30-10-2008

Eredivisie ronde 6, 7 en 8

AZ als een raket

Het zijn drukke tijden in de voetbalwereld en het is niet gemakkelijk om alle ontwikkelingen bij te houden. Daarom dit artikel, waarin de afgelopen competitieronden beschreven worden, maar waar ik ook zal proberen oplossingen aan te dragen voor noodlijdende clubjes.

Om maar eens bovenaan te beginnen: AZ is ondertussen koploper, na een reeks van zes zeges op rij. Zelfs in hun topjaren wonnen de Alkmaarders niet zo vaak en zo overtuigend van hun tegenstanders. Wordt AZ kampioen, of is dat een te snelle conclusie?

In de achtervolging zitten FC Groningen en FC Twente, met maar een puntje achterstand. Daarachter komen NAC en Ajax en daarachter PSV. Het zit nu nog gezellig bij elkaar en na elke ronde ziet de ranglijst er weer anders uit, maar toch... AZ heeft het "momentum", ze zitten in een goede reeks. Of dat het hele seizoen zo doorgaat, is niet te zeggen. Eén slecht resultaat kan het verval weer inzetten, net zoals een goed resultaat aan de wieg stond van de huidige reeks. In dat geval zitten de achtervolgers er bovenop.

Hoe spannend de competitie is, bleek toen de koploper na vijf ronden verloor van de nummer tien van dat moment. Hoewel Groningen het goed blijft doen, sluipt Ajax ongemerkt naar boven. In de laatste drie ronden pakten ze na Groningen ook NEC en Heracles, ploegen die toch netjes in de subtop staan.

Ook FC Twente is een ploeg die rustig naar boven sluipt. Ze spelen degelijk, wat wel bleek in de UEFA Cup. Ze versloegen thuis netjes Racing Santander, dat na afloop ongetwijfeld de grootste haast had om weer terug te keren naar Spanje. Ook in de competitie doen ze het goed, met een verdiende 0-1-zege op NAC.

NAC is juist een beetje teruggevallen de laatste tijd. Toch blijven ze het vooral buitenshuis goed doen. Alleen FC Utrecht wist ze op remise te houden. Op eigen veld gaat het wat minder.

PSV is dit jaar een beetje een gekke ploeg. In de Champions League wonnen ze onverwacht van Olympique Marseille. Geen hond had daar meer op gerekend, of was het misschien handjeklap met Erik G? Dat succes moesten ze echter wel bekopen met twee nullen in de competitie. Eerst gingen ze onderuit bij NAC, waarna hun andere angstgegner, Roda, ze in eigen stadion weer eens de baas was. Het was gek genoeg pas de eerste zege (!) van de ploeg uit Kerkrade in de competitie.

Achterhoede
En daarmee komen we al gauw aan bij de ploegen in zwaar weer. Onderaan had Volendam nog geen enkel punt gepakt. Zelfs tegen ADO, een tegenstander die ze zouden kunnen hebben, gingen ze vrij ongeïnspireerd ten onder. Tegen AZ ook, maar Willem II thuis was de eerste combinatie die een puntje opleverde. Misschien is het het begin van iets moois, maar misschien is het gewoon een doekje voor het bloeden.

Want behalve Roda boekte ook Vitesse eindelijk zijn eerste overwinning. En hoe! Heerenveen werd in eigen stadion geklopt en daar was niks op af te dingen. Heerenveen is de laatste tijd een beetje uit vorm. Het begon allemaal met de UEFA Cup-wedstrijd tegen AC Milan, het Ajax van Italië. Maar waar Heerenveen een paar dagen eerder geen enkel ontzag toonde voor het Nederlandse Ajax, deden ze dat wel tegen het Italiaanse Ajax. Met speels gemak wist Heerenveen kansen te creëren, maar de kansen werden steeds verprutst. Aan de andere kant was het wel raak na een doelpunt dat had moeten worden afgekeurd. Helaas stortte Heerenveen in en stond het vlak na rust met 0-3 achter. Pas in de slotfase kwam de eretreffer, maar daar hadden ze niks aan. In de competitie ging het vanaf dat moment een stuk minder. Kwaliteitarmere ploegen als Roda JC en Feijenoord werden niet meer verslagen, waarna Vitesse ook nog eens drie punten uit het Abe L-stadion meenam.

Toch is er één trainer die dolgraag zou willen ruilen met Trond Sollied. Deze man luistert naar de naam Gertjan Verbeek en heeft met zijn ploeg vijf punten verzameld na acht duels. Welke ploeg coacht hij ook al weer? ADO? NEC? De Graafschap? Nee, het is Feijenoord. De Rotterdammers verkeren in een diepe crisis na de nederlaag tegen Sparta. En met een spits als Roy Makaay kun je toch bijna niet verliezen? Toch is het juist de voorhoede waar de meeste problemen liggen. Zo heeft Feijenoord ontzettend veel moeite met
scoren. De doelcijfers wijzen iets anders uit: Feijenoord heeft twaalf doelpunten gemaakt, wat veel meer is dan de andere ploegjes in de degradatiezone. Aan de andere kant hebben alleen Volendam, Sparta, Heerenveen en Vitesse meer tegengoals geincasseerd. En inderdaad, verdedigend is het niet veel wat Feijenoord laat zien. Samen met Volendam heeft de ploeg nog geen enkel punt gepakt op vreemde bodem, afgezien van de return tegen Kalmar.

Ondanks de problemen speelt Feijenoord nog steeds Europees voetbal. De UEFA wist Feijenoord echter weer aan Nancy te koppelen. Twee jaar terug liep deze wedstrijd uit op een fiasco, omdat Nancy tegen alle waarschuwingen in tòch kaarten verkocht op de zwarte markt. Het werd dan ook een chaos na afloop en de Franse ME kwam op het idee om traangas in te zetten tegen de supporters. Uiteindelijk liep iedereen snikkend van het veld af en dat was niet omdat Feijenoord die wedstrijd met 3-0 verloor.
Dit jaar wist Feijenoord zijn fans thuis te houden en verliep de wedstrijd zonder incidenten. Helaas gaf Feijenoord zich ook op het veld zonder slag of stoot over. Opnieuw werd het 3-0 voor de dames, die de vooraf zo verbolgen waren over de loting. Wat een praatjes van de nummer vijftien van Frankrijk! Ze moesten juist blij zijn dat ze tegen een ploeg mochten spelen die hopeloos uit vorm is.

Feijenoord, het nieuwe AZ?
Zou het bij Feijenoord net zoiets zijn als bij AZ vorig jaar? Die ploeg voetbalde toen ook geen deuk in een pakje boter, terwijl ze nu en daarvoor gewoon erg goed waren. Er hoeven tegenwoordig maar kleine tegenvallers te zijn en meteen gaat alles slecht. Een sterke positieve terugkoppeling dus. Misschien dat één goed resultaat weer een serie gebeurtenissen in werking kan stellen, waardoor ze weer flink gaan stijgen op de ranglijst. Vooralsnog is het huilen met de pet scheef, want Feijenoord kreeg ook van Sparta een gevoelige nederlaag te verwerken. Door de nederlaag zakte de ploeg naar de zestiende plaats, drie plaatsen achter Sparta.
Heracles, Groningen, Willem II en Sparta zijn de ploegen die het geluk hadden thuis tegen Feijenoord te spelen. Zij pakten allemaal drie punten tegen de Rotterdammers, maar hoe lang gaat deze reeks nog door? De volgende tegenstander is in ieder geval gewaarschuwd.

Overigens lijken alle nederlagen van Feijenoord erg op elkaar: op het beslissende moment gaat Le Clèr op zijn bek en zit Timmer te vloeken en te tieren als de bal in het netje ligt. In de interviews weet hij het ook zo goed, dus waarom geen wisseling van de wacht? Timmer in de spits, samen met Le Clèr. Misschien heeft Makaay wel ontzettend veel talent voor keepen, maar daar kom je natuurlijk maar op één manier achter...

Dit waren de hoogtepunten van de afgelopen week, dan nu nog de uitslagen:

Ronde 6:
ADO - Volendam 2-0
Twente - Heracles 2-0
NAC - PSV 2-1
Roda - Heerenveen 2-2
Ajax - Groningen 1-0
NEC - Vitesse 3-1
Sparta - Utrecht 1-0
Willem II - Feijenoord 1-0
Graafschap - AZ 0-2

Ronde 7:
Heracles - ADO
3-1
AZ - Volendam 3-0
Groningen - Sparta 3-0
Willem II - Graafschap 1-1
PSV - Roda 2-3
Ajax - NEC 2-0
Utrecht - NAC 0-0
Vitesse - Twente 0-2
Feijenoord - Heerenveen 2-2

Ronde 8:

Roda - AZ 0-2
Volendam - Willem II 2-2
ADO - PSV 0-2
Heerenveen - Vitesse 0-2
NAC - Twente 0-1
NEC - Groningen 2-2
Sparta - Feijenoord 2-1
Heracles - Ajax 1-3
Graafschap - Utrecht 0-2

Gerelateerde artikelen:

Eredivisie ronde 5; 05-10 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten