05-05-2009

Het Bevrijdingstoernooi


Site

Vandaag werd er een heus bevrijdingstoernooi gespeeld. Ewood vertrok al vroeg naar Wageningen, waar het rapidtoernooi om historische redenen werd gespeeld. Natuurlijk was ik benieuwd naar zijn verrichtingen, maar ik kon er totaal geen informatie over vinden. Het enige wat ik vond waren slecht geschreven artikelen, die voor rondeverslagen door moesten gaan. Daarin werden wat bekenden aangehaald en natuurlijk wat Wageningers. Ewood, die in de tweede ronde Rafael Fridman versloeg, bleef buiten de schijnwerpers, in tegenstelling tot enkele nitwits die altijd hetzelfde zeiden.

"First I played bad moves and he played good moves. Then I played good moves. So I won."
"He played not bad moves, but I played better moves. So I won."
"I lost. I played bad so I lost. He played better moves. So he won."

Kan dat wijf niet op een ander kanaal of zo? Johan Hut maakte een opmerking die iedereen zou maken:

Johan Hut   di 05-05-2009 17:49   
Je kunt dus partijen winnen door betere zetten te doen dan je tegenstander. Dat heb ik vandaag al een paar keer gelezen. Heel leerzaam, dit toernooi.

Ondertussen zat Jan B. dezelfde verslagen op Utrechtschaak nog een keer op te boeren. Die verrotte verslagen interesseren me niet! Waarom was er geen tussenstand? Die konden ze toch ook met één muisklik op internet zetten? Kleine moeite, groot gebaar. Of is dat niet handig op een weblogachtige site?

Pas 's avonds kwam er een eindstand. De A-groep heette gek genoeg de "Van Lotringengroep". Whatever... Piet Peelen, een reisgenoot van Ewood, werd knap (gedeeld) tweede. Zodoende kon de handige snelschaker weer een leuk bedragje cashen, iets wat hem ook meer dan gegund was nadat hij de grootmeesters Berelullefiets en Levin aan de zegekar had gebonden. Alleen Daniel Fridman was te sterk voor hem, maar die man was door niemand af te stoppen. Met een zwartzege op Wouter Spoelman zette Pete de kroon op zijn werk.

Ewood deed het natuurlijk iets minder goed, maar gezien de tegenstand had hij eindelijk weer eens een goed toernooi. Behalve zijn overwinning op "de zwakke Fridman", won hij ook nog van Peter Doggers en Fred Jonker. Met 4½ uit 7 eindigde hij als zeventiende, vlak achter Robèr Rie, maar voor Richard Vedder, Friso Nijboer, Andrey Orlov, FM Dikkie, Dick de G. en CM + FM Sander van Eijk, om maar wat namen te noemen. Ewood kennende trommelt hij zich dan vrolijk op de borst, maar dat viel nu mee. Ik moest alle informatie over zijn toernooi "eruit trekken".

Zo kwam er een einde aan deze Bevrijdingsdag  Ik heb er weinig van gemerkt. Ik ben vandaag alleen een tijdje van Ewood bevrijd, maar verder is alles wel zo'n beetje onveranderd gebleven. Het was 's ochtends al bewolkt en dat bleef de hele dag zo. En de hele dag moest ik zoeken naar informatie over dat toernooi... Tijd om te slapen!   

4 opmerkingen: