22-03-2008

Vorig jaar

Lente
 
De lente is weer begonnen en daarom eerst een paar lenteplaatjes:
 


1) Het moment dat de lente begon: op 20 Maart vlak na zonsopkomst.
2) Typisch lenteweer op 21 Maart 2008.

Vorig jaar rond deze tijd was het prachtig, zonnig weer. Zeker in maart, de laatste maand met wintertijd, merk je hoe vroeg de zon al opkomt. Bij helder weer begint het om een uur of zes al licht te worden.

Vorig jaar rond deze tijd bereidde BSG 2 zich voor op de belangrijke match tegen DBC. Precies 52 weken geleden won BSG 2 met 2-6 van de kneusjes uit De Bilt, die daarna mentaal zo geknakt waren, dat ze nog degradeerden.

22 maart 2007
De voorbereiding kwam pas laat op gang. Precies een jaar geleden stuurde Le het team een e-mail, twee dagen voor de match. Zo ziet de eerste alinea van de originele e-mail er uit:
Beste teamgenoten,

Aanstaande zaterdag spelen we in De Bilt tegen de locale Combinatie.
Dat ik degene ben die deze informatie bij U op het scherm brengt, komt doordat Bert Balke nog geen mail heeft gestuurd.
Het kan zijn dat ik gras voor Berts schoenen wegmaai, maar dat doe ik graag, voor deze gelegenheid.
Nu heb ik geen aspiraties om teamleider te worden, maar ik vind dat - anderhalve dag voor zo'n belangrijke partij - de spelers best geïnformeerd mogen worden.


Het bericht eindigde met een opstelling die ik even snel in elkaar had geflanst.

23 maart 2007
De mail leidde tot reacties. Eerst besloot teamleider Bert B te mailen. Allerlei onduidelijkheden over het meespelen van IM Frans Borm hadden hem ervan weerhouden eerder te mailen. Uiteindelijk besloot hij een mail te versturen waarin hij aankondigde zelf niet mee te spelen.
Later die dag mailt Chris Kooijman, die aan #1 was gezet, om "van onze eigen kracht" uit te gaan; dus de sterksten op de hoogste borden.

24 maart 2007
De wedstrijddag. De opstelling werd weer omgegooid. Allereerst had Bert B toestemming gekregen van de competitieleider om Frans B op te stellen. Dit omdat hij geen rating meer had, een beetje vage argumentatie. Het was natuurlijk superbelangrijk dat het inzetten van zo'n sterke speler geoorloofd was, want eventueel puntenaftrek konden we niet gebruiken.
Overigens had BSG 1, dat tegen Apeldoorn een belangrijk duel om promotie speelde, ook wel een sterke speler kunnen gebruiken.

Hoe dan ook, voor Frans B was #5 gereserveerd. Daar zat - ironisch (?) genoeg - de zwakste speler van DBC, dat het hele seizoen in dezelfde opstelling speelde. Eigenlijk waren de laatste vier borden van DBC sowieso nogal knudde.

Er was nog geen duidelijkheid over wie aan bord één zou zitten. De oude wijze mannen hadden zich teruggetrokken op de lagere borden, terwijl Bert Kieboom en Chris Kooijman er niet veel voor voelden om tegen Lukas Boutens te spelen. Dus toen werd Behirder op #1 gezet.

Vlak voor de wedstrijd was er nog een soort bespreking tussen mijn tegenstander en de bord vijf van DBC. Tegen beter weten in (?) pepte Lukas B zijn teamgenoot op. Zijn tegenstander had al jaren niet meer geschaakt en zou lang moeten nadenken, dus de kansen zouden wel komen.

Driemaal raden wie de 0-1 op het scorebord zette...

BSG 2 nam riant de leiding, het stond zelfs even ½-½. Ironisch genoeg verloor Chris Kooijman als enige. Het was het enige smetje op de fantastische lentedag. Nadat Behirder in tijdnood de twee matchpunten binnenhaalde, liep BSG nog uit tot de eerder genoemde einduitslag van 2-6.

28 maart 2007
Lukas Boutens schrijft op Utrechtschaak een relaas, waarin hij nogal verbolgen is over de "competitievervalsing". Daarmee stookte DBC het vuurtje op, waarna besloten werd dat het meespelen van Frans B eens maar nooit meer was.

21 april 2007
BSG 2 speelt 4-4 tegen Paul Keres 3 en klimt naar de achtste plaats in de competitie.

12 mei 2007
BSG 2 houdt de Waagtoren in Alkmaar op 4-4 en handhaaft zich in de derde klasse. BSG 1 wordt kampioen in de tweede klasse na een 2-6-overwinning op Almelo. In de periode 24 september 2005 tot en met 12 mei 2007 speelde BSG 1 18 duels in de tweede klasse. 13 wedstrijden werden gewonnen, vijf eindigden in 4-4.

15 september 2007
Na twee jaar afwezigheid in de eerste klasse breekt er voor BSG 1 een bijzonder productief schaakjaar aan.

Gerelateerde artikelen:
Externe competitie ronde 7; 24-03 2007Reacties op DBC - BSG 2; 28-03 2007

8 opmerkingen: