02-09-2008

Het weer

Erwin Kroll

Morgen geeft Erwin Kroll een lezing op de VU en dat is voor de Aardeconoompjes verplichte kost. Het hele lesrooster is aangepast voor deze gebeurtenis. Ik ben benieuwd wat het gaat worden morgen. Regen of motregen. Een interessant verhaal of saai gewauwel over duurzame energie.

Omdat het morgen een speciale dag is, hoopte ik dat iemand hier nog wat vragen zou hebben. Zelf kan ik niet goed een vraag bedenken. Ik wil iets weten over het klimaat en vooral de temperatuur. Een vraag over global warming ligt voor de hand. Zo vraag ik me af waarom het in Nederland qua temperatuur vrijwel altijd boven gemiddeld is, ookal is het weer bar en boos. Was het vroeger echt zo koud? Verder lijkt niet elk seizoen even veel op te warmen. Vooral in de winter en in het voorjaar is het beduidend warmer geworden:


Maandgemiddeldes 2003 - begin 2008 vergeleken met standaard maandgemiddeldes van 1970 - 2000. 

In de lente is het veel warmer geworden, terwijl de herfst er vrij bekaaid afkomt. Hoe komt dat? Tot slot vraag ik me nog af of het poolijs de temperatuur bij ons nog beïnvloedt. Poolijs weerkaatst veel zonlicht, wat betekent dat er in maart, als het poolijs zijn maximale omvang heeft bereikt, minder zonlicht wordt geabsorbeerd in het poolgebied dan in september. Werkt dat als een soort "rem" tegen het temperatuursverloop? Zorgt dat er in het eind van de winter voor dat de temperatuur moeilijker klimt en in het eind van de zomer dat de temperatuur minder snel omlaag gaat? En is dat effect in de zomer in winter al te merken?

Iglo-effect
Overigens bedacht ik nog een methode om het broeikaseffect tegen te gaan: breng bij de Noordpool allemaal reusachtige vellen alluminiumfolie bij elkaar om zo veel mogelijk zonlicht te reflecteren. Alle kleine beetjes helpen misschien. Anders zijn zonnecellen misschien nog een idee. Dan wordt de straling nog omgezet in iets nuttigs.

Overigens ben ik wel benieuwd of de global warming in staat is een ijstijd af te wenden. Je moet er niet aan denken als al die mooie steden opeens verdwijnen onder een dikke laag ijs. Tegenwoordig is het namelijk zo dat de aarde in de zomer het verst van de zon staat. Momenteel is ergens rond
3-4 juli, maar die datum schuift langzaam op naar achteren. Dat de aarde in juli verder van de zon staat dan anders, wordt door geen mens opgemerkt. Ook het gegeven dat de zomer een aantal dagen langer duurt dan de winter is niet met het blote oog te ontdekken. Toch is de hoeveelheid straling op de poolgebieden in de zomer belangrijk voor het uitbreken van ijstijden. Blijkbaar compenseert het langere zomerseizoen niet voor de geringere hoeveelheid zonnestraling die dagelijks kan invallen.

Eveneens belangrijk is de hoek die de aardas maakt met het baanvlak. Die is momenteel ongeveer 66,56 graden, maar neemt langzaam toe. De seizoenen vervlakken en de polen ook weer wat minder zonlicht. Er zal dan elke zomer wat minder ijs wegsmelten, waardoor de aarde langzaam afkoelt.

Uitstel van de ijstijd?
Misschien weet de mensheid de aarde net zo lang warm te houden, dat de ijstijd pas na lange tijd eindelijk de kop op steekt. En dan is het misschien al te laat en warmt de aarde alweer op als de herfsten lengen en de zomer in kracht toeneemt.

Ik heb ondertussen weer wat vragen erbij gekregen... Inspirerend artikel. ;)

4 opmerkingen: