02-08-2009

AZ maakt kennis met Cow Man


Vroeg

De eerste competitieronde van de Eredivisie begon zeldzaam vroeg. Barstte het geweld vorig jaar eind augustus los, nu begint het een maand eerder. De reden zal wel zijn dat in 2010 het WK voetbal wordt georganiseerd.

De maand juli werd dan ook gebruikt om veel te oefenen. De spelers moesten weer scherp worden voor het komende seizoen, waarin er weer 34 finales gespeeld zouden worden. En dan heb ik het nog niet eens over de bekercompetitie.

Veel ploegen hadden van trainer geruild. Zo volgde Ronald Cow Man Loowie op bij AZ. Hoewel hij nooit goede vrienden was met zijn opvolger, was Loowie tevreden over de keus van AZ. Bij Ajax nam Martin Jol het roer over van Marco Pannekoek, terwijl PSV eindelijk gebruik wenste te maken van de diensten van Fred Rutten.
Bij de kleinere ploegjes waren er ook de nodige trainerswissels te zien. Zo ging Mario Leg naar Feijenoord. Gertjan Verbeek, die vorig jaar nog bij die club werd ontslagen, traint nu Heracles.

Ook keerden er weer twee nieuwe clubs terug uit de eerste divisie: VVV en RKC promoveerden en iedereen was benieuwd hoe zij het zouden doen.

Voor landskampioen AZ zou het moeilijk worden het niveau van vorig jaar vast te houden. In de oefencampagne liet de ploeg dan ook geen beste indruk achter. Tegen club Brugge, dat in de voorbereidingen door de ene na de andere ploeg van de mat werd gespeeld, werd met 1-0 verloren. Tegen het tiental van HSV kregen ze thuis met dezelfde cijfers klop. Dat was niet bemoedigend voor een ploeg die in de Champions League.

In de wedstrijd om de Johan Cruijff-Schaal ging het daarentegen heel voorspoedig. Met 5-1 werd Heerenveen opgerold, dat als beloning ook nog het nieuwe Eredivisieseizoen mocht openen. Op 31 juli ontvingen ze Roda, dat in de wedstrijd gemakkelijk overeind bleef. Net als twee jaar geleden verzuimde Heerenveen de eerste doelpunten van het seizoen te maken.

AZ verliest met negen man
AZ mocht de dag erna aan de bak. Spelend op het kunstgrasveld van Heracles werden ze flink geownd. Heracles kwam op een 3-0-voorsprong, om uiteindelijk met pijn en moeite een 3-2 overwinning te boeken. AZ was echter door het dolle heen en kreeg ook nog twee onnodige rooie kaarten. Zodoende leed AZ in één wedstrijd eigenlijk drie nederlagen. Het enige positieve was dat ze vorig jaar de eerste twee wedstrijden verloren...
Aan de andere kant begint een kampioen zelden met een nederlaag, zo werd beweerd. Vreemd genoeg werd daarbij niet gerefereerd aan vorig seizoen. Overigens werd de statistiek gepresenteerd als "nieuws", hoewel er niets nieuws aan is. Hoe dan ook, dat had Cow Man weer lekker voor elkaar. Je vraagt je af of AZ niet per ongeluk de verkeerde Cow Man heeft aangesteld.

PSV verslikt zich in VVV
De vierde plaats van PSV van vorig seizoen vond men onder hun stand. Tijd om het één en ander recht te zetten. Tegen het gepromoveerde VVV stonden ze comfortabel met 2-0 voor, maar VVV sprak wat extra paardenkrachten aan en Honda schakelde een tandje bij, waardoor de ploeg in no time de achterstand ongedaan had gemaakt. Uiteindelijk werd het 3-3, waar VVV nog het meest van leek te balen. Wie weet spelen ze nog een superseizoen.

Twente en Ajax doen wat er van ze verwacht wordt
FC Twente begon goed aan het nieuwe seizoen. Op het "Kasteel" lieten ze het afdrogen van de thuisspelende ploeg er heel eenvoudig uitzien.
Ook Ajax won simpel. Groningen wist amper gevaarlijk te worden en kreeg eveneens een 0-2-nederlaag te slikken. Voor Ajax was het een hele opluchting na het teleurstellend verlopen Amsterdamtournament. Want als je tweemaal een Europese subtopper ontvangt, dan moet je niet tevreden zijn met één moeizaam gelijkspel en zes tegendoelpunten. Overigens een raar toernooi; door de deelname van Sunderland (bijnaam: Blunderland) kon Utrecht niet tegen New Castle spelen. En dat terwijl Ajax niet eens tegen de ploeg met een stadion onder zeeniveau speelde.

Feijenoord verrast
Door een enigszins gelukkige zege op NEC behoort Feijenoord een weekje tot de koplopers. NEC begon onwennig en moest dan bekopen met een tegengoal. Tijdens de wedstrijd werd Mario Leg steeds nerveuzer. Zijn ploeg kreeg wel kansen, maar de gelijkmaker viel maar niet. In de slotfase viel de 2-0 uit een penalty. Pas na afloop realiseerde Middelmatige Mario zich dat hij inmiddels Feijenoord coacht.

Uitslagen
Heerenveen (2396) - Roda (2166) 0-0
Willem II (2213) - Vitesse (2270) 3-1
Sparta (2201) - Twente (2472) 0-2
Heracles (2190) - AZ (2561) 3-2
RKC (2150) - Utrecht (2281) 0-1
Feijenoord (2281) - NEC (2281) 2-0
Groningen (2349) - Ajax (2445) 0-2
ADO (2178) - NAC (2270) 1-2
PSV (2433) - VVV (2150) 3-3


Gerelateerde artikelen:
Voetbalstatistiek; 11-05 2009

Geen opmerkingen:

Een reactie posten