03-06-2007

SGS-Rapidkampioenschap 2007

Groepsleider
 
Toekijken en niet meespelen. Dat is het lot van de groepsleider. Aan de andere kant ook wel makkelijk. Partijen bekijken zonder ze zelf te produceren. Geen stress, geen spanning, maar ook geen prijzen.

Het was zonnig en we waren laat. Er moest nog van alles worden meegenomen en ik moest nog wat borden opzetten. De A-categorie speelde met behoorlijk lelijke stukken, vond ik.

Ik speelde nog wat potjes tegen Large, (ging nie best) waarna de deelnemers binnenkwamen. Ik had Lennart nog niet gezien. Hij kwam pas laat naar de zaal.
De A-categorie was sterk bezet. Grotovsky (die overigens moe was van de dag ervoor), Robin Oscar en anders Large waren wel favorieten. Peter kon misschien uitblinken en anders misschien nog Lennart en Pinda?

Het toernooi
In de eerste ronde vielen meteen al verrassingen. Large en Peter wonnen snel en gemakkelijk van de twee zwakste deelnemers (er waren maar acht deelnemers en zes speelrondes), maar Grotovsky bereikte met wit geen drol tegen Pinda. Nog erger verging het Robin Oscar, die tegen Lennart een stuk wegblunderde. Lennart ging vervolgens steeds met zijn paarden spelen. Het verloor steeds net geen materiaal, maar de tijd leek harder weg te tikken dan de zwarte tegenkansen. Uiteindelijk trok het viswijf de vis toch op het droge.

In de tweede ronde won Robin Oscar al snel van Grotovsky. Volgens Grotovsky mishandelde wit de opening, maar dat leek mij mee te vallen. Wit kreeg aanvalskansen en toen liet Grotovsky zich matzetten. Hij zuchtte dat hij niks meer zag.
Ook Pinda verging het niet best. Tegen Lennart leek hij goed te staan, met een mooi centrum en ruimteoverwicht. Toen ik even later keek, was er van dat mooie centrum niks meer over, was hij onderontwikkeld en verloor.
De twee "kneusjes" speelden volgens mij tegen elkaar, waaruit ik concludeer dat Peter en Large remise speelden tegen elkaar.

In de derde ronde speelde Large tegen Robin Oscar, terwijl Lennart tegen Peter speelde. Ewood en Pinda mochten een kneusje ownen. Of deze indeling er ook zou zijn gekomen als Pascal wèl had ingedeeld op weerstandspunten in plaats van rating, weet ik niet. Ik heb me ook niet zo veel met de indeling bemoeid. Wel zat ik nog even "Achtung die Kurve" te spelen tijdens het schaken, maar dat stoorde de deelnemers. Over storen gesproken: Large zat tijdens de partijen meer te praten, dan na te denken volgens mij.

Ik ging me ondertussen bezighouden met de prijspuzzel. Die had ik afgestemd op matig A-groepniveau. Wist ik veel dat de A-groep die dingen nooit inleverde. Het niveau van de opgaven bleek erg moeilijk, in het bijzonder de laatste twee. Slechts één deelnemer had de vijfde opgave goed, de zesde had niemand goed. Pascal probeerde de opgaves. Hij had ze vrij snel correct opgelost.

In de derde ronde wonnen Ewood en Pinda, daarna was het de beurt aan de Ootes'. Lennart weerlegde Peters opstelling vrij hardhandig. Terwijl ik zag hoe hij een dame tegen toren kon winnen, zag Lennart een ondekbaar mat.
Large bezorgde Robin Oscar zijn tweede nederlaag. In tijdnood speelde hij handig. Robin stond een pion achter in een eindspel met ongelijke lopers. Ik vroeg me af of hij nog kon claimen, maar hij wist de stelling sowieso niet op remise te houden. Dus won Large.
De pauze brak aan en de beide Ootes' stonden aan kop. Lennart had 3 uit 3, Large 2½ uit 3. En passant schreef ik de formule om Lennarts TPR te bepalen op het bord.

Pauze
In de pauze werden nog wat prijzen uitgereikt, maar ik ging liever bughousen. Er was ook nog een Amersfoorter gekomen. Hij kon mooi zien hoe Large tegen Lennart speelde in de vierde ronde.
Het was een rare partij. Lennart gaf een stuk weg en Large begon heel raar te doen. Na afloop zei hij dat het zo'n simpele truc was en dat hij dacht dat Lennart het wel had zien aankomen.
Hoe dan ook, Large won en stond aan kop. Ewood rekende met Peter af, (!) terwijl Pinda en Robin Oscar een kneusje prakten.

In de vijfde ronde mocht Grotovsky proberen Large van de eerste plaats te spelen. Lennart was optimistisch. Hij speelde tegen een kruk en dacht dat hij spoedig weer koploper zou zijn.
Dat viel tegen. Grotovsky bereikte niet veel tegen Large en werd gewoon op alle fronten afgetroefd. Lennart won ook en bleef in de race. Pinda versloeg Robin Oscar keurig met de zwarte stukken in een goed gespeelde partij. Peter won eveneens.

Ik had ondertussen alle opgaves al nagekeken. 25 inzendingen, waarvan tien "voldoende" en vijftien "onvoldoende". Opgave één werd door iedereen die een voldoende, (4 of meer goed in de "C", 3 of meer goed in de "D" of "E") opgave twee idem dito. Opgave drie hadden 8 goed, opgave vier 7, opgave vijf een en opgave zes had niemand goed. Van degenen die een "onvoldoende" hadden, hadden 12 de eerste goed, 11 de tweede en drie de derde. De andere opgaven hadden ze allemaal niet.
Volgend jaar maar wat makkelijkers maken.

In de laatste ronde zeurde Lennart dat hij niet tegen Ewoud zou spelen. Hij zou dan misschien een prijs winnen. Lennart had nog wat moeite met het "kneusje", maar in het eindspel sloeg hij zijn slag. En toen was het wachten op Large. Hij speelde tegen Pinda. Pinda stond de hel tijd redelijk goed, maar toen Large zijn torens in het centrum mobiliseerde, wist ik het niet meer. Ik had steeds tegen Lennart gezegd dat Pinda goed stond, maar nu wist ik het niet meer. Bij remise zouden Large en Lennart een beslissingspartij spelen. Lennart dacht dat Large dan al kampioen zou zijn, vanwege het onderlinge resultaat.

Ondertussen werd Peter in een aanval verslagen door Robin Oscar. Hij vroeg nog welke opening hij moest spelen. Ik zei dat Robin Oscar het Siciliaans wel goed kende, dus dat hij eventueel 1.d4 zou kunnen doen. Peter antwoordde dat Robin wel eens wat zetten door de war haalde, zoals tegen Jelmer Jens vorig jaar. Hoe dan ook, dit keer won Robin Oscar.

Ondertssen was het bij Pinda uit de hand gelopen. Hij probeerde nog een stukoffer om de strijd zo lang mogelijk te rekken. Gelukkig voor hem en Lennart stond zwart helemaal niet zo gewonnen. Wit had matdreigingen, waardoor zwart niet meer had dan eeuwig schaak. Large dacht echter het mat op g7 er uit te halen door de pion op f6 te elimineren. Toen stond hij echter direct mat op f8. Pinda: "Wat deed je?!"
En dus was Lennart kampioen! Ongelooflijk.

Merkwaardig
Wat ik ook al ongelooflijk vond, was dat ik in 2003 dit toernooi schijn te hebben gewonnen. Daar wist ik niks van. Wel van de winst in 1998 en in 2001.

Lennart won wat geld, maar maakte dit op aan het bier. Dat had pinda wel verdiend. Ik ging nog wat schaken tegen pinda en Lennart. Toen iedereen weg was, werd er nog een vlaai gegeten, waar ik Lennart, Grotovsky en Peter nog op het laatste moment van kon laten genieten.

Op het laatst ging ik nog wat partijen spelen tegen Peter. Het leek nergens op. Maar het was wel een leuk toernooi.

(Ik wil nog de opgaven publiceren, alsmede de kruistabel.)
 
Tot slot nog een foto van mijn moeder.

3 opmerkingen: