21-04-2007

Externe competitie ronde 8

Spannende ontknoping in derde klasse
 
In het gevecht tegen degradatie heeft BSG 2 zich een matige dienst bewezen door thuis tegen Paul Keres 3 gelijk te spelen. Doordat de concurrenten Euwe 3 en DBC verloren, staat BSG 2 nu boven deze ploegen. De lastige uitwedstrijd tegen De Waagtoren zal dan het lot bepalen. Achteraf gezien mogen we nog best blij zijn met het punt, wat ons nog overlevingskansen biedt. Een verslag van een moeizame middag:
 
Valse start
Een onverzwakt BSG (afgezien van het feit dat de IM niet meer mocht meespelen) trof een licht verzwakt Paul Keres. Kopman Evert van Heel moest invallen voor Paul Keres 2, had ik begrepen. Net als tegen DBC werd er een "tactische" opstelling uitgeprobeerd door ons.
Aan het begin hield Bert Balke een onverstaanbaar praatje, waarna Edwin Baart nog wat zei tegen de gasten uit Lewenborg, (ik verstond er niet veel van, want eb stond met z'n rug naar me toe) waarna de klokken werden gestart.

BSG 2 maakte dan ook een valse start. Om een of andere onduidelijke reden was Bert Kieboom aan bord zes gezet, waar zijn angstgegner Rolf Dijksterhuis normaal gesproken speelt. Net zoals vorig jaar was de partij binnen de korste keren afgelopen. Bert kon er de humor nog van inzien, maar plezierig was het niet.

De oudjes kunnen het nog
Aan bord één speelde ondergetekende. Na een wat moeizame opening ruilde zijn tegenstander onnodig een stuk, waardoor hij iets minder kwam te staan. Hij bood remise aan, waar niet op in werd gegaan. Echter, een paar zetten later stond wit alweer wat beter. Een tweede remiseaanbod werd wel aangenomen.

Aan bord twee speelde large een spannende Spaanse partij. Het was me niet duidelijk of het nou misging bij de grammatica, of bij de spelling. Hoe dan ook, het werd een lastige stelling, waarin wit een pionnetje meer had, maar waar zwart tegenspel had. Large moest steeds verdedigen en raakte uiteindelijk door een mooi schijnoffer zijn laatste materiaal kwijt.

Gelukkig pakte het tweede deel van de tactische opstelling wel goed uit. Tom de Ruiter maakte zijn vrouw trots met een goede zwartoverwinning, Theo Slisser drong zijn tegenstander steeds verder terug en won. Zodoende was de stand weer in evenwicht.

Puntjes schrapen
In de laatste fase van de wedstrijd werd het spannend. Iedereen probeerde een inschatting te maken van de stellingen. Lennart stond gewonnen, maar Chris en Bert stonden verloren. Dit laatste was extra naar, omdat Bert een karakteristiek offer op e6 had overleefd, waarna hij een toren voor stond... om vervolgens in tijdnood (18 zetten in één minuut!) alles weer weg te geven.
Gelukkig won Lennart, waarmee de Amersfoortse inbreng weer één punt was. Vooraf klaagde hij dat hij niet wist wat hij moest spelen. Tijdens de partij klaagde hij dat hij in tijdnood zo slecht had gespeeld, maar hij had toch maar mooi een puntje gescoord.

Zo was de stand voor het eerst in de match in ons voordeel, maar erg comfortabel was het niet. Bert Balke speelde een stelling met een stuk minder door, terwijl Chris Kooijman een lastig eindspel moest verdedigen. Gelukkig leverde het hem nog wel een halfje op, tot onze opluchting.

De nederlaag van Bert Balke heb ik niet meer gezien, maar die hing wel voortdurend in de lucht.
4-4 werd de eindstand. Wie weet is het genoeg voor handhaving.

Gedetailleerde uitslagen:

BSG 2 (1995) - Paul Keres 3 (1943) 4-4
1. J de Groote (1914) - P van der Kooij (1978) ½-½
2. La Ootes (2025) - G Smit (1996) 0-1
3. T de Ruiter (2133) - G Hageman (1902) 1-0
4. T Slisser (2086) - L van Houwelingen (1933) 1-0
5. C Kooijman (1983) - J Jansen (2021) ½-½
6. B Kieboom (1949) - R Dijksterhuis (1925) 0-1
7. B Balke (1859) - J van Oosten (1891) 0-1
8. Le Ootes (2011) - C Kiers (1902) 1-0
 
Verder won BSG 1 nog met 5½-2½ van Lewenborg. Ree, Drost en Ton remise, Coen verloor, de rest won. BSG kan de champagne dus koud zetten in Almelo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten