13-02-2008

UEFA Cup

PSV begint goed

Het Europees voetbal is weer begonnen na de winterstop. De knock-outfase werd begonnen met de UEFA Cup. Dit komt omdat er nog 32 ploegen over zijn in de UEFA Cup en 16 in de Champions League. Zo wordt die "achterstand" in het programma dus ingelopen.

PSV won met 2-0 van Helsingborg, dat Heerenveen nog had uitgeschakeld (5-3 en 5-1). Dat was een vreemde uitschakeling, want alles wees erop dat Heerenveen makkelijk had moeten winnen.
PSV kwam thuis slechts tweemaal tot scoren, maar omdat ze ook de nul wisten te houden (af en toe met kunst- en vliegwerk), kunnen ze met vertrouwen afreizen naar Zweden.

Hieronder twee verslagen van dezelfde wedstrijd:

PSV krijgt goals cadeau en verslaat Helsingborg
PSV heeft goede vooruitzichten op het bereiken van de achtste finale van het UEFA Cup-toernooi. De Eindhovenaren versloegen het teleurstellende Helsingborgs IF door twee goedkope doelpunten: 2-0.

PSV had zich ten doel gesteld achterin de nul te houden. Er was vooraf enige vrees voor het spitsenduo Henrik Larsson-Razak Omotoyossi aan Zweedse zijde. De realiteit was dat PSV de wedstrijd controleerde en alleen in de beginfase kansen weggaf.

Omotoyossi liet PSV tot twee keer toe schrikken, maar daadwerkelijke schade leverde het niet op. De spits uit Benin mikte op de voet van Gomes en in het zijnet. Verder maakte Helsingborg weinig klaar, met name ook omdat Dirk Marcellis uitstekend verdedigde ten opzichte van Larsson.

Nog voor de twee speldenprikken van Omotoyossi was PSV overigens al heel goedkoop aan een voorsprong gekomen. Danko Lazovic had een strafschop versierd door zich te laten vallen nadat er nauwelijks contact was geweest met doelman Daniel Andersson. Timmy Simons schoot feilloos raak.

Na de 1-0 kreeg PSV al snel kansen op meer. Met name Ibrahim Afellay kreeg een aantal goede schietkansen en mikte daarbij een keer op de paal. Op een ander schot van Afellay blunderde doelman Andersson en kon Lazovic heel simpel de 2-0 aantekenen.

Na de treffer van Lazovic in de 33ste minuut controleerde PSV de wedstrijd. Het gevaar moest komen van de linkerflank waar Balázs Dzsudzsák en Mike Zonneveld een aantal keren gevaarlijk doorkwamen. Op rechts oogde Otman Bakkal ietwat onwennig.

De 2-0 zege biedt in ieder geval een goed perspectief om Helsingborg uit te schakelen. De Zweden moeten tijdens de return minimaal twee keer scoren om tenminste een verlenging af te dwingen.
VI

PSV doet prima zaken in UEFA CupPSV heeft een grote stap gezet in de richting van de achtste finales van de UEFA Cup.
De landskampioen won thuis met 2-0 van Helsingsborg IF. Volgende week volgt in Zweden de return.
PSV begon fel, zorgde direct voor gevaar en stond snel op 1-0. Lazovic versierde een strafschop, die Simons benutte.
PSV bepaalde ook daarna het spel, maar zag de Zweden er af en toe levensgevaarlijk uitkomen.
Aanvaller Omotoyossi stuitte echter op Gomes en mikte ook nog naast.
Nadat Afellay en Bakkal flinke kansen gemist hadden, verdubbelde Lazovic de marge.
De Serviër profiteerde van een fout van keeper Andersson, die een schot van Afellay niet onder controle kreeg.
In de tweede helft viel er voor de slechts 21.500 toeschouwers een stuk minder te genieten.
PSV nam een beetje gas terug en verdedigde solide, waardoor er amper kansen te noteren waren en de wedstrijd al snel doodbloedde.
één van de weinige mogelijkheden in de tweede helft was voor Lazovic, maar de spits wist goed voorbereidend werk van Dzsudzsák niet op waarde te schatten.
Aan de andere kant zorgde Helsingborg welgeteld één keer voor gevaar. Larsson bleek echter niet scherp.