29-02-2008

Schrikkeldag

29 februari

De meteorologische winter van 2008 duurt een dagje langer door vandaag, een bijzondere dag. Elke andere dag, of het nou 1 januari is, of 23 juli, komt elk jaar weer terug. Maar 29 februari niet.

Er zijn talloze verhalen bekend van mensen die op 29 februari geboren zijn en daardoor maar zelden (nog minder dan anderen) jarig zijn. Dat is natuurlijk sneu. Toch zal de schrikkeldag nog lang bestaan. De baan van de aarde om de zon is behoorlijk stabiel, in tegenstelling tot wat een of ander leeghoofd in zo'n treinkrantje suggereerde. Hij poneerde de stelling dat de klimaatsverandering kwam doordat de aarde steeds dichter bij de zon kwam te staan. Ik ben benieuwd of de auto-industrie zo'n streek heeft uitgehaald om domme mensen zand in de ogen te strooien, maar dat terzijde.
Pas op het moment dat de aarde ongeveer een minuut per dag trager om haar as draait als nu, zal de schrikkeldag overbodig worden. De aarde draait dan precies 366 keer per jaar om haar as; dat zijn 365 dagen. Gezien de huidige vertraging zal dat nog wel een paar miljoen jaar duren.

Tot die tijd zullen de mensen die op een schrikkeldag zijn geboren lijdzaam moeten toezien hoe hun verjaardag bijna elk jaar aan hun neus voorbij gaat. Als ze voor de twintigste keer verjaren, zijn ze oud, in tegenstelling tot "normale" mensen.
 
Februari was oorspronkelijk de laatste maand van het jaar. De schrikkeldag werd dan als laatste dag van het jaar toegevoegd. Februari is de laatste wintermaand en heeft al wat lenteachtige trekjes, zoals op deze foto, genomen op 9 februari.

Humor op 29 Februari

Op 29 februari valt ook nog wat te lachen. Ziehier een krantenartikeltje uit de Metro:
 
Vernieler zingend in de politiewagen
VERLOF. Een man uit Woerden, die woensdagmiddag werd opgepakt voor het plegen van vernielingen aan een auto in Harmelen, heeft volgens de politie zingend in de politiewagen gezeten.
De man, een psychiatrische patiënt, was op verlof en bracht een familielid een bezoekje aan het Utrechtse dorp. Dit liep nogal uit de hand, waarop de man werd ingerekend. Volgens de politie was hij zo blij, omdat hij nu niet terug hoefde te lopen.


Een kinderhand is gauw gevuld...

Zeeland

Dan nu een paar foto's van vorige week, toen behirder in Zeeland was.
 Het was vorige week heel laag laagwater, vanwege de (bijna) volle maan. Daardoor vielen er stukken wad droog die anders nog gewoon onder water bleven staan. Te zien is: een stuk veen, een boom en nog meer veen.
De aanhoudende wind stuwde het water echter al gauw weer op, zodat het gebied weer onder water begon te lopen. Zo was ik die vrijdag van half zes 's ochtends tot kwart voor negen op pad. Dat was vandaag gelukkig wel anders.

3 opmerkingen: