01-06-2007

Een raar weekje

Teamorders
55% van de bevolking vindt het een goed idee om met scherp te schieten op relschoppers. Een geweldig Wilders-idee. Een bloedbad aanrichten onder relschoppers. "Jah, want het zijn toch maar kut-Marokkanen", dacht Wilders. En het erge is dat ruim de helft van de bevolking daar net zo over denkt; althans degenen die op die poll in de Metro hadden gestemd. Misschien zijn die mensen ook niet zo helder.

Verder kreeg de formule 1-race in Monaco nog een staartje toen McLaren werd verdacht van teamorders. De zilveren bolides hadden een minuut voorsprong op de rest van het veld en de rijders werd opgedragen het wat rustiger aan te doen. Na afloop sneeuwde deze sensationele overwinning helemaal onder door dit geklaag. Uiteindelijk werd McLaren vrijgesproken. Terecht.

In het verleden was Ferrari goed in dit soort dingen. Barrichello was meestal de dupe. Elke keer als hij vlak voor Schumacher reed vlak voor het eind van de race, moest hij van het gas af.
In Oostenrijk 2001 kostte het hem de tweede plaats, het jaar erop de overwinning. In Amerika deed Schumacher iets terug, door in de laatste bocht even van het gas te gaan, waarna de rode bolides naast elkaar finishten. Barrichello won toen met een honderdste seconde voorsprong. Wat als grap bedoeld was, eindigde minder vrolijk. De Amerikaanse toeschouwers vonden het maar niks dat er met de uitslag was gerotzooid. Ik vond het wel grappig eigenlijk.
In 1999 deed zich een andere komische situatie voor. In de Grand prix van Frankrijk - die hectisch verliep - kreeg Schumacher aan kop problemen en viel ver terug. In de slotfase was zo'n beetje iedereen sneller, waaronder teamgenootje Irvine. Maar de Ier mocht er niet langs. Broertje Ralf Schumacher passeerde beide Ferrari's, die daardoor vijfde en zesde werden. Uiteindelijk brak Schumacher een poot, waardoor Irvine kanshebber werd op de titel. Uiteindelijk liep hij die op een puntje mis. We weten allemaal waar dat door kwam.

In 1998 voerde Coulthard in zijn eentje een teamorder, door Hakkinen er langs te laten, toen die door een onnodige pitstop achterop was geraakt. Het jaar ervoor deed hij dat ook al, toen was het echter wel een teamorder, zodat Hakkinen zijn eerste race kon winnen.

In 1997 voerde Ferrari ook al rare teamorders uit. Met name in Japan, waar Villeneuve op voorhand gediskwalificeerd zou worden. Het werd een draak van een wedstrijd. Villeneuve ging eerst erg sloom rijden, Irvine passeerde hem, reed weg, liet Schumacher er langs en hield de rest op.
Schumacher won, met dank aan zijn teamgenootje. Hij werd geen kampioen, want hij stuurde het in de laatste race aan op een domme botsing met Villeneuve. Hakkinen won toen en Villeneuve werd kampioen.

Dit jaar rijdt Schumi niet meer. Zijn opvolgers moesten in Monaco een zware nederlaag slikken: derde en achtste. Vooral de achterstand op Alonso was enorm. Het geklaag over teamorders deed dus wat zielig aan.

Verder gebeurde er vast nog wel wat, maar ik ben 't alweer vergeten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten