14-09-2008

Eredivisie ronde 2

Het D-woord

Na de vervelende interlandverplichtingen was het eindelijk weer eens tijd voor de nationale competitie. Het werd een weekendje met wat derby's. Zo stonden de duels NAC - Willem II en De Graafschap - Vitesse op het programma. Maar dat was zondag. Op vrijdag liet Heerenveen zien wat er gebeurt als je je kansen niet benut: ze verspeelden een 2-0-voorsprong. In plaats van de zeker lijkende overwinning moesten ze genoegen nemen met een gelijkspel. En dan AZ...

AZ
Het was een mooie dag, 29 april 2007. Het weer was fraai en de slotdag van het Eredivisieseizoen 2006-2007 was ongekend spannend. AZ kon tegen Excelsior het kampioenschap binnenhalen als er gewonnen werd. Dat gebeurde dus niet en AZ greep naast de titel.
Het seizoen 2007-2008 werd dan ook een afschuwelijk seizoen voor de ploeg uit Alkmaar. Terwijl iedereen het hele jaar wachtte op de opleving die AZ weer naar het niveau van het jaar/de jaren daarvoor zou brengen, zakte de ploeg juist steeds verder op de ranglijst. Een elfde plaats was weggelegd voor de kampioenschapskandidaat van het jaar ervoor. Niemand die het begreep.
Inmiddels is het een tandje erger geworden. AZ begon de competitie met een onterechte thuisnederlaag tegen NAC. De lijn van vorig seizoen werd weer doorgetrokken. Maar tegen ADO moest het dan toch wel lukken? 3-0 werd het echter voor de thuisploeg. AZ staat momenteel gedeeld laatste. Van 1 naar 18 in anderhalf jaar. Een triest resultaat van drie jaar Van Gaal. AZ was altijd het ploegje dat leuk aanvallend speelde, het ploegje dat ieder jaar weer een stukje beter werd. Is het een terugslag naar het oude niveau of pakt het "doorselecteren" zo desastreus uit?
Wat vooral opvalt aan AZ, is dat de ploeg zo moeilijk scoort. Ram je er elke wedstrijd een goaltje meer in, dan doe je lekker mee en zeurt niemand ergens over. Maar doeltreffend waren er wel meer niet vandaag...

Wedstrijden
Zo trof Ajax een verdedigend ingesteld Roda. Vorig seizoen speelde Roda met drie aanvallers en gingen ze met 4-2 ten onder. Dit jaar speelden ze met slechts één aanvaller en verloren ze met 1-0. Kunnen we hieruit concluderen dat het een verbetering was? Nee. Ajax kreeg kans op kans, maar de spitsen hadden alle drie hun vizier niet op scherp. Dat het verdediger Vermaelen was die scoorde, zei genoeg. Toch had Roda nog kunnen winnen als ze die twee kansen hadden benut.

Iets dergelijks overkwam NAC in hun wedstrijd tegen Willem II. NAC-trainer Robert Maaskant zag dat zijn oude club Willem II is uitgegroeid van een zielig sufferdje tot een hele weerbare ploeg. De Tilburgers sloegen in de tweede helft genadeloos toe, nadat ze in de eerste helft maar weinig in de melk te brokkelen hadden.

Ook FC Utrecht had maar weinig in de melk te brokkelen tegen FC Groningen. In het hoge noorden besliste een individuele actie de wedstrijd. Een verdediger kon zomaar het veld oversteken en scoren. Het was lachwekkend om te zien. Of Utrecht-trainer Willem van Hanegem ook krom lag van het lachen is me niet bekend. Zijn ploeg speelt echt zorgwekkend slecht.

Datzelfde deed Vitesse, dat niet voor de eerste keer door de Graafschap werd verslagen. Na de 0-4-nederlaag tegen het eerder genoemde Groningen viel de 1-0 nog reuze mee, maar of de Arnhemmers daar echt trots op waren... Ze hadden wat pech met de scheidsrechter, maar dat mag niet als een excuus gezien worden. De zwakke reeks uit de oefenduels werd naadloos doorgetrokken.

Stand
Met de 0 uit 2 voegen Vitesse, Utrecht en AZ zich bij Volendam en Sparta. Een angstig Volendam werd door Feijenoord over de knie gelegd en niet zo zuinigjes ook: het werd 5-0, de grootste uitslag in het nog prille seizoen. Sparta kreeg tegen PSV een 1-0-nederlaag te slikken, maar dat zal hun ego niet al te veel hebben aangetast.

Voorin zijn er nog vier ploegen met de volle 100%. Naast PSV heeft ADO ook tweemaal gewonnen. Twee keer met drie doelpunten verschil, dus staat het ploegje verrassend bovenaan. Ook FC Groningen (0-4 en 2-0) heeft een doelsaldo van +6, maar omdat ze nog geen tegentreffers hebben geïncasseerd, staan ze tweede. Willem II heeft met 5-2 het matigste doelsaldo van de koplopers, maar dat zal ze een worst wezen. Ze hebben niet bepaald een licht programma gehad.

Overigens spelen Ajax en Feijenoord volgende week tegen elkaar. Puntverlies kunnen ze zich moeilijk veroorloven. De ploegen hebben dit weekend een goede indruk achtergelaten, dus dat wordt spannend!

Hier is weer het dure bestand:
Download EredivisieRonde2.xls

Gerelateerde artikelen:

Eredivisie ronde 1; 31-08 2008

1 opmerking: