24-06-2007

Geluksdag

Gisteren gebeurde er weer genoeg om over na te praten. Jong Oranje won het EK in eigen land door met 4-1 van Servië te winnen. Iedereen door het dolle heen natuurlijk. Auto's reden luid toeterend door de straat. Zo zijn voetbalsupporters nou eenmaal.

Over naar het schaken. In Hilversum wordt het Nederlands kampioenschap gehouden. Daniel Stellwagen is hard op weg kampioen te worden. De 20-jarige grootmeester uit Soest speelde in de eerste twee ronden met moeite gelijk tegen Tiviakov en Sokolov. Daarna won hij vier partijen op rij en speelde remise tegen Erwin l'Ami. Gezien het resterende programma heeft Daniel goede kansen.

Erwin L'Ami stond na vier ronden fier aan kop, maar een ongelukkige witnederlaag tegen Tiviakov wierp hem terug. Bij Tiviakov ging het na die overwinning eindelijk lopen. Wouter Spoelman werd fraai verslagen in de aanval. Gisteren speelde hij nog remise tegen Van der Wiel, die zijn zevende remise in evenveel partijen scoorde.
 
Onderaan vechten de IM's om de laatste plaats. Alleen Ruud Janssen kan nog meekomen met de GM's. Vooralsnog lijkt Bosboom de beste kansen te hebben op de laatste plek. Hij scoorde twee halfjes en vijf nederlagen.
 
Bij de vrouwen gaat Peng met drie vingers en een teen in d'r neus winnen. Ze won alle partijen. Bianca M., vooraf gezien als haar grootste tegenstandster, speelt vooralsnog weinig klaar. In de tweede ronde verloor ze de onderlinge confrontatie (met wit nog wel) door slap te spelen. Door een nederlaag tegen Schut gisteren, staat ze nog net op 50 procent.
Schut staat desondanks laatste. Ze verloor de vorige ronde al van Otten, door een stuk in te laten staan. Otten won gisteren op een bizarre manier. Als buitenstaander is het moeilijk om de gedachte "wat een niveau..." te onderdrukken. Van gewonnen stelling kwam ze na een foutieve afwikkeling verloren te staan, waarna haar tegenstander Laura B. in een gewonnen pionneneindspel niet oplette en nog verloor ook.
Zouden vrouwen ook om de drie seconden aan seks denken?
 
Vandaag zou ik meedoen aan een rapidtoernooi. Dat ging helaas niet door. Een ander nevenevenement is het HSG open. Vanwege het enorme prijzengeld doen hier mensen aan mee die prima op het NK zouden thuishoren. Een ervan is Gemini, die gisteren remise speelde tegen Roelieboelie. Hij staat gelijk met Evgeny Grotovsky, die Eelke (!) Wiersma versloeg. Vooraf vertelde hij: "Hij speelt wel aanvallend, dus ik krijg ook kansen." De IM kwam echter erg goed te staan (vooral volgens Fritz), maar na een klopjacht op de zwarte koning, kwam opeens de witte onder vuur te staan. In tijdnood pakte de titelloze CM koelbloedig het punt. Het was de eerste IM die hij versloeg. Op de club had hij FM Henk al eens het nakijken gegeven en had hij op de club en in Dieren al eens remise gespeeld tegen IM's, maar hij had ze nog nooit verslagen (Ali B is nog geen IM.)
Gefeliciteerd!
Straks gaat hij Robert Ris dissen!
 
Pinda staat op 2 uit 4 na een nette remise tegen FM Jaap Vogel.
 
Wordt vervolgd

13 opmerkingen: