19-02-2008

Interne competitie ronde 19

€ 120,-

Gisteravond toog ik weer naar de bouwput in hartje Naarden-Bussum. Geen idee wat ze aan het doen zijn. Het was in ieder geval weer een stoffige bende. Toch leek dit maar weinig mensen af te schrikken. Het DSC was hartstikke vol.

Omdat Le, La en PJF er niet waren, was het voor mij een vrij saaie ronde. Ewood was er alleen in het begin en de witte was kleine kinderen aan het vermaken.
En dan speelde ik ook nog tegen Bert Balke, die later kwam. Misschien had ik ook wel wat "pech" dat de ronde keurig op tijd begon (Rik Weidema schreeuwde ook door de zaal of iedereen die mee wilde doen zich al had aangekruist), wat meer uitzondering is dan regel.

De indeling was dus als volgt:
Vijvers - Pliester
Van der Poel - Wagener
Kieboom - De Ruiter
Van der Heijden - Vijn
Van Swinderen - Baart


en natuurlijk:

De Groote - Balke

Overigens was dit laatste duel de nummer 13 tegen de nummer 26 of zo. Dat klopte niet en ik kwam er later achter dat die remise van vorige week was meegeteld als een nederlaag. Nou is het zo dat ik op allerlei manieren een half punt verspeelde, maar het volle punt weggeven was wat te veel van het goede. Wie heeft eigenlijk die uitslag ingevuld?

Ook nu ging het eigenlijk weer heel soepel. Ik moest in het begin wat wachten, maar ik kwam al gauw goed te staan. Een goede stelling winnen is soms nog niet zo heel vanzelfsprekend. Fritz heeft er nooit moeite mee, maar ik wel, al viel het nu wel mee. Ik zag namelijk hoe ik naar een gewonnen eindspel kon afwikkelen. Het was mooi geweest als ik ook het mat had gezien. Dan was het echt bijna een modelpartij. Nu werd het nog even lastig om door de verdediging heen te komen.

Daarna was het tijd om de andere partijen te bekijken. Wim Vijvers werd heel rustig overklast door het Loensreptiel, al vraag ik me af hoe hij het gewonnen heeft. Na dameruil kreeg de IM twee torens op de tweede rij.
Leon zei achteraf nog: "Ik geef lessen van 30 euro per uur. Een schaakpartij is vier uur les." Zo kun je het dus ook zien... Heel overtuigend was de les met dat kromme ...Ld6 niet, maar ja, Leon is nog een van de weinigen op de club die kan schaken.

Want wat ik verder zag, stemde me niet gelukkig. Ok, ik zie ook wel eens mat in twee niet, maar wat voor afschuwelijke misgrepen ik soms zie...

Allereerst de partij Simonian - De Haan. Dat zijn toch 1700-spelers. In een Aljechin liet Simonian eerst zijn centrum aan gort slaan,= (dat is toch wel gek denk ik dan, die 1700-spelers kunnen elkaar onderling soms veel sneller meer pijn doen dan dat veel sterkere spelers dat kunnen), maar toen ik even later keek had hij een stuk meer en won hij simpel. En dat was al om half tien.

Nee, die oproep van het Loensreptiel om wat langer na te denken was weer eens aan dovemansoren gericht. Leon wilde wel eens tijdnoodduels zien, want die waren schaars. Nou, dan werd hij door Coen van der Heijden en Guido Vijn op zijn wenken bediend. In een toreneindspel had Coen een pluspion (f en h tegen a). Zijn h-pion was ongeveer even ver opgerukt als zwarts a-pion. In plaats van met de pion te rennen, deed Coen het rustig aan, waarna zwart eerder kon zijn. Maar ook Guido deed alles verkeerd wat hij maar verkeerd kon doen. Uiteindelijk dacht hij door middel van torenruil te winnen, maar Coen offerde de toren, promoveerde en won.
Overigens denk ik dat Vijn het sowieso niet had gered, hij had nog een minuut bedenktijd over en hij wekte niet de indruk dat hij opeens snel zou gaan zetten.

"Wat een triest niveau", treurde ik in mijn Apenhoofd. Dat je een eindspel niet volgens een tablebase - of hoe dat ook heet - kunt spelen in tijdnood, dat vind ik niet zo erg, maar dat je er zo'n potje van maakt...

Nee, het niveau was niet best. Datzelfde gold voor Bert Kieboom, die met wit meestal wel remise houdt tegen Tom de Ruiter. Niet deze keer. Vorige week vond ik het nog wel lollig dat ik zonder moeite een gewonnen stelling had tegen hem en dat ik die niet wist te winnen, nu schaamde ik me er een beetje voor.

Datzelfde deed FM Henk. Met zijn Schots wist hij Florian Wagener niet te verslaan. Da's toch wel best erg. Mijn buurman speelde zo te zien solide, maakte zo te zien geen echte fouten, al stond hij wel passief. Misschien is deze partij wel het definitieve bewijs dat het Schots niks voorstelt als opening. Dat mag ik me wel aantrekken, want mijn Schotse score met zwart is ronduit bedroevend. Eens won ik ermee van ene Roland Punt, maar die speelde Schots gambiet, dus dat telt niet.

Een andere goede prestatie werd geleverd door EB. Hij versloeg Rob van Swinderen met de zwarte stukken. In de opening vroeg ik me af of wit niet op e5 kon slaan, daarna vroeg ik me af of zwart wel genoeg compensatie had voor de kleine kwaliteit en op het laatst vroeg ik me af hoe wit een stuk was kwijtgeraakt.
Het was in ieder geval een knap punt van EB, wiens ster rijzende is.

Toen ook Rik Weidema klaar was en mij een halfje toekende van de vorige ronde, kon ik voldaan naar huis. Het mag misschien een beetje gek klinken, maar het was pas de eerste overwinning die ik in dit jaar heb behaald. Eén overwinning in 49 dagen, dat klinkt niet best. (Oh nee, een beetje gek)
Uitslagen:

Vijvers - Pliester 0-1
Van der Poel - Wagener ½-½
Kieboom - De Ruiter 0-1
Van der Heijden - Vijn 1-0
Van Swinderen - Baart 0-1
De Groote - Balke 1-0


Ondertussen ben ik sneaky de top 10 binnengeslopen... Oh nee, nou weet iedereen het xD.

12 opmerkingen: