30-09-2008

BSG lijdt zieke nederlaag tegen LSG

BSG maakt kennis met meesterklasse

Afgelopen zaterdag begon de nationale schaakcompetitie weer. Negen wedstrijden krijgt elk team om te promoveren of om niet te degraderen. Niet degraderen was het doel voor BSG 1. Vorig jaar leverde die doelstelling promotie op en dit jaar mag het eerste het een jaartje proberen in de meesterklasse, de Eredivisie van de clubcompetitie. In de meesterklasse is BSG een beetje het Volendam van de Eredivisie. Een aantal spelers kan het niveau aan, maar de meesten niet.

BSG begon het seizoen met een thuiswedstrijd tegen LSG. Hoewel LSG op papier maar een vrij matig meesterklassteam heeft, was het toch nog een paar maten te groot voor BSG. Het verschil tussen de eerste klasse, waarin BSG alles won en de meesterklasse, is enorm. Het krachtsverschil werd uitgedrukt in een 2-8-eindstand, waarmee BSG zichzelf nog meer vernederde dan nodig was.

Tactisch
De opstelling van BSG was enigszins "tactisch" te noemen. Op bord één zat namelijk Lenaart. Verder zat iedereen wel ongeveer waar-ie hoorde. Bovendien is LSG qua speelsterkte een vrij homogeen team, met vooral 2300-spelers. Het maakt dus niet zo veel uit aan welk bord je zit, ze zijn allemaal ongeveer even goed (of slecht).

De wedstrijd
Ruim na enen begonnen de wedstrijden. Ook BSG 2 had een zware tegenstander getroffen. Met drie (!) afmeldingen, waaronder Emiglio (!) bonden ze de strijd aan met Het Witte Paard uit Haarlem. Drie jaar terug werd die wedstrijd ook gespeeld, maar de opstellingen van beide teams verschilden enorm met toen. HWP was sterker geworden, BSG 2 zwakker. Ach, je kan beter nu enkele vaste spelers missen dan in de wedstrijden dat het er echt om gaat.

Het eerste kwam ook al vrij gauw in de problemen. Meesterklasse of niet, de meeste partijen waren vrij gauw afgelopen. Leon Pliester speelde met zwart vrij snel remise tegen Eelke Wiersma (!). Het was niet zo'n hele boeiende partij, maar het was niet verkeerd.

Helaas verloor Ton van der Heijden. Vorig jaar was hij nog de man met acht uit negen, dit jaar begint hij gewoon met een nul. Hij stond wat minder tegen Christov Kleijn, maar hij had het nog wel remise kunnen maken. Door één onnauwkeurige zet verijdelde hij zijn eigen remiseplan en stond het ½d-1½.

Als de partijen vorderen, wordt het al gauw duidelijk dat BSG steeds meer veroordeeld wordt tot het sprokkelen van enkele halfjes. Lenaart houdt het niet tegen Edwin van Haastert. Het is de prijs van de tactische opstelling, maar op de onderste borden levert het weinig op. Behirder wordt vrij kansloos gebatst na een moeilijke opening. Op de
site van LSG verklaarde zijn tegenstander dat hij nog nooit zo makkelijk had gewonnen. Welkom in de meesterklasse...

Het regent nullen in het Denksportcentrum, waar het sinds de promotie van het tweede in 2005 niet is voorgekomen dat zowel BSG 1 als BSG 2 klop krijgt. Niet deze dag. Beide BSG's krijgen klop en de nullenregen wordt slechts hier en daar onderbroken door wat remises. Het is gek genoeg Fliffer die het enige Bussumse puntje pakt aan het eerste bord van het tweede.

Toch zijn er nog wat lichtpuntjes op deze toch wel inktzwarte* dag. Vin$ weet katachtig zijn stelling te redden tegen Mark van der Werf en Large scoort de enige plusremise aan Bussumse kant. Ewood vergaat het minder. Hij speelt tegen zijn generatiegenoot Chiel van Oosterom. Na twee harde nederlangen met zwart had ik hem op z'n minst een halfje gegund, maar ook met wit ging Ewood er vrij hard af. Hij stond wel redelijk na de opening, maar al vrij snel tastte Ewood een beetje mis en kreeg zwart goede kansen voor de geofferde pion.

Dat waren dus drie halfjes uit acht partijen. De nederlaag kon nog een heel klein beetje dragelijk worden gemaakt door Hans Ree en FM Henk. Hans stond best wel heel slecht en Henk had in de tijdnood van z'n tegenstander een gewonnen stelling omgetoverd in een (bijna) verloren. Ton, die allang klaar was, liet me het drama zien. Henk bleef "linke" zetten spelen, die door zijn tegenstander in vliegende tijd weerlegd werden. Uiteindelijk gaf Henk een kwaliteit weg en moest hij remise zien te maken.

Ondertussen was Pinda naar Bussum gekomen. Hij had met HSG 2 dik gewonnen en dat kon-ie ons mooi inwrijven. Zelf won hij met zwart in maar vijftien zetjes. Ach ja... Tweede klasse, hè? ;)

De nederlaag werd steeds zieker. Henk had zich netjes naar remise gespeeld, zo leek het. Het leek een passend slot van een merkwaardige partij, maar toen... het FATALE MOMENT!
 
 
Stelling H van der Poel - M Roobol na 1...Tb1+

Zwarts laatste kans: nog even een schaakje om wit te testen. Maar FM Henk, een eindspelexpert, zou daar toch wel raad mee weten. Met nog een half uur op de klok kon hij rustig nog even nadenken over de remisezet. Die is uiteraard 2.Ka8! en zwart mag kiezen of hij wit pat zet, of dat hij de zetten gaat herhalen. Tot ieders verbijstering deed Henk het knettergekke 2.Ka6?? Woorden en tranen schoten tekort. Henk zat er ook helemaal doorheen toen hij zijn fout inzag. Het was echt een zieke middag, want hoe anders is te verklaren dat zo'n betrouwbare speler opeens zo'n bok schiet? Zwart won eenvouding met 2...Kc7 3.a8P+ Hij kan niet anders. 3...Kc6 4.Ka7 Tb2! en na 5.Ka6 komt 5...Ta2#. Henk gaf dus maar op. Of de teamleider hem nog een schouderklopje heeft gegeven, weet ik niet.

Een schrale troost: de wedstrijd was toch al verloren. Dat deed me denken aan Emiglio, die in 2006 bij een 4-3-voorsprong met een pion minder de remise miste, waardoor BSG de promotie miste. Leon Pliester was toen RAZEND. Het was misschien wel het breekpunt voor Emiglio, die kort daarvoor Harmen Jonkman had verslagen in de Halve Finales voor het NK. Zijn zelfvertrouwen brokkelde af en daarmee ook zijn rating. Ik hoop dus dat Leon zich ditmaal een beetje heeft ingehouden. Het ging immers nergens meer om.

Hans Ree maakte uiteindelijk nog remise. Zijn tegenstander dacht nog erg lang na om er toch nog ergens een winst uit te peuren, maar hij vond de winst in ieder geval niet. Daarmee verzamelde BSG twee bordpunten en promoveerde het zichzelf tot degradatiekandidaat no. 1.

Iets beter deed BSG 2 het. Hoewel het middenveld onder aanvoering van Mark Pieterse kansloos ten onder ging, scoorden de staarten nog wat punten. Behalve het anderhalve punt van de twee oude knarren op de hoogste borden, scoorden de nieuwe leden Ruben Hilhorst (3) en Rob Tijssens (8) een halfje tegen beduidend sterkere tegenstanders. Met Emiglio erbij heb je dan al gauw een heel leuk team, dat thuishoort in de derde klasse. Misschien kan het team hoge ogen gooien in de laagste landelijke klasse en treuren we volgend jaar dat ze de eerste wedstrijd tegen de uiteindelijke kampioen verloren... Wie weet.

Voor BSG 1 ziet de toekomst er minder zonnig uit en lijkt de doelstelling te zijn om hier en daar een persoonlijk succesje te boeken. Met een beetje mazzel worden die succesjes allemaal in één wedstrijd geboekt, zodat we toch nog matchpunten scoren.


"Je kan beter één keer met 10-0 verliezen dan tien keer met 1-0 verliezen"

Uitslagen:

BSG [2235] - LSG [2357] 2-8
1. Le Ootes [2064] -
E van Haastert m [2417]
0-1
2.
V Rothuis [2357] - M van der Werf m [2414] ½-½
3. L Pliester m [2383] -
E Wiersma m [2414]
½-½
4.
H Ree g [2416]
- M Bosman f [2346] ½-½
5. La Ootes [2223] -
T Middelburg m [2388]
½-½
6.
E de Groote [2251]
- C van Oosterom m [2420] 0-1
7. T van der Heijden [2245] -
C Kleijn [2238]
0-1
8.
H van der Poel f [2296]
- M Roobol f [2330] 0-1
9. J de Groote [1995] -
R van Ketel f [2295]
0-1
10.
C van der Heijden [2116] - R van Wessel f [2307] 0-1


Links:
Verslag BSG
Verslag LSG

* En ik maar denken dat inkt donkerblauw was
    

3 opmerkingen: