31-03-2008

Het hoogste woord

AZ
Vorige week was er eindelijk goed nieuws bij AZ: Van Gaal ging weg! Helaas duurde die opleving maar heel even, want de spelers wilden niet dat hij vertrok. Ze gingen aan zijn voeten liggen en smeekten dat hij ze nog één kans moest geven. Van Gaal begon van binnen duivelachtig te lachen. Het hele jaar had hij geen drol gepresteerd en de spelers rekenden het zichzelf aan.

Opzich wel logisch, want het waren de spelers die de bal maar niet in het net wisten te schieten, maar zij waren niet verantwoordelijk voor het bedroevende inkoopbeleid bij AZ. Dertig miljoen werd er gexc3xafnvesteerd in spelers die niemand enige schrik aanjagen.
AZ had al twaalf wedstrijden op rij niet meer gewonnen, maar iedereen voelde 'm natuurlijk al aankomen: de spelers gingen een keertje wèl hun best doen. Vitesse was het slachtoffer. In de tweede competitieronde had de ploeg uit Arnhem AZ de eerste competitienederlaag aangesmeerd, dit keer fungeerde het als lijdend voorwerp voor AZ's wederopstanding.
 
Misschien had het gescheeld als Van Gaal halverwege de competitie niet had gezegd dat AZ nog kampioen zou worden als ze alle wedstrijden zouden winnen, maar dat hij vanwege de slechte resultaten zou opstappen.
Nu won AZ twaalf duels op rij niet en moest het nog oppassen om niet te degraderen.
 
De wedstrijd tegen Vitesse leek het hele seizoen te redden, zo blij was Alkmaar. Van Gaal, die zich de laatste maanden nederig en buitengewoon sportief had opgesteld, kreeg direct zijn praatjes weer terug. Alle frustraties en opgekropte agressie kwam er in de persconferentie uit. Een genante vertoning, al weet je met Van Gaal ook wel dat zo'n tirade er elk moment uit kan komen. Als er iets niet naar wens gaat bij koning Van Gaal, dan kan iedereen er verbaal van langs krijgen.
 
Het is zielig. Zo arrogant en o zo weinig presteren. Wat heeft Van Gaal de laatste jaren nou gepresteerd? Helemaal niks. Met Oranje kreeg hij het al voor elkaar om zich niet te plaatsen, waardoor het WK voetbal in 2002 zonder Nederland werd gespeeld. En met AZ bereikte hij behalve de kwartfinale in de UEFA Cup en een eerste plaats na 33 competitierondes in de Eredivisie niet veel. Prijzen pakte AZ niet.
En dit seizoen mag er dan nog eens bij komen...
 
Toch is Van Gaal erg geliefd bij zijn spelers. Zo bot en tactloos als hij de pers te lijf gaat, zo warm en gevoelig is hij tegen zijn spelers. Het leek af en toe of Van Gaal zich voor het oog van de buitenwereld koest hield, maar niet lang daarna blies hij dan weer veel te hoog van de toren. Het leverde - achteraf - genante uitspraken op, die van weinig realiteitszin getuigden.
 
Ondertussen is iedereen bij AZ de twaalf prutswedstrijden vergeten na de 2-1-zege tegen Vitesse. De zege is echter de zwaluw die nog geen zomer maakt bij AZ. Voor een plaatsje in het linkerrijtje en daarmee Play-offs komt AZ nog steeds niet in aanmerking.
 
Feijenoord
Het ging één seizoenshelft zeer goed met Feijenoord. De Rotterdamse club speelde solide en draaide netjes mee in de top. Maar vanaf het moment dat Van Marwijk wist dat hij de nieuwe bondscoach zou worden, is het bergafwaarts gegaan met de prestaties.
De kleine broertjes Excelsior en Sparta versloegen de herfstkampioen al en het verval blijft doorgaan. De wedstrijd Ernie - Bert werd gewonnen door het team van Ernie. Het was voor NAC de gepaste wraak op de 5-0-competitienederlaag eerder dit seizoen en de 2-0-bekernederlaag.
NAC klaagde terecht dat ze zo vaak uit spelen in de bekercompetitie. Een systeem met zowel een thuis- als uitwedstrijd is veel eerlijker. Het grotere aantal wedstrijden vind ik geen criterium; in het buitenland wordt dezelfde bekeropzet gehanteerd en daar spelen ze in competities met 20 clubs in plaats van 18. Het enige minpuntje was dat NAC klaagde na de wedstrijd, toen ze verloren hadden.
Maar om terug te komen op de wedstrijd, die NAC won met 3-1. De score had zelfs nog hoger kunnen uitvallen. Door het resultaat vloog Feijenoord zelfs uit de top vijf. Het zit voorin ook erg dicht bijelkaar, maar de huidige zesde plaats is - ondanks een veelbelovend begonnen seizoen - lager dan vooraf op was gehoopt. Zelfs na het kloteseizoen van vorig jaar hadden ze het niet voor mogelijk gehouden dat Feijenoord weer zo laag zou eindigen.
Het geluk voor Feijenoord is dat ze nog twee thuisduels tegoed hebben, dus met een beetje goede wil zit een plaats in de top vijf er nog in.
 
Ajax
De strijd vooraan is nog niet beslist. Ajax versloeg Heerenveen knap met 2-4 en maakte twee punten goed op PSV, dat door NEC op remise werd gehouden. Hoewel, het was PSV dat NEC op remise hield. Scoren is nou niet meteen de sterkste kant van de ploeg van Mario Been, terwijl PSV niet zo gauw treffers tegen krijgt. Met die gedachte in het achterhoofd klooide de landskampioen maar wat aan. Ajax, dat momenteel vijf punten achterstaat, met drie duels te spelen, weet dat er nog iets te halen valt, mocht PSV de volgende drie duels weer zo spelen.
 
VVV
Onderin de competitie maakte VVV het zichzelf onnodig moeilijk. Tegen mede-degradatiekandidaat Excelsior werd een 0-1-voorsprong, alsmede een numerieke meerderheid in de slotfase verkwanseld. Nadat Oost, west, thuis best wel heel slordig omging met een penalty, stortte VVV volledig in. Excelsior won met 2-1 en kwam op gelijke hoogte.
Kortom, op alle fronten is er nog veel spanning. De verschillen tussen de ploegen zijn erg klein in de Mickey Mouse-competitie.
 
Uitslagen ronde 31:
Heracles [2201] - Roda [2333] 0-0 [1-2]
NEC [2307] - PSV [2513] 0-0 [0-5]
Sparta [2208] - Willem II [2197] 2-2 2-2
Excelsior [2100] - VVV [2133] 2-1 [1-3]
AZ [2322] - Vitesse [2248] 2-1 [0-1]
Heerenveen [2431] - Ajax [2484] 2-4 [1-4]
NAC [2334] - Feijenoord [2349] 3-1 [0-5]
Graafschap [2123] - Groningen [2328] 1-1 [2-0]
Utrecht [2310] - Twente [2402] 0-1 [2-2]

2 opmerkingen: