken die de FIDE de laatste tijd bijhoudt. Hieronder een (verouderd) lijstje van scores van spelers in BSG 1:
Download SpelerScore2.txt

Misschien zoek ik binnenkort wel de nieuwste statistieken op. De cijfers zeggen lang niet alles, maar wel iets.

PS: Waarom worden die regeluiteindes soms omgezet? Dan krijg ik steeds van die lelijke halve regels tussen de alinea's en dat vind ik lelijk. Nu moet ik steeds na een publicatie die dingen handmatig goed zetten en daar baal ik van.