17-04-2007

Interne competitie ronde 24

Eerst maar even iets over de Formule 1. Ik had de race helaas niet gezien, want ik had schaaktraining. Het was de laatste les, trouwens. Massa won in ieder geval. Verder nog een linkje: Formule 1

Dan hoop ik dat ik dit wel heb afgerond. Over naar het schaken, want de 24e ronde werd verspeeld in de interne competitie. Ik was maar weer gekomen, omdat ik inmiddels naar de zesde plek ben teruggezakt. Ik moet nu echt knokken om nog bij de beste vier te komen. De nederlaag tegen Peter was een dure. Ik was echter bang dat ik tegen een "goeie" zou komen te spelen. Ik had namelijk dringend punten nodig.
 
Ik kwam rond half acht aan. Ik kon m'n fiets amper stallen, omdat die kleutertjes hun fietsen op de stoep hadden gezet. Niet lang nadat ik binnenkwam gingen zij weg en werd het vrij stil. Ewoud was er niet, Le & La ook niet, maar dat wist ik. Sizzel was er niet en Jarno had zich ook verstopt. Pas vrij laat kwam Peter aan. Hij wilde gaan snelschaken. Dat leek mij wel wat. Kon ik gelijk m'n vorm checken. Het ging wel goed, al kwam ik in de eerste partij mega goed weg. Ik stond superslecht, maar in de laatste seconden kon ik z'n koning het bord nog over jagen. Op d8 of zo werd de witte koning mat gezet. Daarna ging het ook goed. Toen werd de indeling opgelezen. Peter speelde tegen Eb en vloed, die klaagde dat hij niet was ingeschaakt. =D
De indeling zag er ongeveer zo uit:
 
1. FM Van der Poel - Vijn
2. Van der Heijden - IM Pliester
3. Kooijman - De Ruiter
4. Slisser - Weidema
5. Baart - Drost
6. Tijssens - de Groote


...

Ik had eindelijk weer eens een "makkie", al win ik echt niet altijd van 16/1700-spelers. Mijn concurrenten voor de derde en vierde plaats hadden het zwaarder. Coen speelde tegen Leon en Tom zag ik ook niet zomaar winnen van Chris. Ondertussen moest ik maar proberen te winnen.

Mijn partij
Mijn tegenstander opende met 1.c4. Tja, wat moet je dan? Ik deed 1...e5, waarna er een Siciliaanse opstelling op het bord kwam met verwisselde kleuren. Het leek heel erg op het Lb5-Siciliaans, iets wat ik met wit wel eens doe. Ik had nu dus een tempo minder, al had ik dat weer teruggewonnen omdat hij 5.a3 speelde. In deze variant speelt zwart die zet eigenlijk niet. Ik ontwikkelde mijn stukken zoals ik dat gewend ben in deze variant. Toch vroeg ik me af of hij na ...Le6 niet Db3 kon doen. Hij deed echter b3, waarna ik gewoon goed stond. Ik besloot de standaardzet ...g5 te spelen, om een zet later opeens zijn dreigende "flankaanval" met ...d5 te beantwoorden. Toen bleek ...g5 een ernstige verzwakking. Hij blunderde echter met Dd3?, waarna ...e4 een stuk won, ware het niet dat Pd4 nog wat complicaties opriep. Complicaties die goed waren voor mij, dat wel. Ik bleef uiteindelijk een stuk voor, waarna hij opgaf.

Daarvoor had Peter al gewonnen. Het was echter geen walk-over. Ik dacht dat hij prima uit de opening was gekomen, maar dat was niet zo. Zwarts stelling bevatte veel zwaktes. In de analyse kon wit daarvan profiteren, in de partij koos eb de verkeerde manier. Hij "won" een dame tegen drie lichte stukken. Dit had nog interessant kunnen worden, ware het niet dat hij direct daarna z'n dame weggaf door een paardvorkje...

FM Henk had het niet heel moeilijk tegen Guido Vijn. Zwarts koning bleef vast staan ik het centrum. Dan is er tegen Henk weinig hoop meer. Het slot heb ik niet meer gezien.

Ondertussen stuntte Coen tegen Leon. In een scherpe Siciliaanse stelling deed Coen het thematische Pf5, om na ...exf5 Pd5 te kunnen doen. Leon deed daarom ...b4, een gemene tussenzet. Coen deed Ld4, een zet waarvan het nut me in eerste instantie ontging, maar de bedoeling was om na ...bxc3 Pxg7+, Pxe6+ en Lxh8 te kunnen doen. Zwart moest ondertussen kiezen uit Kf8 en Kd8. In de analyse vonden ze Kf8 logischer, maar Leon deed Kd8. Daarna volgde er een wilde partij, waarin wit een toren en wat pionnen had tegen twee stukken. Coen vertelde in de analyse vol trots over zijn torenoffer, wat echter vrij simpel werd weerlegd in de analyse... (Of had wit nog eeuwig schaak of zo?)
Hoe dan ook, het offer werd blijkbaar niet aangenomen, waarna er nog veel moois op het bord kwam. Coen kwam een kwaliteit en twee pionnen voor en wikkelde af naar een eindspel met een stuk meer. Toen gaf Leon maar op.

Halverwege de avond zag ik Jarno eindelijk. Jarno is altijd op de club, dus het verbaasde met dat ik hem niet had gezien. Hij had het over magische vierkanten. Beneden speelde een achttal van BSG (BSG 5 zo te zien) tegen Zeist 4, een team dat voornamelijk bestond uit ouwe mannetjes. De ene kon niks zien, de ander kon niet lopen en wat ze allemaal met elkaar gemeen hadden was dat ze niet konden schaken... grapje. =D

Dan nu de overige concurrenten voor de vierde plaats. Chris Kooijman en Tom de Ruiter waren allebei vrij ver door de vijandelijke linies doorgedrongen. In de analyse was Tom niet tevreden over zijn stelling nadat wit c5 had gedaan of zo. Wit stond ook op het punt materiaal te cashen, maar de witte koning stond slecht beschermd. Een aanval op f3 bleek uiteindelijk sterk genoeg om de partij te doen kantelen. In plaats van het bescheiden Dd1, deed Chris in tijdnood Pd2?, waarna La5 volgde, een simpele "UV". Wit sloeg nog een toren op f8, maar na Lxd2 moest hij f3 weer dekken. Met nog enkele seconden op de klok hing Chris de witte vlag uit.

Ook Slisser liet geen steek vallen. Tegen Rik Weidema had hij een kwaliteit tegen een pion meer of zo. Ook nu besliste een paardvorkje de partij meteen, dacht ik.

Zodoende veranderde er bar weinig in de stand. Ik sta nog steeds zesde. De achterstand is nog steeds miniem, dus er is nog steeds hoop. Hoop dat ik Henk en Leon niet meer tegenkom, waarschijnlijk...

Zaterdag: Ontloopt BSG 2 nog degradatie? Gaat BSG 2 een historische overwinning boeken op Paul Keres 3?

Volgende week: Tegen wie zal "Behirder" spelen? Zal "Behirder" nog stijgen in het klassement? Komen Le & La? Komt Ewood?

34 opmerkingen: