06-05-2007

Vierendertigste ronde Eredivisie

AZ GÉÉN kampioen!
 
De titel van dit stukje lijkt enigszins pesterig bedoeld, een week na dato. Het is echter het vervolg op mijn vorige artikel, dat begon met "AZ kampioen?". PSV had namelijk tegen FC Utrecht in de slotfase twee dure punten laten liggen en iedereen dacht dat AZ wel kampioen zou worden.

Het was natuurlijk wel uniek: de nummers één, twee en drie met evenveel punten. AZ had verreweg het beste doelsaldo. Bovendien hadden ze minder wedstrijden verloren als Ajax en PSV. Ze hadden dus vaker gelijkgespeeld, wat ook veel punten kost.

En tja, AZ speelde de laatste ronde tegen Excelsior... Kom nou. Dat winnen ze heus wel. Als ze tien keer tegen Excelsior zouden spelen, zouden ze waarschijnlijk wel negen keer winnen. En dan konden ze alleen worden ingehaald als Ajax (of PSV) met iets als 12-0 zou winnen.

AZ kreeg al de felicitaties en de lof voor een beer die eigenlijk nog niet was geschoten. De spelers zelf maakten een spannende week door. Bijna kampioen! Geen fouten maken, zondag! Van Gaal had al gewaarschuwd voor deze druk, maar ja, wie geloofde nou dat het mis zou gaan?

Henk ten Cate. Die had al voorzien dat zijn vriend Ton Lokhoff Ajax wel zou willen helpen door een goed resultaat neer te zetten tegen AZ. Maar het was logisch dat hij dat zei. Hoop doet leven.

Toen brak de beslissende zondag aan. Ik was in Venlo, waar Cadavre tegen Tony Zhang speelde. Ze bedachten een partij van 31 zetten, waarna ze met een halfje op zak weer naar de camping konden. De wedstrijden waren toen net begonnen en de radio ging aan in de auto. Er waren al wat doelpunten gevallen. Zo stond FC Utrecht al voor in Groningen, en had PSV er al snel twee inliggen tegen Vitesse. Vitesse deed echter direct wat terug. Ook Ajax kwam vrij snel tot scoren tegen Willem II. En AZ... De berichtgeving was al niet positief. AZ was een keer gevaarlijk, maar Excelsior kreeg ook kansen uit counters. En na zo'n twintig minuten gebeurde het. Keeper Boy Waterman legde aanvaller Slory op z'n bek. De jongen kreeg direct rood en AZ kreeg een penalty tegen. Deze werd benut, waardoor de titelkansen voor AZ opeens flink waren afgenomen.
AZ rechtte direct de rug. Binnen vijf minuten na de 1-0 was het 1-1.

Toen waren we aangekomen. Je kan via internet nog naar de radio luisteren, maar dat lukte helaas niet. Daarom het ik de rest van de titelstrijd op teletekst gevolgd.

In de tweede helft scoorde PSV de 3-1, snel gevolgd door de 4-1. Hiermee was PSV virtueel kampioen, totdat Ajax de 0-2 scoorde. Ondertussen stond het in Rotterdam 2-1 voor Excelsior. AZ kon ook deze goal neutraliseren, maar de winnende werd niet gemaakt.
 
In de 77e minuut maakte Cocu, die zijn laatste wedstrijd speelde voor PSV, de 5-1. Het was opmerkelijk dat Vitesse zich zo liet overlopen door PSV. Ook hier leek sprake van een deal. Een deal die weinig zin had gehad als Ajax de 0-3 zou scoren. Maar Ajax speelde vrij mat en kwam niet tot een monsterscore. Ook AZ wist niet de winnende treffer te maken, waardoor de ploeg nog steeds slechts op de derde plek bleef. De situatie werd in de laatste minuut nog erger voor AZ, dat ook nog de 3-2 om de oren kreeg. Een blamage voor de ploeg die zo leuk voetbal speelt. De spelers lagen minutenlang in 't veld. Anderen liepen zo snel mogelijk naar de kleedkamer, een spoor van vernieling achterlatend. Iets verderop, in Tilburg, waren nog meer verliezers. De Willem II-supporters waren ongetwijfeld blij dat AZ geen kampioen was, maar bij Ajax was er teleurstelling. AZ had dan toch de misstap gemaakt, maar ze hadden er niet genoeg van geprofiteerd. En weer iets verderop was er feest.
Hoe gek kan het balletje rollen...

In de Sp!ts werd de woedende Stijn Schaars geciteerd. Hij was woedend op Kees Luijckx, die tegen zijn toekomstige club bijna de genadeklap gaf. Schaars: "Die Kees Luijckx is toch ongelooflijk! Waar was die mafkees mee bezig?! Volgend jaar speelt hij (PIEP!) voor AZ :@ !!!"
 
Verder waren er nog wat verrassende uitslagen. Heerenveen moest winnen van Feyenoord om bij de eerste vijf te eindigen. De Friezen slaagden daarin met vlag en wimpel. Het werd 5-1. Feyenoord zakte naar de zevende plaats. Ze werden nog ingehaald door Roda, dat Heracles met 7-0 inmaakte. Het geluk voor Feyenoord was dat Groningen verloor van Utrecht, anders waren ze achtste. Groningen is ook meteen de tegenstander van Feyenoord in de play-offs. In de competitie won Groningen tweemaal; met 3-0 en 0-4.
Een paar dagen na afloop van de wedstrijd stapte Erwin Koeman op. Ik kan het wel begrijpen. De sfeer was het hele jaar slecht, evenals de spelers. Het moet voor Erwin ook verschrikkelijk geweest zijn om te zien dat zijn verdedigers keer op keer dezelfde fomme fouten maken. Bovendien is er weinig geld beschikbaar voor versterkingen. Het doelsaldo zegt genoeg over de kwaliteit van de huidige spelers. En dan heeft Erwin heeft nog veel punten gescoord met een zwakke selectie.

Vanavond is de bekerfinale. AZ is natuurlijk mentaal geknakt, Ajax eveneens. Een van beide clubs gaat in ieder geval geen prijs scoren dit jaar, dus het zal wel een gevecht worden om leven en dood.
 
Uitslagen:
Excelsior - AZ 3-2
Willem II - Ajax 0-2
PSV - Vitesse 5-1
Heerenveen - Feyenoord 5-1
Roda - Heracles 7-0
Groningen - Utrecht 0-2
Twente - NAC 2-1
NEC - ADO 3-2
Sparta - RKC 1-0
 
Alle uitslagen staan hier:
 
Ratings:
Ik heb een Excel-bestand gemaakt met daarin de ratings van de ploegen over het hele jaar door. Op de tweede pagina staat de bereking van de evenwichtsrating. Dit is de verzameling ratings, waarvoor de netto ratinguitwisseling precies nul is voor alle ploegen.
 
Het bestand staat hier:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten