08-05-2009

Heeft 2009 zijn kruit al verschoten?


Weerbericht

vrijdag 08 mei en zaterdag 09 mei 2009

Half tot zwaar bewolkt en droog. In de middag buien en zware windstoten.
Vanochtend is het half tot zwaar bewolkt. In de middag trekt een zone met buien van west naar oost over het land. De zuidwestenwind neemt in de loop van de ochtend toe naar vrij krachtig boven land, kracht 5, en krachtig langs de kust, 6 Bft. In de middag draait de wind naar het westen en neemt daarbij kortdurend toe naar krachtig tot hard, kracht 6-7. Er komen dan ook kortdurend zware windstoten voor tot 85 km/uur. De middagtemperatuur ligt tussen de 15 en 20 graden. Na passage van de zone met buien klaart het sterk op en daalt de temperatuur flink.


Er trekt dus een koufront over Nederland, als ik het zo lees. Voor het weer belooft dat weinig goeds en daarmee wordt een bekende spreuk in de praktijk gebracht:

"Verschaft april mooie dagen, dan pleegt de mei de last te dragen."

Tja... In tegenstelling tot veel weerspreuken, bezit deze weerspreuk een kern van waarheid. Berucht is de warme en droge april van 2007, waarna mei ondanks een mooie start wisselvallig en nat was. Deze vreemde correlatie tussen de lentemaanden blijkt al ruim een eeuw aanwezig te zijn. Het duo april-mei is één van de twee duo's waarbij de temperatuur van de tweede maand negatief is gecorreleerd met de eerste (het andere duo is november-december).

April 2009
Na de recordwarme aprilmaand van twee jaar geleden, was het ook nu bijzonder warm in april. Toeval? Of warmt het Nederlandse klimaat zo erg op? Opmerkelijk is dat de wind in beide recordmaanden grotendeels uit het oosten kwam, in plaats van uit de gebruikelijke zuidwestelijke richting. De warme continentale lucht zorgde voor veel zonneschijn en weinig regen. De krachtige zon deed de rest. Misschien is het helemaal niet zo vreemd dat april steeds temperatuursuitschieters heeft. Het is bekend dat er vooral tijdens het voorjaar storingen optreden, waardoor de wind niet van (de koele) zee komt. Dat zorgde vroeger vaak voor ijskoude periodes, maar tegenwoordig brengt het juist mooi en warm weer naar ons landje.

Het was dit jaar al vroeg in het jaar warm. Al op 3 april werd het warmer dan 20 graden. Op de 10e werd al de hoogste temperatuur van de maand gemeten: in De Bilt werd het 23,7 graden. De natuur kwam tot leven en haalde de in de winter opgelopen achterstand razendsnel in. Was er in maart nog een achterstand van een maand, in april liep de natuur opeens enkele weken voor.

Helaas kakte het na een fraaie start een beetje in:

Decade, Tgem, Tmin, Tmax
1 11,4 5,6 17
2 13,6 7,6 19,5
3 11,5 5,4 17,2

De laatste decade was zelfs amper warmer dan gemiddeld:




De eerste twee decades van april waren ruim vier graden warmer dan gemiddeld, de laatste was ongeveer op het 20-jarige gemiddelde.

Juist na de temperatuursprong begon de temperatuur te dalen. De laatste drie nachten waren dan ook de koudste van de maand. Desondanks bleef het mooi weer, maar werden extreme temperaturen niet gehaald.

Mei
Zou dat dan slecht nieuws betekenen voor de huidige maand? Waar mei doorgaans het hoogtepunt van het jaar is, is de 2009-editie tot nog toe een teleurstelling. De zon laat zich weinig zien in deze mooie, lange dagen. Toch lijkt het qua temperatuur wel weer goed te komen:

zaterdag 09 mei tot en met woensdag 13 mei 2009

Eerst flinke zonnige perioden, maar in het zuidoosten kans op regen. Na het weekeinde vrij warm met regen- en onweersbuien.

Momenteel is het zonnig en is er geen wolkje aan de lucht. Misschien komt het dus helemaal goed met deze maand. Dat kan maar zo, want vergeleken april 2007 was april 2009 maar een koele, natte maand:

Verschil april 2007 en 2009 (en langjarige norm):

Temperatuur
Gemiddeld 13,1 12,2 (9,35)
Minimum -0,2 2,4
Maximum 28,9 23,7
Neerslag (mm) 0,3 19,9 (45,4)
Zonneschijn (uren) 284 226 (175)

(Cijfers: De Bilt)

Beide maanden waren zonnig, warm en droog, maar april 2009 zal altijd in de schaduw blijven staan van april 2007. Dan zal mei 2009 vast nog een best mooie maand worden...

Gerelateerde artikelen:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten