17-05-2009

BSG degradeert, trainer blijft zitten


Al vanaf de eerste wedstrijd in de Eredivisie van de schaakcompetitie bezette BSG de laatste plaats. De ploeg verloor wedstrijd na wedstrijd en de degradatie kwam met rasse schreden dichterbij. Toch was er geen paniek en blijft de teamleider ook na de onvermijdelijke degradatie gewoon zitten, terwijl er trainers in de Eredivisie van het voetbal om minder ontslagen zijn.

Het schaakseizoen 2008-2009 was voor BSG geen best jaar. Slechts vijf teams werden ingeschreven voor de externe competitie. Het vlaggenschip ging kansloos ten onder, maar ook BSG 3 werd lekgeprikt in de eerste klasse van de onderbond. Daarnaast bleef BSG 4 teleurstellend in de middenmoot steken na de degradatie van vorig jaar. Alleen BSG 5 presteert naar behoren, wat misschien betekent dat BSG volgend jaar drie teams heeft in de een-na-laagste klasse van de schaakcompetitie. "Het gat tussen BSG 2 en BSG 3 wordt zo wel heel groot", hoor ik Theo Slisser dan zeggen. Dat is niet goed voor de doorstroming; bovendien spelen invallers ineens drie klassen hoger dan anders.

In alle opzichten lijkt BSG te verschralen. Een aantal jaren geleden had BSG nog zeven teams. Deze trend kan gekeerd worden door jeugdspelers op te nemen, maar daar hoor ik weinig over. Wel moet Ewood af en toe op crisisberaad komen. De pijn van het negeren van de jeugd rond 2000 wordt nu pas echt voelbaar.

Toch had BSG een team in de meesterklasse. Vorig jaar promoveerde het team met overmacht en dit jaar kregen vrijwel dezelfde mensen de kans om zich te bewijzen op het allerhoogste niveau. Hieronder enkele voorspellingen:


Na afloop van de partij ging Coen dansen van geluk. Hij hoeft enkel nog maar met wit van Leon te winnen (de laatste 3 partijen eindigden in 1-0).
Ewoud was not amused en vergat nog bijna zijn rode vest. In no-time had bij het denksportcentrum verlaten. En toch denk ik dat juist hij topscoorder in de Meesterklasse gaat worden. 
Mits hij met 1.e4 opent.
Geplaatst door: Trolletje | 24-6-08 om 16:57

Hoezo denk jij dat? Ik denk dat iemand als Erwin L'Ami meer kans maakt op die titel.
Geplaatst door: Behirder | 24-6-08 om 18:17

Le eeft et over duh topscoordur van et BSG thieme.
Geplaatst door: Squonk | 24-6-08 om 20:07

Ik denk dat Erwin die wedstrijd in Bussum laat schieten... :D
Maar het zal me niet verbazen als Ewoud de beste Elo/bordnummer-verhouding zal hebben volgend seizoen.
Geplaatst door: Trolletje | 24-6-08 om 20:36

En deel 2:

Tja, ik heb het tenminste gehaald tot de beste 4. Alhoewel je het eigenlijk de beste 3 moet noemen. Coen speelde ook de laatste wedstrijd volkomen belachelijk  En dan toch nog 1½ punt scoren:(. Ik ga volgend jaar 3e worden en dan remise tegen Henk, overwinning op Koen, en dan in de laatste ronde met wit tegen LP. En dat moet gewoon lukken.
Doei!
Geplaatst door: majadebij | 8-7-08 om 18:06


Maar Jip, zou je niet eens gaan oefenen voor komende seizoen? Ik zie je al1 maar verhalen schrijven. Ik heb de Huebner al helemaal uitgeplugd en nu weet ik ook wat ik moet doen op de Kalashnikov. Morgen staat de Najdorf op de planning. Bij jou?
Doei!
Geplaatst door: Grotovsky | 1-9-08 om 0:09

Tja... Het jaar in de meesterklasse werd vooral een jaar waarin iedereen elkaar probeerde te overtreffen in het missen van kansen. Laten we de cijfertjes er maar eens bij pakken. Alles bij elkaar scoorde BSG 23½ bordpunt, waarvan één reglementair punt. We hadden echter 4½ punt meer moeten scoren op basis van de ratings; ofwel 28 bordpunt. Dat komt neer op een verlies van een half bordpunt per duel - hadden we elke wedstrijd een halfje meer gescoord, dan hadden we bovendien één matchpunt gehaald.

Stijgende lijn
Kijkend naar de overscores, dan is er een stijgende lijn te ontdekken. De eerste wedstrijd tegen LSG was een afgang, de één-na-laatste was veruit de beste prestatie van het seizoen. Misschien dat we matchpunten hadden gescoord als we nog een jaar in de meesterklasse hadden kunnen blijven. Raakten we gewend aan het niveau, of was het iets anders?

Verloren punten
Wat opvalt is hoeveel punten er zijn weggegooid. Een totale onderscore van 4½ punt is zeker niet goed, maar we hadden die punten zeker wel kunnen pakken. Dat is toch het niveauverschil, denk ik. Een overzicht:

BSG - LSG
De slechtste wedstrijd van het seizoen. Toch boort BSG zichzelf wat bordpunten door de neus: Ton staat wat minder, maar verliest onnodig. Henk maakt het bonter: hij staat gewonnen, maar neemt in tijdnood te veel risico en verliest bijna. Gelukkig kan hij nog remise maken... Maar dan geeft hij in een elementair eindspel ook nog de remise weg...
Eerlijkheidshalve dient daaraan te worden toegevoegd dat de remises van Hans Ree en VR hele benauwde waren en dat de andere nederlagen hard en verdiend waren.

HMEC - BSG
De grootste nederlaag van het seizoen, maar de nederlaag viel te groot uit. Uiteindelijk komen alleen Ton (fraai prakpartijtje) en VR (solide remise) op het scorebord voor. Aan bord één laat Large Erik van den Doel glippen, aan bord twee redt Hans Ree het net niet tegen Berelullefiets. FM Henk staat de hele partij moeilijk, redt zich, maar verliest uiteindelijk toch. Zelf speelde ik een partij van 102 zetten, die ik wel verloor. Het gebeurt niet vaak dat je door één mindere zet in een gelijke stelling opeens verloren komt te staan, maar dat gebeurde nu wel.

BSG - HSG
Tegen landskampioen HSG redde BSG de eer door niet met 0-10 te verliezen. Naast solide remises van Hans Ree en FM Henk profiteren Lenaard en Coen ten dele van het gepruts van hun tegenstanders. Coen heeft Miep Zagema in de touwen, maar neemt genoegen met een zettenherhaling, Lenaard staat de hele partij goed en heeft na de tijdcontrole een waarschijnlijk gewonnen stelling. Daarna speelt hij het niet doortastend genoeg en verliest hij nog bijna. Daarnaast had Ewood een keiharde remisestelling tegen Daniel Stellwagen en had Leon ook wel wat meer verdiend dan een nederlaag tegen Erwin L'Ami. En alsof dat nog niet genoeg was, liet ook Large een halfje liggen tegen zijn idool Freezo Neighbour.

Groningen - BSG
Minder kans had BSG tegen Groningen. FM Henk stond aan bord één (!) een pion voor tegen Erik Hoeksema en iedereen dacht dat hij het wel op techniek kon winnen. Helaas bleek dat helemaal niet zo simpel en werd het remise. Lenaard dacht gelijk uit de opening te zijn gekomen, maar werd vervolgens op de damevleugel overspeeld. Ewood trok weer eens ongelukkig aan het kortste eind. Tegen Daan Brandenburg misten beide spelers enkele trucs, waarna er een remise-eindspel ontstond. Dit eindspel verloor Ewood door na de veertigste zet nietsvermoedend te blijven meevluggeren. Zelfs Coen had niet hoeven verliezen, maar hij blies zichzelf voor de tweede keer op in de partij.

BSG - Voerendaal
In het degradatieduel liet BSG niet zijn beste gezicht zien. VR en Large deden het nog wel goed, met twee keiharde remises tegen sterke tegenstanders, maar verloren de meesters Hans en Leon geruisloos. Ton wist weer te winnen, Emiglio, die inviel voor Ewood, scoorde meteen een halfje. Helaas niet tegen een hele sterke speler. Zelf maakte ik met moeite remise en daar was ik heel blij mee. Deden we ons nog ergens tekort? Hmm... Henk misschien... Maar verder niet echt.

Rotterdam - BSG
Opnieuw een dikke nederlaag. Wie voelden zich benadeeld? Henk weer eens en Lenaard, die een goede mogelijkheid liet liggen. Daarnaast kwam ik goed weg met remise (maar ach, het was een bizarre partij) en maakte Large nog handig remise in een verloren stelling. Ook Ewood mocht niet mopperen na zijn benauwde remise. 

BSG - ESGOO
Ondanks een gratis punt verloor BSG dik van ESGOO. Ditmaal won Henk, dus had hij als enige alle reden om blij te zijn. Ditmaal liet de aan bord één opgeofferde Coen in een eindspel een halfje liggen en verloor Leon onnodig na een weinig ambitieus opgezette partij. In de slotfase ging alles mis toen Lenaard in een geweldige stelling materiaal ging winnen en er in het vervolg werd afgeschopt. Large sloeg een remiseaanbod af, miste iets en verloor ook. En als klap op de vuurpijl miste Ton de winst in een eindspel. Als er een kans was op matchpunten, dan was het nu wel.

Apeldoorn - BSG
Tegen Apeldoorn ging het heel goed. Bord één en twee leverden twee volle punten op. Daarbij was Leons overwinning verdiend, Ton had er nog wel wat hulp van de tegenstander voor nodig. Waar eventueel wel meer in had gezeten, was bij Henk. Hij leek erg goed te staan in de slotstelling, maar hij zal wel een reden hebben gehad voor zijn remise. Aan de laagste borden nog twee remises. Large had daarbij mazzel, zelf weet ik niet of ik nou mazzel had of pech. Gezien mijn zwakke gezondheid destijds, was ik in ieder geval blij.

BSG - Utrecht
BSG sloot het seizoen af in stijl: de beste spelers van het team wonnen. Henk leek ook te gaan winnen, maar hij koos niet de kansrijkste voortzetting en verloor uiteindelijk nog. Wat doe je jezelf toch steeds aan, Henk? Ook Lenaard miste zijn kans in tijdnood. Zonde! Leuk was nog hoe Frans Borm zich uit een verloren stelling rotzooide. Helaas draaide hij de zetten om en verloor hij alsnog.

Aan het aantal gemorste punten te zien, zijn Henk en Lenaard degenen die zichzelf het meest tekort hebben gedaan. Henk scoorde nog 2½ punt; als hij zijn goede stellingen in punten had omgezet, had hij er misschien wel zes moeten hebben. Dan was hij dik topscorer geweest en had hij vast een IM-norm gescoord. Maar als telt niet. Anders had Lenaard ook nog in de buurt kunnen komen van de 50%. Opmerkelijk is dat de andere spelers netto maar weinig lieten liggen of juist te veel kregen. Ewood zal nog wel mopperen over het gemiste halfje tegen Stellwagen en dat hij van Daan B had moeten winnen. Dan had hij met 2 uit 7 nog steeds geen geweldige score gehad, maar het had hem wel een kleine overscore gegeven. Niet heel indrukwekkend, maar het binnenhalen van de punten waar je recht op hebt, is ook een kunst.

Al met al had BSG dus eigenlijk nog wel iets van acht bordpunten meer mogen scoren. Ik heb er vertrouwen in dat dat de volgende keer wel goed zal komen. Eerst moeten we weer promoveren. Met de meesterklasse-ervaring zal dat wel lukken. En dan volgend jaar, eind 2010, zal onze missie zijn om alle verloren elopunten weer terug te winnen. We hebben wel een acceptabel niveau, maar we schieten nog te vaak met losse flodders. Gelukkig zat er een stijgende lijn in onze prestaties en zullen we met een gehaaid team aantreden in de eerste klasse. 

Spelers 2009-2010
Wie zullen er volgend jaar voor BSG 1 spelen? Ik heb gehoord dat een zekere grootmeester, die vaak 2700-spelers prakt en qua eetgewoonten perfect bij Le en La past, gevraagd is. Dat zou geweldig zijn! Laten we hopen dat hij gestrikt wordt.

Verder is er nog onzekerheid over VR, de man die sneller denkt dan een computer, maar daardoor ook nog wel eens zichzelf voorbij raast. Blijft hij? Of gaat hij terug naar 7aar?

En komt Emiglio terug nu BSG weer in de eerste klasse speelt? En hoe zit het met John Markus? Of heeft-ie echt geen zin meer in de KNSB-competitie? En PJF? Promoveert hij naar het eerste? En handhaaft Coen zich in de top 4 van de Interne competitie? Het is in ieder geval goed om te zien dat er veel spelers in het eerste kunnen spelen. En dan gaan we ons lekker afreageren in de eerste klasse! ;)

Het wordt een mooi schaakjaar!

Gerelateerde artikelen:

3 opmerkingen: