28-02-2008

PK SGS 2008 (vervolg)

Zondag
Na enkele dagen heb ik weer tijd en moed gevonden om verder te schrijven over het SGS PK. Had ik bijna alles klaar, wis ik de interessantste helft van m'n verhaal. Daar kun je goed ziek van worden.

We pakken de draad weer op in het kille Rooie Kruis-gebouw in Joetregt. Geen fraaie schaakambiance. Le had mazzel: hij had een bye toegewezen gekregen. Ik vroeg me daarbij nog af of het kon voorkomen dat iedereen of zelf een bye had opgenomen of er een had gekregen. Of dat bijvoorbeeld de nummer één een bye krijgt in de slotronde.

In het kille gebouw gaf melkpak zijn broertje (?) schaakles. Het zal wel niet dat ene broertje zijn dat zich "snappi" of zo noemt op Playchess, want veel kon het gozertje er niet van.

Het zaaltje stroomde langzaam vol. De grijze Rosmuller vroeg nog aan mij of ik wist hoe je die klokken instelt. Ik had geen idee. Het waren van die grijze, antieke digitale klokken. Geen idee hoe die dingen werken.

Toen de partijen begonnen was mijn tegenstander er nog niet. Ik had zwart en mocht de klok aanzetten. Maar waar is het "aan"-knopje?! IK WIST NIET HOE DAT DING AAN GING! Best wel stom. Ik besloot om maar eens op de klok te drukken en warempel, hij begon te lopen.

Ondertussen zat ook Michiel Blok op zijn tegenstander te wachten. Meindert van der Linde was een beetje ziek van zijn vorige partij tegen Hugo ten Hertog, toen hij vanuit een prima stelling in tijdnood kwam. Toen hoorde je alleen maar "tjak tjak tjak" en verloor hij.

Hugo speelde tegen het Melkpak. Melkpak blufte dat hij "nog wat had voorbereid" en dat hij de koploper wel ff ging tekkelen. Ik was benieuwd.

Ondertussen kwam mijn tegenstander binnen, Rody F Straat. Die "F" is heel belangrijk, want hij noteerde die "F" nadrukkelijk in zijn naam. Het nut van een tweede naam snap ik niet zo. Het is alleen leuk om mensen mee in verlegenheid te brengen, zoals bij Arthur PIEP Vlug, die zijn tweede naam erg lelijk vind. Als ik tegen Robin van Kampen speel, schrijf ik ook altijd "RO van Kampen" en ik noem hem altijd "Robin Oscar". Vind ik leuk.

Maar ik vond het eigenlijk wel grappig dat hij de eerste letter van zijn tweede naam noteerde. Waarom niet zijn volledige tweede naam? Waarom schreef hij niet beide voornamen als afkorting? Dat is dan toch veel consequenter? Ondertussen ben ik wel benieuwd waar die "F" voor staat...

De opening verliep goed. Hij speelde het beter dan Harmen van den Berg een paar maanden terug, maar ik mocht niet klagen. Die opening is nit echt iets voor wit.
Toch kwamen er moeilijkheden, omdat ik zelf niet helemaal consequent speelde. Ik verzwakte wat velden, wat toch wel hinderlijk bleef. Toen ik vervolgens op een slechte manier tegenspel vond, zag ik niet meer hoe ik onder pionverlies kon uitkomen. (De computer zag het wel...)
Met nog wat activiteit voor de pion had ik nog steeds reële remisekansen.
 
Straat - De Groote, stelling na 35.Kf1-e2.

Ik zat hier in tijdnood en besloot om hier te "gokken" op pionwinst, omdat ik niet echt een alternatief zag. Wat deed ik en hoe maakte wit het toen uit?

Daarna gingen we nog analyseren. In de analyseruimte zaten Large en Marijntje te analyseren. Het was een scherpe partij. In de analyse werd van alles geprobeerd door de spelers zelf en het Melkpak, die hier en daar wat trucs in de stelling vlocht.

Het Melkpak had in een rare Franse partij gewonnen van Hugo ten Hertog. In de opening offerde wit twee pionnen, maar de compensatie was niet heel duidelijk. Zwart stond solide. Dat duurde echter niet lang meer. Hugo wist "binnen te komen" in de zwarte stelling. Alles leek goed te gaan voor hem, maar even later ploeterde hij weer met een loper minder door. Rare partij...

Terwijl mijn partij was uitgeanalyseerd, ging ik nog even terug naar de laatste partij. Erik Oosterom stond superieur tegen de prins, maar vanaf dat moment ging het bergafwaarts en verloor hij zelfs.

Toen Large snel de bus ging halen, gingen de analitici naar huis. Erik O. vond Larges notatieboekje en vroeg aan mij of ik een clubgenoot was van hem. Inmiddels is het boekje terecht, neem ik aan.

Met 1½ uit 4 sta ik inmiddels in de onderste regionen. Op 15 maart zal ik moeten winnen van Han Strating, de zwakste deelnemer in deze groep. Twee jaar terug won ik nog van 'm in de promotiegroep, dus die prestatie wil ik nu graag herhalen.
Stand, indeling en uitslagen  

21 opmerkingen: