05-02-2008

Interne competitie ronde 17

Waar is Ewood?
 
Terwijl ik zat te zwoegen tegen het Loensreptiel, kwam ik de witte tegen. Hij was erg trots over de nieuwe indeling van de kast en vroeg nog even waarom Ewood niet was gekomen. Ewood zou namelijk de jeugd komen trainen (of wat dan ook), maar hij had zich per sms afgemeld.
Ik kon het niet verklaren. Hij had nog vooraf gegeten, omdat hij zo vroeg naar de club moest. Zou hij ontvoerd zijn? Het sms'je maakte het alleen maar raadselachtiger. Had hij mij en m'n ouders gewoon voorgelogen?
 
Het hielp me niet om geconcentreerd te blijven tegen het Loensreptiel. Woensdag zal hij een training geven over het eindspel. Misschien dat hij daarom besloot om mijn 1.e4 te beantwoorden met 1...e5. Misschien vond hij het te lullig om Siciliaans te spelen tegen mij. Niets daarvan, zo bleek. Volgens Ewood, die ik 's avonds gewoon in zijn kamertje tegenkwam, speelt hij al langer 1...e5.

Maar goed, na 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 a6 4.Lxc6 dxc6 stond ik natuurlijk gewoon wat beter. Ik was wel benieuwd of ik zo'n stelling tegen een sterkere speler zonder brokken te maken kon uitspelen. Eerst deed ik het nog wel goed met 5.0-0 Lg4 6.h3 h5 7.d3 Df6 8.Le3 Ló 9.Dó Dó 10.gó Ld6 11.Pd2 Pe7 12.Tfb1 f5.
Als ik het goed heb onthouden, is nu 13.b4 de zet. Gewoon lekker knallen op de damevleugel. Ik was echter gefixeerd op het standaardplan tegen een f6-opstelling. Dan speelt Pd2-c4, gevolgd door Kg1-f1-e2 wel lekker. Met de pion op f5 is het een heel ander verhaal. Er dreigt trouwens 13...f4 en onder omstandigheden kan zwart de f-lijn (half) openen.
Ik speelde dus 13.Pc4 en na 13...Pg6 14.Kf1 (tegen 14...Ph4) 0-0 15.Ke2 fxe4 kon ik weer kiezen. Ik deed het "logische" 16.fxe4, maar misschien was het lelijke 16.dxe4 ook niet zo gek. Je krijgt wat druk over de d-lijn, na ruilen op d6. Verder kan je f3 dekken met Td3. Het nadeel is dat je twee zwaktes hebt op de f-lijn. Als zwart zijn torens op de f-lijn zet, kan het plan met g5, h5 en g5-g4 heel vervelend worden. Na 16.fxe4 Pf4+ 17.Lxf4 Txf4 had zwart al een klein plusje. Ik besloot de zwarte loper, die op de langere termijn sterker is dan het paard, maar meteen te ruilen en vervolgens ging ik mijn stelling verdedigen.
18.Pxd6 cxd6 19.Tg1 Taf8 20.Tg2 Ik zag hier meerdere verdedigingsmogelijkheden. Ik kon heel passief met h4 en Th2 voortzetten, of gewoon de torens op de g-lijn kwakken. In beide gevallen hoeft wit niet te vrezen.
De partij ging verder met 20...Kh7 21.T1g1 g6. Na lang nadenken besloot ik tot 22.Txg6. Ook een zet als 22.f3 was mogelijk. Nu werd het nog even link: 22... Txf2+ 23.Ke1! 23.Kd1 is slecht vanwege 23...Tf1+. Nu verliest 24.Tñ Tñ+ 25.Ke2 Kxg6 26.Kñ Kg5. Beter is 24.Ke2, maar dan is 24... T8f2+ 25.Ke3 Txg1 winnend. Na 23.Ke1 zit er geen goede afwikkeling in voor zwart. Na 23...Tf1+ 24.Tñ Tñ+ 25.Kñ Kxg6 is 26.h4! remise.
Leon sloeg maar de ongedekte pion: 23... Txc2 ,maar ook nu heeft wit veel wegen naar remise. Leon kwam met het simpele 24.T1g3, gevolgd door 25.T6g5. De matdreigingen verhinderen dat zwart kan winnen. Het nut van 24.T1g3 is dat h3 is gedekt, zodat h5 niet gedekt kan worden door ergens ...Txh3.
Ik bedacht het minder simpele 24.Tg7+ Kh8 25.T1g6. Die toren moest natuurlijk weg. Ik had nu twee torens op de g-lijn, wat eigenlijk een gespiegelde tweede rij is. Toch wilde ik de torens op de zevende rij krijgen. De torens staan nu zo opgesteld, dat de toren op f8 op de achtste rij moet blijven om eeuwig schaak te verhinderen. Dat was de clou van de verdediging. Na 25...Txb2 26.Tc7 Tff2 had ik de volgende zet bedacht: 27.Tcg7! en de toren moest weer terug. Dat deed-ie niet en Leon liet zijn zet 27...Tbe2+ volgen door een remiseaanbod. Dat kon ik natuurlijk niet weigeren.
½-½
 
Na de partij werd ik door zowat iedereen gefeliciteerd. Ik vond het wel grappig. Gefeliciteerd worden omdat je met wit in een iets mindere stelling remise houdt. Ach ja, ik moet die opening maar eens goed bestuderen voor de snelschaakmatch tegen LP.
 
Ik was vrij snel klaar en kon nog een beetje kijken hoe de rest het deed. De "goeien" hadden het lastig. Coen, die met een rare grimas het lokaal binnen liep, zat meteen al te klagen dat-ie weer zwart had en hoe dat kon. Rik Weidema, die de indeling had gemaakt en bovendien zijn tegenstander was, zei dat hij er ook niks aan kon doen. De tweede competitiehelft is namelijk begonnen, wat betekent dat alles weer op "nul" staat. In de partij stond Weidema overigens lange tijd erg goed.

Zelfs de oude Bert Kieboom stond goed met zwart tegen FM Henk. Toch leek het er op dat hij betere mogelijkheden onbenut liet. Wat de uitslag is geworden, weet ik niet.

Verder speelde BSG 4 nog in de bovenzaal. Blijkbaar was er beneden geen ruimte. Nu was er boven geen ruimte meer. BSG 4 werd met 3-5 ingemaakt door Zeist 3. De overwinning van Zeist was volkomen verdiend. Een snelle nederlaag van Tijssens werd nog gecompenseerd door een snelle zege van Fikkert, maar daarna was de koek wel zo'n beetje op.
Aan bord één werd Swart (zo heet-ie toch?) in het middenspel keihard matgezet. De zwartspelers scoorden sowieso niet goed. Alleen aan bord vier was er een uitzondering. De oude Kok stond heel slecht en werd in het eindspel uitgetikt. Zodoende werd het dus een 3-1-zege met wit en een 4-0-nederlaag met zwart voor BSG 4.
 
Tom de Ruiter won met zwart opvallend gemakkelijk van Florian Wagener of zo, maar de klapper van de avond was de nederlaag van Fliffer tegen Le. In een min of meer gelijke stelling besloot Fliffer een kwaliteit te offeren. Zoals gewoonlijk klopte er weer geen ene drol van. Uit beleefdheid dacht Le nog een tijdje na over zijn tegenzetten. De aanvallend opgestelde dame op h7 stond uiteindelijk zo erg in de hoek gepropt, dat ze geruild werd. Met een kwaliteit en wat pionnen minder ploeterde Fliffer nog een tijdje vruchteloos door.
Zodoende sloeg Le al heel snel zijn slag in deze tweede competitiehelft. Op naar de play-offs!
 
Uitslagen:
Behirder - L Pliester ½-½
F Wagener - T de Ruiter 0-1
T Slisser - Le Ootes 0-1
H vd Poel - B Kieboom ...
R Weidema - C vd Heijden ...
 
Wie weet die laatste twee uitslagen? (Mijn twee trouwe lezers toch wel?)

7 opmerkingen: