30-09-2008

Kampioensteam gaat af in Mierlo

Superweekend

Na de geweldige wedstrijd tegen LSG gingen Vin$, Ewood en ik naar Snackbar Henk om daar wat friet te bestellen. Ewood ging nog stappen, waardoor Vin$ en ik alleen achterbleven. Ik begon me uiteindelijk goed ziek te voelen. Tijdens de partij had ik al hoofdpijn, nu werd het nog erger en werd ik nog misselijk ook. Terwijl Vin$ op Ewoods laptop zat te computeren, ging ik maar douchen. Daar knapte ik van op. Vin$ en ik gingen vroeg naar bed, waarna ik nog drie uur met 'm zat te lullen. Ewood kwam pas later binnen.

Teamleider
Zondagochtend werden we om een uur of half acht (de bedoeling was toch zeven uur?) gewekt door m'n ma. Ze bracht ons helemaal naar Mierlo, waar een lange schaakdag zou volgen. Ondergetekende zou teamleider zijn. Zijn taak was lekker meekijken en dan een pittig verslagje schrijven.
Toch bleek niet iedereen het met er mee eens te zijn dat ondergetekende teamleider was. Lenaart meldde het team aan en hield het programmaboekje in zijn bezit. De "teamleider" moest het doen met een uit het boekje gescheurd vod. Hoewel de "teamleider" de opstelling maakte, moest het wel Lenaarts opstelling zijn.

Ik besloot om maar niet te veel af te wijken van de "normale" opstelling. Dus zette ik Vin$ aan #1, omdat hij de beste (snel)schaker is. Large leek me wat meer gebaat bij een theoretische tegenstander, terwijl Ewood nog wel even had kunnen uitrusten van zijn nachtelijke avonturen. Hij was ook gebaat bij wat sterkere tegenstanders. Dus werd Lenaart, de man in vorm, verwezen naar het eerste bord van onderen. Lenaart is namelijk iemand die niet zo gauw punten verspeelt tegen zwakkere tegenstanders.

Het was op papier een superteam, dat voor de grootste prijzen kon gaan strijden. Het liep anders...

Ronde 1: Stukkenjagers - BSG

In de eerste ronde troffen we een redelijk sterk team, de Stukkenjagers. Meestal krijg je in de eerste ronde een "kneus", maar dat viel nu wel mee. Het was de strijd tussen de familie Haast tegen de familie Ootes, ookal speelden ze niet tegen elkaar. De families scoorden bij elkaar drie punten en ook nog allemaal met zwart. De punten werden dan ook netjes verdeeld in deze vreemde eerste ronde. 2-2 werd het dus, een mager resultaat en eerlijk gezegd verdiende BSG dat niet eens.

Zo werd Lenaart flink teruggedrongen door een mij onbekende tegenstander. Toen Lenaart door een penning opeens een stuk won, stond BSG zowaar op voorsprong.
Vin$ speelde een beetje een warrige partij tegen Mark Haast. Die stelde zich solide op en begon langzaamaan druk te zetten op de witte stelling. Door kleine pionzetjes probeerde hij de witte dreigingen op te vangen. Vin$ had niet zijn gelukkigste hand in de partij. Hij propte zijn stukken allemaal in een hoekje bij de zwarte koning. Toen Vin$' bedenktijd was geslonken tot minder dan vijf minuten, stopte hij met noteren en begon hij zich te verweren. Met een kwaliteit en pion minder sleepte hij er nog eeuwig schaak uit, dus het stond ½-1½.
Large speelde een solide remise bije lkaar. In een positionele stelling offerde zijn tegenstander een stuk. Het offer werd niet aangenomen, waarna er een gelijkstaand toreneindspel overbleef: 1-2.

Toen was het dus tijd voor Ewood om de volle winst binnen te halen. Helaas had hij ergens niet opgelet, waardoor een voordelige stelling opeens veranderde in een mindere stelling. Het is een beetje het risico van de "huilvariant". Je moet vaak vrij precies spelen en het is maar de vraag of rapidschaken zich daar voor leent. Hoe dan ook, na zijn fout ging Ewood lang nadenken. In vliegende tijdnood moest hij een lastig eindspel verdedigen. Het had kunnen lukken, maar door één foute koningszet was het reddingsplan gedoemd te mislukken. 2-2 dus.


Stukkenjagers [2011] - BSG [2231] 2-2
1. M Haast [2114] - V Rothuis [2283] ½-½
2. M Nabuurs [2085] - La Ootes [2297] ½-½
3. A Haast [2069] - E de Groote [2241] 1-0
4. D Jaheruddin [1775] - Le Ootes [2103] 0-1


Tja, als je daar al niet van kan winnen... Ze kunnen toch veel beter, dus op naar de volgende ronde:

Ronde 2: BSG - VAS

De tweede ronde was zo erg, dat ik er maar niet teveel woorden aan vuil ga maken. Hier de samenvatting: Aan bord vier kwakte Lenaart een Draak op het bord en werd volkomen verrast door een thematisch kwaliteitsoffer op c3. Lenaart verdedigde niet optimaal en moest met een toren minder doorspelen; 0-1.
Vin$ speelde Schots met 4...Df6?! Op de een of andere manier werd zijn dame constant opgejaagd, waarna Vin$ kon opgeven. Vin$ was sip vanwege het gepruts en geploeter en dat was erger dan de 0-2-achterstand, want daar deden Large en Ewood wel wat aan. Large won nog vrij overtuigend, Ewood moest een gastje door z'n vlag rammen in een vervelende stelling. Zo werd het dus nog 2-2.


BSG [2231] - VAS [1761] 2-2
1. V Rothuis [2283] - T Pijloo [1851] 0-1
2. La Ootes [2297] - D van den Bergh [1804] 1-0
3. E de Groote [2241] - J van Keeken [ng] 1-0
4. Le Ootes [2103] - D van Ingen [1628] 0-1


Vanaf nu moest er dus alles gewonnen worden om nog kampioen te worden. Wat klinkt dat arrogant als je twee keer bijna verliest van echt veel zwakkere teams...

Ronde 3: HMEC Kolder 2 - BSG

Tegen het tweede team van de Hertogstad Max Euwe-Combinatie werd eindelijk een goede wedstrijd gespeeld. De tegenstanders konden geen vuist maken en het ratingverschil werd eindelijk waargemaakt.

Vin$ was weer eens als eerste klaar. Hij speelde tegen Melkpak en daar had-ie TOTAAL GEEN ZIN IN. Hij besloot te gaan snelschaken en Melkpak - macho als hij is - ging daarin mee. A tempo kwakten ze de zetten op het bord en Vin$ was toch wel een stukje sterker. Zeker toen Melkpak zijn goede paard ruilde voor wits slechte loper. De pijn was snel over na een wanhopig stukoffer. Met nog 18' 04" op de klok gaf Melkpak een hand aan Vin$, die nog 21' over had. Soms zijn de wedstrijden waar je het meeste tegenop ziet de makkelijkste.

Ook op de andere borden ging het goed. Le en La wonnen vrij simpel, terwijl Ewood zijn tegenstander vlagde terwijl hij zelf nog bijna al zijn tijd over had. Dat zijn stelling goed was spreekt voor zich.


HMEC 2 [1755] - BSG [2231] 0-4
1. W Vermeulen [2022] -
V Rothuis [2283]
0-1
2.
R Einarsen [1709]
- La Ootes [2297] 0-1
3. Y Muhren [1611] -
E de Groote [2241]
0-1
4.
R van Lith [1676] - Le Ootes [2103] 0-1


Op naar de volgende uitdaging! Dat was HMEC 1, de grotere broer.

Ronde 4: BSG - HMEC Kolder

De wedstrijd tegen HMEC 1 was een beetje een rare. HMEC 1 was natuurlijk van een heel ander kaliber dan HMEC 2. Het was echt een duel om aansluiting met de kopgroep. Beide teams behoorden tot de favorieten, al maakte HMEC dat niet waar tegen Zukertort en BSG maakte het het hele toernooi niet echt waar. BSG kreeg op meerdere borden een tijdsvoorsprong, omdat de Brabo's niet op tijd waren. Vooral Le Roi maakte het bont. Zijn makkers besloten hem maar eens te gaan halen, waardoor BSG een tijdelijke numerieke meerderheid had.

Helaas bood de match weinig vreugde. Vin$ speelde tegen Twan Burg en besloot een superscherpe variant te spelen. Uiteindelijk hield hij er een stuk meer aan over, maar wit had wat pionnen en zwarts koning stond slecht. Geef mij maar wit... Vin$ verloor dan ook.

Ook Large kreeg een nederlaag te slikken. In Enschede ging hij er hard af in het Frans, dus speelde hij nu 1.Pf3!? Het werd een heel ander soort stelling en verloor Large op een andere manier. Het is achteraf wel makkelijk praten, maar dit soort fiasco's had ik dus kunnen voorkomen met een slimme opstelling, dus dat is het belang van een goede opstelling. Misschien had ik Vin$ wel beter op #2 kunnen zetten, om maar iets te noemen. Vin$ voelde zich soms wat ongemakkelijk met al die mensen naast zijn bord. Het zijn kleine dingen, maar soms heel belangrijk voor het resultaat. Overigens denk ik dat Large Le Roi de volgende keer wel hardhandig de nek omdraait. Ik ken hem niet anders.

De stand was dus 0-2 en voor een gelijkspel moesten Lenaart en Ewood alles op alles zetten. Le won vrij simpel van de zelfbenoemde CM Eric de Moor. De overwinning had weinig waarde, vond Le. Hij kwam gewoon goed uit de opening. Hoor ik hier een beroepsschaker?

Ondertussen kwam Ewood met zwart erg goed te staan. Dat is best bijzonder en ik hoopte dat-ie dit buitenkansje aangreep om zijn tegenstander een pijnlijke nederlaag te bezorgen. Er kwam een toreneindspel met een pluspion op het bord, waarin Ewood lang ging nadenken om een winstplan te verzinnen. Zelf ben ik meer van de actie en zou ik snel zetten om de tegenstander onder druk te zetten. Nu veranderde Ewoods tijdsvoorsprong in een tijdsachterstand en kon hij het niet meer winnen. Het kampioensteam was weer op 50% en de eindoverwinning zat er niet meer in. Wat moest ik - als coach - doen? Boos worden op mijn manschappen? Of begrip tonen en hopen op een prijsje?


BSG [2231]- HMEC [2219] 1½-2½
1. V Rothuis [2283] - T Burg f [2398] 0-1
2. La Ootes [2297] - R Miedema f [2314] 0-1
3. E de Groote [2241] - B Burg [2144] ½-½
4. Le Ootes [2103] - E de Moor [2021] 1-0

Ronde 5: Raadsheer - BSG


De spanning was een beetje weg en dat deed de meesten toch wel goed. Vin$ speelde een merkwaardige variant, waarin zijn tegenstander een stuk offerde voor wat pionnen en een naar voren gelokte koning. Zoals het in de partij ging, doofde de zwarte aanval al gauw uit, terwijl Vin$ ook nog een toren op a8 mocht meegraaien.

In scherp contrast de partij die Lenaart speelde. Hij speelde zijn saaie Russisch weer, waarna zijn tegenstander besloot het beruchte loperoffer op a2 toe te staan. Het stond echter net wat anders dan in de theoretische variant. Wit had eigenlijk gewoon een tempo meer. Toen wit even later zelf een stuk kon offeren, zag het er slecht uit voor Lenaart. Toch is de partij plotseling afgelopen als Le niet rustig een stuk terugslaat, maar een dodelijk schaakje geeft. In de analyse bleek dat zwarts stelling toch niet zo knudde was als gedacht.

Ewood speelde nog een best leuke partij. Hoewel het niet snel gaat, heeft hij steeds voordeel. Zijn tegenstander offert maar een kleine kwaliteit, maar wits lopers zijn veel sterker dan de zwarte toren. Een trucje beslist de partij.

Large lijkt meer moeite te hebben. Hij staat wat beter, maar het lijkt niet te winnen. Als zijn tegenstander in tijdnood komt en enkele keren misgrijpt, is het een fluitje van een cent. Weer een 4-0!


De Raadsheer [1625] - BSG [2231]
1. D van Dongen [1502] - V Rothuis [2283] 0-1
2. R Daamen [1705] - La Ootes [2297] 0-1
3. J van Ginneken [1680] - E de Groote [2241] 0-1
4. J Havermans [1614] - Le Ootes [2103] 0-1

Ronde 6: Lorentz Lyceum - BSG


De laatste ronde alweer. De kans dat BSG nog een prijs zou halen, was wel erg klein geworden. Mijn gedachten gingen terug naar 2006, toen Baarn met een beduidend zwakker team gewoon tweede van Nederland werd. Je kan succes dus niet "kopen" met elopunten. Het moet lekker lopen en je moet spelers hebben die makkelijk spelen. Twee jaar terug ging het eigenlijk de hele tijd "lekker". Dat gevoel was nu vaak afwezig, dus als het wel aanwezig was, viel het wel op. Misschien waren de verwachtingen gewoon te hoog. De laatste ronde was dan ook niet veel meer dan "nog één keer knallen en dan weer naar huis". Het plezier moest weer terugkomen.

Het leek een heel gemakkelijk duel te gaan worden, maar het viel nog vies tegen. Vin$ won al heel snel door een dodelijke paardvork. Lenaart speelde actief en kwam al gauw een stuk voor. "Kat in 't bakkie," dacht iedereen, maar een kat in het nauw... De winst leek met iedere zet verder weg te geraken...

Ook Ewood had het niet zo makkelijk. Hij moest een paar pionnen offeren om mooie velden te krijgen en uiteindelijk won hij dat dan ook.
Minder geluk had Large. Hij stond de hele partij wat minder en werd ook nog even getruct. Hij bleef echter snel spelen en zijn tegenstander besloot in tijdnood remise aan te bieden.
Ondertussen won Lenaart alsnog, waardoor het kampioensteam met 3½-½ won.

Het was de laatste wedstrijd van het team in deze samenstelling. Volgend jaar is Le te oud. Hij nam afscheid met 5 uit 6, net zo veel als ondergetekende twee jaar geleden. Ook toen stond de tweede ronde een 100%-score in de weg. Dat was toen m'n eigen schuld: in een goede stelling liet ik me ergens trucen.
Volgend jaar zal BSG dus op zoek moeten naar een andere goede speler voor Mierlo, aangezien ook PJF dan te oud is. Het lijkt me niet heel waarschijnlijk dat deze speler - wie het ook moge wezen - het niveau van Le kan benaderen. In dat opzicht is het gewoon jammer dat we een gouden kans hebben laten liggen.


Lorentz lyceum [1731] - BSG [2231]
1. J Gunther [1845] - V Rothuis [2283] 0-1
2. R Rieksen [1727] - La Ootes [2297] ½-½
3. K Rieksen [1684] - E de Groote [2241] 0-1
4. N Bloemendaal [1669] - Le Ootes [2103] 0-1


Met 8 MP uit 6 duels eindigde BSG uiteindelijk als vijfde. Lekker weekendje... Eerst keihard gebatst worden in de meesterklasse en de dag erna weinig presteren op een jeugdtoernooi.


Individuele scores:

Speler, scores, totaal
1. Vin$ ½ 0 1 0 1 1
2. Large ½ 1 1 0 1 ½ 4
3. Ewood 0 1 1 ½ 1 1
4. Lenaart 1 0 1 1 1 1 5


Totaal: 8 MP, 17 BP


TPR's:

Speler, score, overscore, gemiddelde tegenstand, TPR

1. Vin$ 3½ -1,22 1955 2013
2. Large 4 -1,09 1891 2011
3. Ewood* 4½ -0,76 1838 1985
4. Lenaart 5 -0,21 1731 2011

* Gebaseerd op vijf partijen

Allemaal 2000-TPR's... De TPR's zijn wat vertekend door het grote verschil in ratings van de tegenstanders en het is ook niet eenvoudig om heel veel te scoren tegen zwakkere tegenstanders, maar toch is het gewoon wat matig. De verwachte score neemt in verhouding kwadratisch toe met het ratingverschil, maar vaak gelden alleen de harde scores (zie ook de interne competitie bij BSG, waar een overwinning meer punten oplevert dan een remise, bijna ongeacht de tegenstander.) Een net niet perfecte score tegen beduidend zwakkere tegenstanders is echt niet zo'n ramp, maar wanneer de scores wel erg richting de 50% duiken, is het wel weer wat mager. Mager is de treffende benaming voor de oogst van een dagje schaken. Een magere vijfde plek.


Tot slot de TPR-formule:

r = gemiddelde rating tegenstander
n = aantal partijen
p = aantal punten

en p(1- p/n) != 0

TPR = r - 400 log ((n/p) -1)

BSG lijdt zieke nederlaag tegen LSG

BSG maakt kennis met meesterklasse

Afgelopen zaterdag begon de nationale schaakcompetitie weer. Negen wedstrijden krijgt elk team om te promoveren of om niet te degraderen. Niet degraderen was het doel voor BSG 1. Vorig jaar leverde die doelstelling promotie op en dit jaar mag het eerste het een jaartje proberen in de meesterklasse, de Eredivisie van de clubcompetitie. In de meesterklasse is BSG een beetje het Volendam van de Eredivisie. Een aantal spelers kan het niveau aan, maar de meesten niet.

BSG begon het seizoen met een thuiswedstrijd tegen LSG. Hoewel LSG op papier maar een vrij matig meesterklassteam heeft, was het toch nog een paar maten te groot voor BSG. Het verschil tussen de eerste klasse, waarin BSG alles won en de meesterklasse, is enorm. Het krachtsverschil werd uitgedrukt in een 2-8-eindstand, waarmee BSG zichzelf nog meer vernederde dan nodig was.

Tactisch
De opstelling van BSG was enigszins "tactisch" te noemen. Op bord één zat namelijk Lenaart. Verder zat iedereen wel ongeveer waar-ie hoorde. Bovendien is LSG qua speelsterkte een vrij homogeen team, met vooral 2300-spelers. Het maakt dus niet zo veel uit aan welk bord je zit, ze zijn allemaal ongeveer even goed (of slecht).

De wedstrijd
Ruim na enen begonnen de wedstrijden. Ook BSG 2 had een zware tegenstander getroffen. Met drie (!) afmeldingen, waaronder Emiglio (!) bonden ze de strijd aan met Het Witte Paard uit Haarlem. Drie jaar terug werd die wedstrijd ook gespeeld, maar de opstellingen van beide teams verschilden enorm met toen. HWP was sterker geworden, BSG 2 zwakker. Ach, je kan beter nu enkele vaste spelers missen dan in de wedstrijden dat het er echt om gaat.

Het eerste kwam ook al vrij gauw in de problemen. Meesterklasse of niet, de meeste partijen waren vrij gauw afgelopen. Leon Pliester speelde met zwart vrij snel remise tegen Eelke Wiersma (!). Het was niet zo'n hele boeiende partij, maar het was niet verkeerd.

Helaas verloor Ton van der Heijden. Vorig jaar was hij nog de man met acht uit negen, dit jaar begint hij gewoon met een nul. Hij stond wat minder tegen Christov Kleijn, maar hij had het nog wel remise kunnen maken. Door één onnauwkeurige zet verijdelde hij zijn eigen remiseplan en stond het ½d-1½.

Als de partijen vorderen, wordt het al gauw duidelijk dat BSG steeds meer veroordeeld wordt tot het sprokkelen van enkele halfjes. Lenaart houdt het niet tegen Edwin van Haastert. Het is de prijs van de tactische opstelling, maar op de onderste borden levert het weinig op. Behirder wordt vrij kansloos gebatst na een moeilijke opening. Op de
site van LSG verklaarde zijn tegenstander dat hij nog nooit zo makkelijk had gewonnen. Welkom in de meesterklasse...

Het regent nullen in het Denksportcentrum, waar het sinds de promotie van het tweede in 2005 niet is voorgekomen dat zowel BSG 1 als BSG 2 klop krijgt. Niet deze dag. Beide BSG's krijgen klop en de nullenregen wordt slechts hier en daar onderbroken door wat remises. Het is gek genoeg Fliffer die het enige Bussumse puntje pakt aan het eerste bord van het tweede.

Toch zijn er nog wat lichtpuntjes op deze toch wel inktzwarte* dag. Vin$ weet katachtig zijn stelling te redden tegen Mark van der Werf en Large scoort de enige plusremise aan Bussumse kant. Ewood vergaat het minder. Hij speelt tegen zijn generatiegenoot Chiel van Oosterom. Na twee harde nederlangen met zwart had ik hem op z'n minst een halfje gegund, maar ook met wit ging Ewood er vrij hard af. Hij stond wel redelijk na de opening, maar al vrij snel tastte Ewood een beetje mis en kreeg zwart goede kansen voor de geofferde pion.

Dat waren dus drie halfjes uit acht partijen. De nederlaag kon nog een heel klein beetje dragelijk worden gemaakt door Hans Ree en FM Henk. Hans stond best wel heel slecht en Henk had in de tijdnood van z'n tegenstander een gewonnen stelling omgetoverd in een (bijna) verloren. Ton, die allang klaar was, liet me het drama zien. Henk bleef "linke" zetten spelen, die door zijn tegenstander in vliegende tijd weerlegd werden. Uiteindelijk gaf Henk een kwaliteit weg en moest hij remise zien te maken.

Ondertussen was Pinda naar Bussum gekomen. Hij had met HSG 2 dik gewonnen en dat kon-ie ons mooi inwrijven. Zelf won hij met zwart in maar vijftien zetjes. Ach ja... Tweede klasse, hè? ;)

De nederlaag werd steeds zieker. Henk had zich netjes naar remise gespeeld, zo leek het. Het leek een passend slot van een merkwaardige partij, maar toen... het FATALE MOMENT!
 
 
Stelling H van der Poel - M Roobol na 1...Tb1+

Zwarts laatste kans: nog even een schaakje om wit te testen. Maar FM Henk, een eindspelexpert, zou daar toch wel raad mee weten. Met nog een half uur op de klok kon hij rustig nog even nadenken over de remisezet. Die is uiteraard 2.Ka8! en zwart mag kiezen of hij wit pat zet, of dat hij de zetten gaat herhalen. Tot ieders verbijstering deed Henk het knettergekke 2.Ka6?? Woorden en tranen schoten tekort. Henk zat er ook helemaal doorheen toen hij zijn fout inzag. Het was echt een zieke middag, want hoe anders is te verklaren dat zo'n betrouwbare speler opeens zo'n bok schiet? Zwart won eenvouding met 2...Kc7 3.a8P+ Hij kan niet anders. 3...Kc6 4.Ka7 Tb2! en na 5.Ka6 komt 5...Ta2#. Henk gaf dus maar op. Of de teamleider hem nog een schouderklopje heeft gegeven, weet ik niet.

Een schrale troost: de wedstrijd was toch al verloren. Dat deed me denken aan Emiglio, die in 2006 bij een 4-3-voorsprong met een pion minder de remise miste, waardoor BSG de promotie miste. Leon Pliester was toen RAZEND. Het was misschien wel het breekpunt voor Emiglio, die kort daarvoor Harmen Jonkman had verslagen in de Halve Finales voor het NK. Zijn zelfvertrouwen brokkelde af en daarmee ook zijn rating. Ik hoop dus dat Leon zich ditmaal een beetje heeft ingehouden. Het ging immers nergens meer om.

Hans Ree maakte uiteindelijk nog remise. Zijn tegenstander dacht nog erg lang na om er toch nog ergens een winst uit te peuren, maar hij vond de winst in ieder geval niet. Daarmee verzamelde BSG twee bordpunten en promoveerde het zichzelf tot degradatiekandidaat no. 1.

Iets beter deed BSG 2 het. Hoewel het middenveld onder aanvoering van Mark Pieterse kansloos ten onder ging, scoorden de staarten nog wat punten. Behalve het anderhalve punt van de twee oude knarren op de hoogste borden, scoorden de nieuwe leden Ruben Hilhorst (3) en Rob Tijssens (8) een halfje tegen beduidend sterkere tegenstanders. Met Emiglio erbij heb je dan al gauw een heel leuk team, dat thuishoort in de derde klasse. Misschien kan het team hoge ogen gooien in de laagste landelijke klasse en treuren we volgend jaar dat ze de eerste wedstrijd tegen de uiteindelijke kampioen verloren... Wie weet.

Voor BSG 1 ziet de toekomst er minder zonnig uit en lijkt de doelstelling te zijn om hier en daar een persoonlijk succesje te boeken. Met een beetje mazzel worden die succesjes allemaal in één wedstrijd geboekt, zodat we toch nog matchpunten scoren.


"Je kan beter één keer met 10-0 verliezen dan tien keer met 1-0 verliezen"

Uitslagen:

BSG [2235] - LSG [2357] 2-8
1. Le Ootes [2064] -
E van Haastert m [2417]
0-1
2.
V Rothuis [2357] - M van der Werf m [2414] ½-½
3. L Pliester m [2383] -
E Wiersma m [2414]
½-½
4.
H Ree g [2416]
- M Bosman f [2346] ½-½
5. La Ootes [2223] -
T Middelburg m [2388]
½-½
6.
E de Groote [2251]
- C van Oosterom m [2420] 0-1
7. T van der Heijden [2245] -
C Kleijn [2238]
0-1
8.
H van der Poel f [2296]
- M Roobol f [2330] 0-1
9. J de Groote [1995] -
R van Ketel f [2295]
0-1
10.
C van der Heijden [2116] - R van Wessel f [2307] 0-1


Links:
Verslag BSG
Verslag LSG

* En ik maar denken dat inkt donkerblauw was
    

Virussen

Weer terug

Na een lange afwezigheid (bijna een week) is Behirder weer terug. De reden van het afwezig zijn heb ik al verklapt met de titel. Nee, ik was niet te ziek om te schrijven, mijn computer was dat.

Roekeloos
De ellende begon allemaal met een beetje vreemd mailtje dat ik vond. Vreemde mailtjes zijn op zich niet vreemd, want die krijg ik zo vaak. Zo krijg ik bijvoorbeeld nog steeds e-mails binnen van de scheikundige faculteit, ookal heb ik slechts twee dagen scheikunde gestudeerd. Blijkbaar heb ik toen m'n e-mailadres opgegeven en word ik nu nog door steeds andere e-mailadressen lastig gevallen.

Ik maakte het mailtje dus open, kreeg geen waarschuwingen en zette de afzender op de zwarte lijst. Later kreeg ik weer een nutteloos mailtje en ook die afzender komt er niet meer in bij mij. Ik voelde me opgelucht dat ik weer wat spambronnen op afstand had gehouden. De ellende begon nu pas...

Virusmeldingen
Op internet kreeg ik opeens meldingen van een antivirus-/antispywareprogramma van vreemde bestanden, die het programma dan moest "genezen" of naar een "vault" moest brengen. Het begon irritant te worden en ik besloot op internet te zoeken naar gratis antivirusprogramma's die die troep wèl konden opruimen. Het programma AVG, dat ik toen had, vertrouwde ik niet meer. Na een update zag het programma er heel anders uit en kreeg ik geen melding meer als-ie zich bij het opstarten had upgedate. Wel stond er elke week een scan gepland. Ik ben daar niet zo'n fan van. Zo'n scan kost enkele uren en dan kun je de computer amper of niet gebruiken. Liever hou ik schadelijke dingen buiten de deur. En dat leek de laatste tijd niet meer te gebeuren.

Ik vond allerlei antivirusprogramma's die gratis een scan uitvoerden, waarna je het programma moest kopen om die rotzooi van je PC te halen. Maar zo zijn we niet getrouwd... Ik hoopte door een cocktail van antivirusprogramma's de virussen probleemloos te ontmantelen, maar dat viel tegen. Wel leek het programma no adware de vervelende meldingen tegen te houden. Ik kon weer normaal internetten en de internetpagina's werden niet meer heel lelijk weergegeven. Ik had het gevoel dat de virussen verslagen waren.

Stuk
Het probleem was alleen dat ik nu wel erg veel antivirusprogramma's op m'n computer had. Ik vroeg aan Ewood welk programma hij gebruikte. Hij had Spybot en raadde mij dat ook aan. Ik loadde het programma down en liet het mijn systeem scannen. Spybot vond veel bagger en verwijderde het, maar om alles te verwijderen, moest ik de computer opnieuw opstarten. En toen begon de ellende, want bij het opstarten gebeurde niets. Ik kreeg alleen m'n achtergrondafbeelding te zien en hoewel ik de maan best mooi vind, sprongen de tranen me in de ogen. Ik voelde me machteloos en woedend. Ik reageerde m'n woede af door met een kussen te slaan, waarna ik naar buiten liep en de ballen hard de tuin door joeg.

Aan tafel voelde ik me leeg. Zonder computer is het leven een stuk saaier. Op TV heb je vaak alleen maar reclames, afgewisseld door slechte programma's, of in het geval met het nieuws, eindeloze herhalingen. Op internet is veel meer te beleven.

Monteur
Ook de computer van Jean Loulou had problemen. Loulou had een monteur laten komen en zijn computer liep weer als een zonnetje. Nu konden we meteen weer een monteur "bestellen". Oorspronkelijk zou Loulou dat doen op donderdag, de dag van de training. Maar om de een of andere reden had-ie dat niet gedaan. M'n ma kwam m'n kamer binnen lopen en vroeg echt tig keer achter elkaar wat er nou mis was met m'n computer. Ik kon het niet duidelijker zeggen dan ik het deed, waarna het me irriteerde. Uiteindelijk liep m'n ma boos m'n kamer uit. Toen dat irritante voedingscentrum nog kwam met die vreselijke reclames "Waar heeft uuuw zalm-moot gezwommen?" Deze reclame hebben ze in vier versies en binnen een paar minuten zag ik ze alle vier. Toen ik weer zo'n lelijk varken op het scherm zag, drukte ik op de uitknop van de ene (!) afstandsbediening en smeet ik het ding richting de andere (!) bij het kussen. Ik draaide me om en ik hoorde een enorm gerinkel. Juist, ik had het lijstje verwoest met een goede worp. Het ding viel niet uit zichzelf uit elkaar, zoals m'n ma dacht.

Afgelopen vrijdag probeerde ik een afspraak te maken met zo'n monteur. Via een ingewikkeld keuzemenu van de KPN (?!) kreeg ik na lang wachten eindelijk iemand aan de lijn, die me vervolgens verkeerd doorverbond. Geen beste voorbereiding op m'n deeltoets statistiek. Uiteindelijk lukte het m'n ouders om een afspraak te maken. Het kon die dag nog! Dat beloofde wat, maar ik was er niet helemaal gerust op.

Deeltoets
De deeltoets was een ellendig ding. Hij was veel zwaarder dan de oefententamens en ik zat er op het eind doorheen. De docent vroeg nog of ik het evaluatieformulier niet wilde invullen, maar ik had er niet zo'n zin in. Als ik het ding wel had ingevuld, was het waarschijnlijk niet zo positief en ook niet zo vriendelijk. Dan had ik misschien nog het tentamen afgekraakt, want het was erg arbeidsintensief.

Uitstel
Toen ik weer thuiskwam, sloop ik naar m'n kamertje en ontdekte dat het briefje met de beschrijving wat er mis was er nog net zo bij lag als toen ik wegging. Een vervelend voorgevoel maakte zich van mij meester. De knaap was inderdaad niet geweest en ik zat weer een weekend zonder computer.

Vanochtend was-ie er dan eindelijk. Door een notatiefout in m'n agenda ging ik vrolijk door de regen naar de Uni, om er daar achter te komen dat ik geen les had. Ik had iets bij de verkeerde week opgeschreven of zo... Ik besloot om maar wat op internet te klooien, waarna ik weer terugging naar huis. De metro's reden weer niet lekker, waardoor ik nog wat regendruppels opving. Maar toen ik uiteindelijk thuis was, was m'n computer weer gemaakt. Hopelijk kan-ie nu weer een poosje mee. Ik hoop het echt.

Eind goed, al goed (?)

Gerelateerde artikelen:

Virussen; 01-10 2006

24-09-2008

Een half jaar Trols hol

Anderhalf jaar geleden

Op 17 februari 2007 begon Lenaart in alle stilte met een weblogje. Hij noemde het
Trols hol en schreef er tot en met 27 augustus dat jaar geregeld stukjes op. Daarna stapte hij over op een site, waar hij behalve energie ook geld in mocht steken. Toch halen de huidige stukjes het niet bij wat-ie vroeger schreef. Ze hebben me nooit helemaal geraakt, daarvoor is Lenaart toch te veel anders dan ik, maar ik kijk nog steeds met genoegen terug op de periode. Iemand kwam eens op het idee het beste stukje uit te zoeken, dus daarom deze beoordeling.

Productiviteit
Lenaart schreef vooral veel in de beginperiode. Hieronder het overzicht:
Maand, # artikelen, # artikelen per dag
Februari 13 1,08
Maart 20 0,65
April 5 0,17
Mei 6 0,19
Juni 4 0,13
Juli 3 0,10
Augustus 4 0,13


Een dalende tendens. Bovendien schreef-ie in het prille voorjaar zijn mooiste stukjes. Hieronder een lijst van genomineerde artikelen:
Waarschuwing; 17-02 2007
Ik als journalist; 22-02 2007
Ik diss mijn vader; 27-02 2007
Ik diss Large; 04-03 2007
Mijn verbale zonden; 31-03 2007
Wist je dat...; 12-04 2007
Amerikaanse massamoord; 18-04 2007
Ik speelde een k-toernooi in Zwolle; 21-05 2007

En dan nu een top-5:

5
Ik als journalist

Een verslag met hier en daar wat spelfoutjes, maar wel leuk geschreven. Het lijkt alsof het door iemand anders is geschreven. Bij het lezen van Lenaarts artikelen is het soms alsof je de achterkant van de maan te zien krijgt. Lenaart kan op internet heel anders voorkomen dan in het echt.

Toch is deze openbaring niet genoeg voor de eerste plek. Het artikel wordt namelijk afgesloten met een aantal vage quotes. Daarom p5.

4
Ik diss mijn vader

Een korte, doch humoristische quote. De jus van een weblog.

3
Ik diss Large

Nog een quote, met een kort verhaaltje. Gelukkig voor Lenaart schijnt Large vaak achter de TV te zitten. Hij zal het wel niet gelezen hebben.

2
Wist je dat...

Een enorm artikel met heel veel wist-je-datjes. Het delen van een negentien jaar oud grappenrepertoire verdient wel een hoge positie in deze beoordeling. Echter, sommige dingen zijn wat tè... Het is weer een andere achterkant van de maan en met Lenaart vraag je je wel eens af hoeveel achterkanten die maan nou heeft. Maar goed, het is een groot artikel en het is voor een hongerige lezer zo'n beetje wat een kluif voor een hond is.

1
Amerikaanse massamoord

Een artikel over een actueel onderwerp (!). Het is een leuk artikel, zeker als Lenaart er op het eind achter komt dat hij een rekenfout heeft gemaakt. Nou ja, grappig... Het is een ernstige zaak. Ik vraag me overigens af of 2+30+1 niet 33 is, maar dat terzijde. Het artikel heeft verder geen minpunten en is daarom verkozen tot het beste artikel op Lenaarts blog.

Vooral in het begin schreef Lenaart veel over andere dingen en ik denk dat Lenaarts eigen top 5 (voor zover hij dat zelf zou willen of kunnen beoordelen) er heel anders zou uitzien. Ik ben daar wel benieuwd naar.

Tot slot heb ik nog een vraag:

Download Vraagje.doc 

Wie het antwoord weet, moet me maar storen op MSN. Door allerlei
virussen heb ik de laatste tijd niet altijd zin om op MSN te komen, maar daarover later meer.

Gerelateerde artikelen:

Formule 1 Racereport; 17-09 2008
Publiek; 12-09 2008

23-09-2008

Declinatie zon in september en oktober

ZuidenDe zomer is voorbij en de zon heeft in deze dagen de grootste haast om naar het zuiden te reizen. Met behulp van regressie op verzamelde data heb ik uitgerekend dat de zon op 23 of 24 september het meest naar het zuiden trekt. Hieronder de grafiek:
 
 
Declinatie van de zon in september en oktober. De afgeleide van de trendlijn zou op 23 of 24 september minimaal zijnHandiger zou het zijn als ik de bijbehorende formules gewoon zou kunnen afleiden. Dat is nog niet zo eenvoudig. Neem bijvoorbeeld de formule om de hoogte van de zon te bepalen aan de hemel:

H = arcsin[cos(D) * cos(B) * cos(wt) + sin(D) * sin(B)]

Waarbij

H - Hoogte zon aan de hemel
D - Declinatie zon in graden
B - Breedtegraad
wt - Tijd op de dag (niet in uren, maar meer in "graden" die de zon van z'n hoogste punt verwijderd is)

Voor alle argumenten in de formule is de irritante omrekenfactor pi/180 nodig om van graden naar radialen te gaan.

Dit is natuurlijk niet de leukste formule om mee te werken, maar het is tenminste iets. Toch zijn niet alle argumenten van de functie even gemakkelijk te bepalen. De breedtegraad is niet zo moeilijk te bepalen. Hij is normaal gesproken constant. Voor Nederland is 52 graden een goede schatting. De wt (eigenlijk omega t) is moeilijker te bepalen. De zon staat 's zomers ongeveer om 13:40 op zijn hoogste punt en 's winters (met wintertijd dus) rond 12:40. Dat is dus de 0 in de functie. De overige tijdstippen zijn dan ook wel om te rekenen.
Nog lastiger is de declinatie. Momenteel is de declinatie ongeveer nul, maar de declinatie is niet constant. In mijn maandartikelen stond de declinatie wel ongeveer vermeld van elke maand. Helaas is het begrip niet heel gemakkelijk uit te rekenen, daarom gebruik ik liever programma's op internet.

Het inkloppen van de getallen is nog een klein klusje, maar dan heb je ook wat. Het leuke is dat je op deze manier ook nog eigenhandig kunt benaderen wanneer de zon opkomt en ondergaat, al zitten daar ook haken en ogen aan.

Declinatie
De formule van zojuist inspireerde me om spelenderwijs tot een formule voor de declinatie van de zon te komen. Daartoe versimpelde ik het model tot een aarde die in exact 360 dagen rond de zon draaide in een perfect cirkelvormige baan. Deze aanname maakte het me wat makkelijker om de volgende formule toe te passen:

D = arcsin(cos a * cos b)

Waarbij

a - (H-90)
H - Hoek die Aarde maakt met lentepunt

b - (90-O)
O - Oriëntatie Aardas

Ik ben trots op deze formule, want ik denk dat-ie wel aardig klopt. Als bewijs de volgende grafiek, waarop de declinatie in het zomerseizoen is te zien. Elke reeks staat voor een andere oriëntatie van de aardas, oplopend van 10 tot en met 90 graden. Op de x-as de hoek met het lentepunt, 0 graden in het begin van de lente en 180 graden in het begin van de herfst.
 
 
Hoe extremer de seizoenen, hoe rechter de lijnen wordenOp Aarde is het wat minder extreem:
 
 
De declinatie van de zon op Aarde wijkt niet veel af van een sinusoïde

Het gebrek aan de formule is dat de harde werkelijkheid zo complex is. Zo duurt een jaar natuurlijk niet precies 360 dagen, om maar iets te noemen. Een groter probleem is echter dat de baan van de aarde geen nette cirkel is. Daardoor zijn er weer kleine afwijkingen, die ik niet weet te compenseren. Misschien komt dat nog.
Als het me lukt kan ik eindelijk zeggen op welke dag de zon het snelst naar het zuidelijk halfrond trekt. ;)

Tot slot nog enkele bestanden. Ze zijn wat rommelig, maar ergens tussen de rommel staat de gebruikte data.


Download Declinatie.xls
Download DeclinatieSeptemberOktober.xls 

Wie zei hier dat piskunde stom was?

21-09-2008

Eredivisie ronde 3

De druk als koploperEen rare competitieronde: de vier trotse koplopers na twee ronden wisten niet te winnen en ze speelden niet eens tegen elkaar! Dit was namelijk de indeling:

Utrecht (0) - Willem II (6)
AZ (0) - PSV (6)
Heracles (4) - Groningen (6)
Graafschap (3) - ADO (6)


De koplopers speelden alle vier uit en de vier ploegen scoorden slechts één puntje. Het was nota bene FC Groningen, dat de hele wedstrijd met tien man speelde, dat dat puntje pakte. De achterhoede deed het dus beduidend beter: behalve de zeges van FC Utrecht en AZ, dat net als op 2 februari dit jaar thuis tegen PSV speelde (toen was ik - net als gisteren - in Alkmaar. Toevallig, hè?! :O), pakten Vitesse en Sparta een puntje tegen elkaar. Slechts Volendam behield zijn 100-procent-score; het ploegje verloor van FC Twente, dat daardoor zijn 100-procentscore in remises verloor.

Geen enkele ploeg heeft nu - na drie ronden - het volle aantal punten, zou dat een record zijn? Ik herinner me nog het seizoen 2005-2006 waar AZ, Feijenoord en RKC (!) met vijf zeges begonnen. Dat is nu dus wel anders. Het is een leuke competitie, waarin niemand kansloos is.


Ronde 3Utrecht [2270] - Willem II [2222] 1-0
Vitesse [2248] - Sparta [2209] 1-1
Heracles [2194] - Groningen [2279] 1-1
AZ [2259] - PSV [2497] 1-0
Graafschap [2121] - ADO [2100] 2-0
Feijenoord [2364] - Ajax [2498] 2-2
Heerenveen [2413] - NEC [2380] 2-1
Roda [2276] - NAC [2396] 0-3
Volendam [2150] Twente [2427] 1-2

En tot slot:Download EredivisieRonde3.xls 

Gerelateerde artikelen:

Eredivisie ronde 2; 14-09 2008

20-09-2008

Analemma verklaard

Zon

Als je elke dag om dezelfde tijd naar de zon kijkt, zul je zien dat de zon elke dag op een net iets andere plaats staat. Over een heel jaar is dat duidelijk te zien. Lente en herfst, zomer en winter. De ene dag staat de zon hoog aan de hemel, een half jaar later staat-ie dan veel lager. Dit wordt natuurlijk verklaard door de hoek die de aardas maakt met het baanvlak. Maar er is meer.

Zo is er een verschil te zien in zonsopkomsten en zonsondergangen tussen dagen met ongeveer dezelfde daglengte. Zo komt de zon begin februari een half uur later op dan in begin november. De keerzijde is dat de zon dan ook een half uur later ondergaat. (
Apenhoofd)

Dit is te verklaren door het
analemma. Toch begreep ik het nog niet meteen zo, toen ik het las. Het analemma bestaat uit twee effecten:

1) De baan van de aarde die afwijkt van een cirkel
2) De schuine stand van de aarde zorgt er eveneens voor dat het "middaguur" verschuift

Punt één is niet zo heel lastig te verklaren. De aarde draait namelijk per jaar 366-en-een-beetje keer om zijn as. Omdat de aarde in die tijd echter in dezelfde richting een keer om de zon heeft gedraaid, beleven we op aarde maar 365 zonsopkomsten en -ondergangen. De aarde
draait dan ook in 23 uur, 56 minuten en vier seconden om haar as. Elke dag wordt als het ware vier minuten "opgerekt" door de reis om de zon.

Dit zou niet uitmaken als de aarde in een mooie cirkel om de zon zou draaien. De aardbaan is echter een beetje elliptisch, waardoor dit effect niet altijd even sterk is. In januari staat de aarde dichter bij de zon en wordt de dag meer "opgerekt". Dit effect is niet heel erg groot, maximaal ongeveer acht seconden per dag, maar het draagt er wel aan bij dat de zon begin april toch een minuutje of acht "achterloopt". Begin oktober, als de aarde voor het eerst in een half jaar weer dichter dan gemiddeld bij de zon komt te staan, loopt de zon juist weer zo'n acht minuten "voor".

Punt twee is lastiger te verklaren en daarvoor heb ik visuele ondersteuning gemaakt. Door de schuine stand van de aardas is er een tweede effect waardoor de dag op aarde niet precies 24 uur duurt. Dit effect zorgt ervoor dat de zon in de herfst en lente "voorloopt" en in de zomer en winter "achterloopt".

Rond de equinox
Als we de
kalender van september bekijken, zien we elke dag een gestage afname van de daglengte. Het verschil is alleen dat het daglichtsverlies meer plaatsvindt in de avonden dan in de ochtenden. Dat is met het volgende plaatje te verklaren:
 

Plaatje van zon die spoedig de evenaar gaat "snijden"

Op het moment dat het einde van de zomer nadert, gaat de zon in grote vaart naar het zuidelijk halfrond. Iedere dag verplaatst de zon zich ongeveer één graad aan de hemel en iedere dag "zakt" de zon ongeveer 0,4 graden (sin 23,44) naar het zuidelijk halfrond. Daardoor worden de dagen in de gebieden dicht bij de Noordpool rap korter. In Nederland is dat ongeveer vier minuten per dag, ofwel ongeveer twee uur per maand. Het vroeger invallen van de nacht kost echter 70 minuten daglicht, de dag "begint" op het eind van de maand "slechts" zo'n 50 minuten later. De zon komt dus steeds eerder op zijn hoogste punt te staan!

Dat is te illustreren aan de hand van dit plaatje. Als de aarde met ongeveer één graad per dag om de zon beweegt, kunnen we de plaats van de zon projecteren op de aarde. Die zon beweegt nu met één graad per dag over de aarde. De aardbewoners zullen echter zien dat de zon langzamer beweegt. Dit komt omdat de zon een deel van de beweging "gebruikt" om naar het zuiden te bewegen. Hierdoor wordt de beweging van west naar oost minder. Dit is vrij simpel uit te rekenen: de beweging wordt cos (23,44) ~ 0,918 keer zo groot.

Hierdoor duurt een dag korter dan 24 uur: de aarde draait in een iets kortere tijd om haar as en de beweging van de zon compenseert nu niet de resterende vier minuten, maar slechts zo'n 92 procent. Dat is ongeveer twintig seconden minder. Ofwel: de "dagen" duren nog maar 23 uur, 59 minuten en 40 seconden. En dat elke dag weer. Na dertig dagen is het tekort inderdaad opgelopen tot tien minuten.

Extremer wordt het wanneer de hoek van de aardas nog verder zou afwijken. Wanneer de aardas in het baanvlak zou liggen, zouden de polen om beurten in de zon komen te staan. Rond het begin van de herfst zou de zon dan zijn volledige beweging "omzetten" om van het ene (noordelijk in dit geval) naar het andere halfrond (zuidelijk) te komen. Cos (90) = 0 in dit geval. De dagen zouden dan net zo lang duren als de tijd die de aarde nodig heeft om eenmaal om haar as te draaien.

Rond de zonnewende
Rond de zonnewende gebeurt het omgekeerde: overal ter wereld wordt de dag "langer". Dit is goed te zien in
december, als de vroegste zonsondergang ruim een week voor de kortste dag plaatsvindt en de laatste zonsopkomst op de laatste dag van de maand plaatsvindt. Ook dit is te verklaren:
 
Plaatje van de Aarde in de lente, met de Zon op weg naar de kreeftskeerkring   

Tegen het eindvan de lente (en herfst) beweegt de zon zich niet meer zo hevig van het ene naar het andere halfrond. De zon gaat nu juist steeds meer parallel lopen met een van beide keerkringen. Nu is het zo dat deze keerkringen op 23,44 graad NB/ZB liggen. Hier is de aarde alweer iets "kleiner" in omvang. Het resultaat is dat de zon meer "afstand" aflegt op het aardoppervlak. Elke graad die de aarde om de zon aflegt, resulteert in 1/cos(23,44) ~ 1,09 graad op het aardoppervlak. Hierdoor duren de dagen juist langer.

Het gevonden artikel volstaat slechts door te vermelden dat de dagen rond de zonnewende langer moeten zijn, maar vertelt niet waarom. Dit is dus de reden.

Som
Tot slot is het alleen nog nodig om de twee effecten bij elkaar op te tellen. Dit verklaart het grote verschil tussen februari en november. November is halverwege herfst en heeft daarom net de korte dagen na de "equinox" achter de rug. In februari zijn net de lange dagen na de zonnewende achter de rug. Daarnaast stond de aarde in de tussenliggende periode heel dicht bij de zon, waardoor de dagen ook langer waren. Bij elkaar opgeteld scheelt het toch een half uur.

Ik hoop dat het nu duidelijk is waarom het al donker is, terwijl je dacht dat het nog wel licht zou zijn. Over een andere oorzaak, de wintertijd heb ik het al eens gehad.

Links

Analemma

19-09-2008

Is succes te koop?

Alles draait om geld
Nadat PSV in 2005 heel Europa verraste door bijna de finale van de Champions League te bereiken, wordt de Eredivisie steeds verder leeggekocht. Zeker omdat Nederland dat jaar ook in AZ een zeer sterke speler had op het Europese podium. De Alkmaarders misten de finale echt maar op een haartje. Die Hollanders hadden op de een of andere manier goede spelers opgeleid, die gauw voor veel geld bij de clubs werden losgeweekt. De Nederlandse topploegen hadden geoogst en waren nu hun opbrengst kwijt. De laatste jaren wordt er dan ook steeds meer over een "Mickey Mouse-competitie" gesproken en dat irriteert me mateloos.

Als het niet op geld aankomt, zijn Nederlanders tot mooie dingen in staat. Zo won Jong Oranje een paar jaar terug alles wat er maar te winnen viel. En het "oude" Oranje is nog steeds een van de beste voetbalelftallen ter wereld. En dan heb je zo'n competitie, waar iedereen met hoongelach naar kijkt...

Natuurlijk kijken er in Nederland minder mensen naar voetbal dan in Duitsland, Engeland, Italië of Spanje. Die landen hebben meer inwoners. Daarom gaat er in die landen meer geld om in de nationale competitie en krijgen de clubs meer geld. Toch zijn er verschillen waar wij Nederlanders wel wat aan kunnen doen:

1) De bekercompetitie leeft in Nederland bijna nog minder dan bij BSG. Geruchten dat de indeling zou worden beïnvloed doet dit imago geen goed. Verder hebben maar weinig clubs in Nederland een echte "persoonlijkheid" en is de wil om te winnen vaak afwezig. De bekercompetitie wordt ook vaak gezien als een verplicht bijprogramma. Misschien is de "hoofdprijs" van een plekje in het UEFA Cup-toernooi te mager. Zeker voor ploegen als PSV en Ajax, die vinden dat ze in de Champions League horen te spelen. Amateurploegen zijn vaak al tevreden als ze niet met 10-0 verliezen. De niveauverschillen zijn te groot tussen goede Eredivisieploegen en amateurploegen. Een stap in de goede richting is dan ook dat de Eerste divisie een "open" competitie wordt en dat de nummer laatst naar het amateurvoetbal wordt verwezen. Alleen een volwaardige competitie houdt ploegen scherp.

2) In Nederland wordt veel buitenlands voetbal uitgezonden. Kijk niet naar die troep! Als er geen vraag meer is naar buitenlands voetbal, houden die zenders wel op met het uit te zenden. Zo braaf zijn ze wel. Die rechten opkopen kost een fortuin en dat fortuin komt niet in Nederlandse handen terecht. Het is toch van de zotte... In het buitenland kijken ze toch ook niet naar Nederlands voetbal?!

Het enige wat de Nederlandse clubs kunnen doen is efficiënt werken en (Europese) successen boeken. In dat opzicht is het mooi dat veel Nederlandse clubs plannen hebben om hun stadions uit te breiden. Dat betekent dat ze ambitieus zijn. Ambitieus zijn is goed. Je kunt misschien een keer op je bek gaan, maar je zult ook mooie dingen presteren. Als er goed wordt gepresteerd in Europa levert dat uiteraard weer wat geld op, wat mooi is meegenomen. En financieel doen de Nederlandse clubs het niet zo slecht. Zo schijnt Ajax de laatste jaren 100 miljoen euro te hebben overgehouden aan de verkoop van hun beste spelers. De vraag is echter: hoe investeer je dat weer?

30 miljoen
Daar is-ie weer... De beruchte 30 miljoen euri die AZ vorig jaar mocht investeren. Het resultaat: AZ viel terug van de derde (2006-2007) naar de elfde (2007-2008) plaats in de Eredivisie. Een negatief rendement dus. De vraag is dus of succes wel te koop is.

Vooral in Engeland smijten lugubere oliezwemmers met naar olie stinkende dollars danwel ponden. De laatste jaren proberen ze elkaar te overtreffen in nog grotere, nog onzinnigere uitgaven. Het ritueel gaat zo: ze kopen een stom loserig clubje op en kopen dan uit alle windstreken de beste spelers die er te vinden zijn. Aan geld geen gebrek, dus worden er bedragen met zeven nullen geboden voor sommige sterspelers.

De competitie wordt zodoende helemaal uit zijn verband gerukt. In dat opzicht mogen we blij zijn dat ze Nederland nog niet hebben aangedaan. Het is een grote zeepbel en je vraagt je soms af of de uitvinding van geld nou wel een zegen is.

In Nederland kijken de journalisten nog altijd naar de hoeveelheid geld die ieder clubje heeft te besteden. Clubjes die minder te besteden hebben worden afgeschreven voordat er een bal gespeeld is. Wat is het nut daar nou van? Zeker met voetbal zijn er altijd verrassingen. Het grote geld hoeft niet altijd te winnen. Daarvoor zijn effecten als geluk, een sterk collectief, een goede trainer - en ga zo maar door - nog altijd te veel van invloed. Gelukkig maar! Anders hadden we de eindstand wel kunnen opmaken uit de begrotingen van de clubs.

Daarom was het ook teleurstellend om te zien dat FC Twente in de voorrondes van de Champions League tweemaal verloor van Arsenal. Natuurlijk is Arsenal een sterke club, met een rating van 2600-hoog tot 2700-laag. Maar zelfs dan ben je niet kansloos.
Ajax bewees dat de afgelopen jaren namelijk. Als rijke, sterke club mochten ze het meerdere keren proberen tegen een beduidend zwakker geachte clubs. En telkens faalden ze. Dat doet de reputatie van het Nederlands voetbal geen goed.

Champions League
Deze week begon het Europees voetbal dan echt. De groepsfase van de Champions League begon en landskampioen PSV mocht laten zien wat ze in huis hadden. Tegenstander was Atletico Madrid, een ploeg die door de commentator flink werd opgehemeld. Voor de wedstrijd zou PSV best genoegen willen nemen met een gelijkspel. Het liep anders...
Het begin was hoopvol, met binnen een minuut een kans voor beide goals, waarna PSV zelfs het initiatief naar zich toe trok. Helaas voor ze was het een avond waarop de bal er maar niet in wilde. De Spaanse opponent had minder moeite om het net te vinden. Ze leunden comfortabel naar achteren en sloegen dan toe. De 0-1 was een doelpunt dat van toeval aan elkaar hing. PSV gaf niet op, maar vocht zich steeds harder naar een nederlaag. Geklungel in de verdediging zorgde ervoor dat het al snel in de tweede helft 0-3 stond, waarna de wedstrijd gespeeld was. 0-3 is natuurlijk een afschuwelijke uitslag, maar het was wel zwaar geflatteerd. PSV speelde namelijk heel leuk, met twee keer zo veel balbezit als de tegenstander, maar blijkbaar was de tactiek toch te naïef.
Uit alles bleek dat de commentator het spel van de thuisclub amper een blik waardig keurde en hij kon het niet nalaten om onze kampioen respectloos af te kraken. Hij kon op het laatst zijn zogenaamde waardering opbrengen voor de supporters, die de thuisclub nog steeds bleven steunen. Ja hoor eens... Daar zijn ze supporter voor!

Hoewel... Afgelopen week kwamen er een paar Ajax-supporters op TV, die hun ongenoegen over de wedstrijd tegen Roda niet konden onderdrukken. Woedend verkondigden de verwende kereltjes dat het hun laatste seizoenskaart was en dat ze met Kerst lekker thuis zaten en Marco van Basten ook en bla bla bla... En dat terwijl Ajax gewoon had gewonnen... :|

UEFA Cup
Nee, dan heeft Feijenoord een beter publiek. Des te erger is dat de ploeg werkelijk waar tot NIKS in staat was tegen Kalmar FF. De Rotterdammers wandelden zich stuk op de Zweedse bezoekers. De 22.000 toeschouwers zagen met lede ogen aan hoe hun club in de slotfase al wandelend probeerde de gelijkmaker te "forceren". Niemand leek te beseffen dat de wedstrijd bijna afgelopen was en dat ze achter stonden. Toch verdiende Feijenoord van de - wederom zeer slechte - commentator nog wel de gelijkmaker.
0-1 bleef het en Feijenoord zal in de return uit een heel ander vaatje moeten tappen om nog in de UEFA Cup te blijven, anders sluit dit jaar naadloos aan op de afgelopen vier vruchteloze seizoenen.

Betere zaken deed NEC, dat Dinamo Boekarest thuis met 1-0 versloeg. De ploeg van Mario Been is in korte tijd uitgegroeid van een zielig sufferdje tot een ploeg die flink kan stunten in Europa. Andere Nederlandse clubs kunnen nog wel iets van leren. Zo heb ik begrepen dat NEC een psycholoog in dienst heeft. Sinds die daar werkt, gaat het voor de wind met de Nijmeegse club. Een psycholoog is zo te zien heel heilzaam voor een club en met name clubs waarbij het totaal niet loopt, zoals Feijenoord, FC Utrecht, Vitesse, kunnen er veel baat bij hebben. Het is in ieder geval iets om te proberen.

Ook Ajax kan daar best baat bij hebben. Ze kwamen in de uitwedstrijd tegen FK Borac niet in de problemen. De sympathieke, doch zwakke thuisclub kreeg in de eerste helft alle hoeken van het veld te zien. Ajax mocht het zichzelf best aanrekenen dat het bij rust maar 0-2 stond. Na rust was Ajax weer eens van slag (dat overkomt Van Basten wel vaker, zoals met het
Nederlands Elftal) en stond het al 1-2 voordat ik weer achter de buis zat. Uiteindelijk werd het 1-4 en kan Ajax zich al stilletjes gaan opmaken voor vier wedstrijden in de UEFA Cup.

FC Twente verloor zijn derde (!) Europese wedstrijd van dit seizoen en moet proberen om thuis de 2-1-achterstand om te buigen in een voorsprong.

Heerenveen speelde tegen Vitoria Setubal. Twee jaar geleden (!) werden deze Portugezen in eigen stadion nog met 0-3 afgemaakt, nu kwam Heerenveen op de helft van de tweede helft op achterstand. Gelukkig stelden ze bij het sluiten van de markt nog een puntje veilig. De 1-1 is uiteraard een aanzienlijke verbetering ten opzichte van de 1-0.

Het resultaat van de eerste week Europees voetbal is met 2½ uit 6, een doelsaldo van 7-8 en een thuisbalans van 0 nog helemaal niet zo slecht. Toch is het alleen NEC dat me "verrast". Ik wist dat ze het konden en nu zie ik een bevestiging. De return moet natuurlijk nog gespeeld worden. Hieronder de uitslagen met de door mij geschatte kansenverhouding (Nederlandse ploeg eerst) voor de volgende ronde:

Champions League
PSV - Atletico 0-3

UEFA Cup
Feijenoord - Kalmar FF 0-1 20-80
NEC - Dinamo Boekarest 1-0 60-40
Stade Rennes - FC Twente 2-1 45-55
FK Borak - Ajax 1-4 100-0
Vitoria Setubal - Heerenveen 1-1 70-30

Op basis van deze aan de uitslagen gekoppelde verwachtingen verwacht ik dat er drie ploegen zullen overleven. Ik hoop het echt! Vorig jaar speelden FC Groningen en FC Twente echt goed en ze werden net uitgeschakeld. Dat is zo sneu!

17-09-2008

Formule 1 Racereport

Goed of slecht?

Het stond al een tijd op mijn verlanglijstje en nu is het moment aangebroken: er komt een beoordeling over hèt Formule 1-blad in Nederland, Formule 1 Racereport. Hieronder een
beschrijving van het tijdschrift dat ik vond op internet:
FORMULE 1 RaceReport
Het snelste blad van Nederland Het merk FORMULE 1 RaceReport is begin 2006 ontstaan na de fusie van de bladen FORMULE 1 en RaceReport. FORMULE1 RaceReport is een absolute autoriteit en hèt platform voor mannen die alles over FORMULE 1 willen weten. Het merk rust op 2 pijlers: Het magazine en de website. Beiden de grootste en meest actuele in hun soort in de Benelux. FORMULE 1 RaceReport informeert en entertaint en neemt de lezer mee in de wondere glamourwereld van de FORMULE 1. FORMULE 1 RaceReport biedt aspiratie en informatie, schrijft journalistiek en objectief en is kritisch over ontwikkelingen in de pits.


Ja, ja dit wordt echt weer een artikel voor
mannen met een biertje. Ik baseer me nu even op het pasverschenen 15e nummer, aangezien nummer 13 en 14 om een mij onbekende reden zijn verdwenen. Dat maakt ook weer niet zo veel uit, want de nummers verschillen onderling amper qua structuur.

Het begint met een rubriek "actueel". "Wie durft nog in te halen?" heet het en het gaat uiteraard over de inhaalactie van Hamilton op Räikkönen die eerstgenoemde uiteindelijk een tijdstraf op zou leveren. Daarna komen drie foto's die twee volle pagina's innemen, met een stukje tekst erbij. Het zijn meestal nietszeggende foto's met commentaar dat op een recente gebeurtenis slaat. Vervolgens zijn er zes pagina's die over de actualiteit gaan. Deze rubriek wordt "warm up" genoemd en is inderdaad het opwarmertje voor wat er echt toe doet: de raceverslagen.

Raceverslagen
Hier gaat het natuurlijk om en in dit nummer komen er twee Grand Prix' aan bod. Meestal komt het blaadje op de woensdag na de race uit, tenzij de volgende race het weekend erna wordt gereden. Het begint dan ook met de GP van België (niet altijd gaat het chronologisch!) ,waar een verslag wordt gemaakt van vooral bijzaken. Er wordt vooral veel aandacht besteed aan de belevenissen van de koplopers. Af en toe duiken nog wat quotes op, maar de meeste quotes staan toch wel op de laatste pagina van het "verslag". Jammer genoeg wordt er geen melding gemaakt van wat er in de achterhoede gebeurd en is er geen kolom meer met highlights, een chronologisch overzicht van zowat elke gebeurtenis in de race. Nu is het meer een aanvulling op wat er tijdens de race op de achtergrond heeft meegespeeld, maar als je de race hebt gemist, krijg je niet een heel goed idee wat er allemaal gebeurd is.

Daarna komt een beoordeling, (!) waarin de rijders flink worden afgekraakt. Toch is er geen peil op te trekken. Zo krijgt Massa op de nog te bespreken GP van Italië een vette acht voor zijn zesde plaats. Voor zijn derde plaats in Monaco kreeg hij nog een vijf... Het lijkt dus zeer sterk op nattevingerwerk, waarbij persoonlijke voorkeuren een sterke rol spelen en die niks zinnigs zeggen over het werkelijk functioneren van de rijders. Niet dat de beoordelingen ergens nuttig voor zijn, maar dat terzijde.

Tot slot is er dan nog een lapchart, een warrig lijnenspel waaruit de positie van elke coureur op elk moment in de race is te zien. Geef mij maar een rondetabel. Die stonden er tot 2004 (uit mijn hoofd) in en die zijn veel prettiger leesbaar.
Daaronder staan de "uitslagen" van de vrije trainingen en kwalificaties. Op de rechterpagina staat uiteindelijk nog de uitslag van de race, samen met de WK-stand voor zowel de coureurs als constructeurs. Verder is de pagina nog volgepropt met andere data en statistiekjes en een foto van Hidefeld.
Over de uitslag wil ik nog kwijt dat het lijkt alsof ze vroeger slimmer waren. Dan wilden ze nog wel eens vermelden waardoor iemand was uitgevallen als-ie toch was geklasseerd. Nu staat er hoogstens "DNF" of - zoals nu bij Räikkönen - is het niet eens duidelijk dat het een uitvaller betreft.

Verder
Na het eerste raceverslag komen we bij het unieke verkoopargument van het blad. Was het voorgaande nog wel van internet te jatten, nu komt er ouwemannenkennis. Het begint met de rubriek "techniek", waarin het over het reglement van volgend jaar gaat, maar ook over de aerodynamische innovaties die de laatste tijd zijn uitgevoerd.
Daarna is er een pagina ingeruimd voor de lezerspost, waar doorgaans weinig verheffends is te lezen. Gauw door naar "historie", waar het gaat over de onlangs overleden oud-wereldkampioen Phil Hill. Na een zeldzame reclamepagina komt er een analyse van de GP2, gevolgd door de inmiddels vaste rubriek "spin the wheel", een soort interview waar de ondervraagde coureur door middel van het toeval kan bepalen over welk onderwerp de vraag zal gaan. Ditmaal is het brokkenpiloot Subtiel, die het rad vier keer op de grond liet vallen. Er worden op zijn minst veertien - niet Formule 1-gerelateerde - vragen gesteld. Uiteindelijk zijn er zo te zien drie vragen geschrapt wegens ruimtegebrek. Anders kan ik ook niet verklaren waarom na vraag vijf vraag zeven komt, gevolgd door vraag tien.

Om boven je bed te hangen...
De middelste twee pagina's van het blad worden in beslag genomen door een wazige foto van de auto van Räikkönen, met op de achtergrond Hamilton. Tussen de twee is een wazig vlekje te zien, vermoedelijk een Honda. Foto's waar de snelheid "te zien is" zijn erg in trek bij de redactie, maar het is niet echt mijn smaak.

Vervolgens komt er een interview met Jenson Button, die zijn beste jaren zit te verkloten bij Honda. Toch is hij positief. Weet hij iets dat wij niet weten?

Misschien wel de beste rubriek is de rubriek "Achter de schermen". Het is een nieuwe rubriek, maar wel een die duidelijk door iemand is geschreven met veel kennis van zaken. De vorige keer ging het om de Astronomisch hoge toegangsprijzen, ditmaal gaat het over het circuit van Spa-Francorchamps. Er wordt overwogen het circuit "in tweeën te hakken", of beter gezegd: te verkorten. In de rubriek wordt duidelijk waarom.

Vervolgens komt het tweede raceverslag aan bod, gevolgd door een interview met de verrassende racewinnaar. Vervolgens komen de "kolommen" van vaste klanten Mowk Webbah en Subtiel. Vervolgens nog een verhaal over de carrière van Jean Alesi.

Tot slot
Aan het eind van het nummer is het weer eens tijd om de volgende race voor te beschouwen. Het gaat over de nachtrace in Singapore. Wat moet je er van denken... Ook is er nog ruimte over om alle mislukte/nikszeggende foto's te dumpen, waarna een of andere nerd er een dom verhaal bij verzint. Vervolgens is er nog een verdwaald historisch artikel, dat "terugblik" lijkt te heten. Het laatste "serieuze" stuk is de "kolom" van Olav Mol, waarna Toon van Driel met een slecht getekende strip voor een "waardige" afsluiting zorgt.

Rapport
Het Formule 1-blad is er op bepaalde gebieden op achteruit gegaan ten opzichte van vroeger. Vooral de raceverslagen zijn summier en door het internet heb je het blaadje voor veel zaken niet eens nodig. Toch bevat het blaadje ook rubrieken met interessante (achtergronds)informatie die je niet zomaar op internet tegenkomt. Dat is uiteraard wel een sterk verkoopargument. Alleen daarom al verdient het blad in ieder geval een zes. Helaas gaat daar niet heel veel aan bijkomen, omdat de verslaggeving behoorlijk eenzijdig is. De raceverslagen waren vroeger beter en dat is een kwalijke ontwikkeling. Desondanks:

Een zeven

14-09-2008

Eredivisie ronde 2

Het D-woord

Na de vervelende interlandverplichtingen was het eindelijk weer eens tijd voor de nationale competitie. Het werd een weekendje met wat derby's. Zo stonden de duels NAC - Willem II en De Graafschap - Vitesse op het programma. Maar dat was zondag. Op vrijdag liet Heerenveen zien wat er gebeurt als je je kansen niet benut: ze verspeelden een 2-0-voorsprong. In plaats van de zeker lijkende overwinning moesten ze genoegen nemen met een gelijkspel. En dan AZ...

AZ
Het was een mooie dag, 29 april 2007. Het weer was fraai en de slotdag van het Eredivisieseizoen 2006-2007 was ongekend spannend. AZ kon tegen Excelsior het kampioenschap binnenhalen als er gewonnen werd. Dat gebeurde dus niet en AZ greep naast de titel.
Het seizoen 2007-2008 werd dan ook een afschuwelijk seizoen voor de ploeg uit Alkmaar. Terwijl iedereen het hele jaar wachtte op de opleving die AZ weer naar het niveau van het jaar/de jaren daarvoor zou brengen, zakte de ploeg juist steeds verder op de ranglijst. Een elfde plaats was weggelegd voor de kampioenschapskandidaat van het jaar ervoor. Niemand die het begreep.
Inmiddels is het een tandje erger geworden. AZ begon de competitie met een onterechte thuisnederlaag tegen NAC. De lijn van vorig seizoen werd weer doorgetrokken. Maar tegen ADO moest het dan toch wel lukken? 3-0 werd het echter voor de thuisploeg. AZ staat momenteel gedeeld laatste. Van 1 naar 18 in anderhalf jaar. Een triest resultaat van drie jaar Van Gaal. AZ was altijd het ploegje dat leuk aanvallend speelde, het ploegje dat ieder jaar weer een stukje beter werd. Is het een terugslag naar het oude niveau of pakt het "doorselecteren" zo desastreus uit?
Wat vooral opvalt aan AZ, is dat de ploeg zo moeilijk scoort. Ram je er elke wedstrijd een goaltje meer in, dan doe je lekker mee en zeurt niemand ergens over. Maar doeltreffend waren er wel meer niet vandaag...

Wedstrijden
Zo trof Ajax een verdedigend ingesteld Roda. Vorig seizoen speelde Roda met drie aanvallers en gingen ze met 4-2 ten onder. Dit jaar speelden ze met slechts één aanvaller en verloren ze met 1-0. Kunnen we hieruit concluderen dat het een verbetering was? Nee. Ajax kreeg kans op kans, maar de spitsen hadden alle drie hun vizier niet op scherp. Dat het verdediger Vermaelen was die scoorde, zei genoeg. Toch had Roda nog kunnen winnen als ze die twee kansen hadden benut.

Iets dergelijks overkwam NAC in hun wedstrijd tegen Willem II. NAC-trainer Robert Maaskant zag dat zijn oude club Willem II is uitgegroeid van een zielig sufferdje tot een hele weerbare ploeg. De Tilburgers sloegen in de tweede helft genadeloos toe, nadat ze in de eerste helft maar weinig in de melk te brokkelen hadden.

Ook FC Utrecht had maar weinig in de melk te brokkelen tegen FC Groningen. In het hoge noorden besliste een individuele actie de wedstrijd. Een verdediger kon zomaar het veld oversteken en scoren. Het was lachwekkend om te zien. Of Utrecht-trainer Willem van Hanegem ook krom lag van het lachen is me niet bekend. Zijn ploeg speelt echt zorgwekkend slecht.

Datzelfde deed Vitesse, dat niet voor de eerste keer door de Graafschap werd verslagen. Na de 0-4-nederlaag tegen het eerder genoemde Groningen viel de 1-0 nog reuze mee, maar of de Arnhemmers daar echt trots op waren... Ze hadden wat pech met de scheidsrechter, maar dat mag niet als een excuus gezien worden. De zwakke reeks uit de oefenduels werd naadloos doorgetrokken.

Stand
Met de 0 uit 2 voegen Vitesse, Utrecht en AZ zich bij Volendam en Sparta. Een angstig Volendam werd door Feijenoord over de knie gelegd en niet zo zuinigjes ook: het werd 5-0, de grootste uitslag in het nog prille seizoen. Sparta kreeg tegen PSV een 1-0-nederlaag te slikken, maar dat zal hun ego niet al te veel hebben aangetast.

Voorin zijn er nog vier ploegen met de volle 100%. Naast PSV heeft ADO ook tweemaal gewonnen. Twee keer met drie doelpunten verschil, dus staat het ploegje verrassend bovenaan. Ook FC Groningen (0-4 en 2-0) heeft een doelsaldo van +6, maar omdat ze nog geen tegentreffers hebben geïncasseerd, staan ze tweede. Willem II heeft met 5-2 het matigste doelsaldo van de koplopers, maar dat zal ze een worst wezen. Ze hebben niet bepaald een licht programma gehad.

Overigens spelen Ajax en Feijenoord volgende week tegen elkaar. Puntverlies kunnen ze zich moeilijk veroorloven. De ploegen hebben dit weekend een goede indruk achtergelaten, dus dat wordt spannend!

Hier is weer het dure bestand:
Download EredivisieRonde2.xls

Gerelateerde artikelen:

Eredivisie ronde 1; 31-08 2008

Vettel komt bovendrijven

Regen

Het weer is de laatste tijd flink van slag in Europa. Overal komt de regen met bakken uit de hemel, (hier toevallig even niet, godzijdank) zelfs in het zonnige Italië. De zon had ditmaal plaatsgemaakt voor bewolking en heel veel regen. Het weer was het hele weekend bar en boos. Voor de fans, de zgn. Tifosi, was het helemaal een vervelende tijd. De Ferrari's kwamen helemaal niet in het stuk voor, hoewel de uiteindelijke winnaar wel een Ferrari-motor achterin had...

Kwalificatie
Wie de kwalificatie had gemist, zou waarschijnlijk denken dat de startopstelling door lootjes trekken was ontstaan, want behalve Subtiels vaste laatste plek was er weinig logica te ontdekken. Het was Vettel die de pole opeiste. Hij voelde zich in de natte omstandigheden als een vis in het water en bleef Kovalainen net voor. Ook daarachter regende het verrassingen. Met de derde plek beperkte Mowk Webbah het gezichtsverlies voor Red Bull, dat door hun B-team de oren was gewassen. De Australiër versloeg Bourdais (!) op de valreep.
Van de favorieten ontbrak elk spoor. Pas op de zesde plek duikt Massa op. Hij krijgt het maar niet voor elkaar echt snel te rijden en dat deed zeer. Zijn zesde plek was nog altijd beter dan de startplaats van Kubica (11), Räikkönen (14) en Hamilton (15). Raikkonen was gewoon traag, terwijl Hamilton een onbegrijpelijke blunder beging door in de tweede sessie op intermediates te rijden. Hij probeerde z'n fout nog te herstellen, maar toen ging het nog harder regenen...
Bij Force India konden ze wel juichen: Fisichella haalde voor het eerst "Q2" en legde beslag op de twaalfde startplaats.

Race
De merkwaardige kwalificatie beloofde wat voor de race. Helaas heb ik vanwege een simultaan op het Baarnse schaakkamp het begin gemist. De simultaan was best leuk. :P Hoe dan ook, toen ik via een niet-geplande route toch Bussum had bereikt, zag ik de race aan. Die schijnt achter de safetycar te zijn gestart. Het weer was ongeveer net als in de rest van het weekend: regenachtig.

Het circuit was dan ook flink nat en dan vraag je je wel eens af of die rijders nog wel iets kunnen zien. Blijkbaar wel, want er vonden amper botsingen plaats. De enige botsingen vonden uiteraard weer plaats met DC, die eerst Fisichella's neus eraf reed en later deed hij hetzelfde bij Nakajima. Voor Fisichella betekende het dat uiteindelijk zijn ondergang. Voor de Parabolica brak zijn voorvleugel af en vloog hij stuurloos rechtdoor de muur in.

Vooraan is weinig te beleven. Vettel rijdt onbedreigd naar de zege (!). Daarachter zijn wel aardige gevechten, zoals tussen Alonso en Glock. Räikkönen en Hamilton slagen er niet in om zich heel snel een weg naar voren te banen. Räikkönen komt pas na veel ploeteren voorbij Fisichella, niet lang voordat de Italiaan (!) uit zou vallen. Hamilton lukt het in één keer, waarna hij jacht maakt op Räikkönen. En eigenlijk ging het toen nog op rolletjes voor de Brit. Langzaam maar zeker maakte hij plaatsjes goed en toen de mannen vooraan naar de pits gingen, lag hij zelfs tweede en joeg hij Vettel op.

Droog
Als de eenstoppers halverwege de race naar de pits gaan, heeft Vettel weer het rijk alleen. De baan droogt langzaam maar zeker op en op een gegeven moment wordt het tijd om over te schakelen naar intermediates. Alonso is er als de kippen bij, maar de anderen stappen ook over voordat hij er veel profijt van heeft. Voor de Toyota's en o.a. Hamilton betekent het dat ze een extra pitstop moeten maken. Anderen, zoals Kubica, komen opeens bovendrijven. De Pool kan bij zijn enige pitstop meteen op de juiste banden overschakelen en wint daarmee kostbare tijd. Het brengt hem zelfs op het podium.

Terwijl Vettel zonder veel moeite lijkt te winnen, breken daarachter de gevechten los. Hamilton probeert zijn verloren terrein goed te maken en loopt razendsnel in op het groepje van Alonso, Hidefeld en Massa. Passeren is een ander verhaal. Hamilton kan ze zelfs geen enkele keer bedreigen. Dat doet de - jammerlijk teruggevallen - Mowk Webbah wel. Hamilton laat zich dan ook niet van zijn beste kant zien door zijn achtervolgers constant het gras in te drukken. Uiteindelijk behaalt hij een magere zevende plaats, maar omdat Massa niet verder komt dan een zwaar teleurstellende zesde plaats, verliest hij maar één puntje. Verder scoort Räikkönen wéér geen punten en is hij in de stand ingehaald door Kubica. Met een achterstand van 21 punten op Hamilton moet hij op wel hele rare dingen hopen.

Maar de ster van de race was natuurlijk Vettel, de 21-jarige jongen die zeer snel en professioneel de tien punten binnenhaalde. Tweede werd Kovalainen, die een degelijke, maar ook erg bleke race reed. Derde werd Kubica, die Alonso, Hidefeld, Massa, Hamilton en Webber nog net voor bleef. Raikkonen werd uiteindelijk nog negende, terwijl Piquet een - voor zijn doen - uitstekende race reed en tiende werd.
 
 
Vettel reed bijna foutloos in de rondte en boekte een sensationele overwinning.

Links:
Formule 1-nieuws

Gerelateerde artikelen:

Spa zilver; 07-09 2008