19-03-2008

Lente

Morgen begint om 6:48 de lente! De zon kruist dan de evenaar, op weg van de steenbokskeerkring naar de kreeftskeerkring.
De lente verbindt de winter met de zomer. De zomer begint pas op 21 juni om
1:59. De aarde heeft dan ook bijna 93 dagen nodig om van "totale gelijkheid" naar "totale ongelijkheid" te komen. De lente is dan ook een lang seizoen. Veel langer dan de winter en bijna net zo lang als de zomer. Bij elkaar duren de lente en zomer 186 dagen, 9 uur en 56 minuten. De herfst en winter duren bijelkaar "slechts" 178 dagen en 20 uur.
Aan de andere kant lengen de dagen slechts gedurende 181 dagen, 17 uur en 52 minuten. De dagen krimpen gedurende 183 dagen, 12 uur en 5 minuten.
 
Temperatuur
De astronomische lente is na de zomer het warmste seizoen. Toch is het begin van de lente helemaal niet zo warm. Dat is niet gek. Morgen krijgt het noordelijk halfrond voor het eerst in bijna 179 dagen meer zonlicht dan het zuidelijk halfrond. Het "gemis" aan zonnestraling heeft het noordelijk halfrond flink afgekoeld en met name het zeewater.
Daardoor is er een periode van eind maart tot eind april waarin het "van de zon afgekeerde halfrond" warmer is dan het toegekeerde halfrond. In Nederland is de maand april door de jaren heen gemiddeld kouder dan oktober.
De meteorologische lente, die al op 1 maart begon, is zelfs kouder dan de meteorologische herfst, die de maanden september, oktober en november bevat.
 
Zomertijd
Op 30 maart gaat de zomertijd in. Dit wordt gedaan omdat de zon zelfs in het westelijk gelegen Nederland vroeg opkomt: eind maart is de zon bij helder weer al voor half zeven te zien. Verder naar het oosten is het alleen nog maar eerder.
Op 30 maart gaat de zomertijd dus in en dat betekent direct de eerste zonsondergang na achten. De lente is begonnen!
 
Weer
De lente is het seizoen met de minste hoeveelheid neerslag. April is met gemiddeld
41 mm neerslag per maand de droogste maand van het jaar. Verder is mei de maand met de meeste "zonuren", ondanks dat de zon in mei minder lang aan de hemel staat als in juni en juli.
 
Daglengte
De dagen worden steeds langer in de lente. In het begin gaat het nog erg snel, met ongeveer vier minuten per dag. Later gaat het langzamer en langzamer, tot 21 juni.
Van 15 tot en met 19 juni komt de zon in Amsterdam al om 5:17 op en van 21 tot en met 28 juni gaat de Zon pas om 22:07 onder. De lente is dus het seizoen met de vroegste zonsopkomsten.
 
Sunclocks:
Hieronder drie Sunclocks op het einde van de winter:
 


 
Laat de lente beginnen!
 
Gerelateerde artikelen:
Laatste dag van de winter; 20-03 2007
Zomer; 21-06 2007
Herfst; 23-09 2007
Winter; 21-12 2007

10 opmerkingen: