19-06-2007

Interne competitie ronde 31

Misvatting
 
Gister beleefde ik een vrij eenzame dag in het denksportcentrum. Terwijl ik juist dacht dat dit de dag zou zijn waar het hele kampioenschap om draaide. Het kampioenschap zou vandaag beslist worden. Nee dus. Blijkbaar hadden ze rust gekregen. Van het kampioenschapskwartet was alleen Slisser er. Hij moest nog tegen Ewood voor de beker spelen. Maar ja, Ewood was er niet. Lennart zou ook nog komen, dacht ik. Toen ik binnenkwam was hij er al niet; een veeg teken.
 
Snelschaken
Slisser wilde graag tegen mij snelschaken. Vijf minuten p.p.p.p., een ouwe-wijventempo. Maar ja, misschien ben ik ook een oud wijf. Ik had mijn tijd hard nodig. Ik stond namelijk wat verdacht. Ik dacht lang na en sloeg plotseling toe. Ik dreigde opeens een stuk te winnen, dus offerde hij z'n dame tegen een toren en een stuk. Hij zag even later een tussenschaakje over het hoofd en verloor een stuk. Ik bleef rustig in tijdnood en incasserde het volle punt. Ik was blij.

Ondertussen was Lennart er nog niet. Wel werd ik gebeld, maar ik wist niet door wie. Ik besloot m'n mobiel maar uit te doen, voor het geval dat. Ik wist helemaal niet dat m'n mobieltje aanstond, gek genoeg. Anders heb ik 'm ook altijd uit.
 
Partij
Wat beteuterd hoorde ik de indeling aan. "Moet ik nog een week wachten", dacht ik. Ik speelde tegen Tom Haenen, die al had verwacht dat hij tegen mij zou spelen, gek genoeg. Ik kon in ieder geval weer iets rechtzetten na die miskleun van vorige week. Zo blijf je een jaar ongeslagen, zo verlies je opeens drie keer in twee maanden.

Mijn tegenstander bood me direct wat te drinken aan. Na een paar zetten spoedde hij zich naar de bar om wat te bestellen. Hij bleef wel lang weg. Bleek dat de opa aan de bar geen thee kon zetten. Onder het genot van een bekertje thee speelde ik een best puike partij. Het werd een Franse partij, waarin zwart al snel op e4 sloeg en Pf6 deed. Op internet zijn er ook genoeg spelers die zoiets dergelijks spelen. Leuk is anders. Meestal doet zwart dan echter of 4...Ld7 of 4...Pd7. Na 4...Pf6 kon ik gewoon ruilen. Slaan met de dame is niet alles, dus sloeg hij met de pion, waarna ik al een verzwakking had afgedwongen. Vervolgens ontwikkelde ik netjes m'n stukken. Ik lokte zijn pionnetjes wat naar voren en bezette mooie velden. Met 14.Pf6+ joeg ik zijn koning op. Vervolgens viel ik zijn damevleugel aan. Uiteindelijk ging de koning naar b8. Daarna won ik op de koningsvleugel een pion en dreigde ik een tweede te winnen, waarop hij besloot een kwaliteit te offerden of weg te geven. Daarna was het niet moeilijk meer.
 
Overige partijen
De overige partijen waren nog enigszins spannend. Tom de Ruiter stond een pion voor tegen Wim Vijvers en won, Bert Balke hield Theo Slisser op remise. Het duel van de avond was het duel tussen Mark Pieterse en Rob van Swinderen. Van Swinderen bood remise aan in een wat mindere stelling. Daar ging Pieterse niet op in. In het eindspel had Pieterse een kwaliteit tegen een pion meer. In tijdnood werden niet steeds de beste zetten gedaan, uiteraard. Pieterse kwam heel ver met de vrijpion, maar met een listig paardvorkje ging deze verloren. Het paard werd hiervan de dupe, maar de zwarte vrijpion zorgde voor remise. Een leuk gevecht.

Toen ging ik maar, zielsgelukkig.
 
Uitslagen:
J de Groote - T Haenen 1-0
T de Ruiter - W Vijvers 1-0
B Balke - T Slisser ½-½
M Pieterse - R van Swinderen ½-½

6 opmerkingen: