02-10-2008

Trots op Nederland

Sublieme prestaties in UEFA Cup

"Ik ben ongelooflijk trots", glom NEC-trainer Mario Been na afloop van de 3-1 thuiswinst [sic!] op FC Groningen. Nu de Groningers verslagen zijn, strijden de Nijmegenaren in het eerste finaleduel komende donderdag thuis samen met NAC om een UEFA Cup-ticket. (...)

Zo trots was Mario Been in mei, toen NEC als een warm mes door de boter ging in de Play-offs voor de UEFA Cup. De ploeg bleek erg goed te zijn in de dubbele ontmoetingen en mocht uitkomen in de UEFA Cup. Daarin werd het aan het sterke Dinamo Boekarest gekoppeld, om te bepalen wie er naar de poulefase mocht. En wéér kon Mario Been trots zijn na afloop.

Champions League
De Hollandse triomftocht begon met een nederlaag van PSV tegen Liverpool. De derde uitnederlaag tegen die ploeg uit Engeland in twee jaar en niet zo zuinigjes ook, zou je kunnen denken. De tussenstand van nul punten uit twee duels is ook niet best. Nu mogen ze met Olympique Marseille gaan uitvechten wie er nog doorgaat naar de UEFA Cup. En ook dat ziet het er niet goed uit.
Toch waren er lichtpuntjes: PSV wist op vijandelijk terrein nog een keer het net te vinden tegen een van de sterkste ploegen in Europa. Dat is toch een lichtpuntje voor de ploeg die amper kon winnen van Volendam.

In de UEFA Cup probeerden vijf ploegen zich te plaatsen. Hieronder de uitslagen van de eerste duels:

Feijenoord - Kalmar FF 0-1
NEC - Dinamo Boekarest 1-0
Stade Rennes - FC Twente 2-1
FK Borak - Ajax 1-4
Vitoria Setubal - Heerenveen 1-1

Voor Feijenoord zag het er slecht uit, voor Heerenveen zag het er behoorlijk goed uit en voor Ajax was de kwalificatie al vrijwel zeker. De kansen van NEC en Twente waren ongeveer te vergelijken met het gooien van een munt, want in beide gevallen moest de thuisploeg een achterstand wegwerken.

Vroeg in de avond speelde Feijenoord tegen het Zweedse Kalmar. Feijenoord speelde in deze uitwedstrijd veel beter dan thuis, terwijl de Zweedse kampioen thuis nog banger speelde dan in stadion Feijenoord. Het resultaat was dan ook dat Feijenoord, dat in de Eredivisie de uitnederlagen aan elkaar rijgt, de bovenliggende partij was. Ze hadden het krachtsverschil in de eerste helft al moeten uitdrukken in een grotere voorsprong dan de 0-1. Direct na rust kwamen ze weer op achterstand door de gelijkmaker, maar niet lang daarna viel het winnende doelpunt.
Het was de eerste meevaller in een bijzonder productieve avond.

NEC stuntte zoals gezegd. Ze hielden Dinamo Boekarest op 0-0 en gaan door na de nette 1-0-thuiszege. Zeer professioneel en zeer goed. Het zit wel snor met het niveau van de Nederlandse ploegen, zo lijkt het. Zo won Heerenveen met 5-2 van Vitoria Setubal. Af en toe zijn de Friezen in staat om ploegen geweldig af te slachten. De wedstrijd leek wel op die van
vorig jaar tegen Helsingborg, toen ze thuis ook aan galleryplay deden. Ze maakten simpel vijf goals, maar kregen er ook drie tegen. Dat was wat te veel van het goede na een 5-1 (!) uitnederlaag. Ook nu kwamen de vijf goals makkelijk tot stand, net als de twee tegengoals. Gelukkig had Heerenveen "uit" 1-1 gespeeld, wat dus ruim genoeg was voor de kwalificatie. Twee jaar terug speelde Heerenveen thuis nog 0-0 tegen de Portugezen, na een 0-3-uitzege.

Ook FC Twente ging door. Ze hadden het thuis nog lastig genoeg met Stade Rennes. De Tukkers hadden moeite het thuisvoordeel aan te spreken om de 2-1-achterstand goed te maken. Dat dit uiteindelijk precies lukte door een 1-0-zege, was natuurlijk erg fijn. Het was de eerste Europese overwinning van FC Twente in dit prille voetbalseizoen.

Dat Ajax uiteindelijk nog doorging, verbaasde niemand. Zo is het bijvoorbeeld nog nooit in de Champions League voorgekomen dat een ploeg die de "heenwedstrijd" met 0-3 won zich niet wist te kwalificeren. 1-4 was dus een veilige marge. Ajax hoefde zich dan ook niet echt in te spannen voor de wedstrijd die beter schriftelijk had kunnen worden afgedaan. De Serven hadden er dan misschien nog een gelijkspel uit kunnen onderhandelen. Nu won Ajax moeizaam met 2-0, maar die uitslag zal niet lang herinnerd worden.

Het resultaat was dus dat er vijf Nederlandse clubs in de UEFA Cup gaan spelen. Dat kunnen er zes worden... ;) Laten we het hopen.

Resultaten:
Feijenoord - Kalmar FF 0-1 2-1
NEC - Dinamo Boekarest 1-0 0-0
Stade Rennes - FC Twente 2-1 0-1
FK Borak - Ajax 1-4 0-2
Vitoria Setubal - Heerenveen 1-1
2-5

Champions League:

Liverpool - PSV 3-1

Gerelateerde artikelen:
Is succes te koop?; 19-09 2008     

Geen opmerkingen:

Een reactie posten