01-08-2009

UItslagen midsummerquiz


Ben ik nou zo slim...

Voordat ik aan het ONK te Dieren meedeed, leek het me leuk om een quiz te maken. Een quiz die de hongerige lezertjes bezig zou houden als ik niet zo schrijven. Zo kon ik me namelijk volledig concentreren op het eerder genoemde toernooi.

Pinda trof de quiz als eerste aan, maar liet daarna niks meer van zich horen. Ewood beloofde de quiz in te vullen na een nederlaag in Dieren. Gek genoeg begon hij er pas mee op de rustdag. Rolex wilde de quiz ook wel doen. Hij probeerde het op de laatste dag doen en verkeek zich op de lengte. Hij vulde uiteindelijk ongeveer de helft in.

Evaluatie
De quiz bevatte een storende fout: ik had één vraag dubbel gesteld. Dat ziet er een beetje stom uit. Doordat ik zoveel vragen had gemaakt, zag ik het zelf ook niet. Ik had natuurlijk uit een heleboel artikelen een vraag geprobeerd te stellen. Sommige waren vrij simpel, andere waren moeilijker, of misschien onverwacht(s)er. Van al die vragen vond ik ongeveer de helft de moeite waard om in de quiz te zetten. Daarna gooide ik de volgorde door de war, zodat het opzoeken geen peulenschil werd.

Uit de inzendingen is gebleken dat
* Je beter een aantal antwoorden kunt opzoeken dan veel antwoorden gokken
* Het onderwerp vaak wel aangeeft in welke buurt je moet zoeken (de maandarchieven zijn daarbij nuttig)

De antwoorden
Nu is het moment gekomen dat ik de antwoorden ga verklappen. Vanwege mijn beperkte tijd kan ik niet alles in één keer beantwoorden.

1) Hoeveel doelpunten wisten de drie voetbalteams van de schakers te scoren tegen de Dierensche Boys in 2008?

Het jaartal staat erbij. Dieren wordt gespeeld eind juli, dus het verslag zal wel in augustus zijn geschreven. Dat klopt: 

"(...) De dag erna werden de schakers nog gedisst. Het feit dat ze tegen de Dierense ploegen niet hadden gescoord werd met gehoon ontvangen. Volgend jaar beter?"

Dieren (3); 08-08 2008

2) Hoeveel Nederlandse ploegen schakelde Olympique Marseille uit in het seizoen 2008-2009?

Een eitje, want dat is nog redelijk recent gebeurd. Voetbalinteresse is wel een pluspunt. Het staat vast op veel sites. Het waren er dus drie (PSV, Twente en Ajax.)

3) In hoeveel zetten won Lenaard van Frank Planjer?

Die had Lenaard zo uit z'n mouw kunnen schudden als hij had meegedaan. De partij ging zo: 
F Planjer - Le Ootes
1.e4 e5 2.Pc3 (populaire opening) Pf6 3.f4 d5 4.fxe5 Pxe4 5.Pf3 Le7!? (zo win je dus) 6.Pe2? (geen idee wat deze zet doet) Lg4! 7.d3? (selfdestruction in 5 seconds) Ló (4) 8.dxe4 (3) Lh4+ (2) 9.Kd2 (1) dxe4+ (boem!) 0-1

Het commentaar was van destijds. Negen zetten duurde de partij dus. (Hengelo 2007; 06-08 2007)

4) Hoeveel punten hadden de topscorers van BSG 1 gescoord in de meesterklasse voor de winterstop?

Daarvan heb ik een lijstje gemaakt:
1. F Borm 1 uit 1 (+1, =0, -0) 1w
2. H Ree 1 uit 3 (+0, =2, -1) 1w
3. T van der Heijden 1 uit 4 (+1, =0, -4) -
3. La Ootes 1 uit 4 (+0, =2, -2) -
3. V Rothuis 1 uit 4 (+0, =2, -2) -
3. H van der Poel 1 uit 4 (+0, =2, -2) -

Er waren dus zes topscorers en ze hadden alle zes precies één punt gescoord. Ik kreeg na afloop klachten over de vraag, maar volgens mij is hij duidelijk.

Gouden wissel; 14-12 2008

5) Met hoeveel invallers trad SO Rotterdam aa tegen BSG?

"Rotterdam speelde met twee invallers: (en niet vier zoals de teamleider achteraf mededeelde) Luc Winants en Zhaoqin Peng deden niet mee. Zij werden vervangen door Stephane Hautot (een Fransoos die niemand kende) en Etienne Goossens."

Hoewel niet alle informatie in dit stukje klopt, is het duidelijk dat ze met twee invallers speelden.


6. Hoeveel ronden had Räikkönen nodig om tijdens de GP van België van de vierde naar de eerste plaats te komen?

Het gaat hier om de 2008-editie. In 2007 startte Räikkönen van pole en won hij de race.

"Drie ronden voor de finish leek Kimi Räikkönen voor een kleine sensatie te gaan zorgen door voor de vierde keer op rij te winnen op Spa Francorchamps. Gestart vanaf de vierde plaats, had hij zich al snel opgewerkt naar de leiding, maar in de slotfase sloeg het noodlot toe."

"De tweede ronde is net begonnen, als Hamilton in de eerste bocht even uitglijdt. Räikkönen passeert hem even verderop. Zodoende ligt de Fin binnen tien kilometer al op de eerste plek."

Twee ronden dus. (Spa zilver; 07-09 2008)

7. Hoeveel winnaars kende het Open toernooi in Hoogeveen in 2008?

Een listige: "Fier winnaars in Essent", was de titel. De grap was dat Sokolov de Kroongroep won, waardoor er nog drie winnaars overbleven, wat ook in de ondertitel werd aangegeven: "Fier, Haslinger en Nijboer winnen Open toernooi". (25-10 2008)

8. Wat was het gemiddelde elo-overschot per bord van Apeldoorn tegen BSG?

Die stond letterlijk in de tekst:

"(...) Ondanks dat had Apeldoorn een enorm elo-overschot; gemiddeld 170 punten per bord. Dat nivelleer je niet zomaar."

Dit was natuurlijk KNSB-rating, wat misschien voor verwarring zorgde, maar het ging uiteindelijk natuurlijk om wat er in het artikel stond, hoe incorrect het ook moge wezen. (Waarbij ik niet zeg dat ik daar onzin opschreef.)

BSG dicht bij stunt; 19-04 2009

9. Hoe vaak won Ewood in Pardubice in 2007?

"Ewood scoorde 3 uit 9. Hij won slechts één partij."

Pardubice; 03-08 2007

10. In welk jaar trok het ONJK de meeste deelnemers?

Dit is te zien op een linkje in het artikel ONJK te Enschede. Hier wordt ingegaan op de veranderde locatie, hoewel het aantal deelnemers dit niet lijkt te rechtvaardigen. In 2005 werd het record gehaald: 532 deelnemers. In 2006 waren het er nog maar 433, in 2007 405 en in 2008 slechts 387 (eigen berekening.) Ben benieuwd hoeveel het er dit jaar zijn.

Dat waren de antwoorden op de eerste vragen, de getallenvragen. Ewood had zeven vragen goed beantwoord, Rolex drie.

Wordt vervolgd

Gerelateerde artikelen:
Midsummerquiz; 19-07 2009

9 opmerkingen: