28-06-2007

NK Schaken

Tiviakov kampioen
 
Het Nederlands kampioenschap heeft een verrassende winnaar opgeleverd. Halverwege het toernooi leek Daniel Stellwagen op de overwinning af te stevenen, maar toen kwam er zand in de machine. Hij speelde remises tegen de zwakste deelnemers. Tiviakov bleef maar winnen. Met het ingaan van de laatste ronde stonden ze gelijk. Het onderlinge duel was gelijk geworden, voor zover dat nog mocht meetellen. Het verschil was alleen dat Stellwagen tegen Willy Hendriks speelde en Tiviakov tegen de sterkere Ivan Sokolov.

Ellende
Toch voorspelden de stellingen al weinig goeds voor Stellwagen. Hij stond slecht, terwijl Tiviakov erg goed stond. Tiviakov kon echter niet winnen, Hendriks evenmin. Dus gingen ze snelschaken. Dat liep minder goed af voor Stellwagen. Zijn clubgenootjes Erwin L'Ami en Jan Smeets zijn killers in tijdnood, Daniel is toch wat "rustiger". In de eerste partij had hij het lastig tegen de snelle Tiviakov. Het speeltempo (5'+2'') was in Tiviakovs voordeel. Met wit kreeg hij een toren tegen twee lichte stukken. Daniel moest echter een stuk opgeven tegen de vrijpion en ging ten onder. Met wit speelde Daniel Hongaars (als ik het goed zag) en bereikte weinig. Hij miste nog kwaliteitswinst en moest in remise berusten. Tiviakov kampioen.
 
Terecht
Of Tivi nou een terechte kampioen is, of niet, daar werd nog lang over door gepraat. Om kampioen te worden, heb je geluk nodig. Daniel had een paar katachtige reddingen. Tiviakov had ook wel eens mazzel. Tegen Hendriks stond hij slecht, maar ging hij er toch nog met het punt vandoor. In de eerste vier ronden bereikte hij niks. Smeets en Dambacher hielden hem met zwart keurig op remise. Pas daarna begon het te lopen. Sokolov had minder "geluk". Hij kon enkele veelbelovende stellingen niet verzilveren. Daardoor werd hij geen kampioen.
 
Remisekoning
De opmerkelijkste prestatie zette John van der Wiel neer door 100 procent te scoren. Hij won noch verloor een partij. Met gemak hield hij Tiviakov, Sokolov en Stellwagen (pion meer!) op remise. Aan de andere kant wist hij ook niet te winnen van Spoelman, Dambacher en Bosboom.
Ik had hem graag nog willen feliciteren, maar ik durfde het niet.
 
HSG Open
Ik was vandaag, op de slotdag, nog even naar Hilversum gegaan. Pinda en Grotovsky speelden het HSG open. Helaas waren ze klaar toen ik net binnen was. Grotovsky werd om twee uur opgehaald, ik bleef nog ruim twee uur rondhangen. (heb ik ook weer een alibi)
Er werd angstig gekeken naar de stellingen van Stellwagen en Tiviakov. Ondertussen keek ik nog bij de topborden op het HSG open. Stefan Kuipers stond een pion achter tegen Kees Nagtegaal, maar speelde remise. Erik van den Doel stond verloren tegen Humpy dumpy. Ik heb hem ook maar niet gevraagd of hij "Gemini" is. Humpty Dumpty won uiteindelijk het toernooi. Een knappe prestatie.
 
NK vrouwen
Een paar meter verderop speelden vrouwen die alleen maar kunnen dromen dat ze zo sterk worden als Humpy. Peng werd met overmacht kampioene, met twee punten voorsprong op Hamelink, die haar in de laatste ronde op remise hield. Derde was Marlies Bensdorp, op 2½ punt achterstand.
 
Analyses
Op het eind van mijn bezoek in Hilversum woonde ik nog wat analyses bij. Robin Swinkels speelde remise tegen Roelieboelie in een vreselijke manoeuvreerpartij. Daan Brandenburg verloor van de 2600-Georgiër en miste daardoor de kans op een GM-norm. Stefan Kuipers' lijdensweg werd nog geanalyseerd.

Ook de simultaan was het bekijken waard. IM Jeroen Bosch (vorig jaar 11e op het NK) speelde tegen o.a. FM Twan Burg en Robin Oscar. Robin Oscar had Afek nog op remise gehouden die ochtend. Met 6 uit 9 speelde hij een prima toernooi. In de simultaan moest hij echter wat beschaamd een nederlaag slikken.

Het niet-nadenkschaak van Roelieboelie en Swinkels was nog wel vermakelijk, maar toen kreeg ik honger en verlangde ik naar mijn kamer en computer.

PS. Grotovsky leek het helemaal te gaan maken na zijn overwinning op Wiersma. Daarna leed hij echter twee witnederlagen tegen wat sterkere spelers. Vervolgens wist hij met zwart slechts een halfje te scoren tegen twee zwakkere spelers. Gelukkig won hij de laatste partij nog. Wat dus een mooi toernooi leek te gaan worden, eindigde teleurstellend. 50% slechts, net als Pinda en "Hoofd".

1 opmerking: