18-02-2008

Eredivisie ronde 25

AZ, het nieuwe Feijenoord

De kans dat AZ dit jaar nog kampioen wordt, is alleen nog theoretisch. De ploeg van de irritantste coach van Nederland verloor in Groningen met 2-1. Gevolgen voor de stand had het niet; FC Twente, FC Utrecht, Vitesse, de Graafschap en NEC verloren ook, waardoor AZ zijn concurrentiepositie ten opzichte van deze ploegen niet zag verslechteren.
Ondertussen heeft PSV 27 punten voorsprong (56 om 29; haast het dubbele aantal punten) en zijn er nog negen ronden te gaan. Er is dus nog steeds hoop voor AZ, maar dan moeten ze opeens drie keer zo goed gaan spelen als wat ze nu doen en dan moet PSV zonder keeper gaan spelen.

De reden voor de zoveelste nederlaag van AZ was ditmaal de keeper. Tja, dat krijg je als je een goede keeper (Timmer) wegstuurt. Waar Timmer Feijenoord iedere week voor een zeker lijkende nederlaag behoed, stapelen de keepers bij AZ blunder op fout.
Ditmaal had Loowie Jongen Waterman vervangen door ene Romero. Deze keeper begon niet slecht, maar viel in de slotfase door de mand. Net toen AZ de 1-1 had gescoord, vergreep hij zich nogal knullig aan een Groningse aanvaller. Hiermee wist hij zijn 100%-score in tact te houden; in alle drie de keren dat hij voor AZ speelde, veroorzaakte hij een strafschop.
De strafschop werd benut door Groningen, dat overigens verdiend won.

Een andere ploeg die de weg een beetje kwijt is, is FC Twente. Ze proberen mooi te spelen, maar ze weten dat mooie spel niet aan effectiviteit te koppelen. Een paar walgelijke kortsluitingen deed de ploeg de das om. Roda profiteerde erg goed van de geboden kansen en won met 3-1.

Onderin deed Excelsior goede zaken door NEC op effectiviteit te verslaan. NEC, de ploeg die zo moeilijk scoort, kreeg genoeg kansen, maar ze waren niet aan de Nijmeegse ploeg besteed. Zo verloor NEC in hetzelfde stadion als waar ze AZ vorige week nog hadden geveegd.

Ook Heracles behaalde een verdienstelijk resultaat. Het sterke Heerenveen werd thuis op 2-2 gehouden. Heerenveen-coach Gertjan Verbeek had het gezicht van een oorwurm, thuis won Heerenveen nog met 9-0 van dezelfde ploeg. Liever had hij één doelpuntje van toen bewaard voor nu...

Voorin blijft NAC verbazen. Hoewel de ploeg niet beter is dan welke tegenstander dan ook, won het wel. Ditmaal was de amateuristische Graafschap het slachtoffer. Met een gasbrander werd het veld ontdooid. Op het verkoolde veld was NAC uiteindelijk de gelukkige en bleef gedeeld tweede. De Graafschap bleef twaalfde, balend dat ze van zo'n slechte nummer twee hadden verloren.

Dat balen was nog niks vergeleken bij de keeper van Willem II, Maikel Aars of zo. Zijn ploeg verloor in de slotfase door een omstreden penalty die werd veroorzaakt door de enige Marokkaan die graag handjes schud.
In een interview na de wedstrijd met Barbara B, die de meest stomme vragen stelde, werd hij steeds bozer. Het was wel grappig om te zien.
Willem II, dat al enkele middenmoters hard had geveegd, had tegen PSV zeker recht op een punt, maar ze kregen het dus niet. Hierdoor blijft de ploeg laatste, kort achter een heleboel andere ploegen.

Nummer één-na-laatst is Sparta, het sukkeltje van de competitie. De ploeg is er na alle trainerswissels niet beter op geworden, maar wat wil je ook met zo'n keeper. Ajax mocht in de eerste helft lekker prijsschieten. 5-1 stond het met rust en toen vond Ajax het wel welletjes; het werd 6-2.

Verder herstelt VVV zich weer. Het won knap van de ploeg met het meest irritante publiek. In Utrecht werden de invallers van de plaatselijke FC met slim voetbal over de knie gelegd. FC Utrecht liep weer eens planloos op het veld te slenteren en kreeg een penalty, een rooie kaart en vier goals tegen.
1-4 werd het uiteindelijk, nadat Utrecht een penalty had gemist en VVV een handvol dotten van kansen.

Uitslagen:

Utrecht [2331] - VVV [2114] 1-4 [1-2]
Graafschap [2138] - NAC [2336] 0-1 [0-1]
Willem II [2195] - PSV [2530] 0-1 [0-3]
NEC [2261] - Excelsior [2108] 0-1 [0-2]
Ajax [2475] - Sparta [2183] 6-2 [2-2]
Roda [2348] - Twente [2382] 3-1 [1-0]
Feijenoord [2365] - Vitesse [2267] 1-0 [1-0]
Heracles [2172] - Heerenveen [2436] 2-2 [0-9]
Groningen [2335] - AZ [2346] 2-1 [2-2]

Ratinglijst:
Download Ratinglijst0708ronde25.txt  

Ratinggrafiek:
 
Ratinggrafiek met de spectaculaire val van AZ van de laatste weken.

Binnenkort: titellijst gebaseerd op ratings seizoenen 2005-2006, 2006-2007 en 2007-2008.

3 opmerkingen: