27-04-2007

NK Jeugd 2007

Vandaag (vrijdag) begint het Nederlands Kampioenschap schaken! Hoe zal Cadavre presteren in Venlo?

In plaats van mijn weblog te lezen, is
dit ook wel het lezen waard.

Update 1 (27-04 18.10):
Het NK wordt dit jaar in Venlo gehouden. Dat is dus wel effe de andere kant van Nederland... Morgen gaat "Behirder" er ook heen. Dat is wel weer iets anders dan die bollenvelden in West-Friesland. Vijf jaar geleden werd het NK nog in de buurt van Nijmegen (of Eindhoven, volgens Pascal L) gespeeld. Dat ligt daar dus in de buurt. Mooie omgeving ook. Maar ik dwaal af.
 
Volgens de toernooisite heeft Cadavre de eerste ronde gewonnen. Een goed begin is het halve werk. Verder weinig verrassingen, al was het wel verrassend dat de titelverdediger verloor.

Update 2 (27-04 21.20):
Indeling ronde 2. Een heleboel partijen om van te smullen. De indeling staat ook op internet. Maar hier alvast een voorproefje:

1. FM Burg - IM Spoelman
2. IM Brandenburg - Kuipers
3. Zhang -IM Ris
4. Bitalzadeh - Cadavre
5. Miedema - IM Pruijssers
...

En nog wel meer leuke duels...

Update 3 (29-04 12.25):
Ik zit inmiddels in Venlo. Cadavre won zoals gezegd knap van Ali B. Kamergenoot Tony Zhang stond goed tegen Robert Ris, die zo slim was remise aan te bieden. Roi Miedema maakte het wel erg bont tegen Roelieboelie. In Dieren wist hij een stelling met twee pluspionnen nog naar remise te spelen, nu had hij zelfs twee STUKKEN voorsprong... Hij VERLOOR zelfs.
De andere wedstrijden waren niet boeiend. Brandenburg had weinig moeite met Stefan Kuipers, terwijl FM Burg in een koningsaanval fraai werd verschalkt door IM Spoelman.

Derde ronde:
Ewoud moet dus helaas tegen Tony Zhang. Ze gaan er een mooie partij van maken. In het dagverslag staat nog een grappige fout. Ontdek 'm.

Update 4: [29-04 17.45]

IM Spoelman had nauwelijks moeite om de Franse opstelling van Michielsen te verslaan. Hij staat dus bovenaan met 3 uit 3. Morgen speelt hij tegen IM roelieboelie, die IM Brandenburg versloeg. Het was een mooie partij. Verder blijft Jan Breukelman opvallen. Ditmaal hield hij Robert Ris met zwart knap in bedwang. Ali B steeg weer in het klassement door een overwinning op Jasper Broekmeulen. Die offerde een pion, won 'm weer terug, maar moest toen opeens een stuk inleveren. FM Burg is de weg helemaal kwijt. Tegen Van Kerkhof werd hij aardig weggeschoven. Wit haalde zijn tweede dame toen zwarts pionnen de tweede rij bereikten. Door een dame terug te offeren werden de pionnen ingerekend, waarna Twan opgaf. Hij liet zich niet weer matzetten. Onderin ramde E10e Goudriaan Yme Gorter van het bord. Morgen mag hij tegen Cadavre. Tony mag dan tegen Van Kerkhof. Verder staat de wedstrijd Spoelman - Roelieboelie op het programma, een echte topper.
 
Indeling vierde ronde

Update 5 (30-04 15.20):

IM Spoelman is hard op weg Nederlands Kampioen te worden. Vandaag rekende hij af met IM Roelieboelie, die in een Spaanse partij te kijk werd gezet. Ali B maakte een tweede grote misstap. Tegen TopTalent offerde hij een pion. Hoewel de witte aanval er aardig uitzag, sloeg hij niet door. En dus won zwart.

Robert Ris heeft het niet dit toernooi. Daan B stond beter en sloot uiteindelijk een loper in. Jan Breukelman blijft verrassen. Ditmaal hield hij Joost Michielsen met zwart keurig in bedwang.
Tony Zhang stond de hele tijd beter tegen Van Kerkhof. Helaas werd hij keihard getruct.
En dan Ewood. Hij pakte zeer gedurft een pion en kwam tegen rasvluggeraar E10ne Goudriaan slecht te staan. Maar met weinig tijd op de klok wist hij een kwal te veroveren. Deze E10ne bleef doorvluggeren en op "trucjes" spelen. Daar trapt Ewood natuurlijk niet in.
Morgen zal Ewood wel tegen IM Spoelman spelen. Zo mooi kan het spelletje soms zijn.


Live games

Update 6 (30-04 15.22):

Ewoud heeft matgezet. 3½ uit 4!!! Subliem! Net toen ik het vorige bericht had geplaatst...

Update 7 (30-04 22.27):

Eindelijk thuis! Effe nog internet gecheckt. Wesley remise tegen mijn (ex-) trainingsgenootje Danny de Ruiter, daar zal 't Melkpak niet blij mee wezen. Robin werd redelijk overklast door Beukema, terwijl Large zichzelf niet was of zo. :S Zeldzaam slap. Ook Michiel (Joost Offringa) verloor. Gelukkig deed Bart wat terug. Hij won zijn eerste partij op een "echt" NK!!!

Update 8 (01-05 17.09):

Weer thuis. Zucht, zucht! Cadavre verloren. :-( Van de sterke IM Spoelman, dat wel. Puntje van kritiek: ...Pg4 is een hele elementaire "truc", die moet hij gezien hebben. Zwart mag natuurlijk nooit op c2 binnenkomen. Maar ja, met 3½ uit 5 doet hij het nog steeds erg goed. Spoelman is hard op weg de nieuwe kampioen te worden. (Mijn pa: "Maar je weet wat er met PSV is gebeurd." Die werden kampioen, ja.)
Tony Zhang kwam niet verder dan remise. Roelieboelie veegde David Van Kerkhof mooi, terwijl TopTalent een dame-eindspel met een pionnetje minder niet kon houden. Chieltje kon Joost M maar net op remise houden, terwijl Jan Breukelman weer won.


In de B-categorie verbaast Bart vriend en vijand. Ditmaal werd rassnelschaker Wesley Vermeulen, Melkpak (2083) geklopt in een vlot aanvalspartijtje. Large herstelde zich keurig van z'n baggerpartij van gisteren. Danny de Ruiter, die gisteren het Melkpak nog op remise wist te houden, werd overspeeld.

KNSB-ratings
Meer weet ik niet te vertellen over de wedstrijden. Vandaag kwam de nieuwe ratinglijst uit. Ewood sprokkelde wat puntjes. Blijkbaar zijn de eerste vijf ronden van de KNSB-competitie niet meegerekend... Erg vaag.

The Faster 2357
Cadavre 2195
Robin Oscar 2144
Peter 2075
Melkpak 2070
Lennart 2012 (!)
Large 1998 (!!)
Behirder 1973
Pinda 1918
Sizzel 1887
De Witte 1842
Bart 1566


Een tamelijk willekeurige lijst. Als ik iemand heb overgeslagen die per se op deze lijst wil, dan hoor ik 't wel.

Update 9 (01-05 19.37):

Een stom foutje gecorrigieerd.

Update 10 (01-05 19.50):

De indeling in de B categorie is nog steeds niet online bij mij. Net nu ik dit schrijf staat-ie d'r. Nou, Large speelt tegen kleine Tan. Verder speelt Cadavre tegen Roelieboelie. Brandenburg mag morgen proberen Spoelman te tackelen. Verder heb ik geen zin om me 'n lamme arm te typen:

Indeling van de A-categorie

Update 11 (01-05 23.03):

Aanvullingen op de ratinglijst.

Update 12 (02-05 16.38):

De zesde ronde is verspeeld! De spanning aan kop is ver te zoeken. IM Spoelman won ook van IM Brandenburg. Wie kan 'm nog stoppen? De partij was alleraardigst. De twee sterkste spelers van 't toernooi gingen elkaar te lijf in een slappe 2.c3 Siciliaan. Brandenburg, spelend met wit, kreeg een stelling die me doet denken aan stellingen die je uit het Aangenomen Damegambiet krijgt met verwisselde kleuren. Spoelman offerde een kwaliteit om de witte pionnenmassa te stuiten. Daarna liepen zijn pionnen hard "omlaag".
Cadavre speelde tegen Roelieboelie. Hij speelde de Spaanse Ruilvariant. Roelie speelde ook goed, waarna er een interessant eindspel ontstond. Hier en daar werden pionnen geveegd. Uiteindelijk bleef een dubbel toreneindspel over, met beiden drie pionnen. Dit werd direct remise gegeven. Een keurig halfje van Ewood.
Daarachter liep Jan Breukelman tegen zijn eerste nederlaag. Joram op den Kelder stond goed en won steeds meer pionnen na een wanhoopsoffensief van zijn tegenstander.
Joost Michielsen speelt tog nu toe een matig toernooi. Tegen Jasper Broekmeulen schoot hij een paar opzichtige bokken. Hij beëindigde zijn partij door in slechte positie een stuk in te leveren.
Robert Ris is dit toernooi teveel afgeleid door meisjes. Waarschijnlijk zal hij ook liever naar die meisjes kijken, dan naar zijn schaakprestaties. Tegen TopTalent liet hij zich in een rare partij trucen. Met een stuk minder was het snel uit.
De kans dat Chiel van Oosterom zijn titel prolongeert is hoogstens nog theoretisch. Tegen Ali B ging hij materieel gezien hard het schip in.
Ik denk dat ik wel alles gezegd heb wat ik moest zeggen. Oh ja, Bart haalde nog een remise en heeft 2½ uit 4. Erg knap!

Update 13 (03-05 15.26):

Een unieke gebeurtenis: de partijen werden onderbroken om een ijsje te eten. IM Spoelman is zo goed als kampioen. Tegen Joram op den Kelder leek de stelling een tijd lang in evenwicht, doch met een paar krachtzetten kwam de zwarte koning onder vuur te liggen. Roelieboelie haakte definitief af door een spectaculaire witnederlaag tegen Ali B. David van Kerkhof won een toren en een stuk in een Franse partij tegen TopTalent. Op het moment dat ik dit typ is Cadavre nog bezig. Zijn tegenstander Jasper Broekmeulen zit een eindspel met een toren tegen loper en pion uit te melken. Hopelijk verprutst ie 't. =D (Maakt 117... e2 niet direct remise?) Daan B. herstelde zich van zijn flater tegen Spoelman. Met zwart bracht hij Jan Breukelman zijn tweede nederlaag toe. Stefan Kuipers en Tony Zhang konden al gauw van het mooie weer genieten.

Update 14 (03-05 16.22):

In tegenstelling tot wat ik eerder schreef, was er geen pauze. Ik vond het al zo raar. :P Het verklaarde tevens waarom Wouter opeens had gewonnen. De live games liepen weer eens vast dus. Waarom toch steeds? Is het nou echt zo moeilijk om die dingen niet te laten vastlopen?


In de B liet Large Sebas Beumer dom glippen. In een eindspel met een kwal meer offerde hij zijn surplus aan materiaal, maar het eindspel was helemaal niet gewonnen voor 'm. :| In de C won Robin Oscar, waardoor hij gedeeld eerste staat.

Update 15 (05-05 22.05):

Weer thuis. Jammer dat Cadavre de laatste ronde verloor van Daan B. Hij stond goed na de opening, maar in de interessante analyse na afloop bleek hij wat kansjes te hebben gemist. Daarna was de stelling ongeveer gelijk, totdat hij opeens ergens misgreep en slechter kwam te staan. Daan zette een valletje en Cadavre trapte erin. :( Balen.
Gelukkig had hij gisteren met zwart netjes van Joram op den Kelder gewonnen. Deze was ontevreden over zijn niveau, maar Cadavre zat er de hele partij bovenop. Het resulteerde in een goede stelling en later een kwal meer. De partij werd beslist door een leuk trucje.
Al met al werd Cadavre zesde 5½ uit 9 en een TPR van 2311! Niet slecht, zeker als je ziet wie hij achter zich liet. Vorig jaar werd hij iets van 23e, dus ook in dat opzicht een grote stap voorwaards.

Bij de A-meisjes won mugs bonkie. Laatste werd Claudia. :( Volgend jaar beter.

Ook Large zal het volgend jaar hopelijk beter doen. Hij won nog wel zijn laatste partij, maar dat was niet genoeg voor een prijs. Eerste werd kleine Christov, die een subliem toernooi speelde. Hij scoorde 8 uit 9. Onderin bleef Bart steken op 2½ punt. Hij verloor in de laatste ronde van Donna Schut, die zwaar voor schut was gegaan in de rest van het toernooi. Toch kan hij terugkijken op een prachtig toernooi, vanwege de overwinningen in de eerste twee ronden.

In de C-categorie won Robin. Hij had de eerste partij verloren, waardoor hij een tijd lang achter de feiten aan liep. Door in het vervolg echter vrijwel alles te winnen, kreeg hij de eerste plaats toch weer in handen. In de laatste ronde kreeg hij zijn punt bijna cadeau. Tegenstander Illias van der Lende speelde zó onthutsend zwak dat zwart na zeventien zetten al grof materiaal binnenhaalde. Daardoor was hij al kampioen, want hij was de ronde met een half puntje voorsprong ingegaan.

Vervolgens kwam de prijsuitreiking. Le & La hadden nix gewonnen en waren zo slim om maar direct naar huis te gaan. Omdat Ewood wel in de prijzen was gevallen, waren we toch maar gekomen. Helaas kwam er maar geen eind aan. Eerst werden de sponsors bedankt, wat ik nog wel begreep. Vervolgens werden er allerlei overbodige prijzen uitgereikt. Prijzen voor de langste partij en de schoonheisprijs. Daarna kwam Paul van der Sterren aan het woord. Hij deelde eerst twee herinneringen. De ene was iets dat hij zijn pa het spel had geleerd. Hij zei dat het spel was afgelopen als je de koning sloeg. Toen z'n pa de kans kreeg, deed hij het onmiddelijk. De pa dacht dat hij had gewonnen en Paul durfde het niet tegen te spreken. Toen vond z'n pa 't maar 'n dom spelletje. De andere herinnering ben ik alweer vergeten.

In een slaapverwekkend tempo werden deze anekdotes opgeneuzeld. Daarna kwam Monique S. nog even aan 't woord en daarna was de daadwerkelijke prijsuitreiking. Voor elke categorie werd het toernooiverloop beschreven. Daarna kwamen de prijzen en de foto's. Uiteindelijk mocht Cadavre met zijn zesde plaats ook nog naar het podium komen.
En toen moesten we nog naar huis.

De eveneens aanwezige Daan Lensink opperde al een aardig idee voor de prijsuitreiking: Gewoon de prijzen naar de spelers gooien. Dan ben je binnen een paar minuten klaar en kan iedereen weer naar huis. Verder zat melkpaks bonkie volgens mij steeds tegen m'n stoel aan te schoppen. Melkpak speelde een bedroevend toernooi. Hij verloor in de tweede ronde van Bart en de schamele poging om Christov K. een puntje af te troggelen verdient al helemaal geen vermelding.

Het was een raar toernooi, met vaak overtuiende winnaars en veel verrassende uitslagen. Gelukkig was Cadavre een van die verrassingen.

Wordt niet meer vervolgd

26 opmerkingen: