05-11-2008

Amerika gaat eindelijk veranderen

De puinhopen van acht jaar Bush

2 November 2008: Lewis Hamilton wordt wereldkampioen in de formule 1
5 November 2008: Barack Obama wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Ondanks flinke tegenwerking is het ze gelukt: binnen drie dagen lukte het twee gekleurde mannen om in hun vakgebied uit te groeien tot de beste ter wereld. Lewis Hamilton werd wereldkampioen in de formule 1, ondanks allerlei gekke straffen die hem van bovenaf werden opgelegd, terwijl Barack Obama de Amerikaanse presidentsverkiezingen won ondanks de laag-bij-de-grondse aanvallen.
 De Hamilton van de Amerikaanse politiek (foto 1) is president ondanks dat hij voor "watje" werd uitgemaakt (foto 2). De gelijkenis is niet heel erg treffend. De Obama van de formule 1 (foto 3) kan eindelijk lachen nu hij wereldkampioen is.

De verkiezing van 2008 zijn een beetje de revanche voor die van 2004. Die verkiezing was veel spannender, maar toen de eerste uitslagen binnenkwamen leek het erop dat Kerry zou winnen. Toen ik die ochtend de TV aanzette, bleek Bush opeens een niet te repareren voorsprong te hebben. Zelden heb ik me zo slecht gevoeld. Het was de tijd dat Theo van Gogh werd vermoord en dat de sfeer in Nederland broeierig was. En daar kwam nog eens vier jaar ellende van Bush bij...

Dat Obama zou winnen was de laatste tijd niet meer zo verrassend, ondanks wat rare sprongen van zijn tegenstander McCain, die wel lief lacht, maar niet overkomt als een daadkrachtige president. Het kredietverdriet heeft ten minste nog iets positiefs opgeleverd, want Obama toonde zich veel slagvaardiger dan McCain, die nota bene door zijn eigen partij werd tegengewerkt. Ik hoop dat de mensen die tonnen in rook hebben zien opgaan zich daar nog een beetje mee kunnen troosten.

In een reclamespotje in het begin van het jaar werd voorspeld dat er dit jaar voor het eerst een vrouwelijke president zouden krijgen. Die kans werd binnen een half jaar gereduceerd tot nul. Een zwarte president dan maar? Ondanks dat de tweestrijd met Hillary wel erg lang duurde, wist Obama zijn tegenstander te verslaan.

Obama zal de komende vier jaar vooral de puinhopen van Bush moeten opruimen. Toch is zijn huidskleur van een grote symbolische waarde. Nog altijd worden negers in films afgeschilderd als crimineel schorem. Ze zitten veel vaker in de nor dan blanke Amerikanen, maar dat komt niet zozeer omdat ze zoveel crimineler zijn. Hopelijk kan Obama ervoor zorgen dat deze rechtsongelijkheid wordt aangepakt.

Ook is het goed dat er een Democraat aan de macht is. Als ze een beetje slim zijn gaan ze er de komende vier jaar alles aan doen om hun macht te behouden. Hopelijk kunnen ze het geknoei met stemmen de kop indrukken. Laat die verkiezingen niet meer door die doortrapte Republikeinen organiseren! Die schrappen hele bevolkingsgroepen van de kieslijst, of ze prutsen iets aan de stemcomputers zodat iedereen automatisch op McCain stemt. En nòg kunnen ze het niet winnen... In ieder geval is het goed dat de Republikeinen niet nog eens vier jaar aan de macht zijn. Daar heeft niemand belang bij.

Obama is de man!

5 opmerkingen: