12-06-2007

Interne competitie: tweede Play-offwedstrijd

Op maandag zijn veel winkels nog gesloten. Daar kwam ik achter toen ik een remkabel of zoiets dergelijks nodig had voor m'n fiets. Uiteindelijk ging ik maar langs de fietsenstalling. Die was wel open en ze hadden ook nog wat ik zocht.

Tevreden fietste ik terug naar huis. Ik had minstens een half uur door Bussum gefietst op m'n vaders fiets. Ik kon net bij de trappers komen, dus erg snel was ik niet.
Mijn fiets was snel weer opgeknapt. Hij remde weer zoals het hoort. Dat was fijn, dacht ik. Ik wilde namelijk schaken. Niet alleen omdat ik zelf weer aan schaken zou toekomen, maar ook omdat de topper FM Henk - IM Pliester op het programma stond. De winnaar zou zo goed als clubkampioen worden.

Terwijl ik nog rustig zat te computeren, maakte Ewood zich al klaar. Gek genoeg moest ik daarna op hem wachten. We waren keurig op tijd. De kotertjes waren er nog en de fietsen stonden voor de deur van het steegje.

Ewood vond dat we te vroeg waren. We gingen maar snelschaken. Verder dan een zwartoverwinning kwam ik niet. De overige partijen gingen allemaal verloren. Ik weet niet hoeveel het er waren. Echt overtuigend was het allemaal niet, maar ik verloor wel steeds.

Dan maar in de gewone partij toeslaan. De "toppers" speelden tegen elkaar, dus ik kon lekker een "kneusje" ownen. Ik speelde tegen Bert Balke. Ewood speelde tegen Rik Weidema en deed alvast een voorspelling voor de partij Slisser - Van der Heijden. Volgens hem zou Slisser dik winnen.

Mijn partij was vreemd. Er kwam een rare opening op het bord. Ik maakte er een soort Frans van, waarin ik fanatiek op de witte loper begon te jagen. Ik zag iets te laat dat het witte tegenspel op de koningsvleugel vervelend was. Al rond zet twaalf zag ik in hoe tricky het was. Ik spartelde nog wat, maar Bert speelde het volgens mij wel ok. Het werd een kansloze nederlaag. Na afloop analyseerden we wat. Het ging eigenlijk best goed. Hij was best spraakzaam.

Daarna waren de ogen gericht op de partij tegen Henk en Leon. Leon speelde het "mysterieuze" ...Ld7, waarna wit met Pdb5 een pion won. Achteraf verklaarde Leon dat hij de zetten ...a6 en ...Ld7 had omgewisseld. Slisser vroeg nog of het een nieuwtje was, maar dat deed Leon af met: "Welnee!"

Toch kwam Leon goed te staan. Henk liet op a2 slaan, waarna hij zelfs een pion achter kwam te staan. Vakkundig hield de FM de stelling binnen de remisemarge. In een eindspel waarin zwart een pion meer had, werd tot remise besloten.

Coen was in zijn nopjes. Slisser offerde een toren voor wat aanval, maar in de counter werd hij met een torenoffer verschalkt. Coen vertelde dat hij niet alles had gezien. Gelukkig had hij nog een torenoffer bij de hand, waardoor wit matliep en niet hij. Coen vertelde dat hij meestal met wit won van Slisser en vice versa. Dit jaar verloor Coen met wit en won hij met zwart, wat hij wel bijzonder vond. Ik zei dat vooral het moment van de overwinning belangrijk was, namelijk in de play-offs. Coen was blij dat hij in ieder geval niet laatste was geworden (net als de voorgaande keren) en dat hij heel misschien nog eerste kon worden.

Voor het clubkampioenschap staan Henk en Leon nu gelijk, maar Henk heeft beter gescoord in de voorrondes. Dan moet hij wel met zwart winnen van Coen ("Ik heb eindelijk wit!") en moet Leon met wit winnen van Theo Slisser, iets wat hem niet erg vaak is gelukt overigens.

Ewood won na lang zwoegen van Weidema en is weer een ronde verder in de beker.

Uitslagen:

FM H van der Poel [1] - IM L Pliester [1] ½-½
T Slisser [0] - C van der Heijden [0] 0-1

R Weidema - E de Groote 0-1 [beker]
B Balke - J de Groote 1-0
 
Het erge was dat ik vorig jaar September nog wel won van BB.
 
Programma:

IM L Pliester [1½] - T Slisser [0]
C van der Heijden [1] - FM H van der Poel [1½]


Nog meer geschaak is
hier te vinden.

10 opmerkingen: