Vandaag om 20.06 begint de zomer! Op dat moment staat de zon precies boven de kreeftskeerkring. Vanaf dat moment zal de zon weer "terugkeren" naar het zuidelijk halfrond. Op 22 december staat de Zon recht boven de steenbokskeerkring. Tot die tijd zullen de dagen korter worden bij ons. Aan het begin van de zomer is daar nog weinig van te merken, maar het daglichtsverlies zal steeds sneller plaatsvinden. Aan het begin van de herfst is het daglichtsverlies maximaal, met ongeveer vier minuten per dag.
Op dit moment hebben we hier ongeveer 16 uur en drie kwartier daglicht, al verschilt dat van plaats tot plaats. Hoe noordelijker je zit, hoe meer daglicht. Zo had Pinda in IJsland praktisch de hele dag daglicht. Als je op vakantie gaat naar zuid Frankrijk of nog verder "omlaag", kun je je mooi vergissen in de daglengte. In Nederland associeren we warmte met lange dagen. Hier blijft het 's zomers tot tien uur licht. Als wij op vakantie gingen naar Spanje of Croatië, begon het daar om negen uur al aardig donker te worden. En dan had m'n ma om acht uur het eten klaar en wilden we nog gaan voetballen...
Op het moment dat "Behirder" jarig is, is de daglengte al geslonken tot zo'n 16 uur. Drie kwartier in één maand en het word nog veel erger. In augustus gaat er bijna twee uur af, in september en oktober twee en in november anderhalf.
In de tropen heb je altijd twaalf uur daglicht per dag. De zon komt daar om zes uur op, klimt tot -ie ongeveer recht boven je kop staat en gaat dan om zes uur 's avonds weer onder. En dat gaat allemaal heel snel. In Nederland komt de zon langzaam op en gaat langzaam onder. Daardoor duurt de schemering ook nog lang.
Voor dit alles heb ik mooie plaatjes gevonden.
Twee "Sun clocks". De ene is van 20 juni, de ander van 21 juni.
Nog een mooi plaatje:
Nog een mooi plaatje:
Dit is de aarde. Nederland en België liggen zo'n beetje in het midden. Bijna de volledige zichbare deel van de aardbol is verlicht in dit plaatje.
In de zomer zal de temperatuur eerst nog stijgen. De warmste dagen zijn in juli en augustus. Pas daarna worden de dagen te kort om de warmte nog vast te houden. Hoewel de zomer bijna een "omgekeerde lente" is, zijn de temperaturen veel hoger. Daar staat de zomer ook bekend om. Veel mensen hebben nu nog geen eens vakantie. De daglengte moet eerst nog afnemen, voordat ze mogen genieten van het mooie weer.
De zomer duurt nog tot 23 september 11:51. Dat zijn 93 dagen, 15 uren en 45 minuten. De zomer is ook het langste seizoen. Wat boffen wij. De keerzijde is dat de zon nu een paar miljoen kilometer verder weg staat dan "gemiddeld", waardoor de zon wat minder "krachtig" is. Rond vier juli staat de Aarde het verst van de zon. De baansnelheid is laag en daardoor duurt de zomer gewoon wat langer. Op het zuidelijk halfrond beleeft de bevolking een lange, koude winter.
Op 3 januari staat de Aarde het dichtst bij de Zon. De winter duurt bij ons daarom ook vrij kort. Het noordelijk halfrond staat gedurende het jaar gemiddeld iets langer naar de zon gekeerd.
3 opmerkingen: