08-03-2008

Externe competitie ronde 7

De beste stuurlui staan aan wal

"Zo'n fout zou ik nou nooit maken", zei Richard tegen mij. Zelf schaamde ik me een beetje voor de manier waarop BSG met 6-4 won van Unitas uit Groningen.

Het werd namelijk een middag waarop alles verre van perfect ging. Het blundervirus had het Denksportcentrum in zijn greep en sloeg keer op keer noodlottig toe. De stuurlui zagen het onheil natuurlijk aankomen, maar ze mochten niks zeggen. Nee, BSG 1 mag dan wel een team zijn, schaken is zeker geen teamsport.

Voor enen was er nog wel ruimte voor plezier. Toen ik samen met Ewood de zaal in liep, zag ik Le met het scorebord hannessen. Hij werkte aan een andere lay-out. In plaats van de uitslagen van BSG 1 en 2 naast elkaar te noteren, wilde hij ze onder elkaar zetten. Geen slecht idee, want zo werd het overzichtelijker. Het nadeel was dat Le kleiner en vooral rechter moest schrijven. Of beter gezegd, EB moest dat. Le kwam in de tijd voordat de wedstrijd begon niet verder dan achttien nummertjes en de namen van de teams.

De stuurlui - soms nog met jas aan - wisten natuurlijk precies hoe het moest.

De wedstrijd
Le mocht weer eens meespelen voor het eerste. Het was blijkbaar niet gelukt om Frans Borm vooruit te laten spelen. Het zal ongetwijfeld iets te maken hebben gehad met de grote afstand tussen beide verenigingen. Zoals gezegd komt Unitas uit Groningen. In de tweede klasse had BSG Unitas 2 al twee keer ontvangen. Op
15 oktober 2005 werd het 5½-2½ en op 3 maart 2007 - een jaar geleden dus - werd het 6½-1½.

De vraag was natuurlijk of de spelers van Unitas niet al doodop waren. Het maakte ze misschien wel vatbaarder voor het blundervirus. Aan bord tien werd Coens tegenstander als eerste "gepakt". Na twaalf zetten kon hij kijken hoe zijn team het ervan afbracht. Het was overigens pas de eerste overwinning van Coen, hopelijk smaakt dat naar meer.

Na dit snelle succes kwam Geon Knol nog op mij af. Hij vroeg hoe ik het vorig jaar in Hengelo vond. Ik mompelde maar wat over het natuurfreakhuisje waar ik vroeger altijd zat en dat ik me een beetje eenzaam voelde in m'n - luxe - kamertje. Hij zei dat hij dat wel begreep en dat hij het zelf voor het derde of vierde jaar journalistje speelde. Daarna wenste hij me succes en ik hem.

Geon speelde overigens tegen FM Henk. In Dieren had Henk al eens fraai van GK gewonnen. Toen kwam er een Caro-Kann op het bord, waarin Henk handig een pion won. Het is echt een mooie partij.
Ditmaal kwam er de Geon Knol-opening op het bord; 1.e4 e5 2.Pf3 Pf6 3.Pxe5 Pc6 4.Pxc6.

Dit systeem lijkt natuurlijk nergens naar, maar het blijkt wel erg goed te scoren voor zwart. Zelfs tegen behoorlijk sterke spelers heeft GK er resultaten mee behaald. FM Henk ging echter veelvuldig in de denktank, wat natuurlijk resulteerde in een tijdsachterstand. Qua stelling stond hij beduidend beter, dat wel.

Ton van der Heijden lijkt aan zijn tweede jeugd te zijn begonnen. Na zo'n 1.d4-geval kwam hij erg actief te staan. Het middenspel met aan beide zijden een dame en twee torens stond alles van wit actief en stond zwarts koning penibel in het centrum. Dat Ton de felicitaties in ontvangst mocht nemen, was dan ook niet zo gek.

Ook Large trok de goede lijn van de afgelopen ronden door. Tegen Peter Hulshof, een sterke speler, leek hij wat minder te staan, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat Large de partij in tijdnood naar zich toetrok.

Het andere puntenkanon, Ewood, kreeg zijn eerste puntverlies te slikken. Hij stond beter in het eindspel, maar door een onnauwkeurigheidje liet hij de winst glippen. Nou ja, 6½ uit 7 is nog steeds erg goed, maar niet meer perfect.

Voor de topscorerslijst deed Laszlo Cako betere zaken. Hij won van de tegenvallende Emiglio en staat op 6 uit 7.

Voor de topscorerslijst deed BSG sowieso niet zulke goede zaken. Leon Pliester trof aan bord één (!) een zwaargewicht tegenover zich en leed een zeldzame nederlaag.

Aan de topborden lukte niet al te veel. Zelfs Hans R. bleek niet ongevoelig te zijn voor het blundervirus. FM Henk, een van die vele stuurmannen aan wal, vertelde in de analysezaal dat Hans de winst had laten glippen. Met veel geduld had de grootmeester een voordelig eindspel gemolken, maar hij bleef opnieuw steken op remise. Zijn zevende van dit seizoen uit evenveel partijen. Wat dat betreft is Hans Remise erg constant.

Nee, ook FM Henk moest weer eens remise toestaan. Hij bereikte nog wel een eindspel met een stuk meer, maar er stonden te weinig pionnen op om te winnen. Jammer.

De winst werd voornamelijk op de laagste borden behaald. Terwijl Le vanuit zijn Russisch een Schotse stelling keurig op remise wist te houden, moest het Apenhoofd een eindspel met een pion minder keepen.

Na een slecht verlopen opening wist het Apenhoofd nog net een dubbeltoreneindspel met een pion minder te bereiken. Net toen de remisekansen reëel werden, ging hij bijna mat. Met veel pijn en moeite werd de tijdcontrole gehaald. Het eindspel leek remiseachtig, maar de tegenstander speelde maar door. Net op het moment dat Apenhoofd remise wilde aanbieden, gaf hij een pion weg. Twintig zetten later had hij geen zin meer in de zetherhaling en bood hij remise aan. Dat mocht niet worden aangenomen, kreeg mijn tegenstander te horen.

Het stond inmiddels zo:


P Hondema - J de Groote, stelling na 66e zet.

Mijn tegenstander was al een paar keer met de toren naar b6 gegaan en weer terug. Ik speelde m'n koning heen en weer tussen g6 en h6. Mijn tegenstander ging dus een nieuwe winstpoging doen. "Die toren op h1 is wel erg vervelend. Misschien kan ik het nog proberen als ik de torens ruil," zal hij gedacht hebben.

Dus hij deed 67.Th3??

Zoiets had ik natuurlijk gezien en ik wist dat ik enorm bofte. Ik keek nog even en deed 67...f5+ , waarna ik een hand kreeg.

Ik schaamde me best wel en voelde me rot voor m'n tegenstander, die ook nog eens verwijtende blikken kreeg van zijn teamgenoten. De gewone clubschakers zagen het gebeuren en vroegen nog van alles over de partij die zich zo vreemd had voltrokken.

Uiteindelijk werden er zes bordpunten bijelkaar geraapt; netjes tussen de 5½ en 6½ tegen Unitas 2. Aan bord 5 en aan bord 9 kwam BSG goed weg, aan bord 2, bord 4 en bord 6 had er meer in gezeten. Teamleider EB kon niet anders dan tevreden zijn met weer twee matchpunten. Het is tot nu toe een perfect seizoen. Over drie weken wacht Paul Keres ons op. Geen zwak team en het Apenhoofd zal dan beter voor de dag moeten komen dan vandaag.

BSG 2
Ondertussen won BSG 2 verrassend van Leiderdorp en klimt over de ploeg heen de middenmoot in. Geen slecht resultaat voor het door uitvallers geplaagde eerste achttal van BSG. Leiderdorp is namelijk - net als Unitas - een team met veel (tegenvallende) jeugdspelers. Daar win je niet zomaar van.
Resultaten

BSG [2224] - Unitas [2109] 6-4
1. L Pliester [2383] - J Geurink [2284] 0-1
2. H Ree [2432] - F van Hamond [2038] ½-½
3. E Wüstefeld [2244] - L Cako [2227] 0-1
4. H van der Poel [2311] - G Knol [2000] ½-½
5. La Ootes [2241] - P Hulshof [2194] 1-0
6. E de Groote [2233] - J Balje [2192] ½-½
7. Le Ootes [2074] - Y Jellema [2091] ½-½
8. T van der Heijden [2220] - M Jans [2099] 1-0
9. J de Groote [2033] - P Hondema [2061] 1-0
10. C van der Heijden [2072] - G de Wit [1904] 1-0

BSG 2 [1904] - Leiderdorp [1877] 4½-3½
1. T Slisser [2092] - N van Splunter [2005] 1-0
2. T de Ruiter [2063] - L Hortensius [1967] ½-½
3. B Kieboom [1991] - G van Rijn [1989] 0-1
4. C Kooijman [1951] - L van Rijn [1940] 1-0
5. T Haenen [1735] - M Roozendaal [1975] 0-1
6. M Pieterse [1787] - M Hortensius [1794] ½-½
7. R Weidema [1784] - T kies [1725] ½-½
8. B Balke [1831] - F van Bokhorst [1619] 1-0

6 opmerkingen: