23-10-2008

Nog meer Anand - Kramnik

Leugens

We worden de laatste tijd maar wat voorgelogen door de media. Ze kunnen ons alles laten geloven. Neem nou bijvoorbeeld de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Gaat het ineens over ene "Joe de loodgieter". Daar moest natuurlijk al een lampje gaan branden. Want hoe spreken Amerikanen het woord "loodgieter" nou uit? Als "loetkaiter"? En wat betekent dat wel niet?!

Al gauw kwam de aap uit de mouw. Die man heet "Joe the plumber". Niks "loodgieter". Het lijkt er niet eens op. En toch geloof je het in eerste instantie, omdat je de media altijd vertrouwt. Je wordt voorgelogen waar je bij staat.

Al "gauw" kwam men achter de ware identiteit van deze man. "Gauw" is in Amerika een paar dagen. De man zou helemaal geen "Joe" heten en hij zou - in tegenstelling tot wat zijn bijnaam suggereert - een heel ander beroep uitoefenen.

De vraag is: waar houdt dit op? Wat staat ons hierna te wachten? Straks blijkt nog dat McCain de opa is van George Bush... Straks blijkt dat Obama eigenlijk Osama heet van z'n achternaam... Hoe lang laten we ons nog voorliegen?

Anand - Kramnik
Maar nu weer gauw terug naar de match waar het me vandaag allemaal om begonnen was. Anand - Kramnik. Ik heb de laatste twee witpartijen van Anand licht becomentarieerd. Het betreft de zesde en zevende ronde van de match. Nog steeds zitten er allerlei n00bs op fora verontwaardigd te klagen dat ze niet begrijpen waarom Anand tweemaal achter elkaar met wit speelt. Dat deden ze al bij Topalov - Kramnik, slechts twee jaar geleden. In die twee jaar is veel gebeurd. Topalov wordt niet meer gezien als de sterkste schaker ter wereld en als je Anand nu over Kramnik ziet heenwalsen, dan is dat toch anders dan Topalov.

Toch is die vergelijking niet helemaal eerlijk. Topalov had de match met 1-4 kunnen winnen, in plaats van met 3-2 verliezen. Daarvoor was hij zeker goed genoeg. Maar het liep even anders en we horen weinig meer van deze man. De match liet forse littekens achter en Topalov is er nog steeds niet helemaal van hersteld. Hoe nijpend de situatie wel niet is blijkt uit het feit dat -ie zijn toevlucht heeft genomen tot de reclamewereld. Nu is hij geregeld te zien op de Nederlandse (!) TV als-ie een glas water in z'n gezicht krijgt gegooid in een Spa-reclame.

Anand heeft het gemakkelijker. Hij staat ondertussen met 3-0 voor en er lijkt geen wolkje aan de lucht. Kramniks verweer is tot nu toe niet super. Hij wordt vaak in de opening afgetroefd en anders wordt hij er wel weer uitgerekend. Dat resulteerde in drie nederlagen, die niet werden gecompenseerd door nederlagen. Anand daarentegen lijkt de man in vorm te zijn. Deze match bewijst dat de mindere prestaties in toernooien voorafgaand aan de match meer aan spanning of voorzichtigheid zijn toe te schrijven.
 
Gerelateerde artikelen:
Anand is de beste; 20-10 2008

1 opmerking: