28-11-2008

Ajax redt de week

Nederlandse clubs komen mentaal veel tekort

Het was weer een weekje genieten, de afgelopen week. Er was weer eens Europees voetbal en dan zijn de Nederlandse ploegen op hun best. Op woensdag trad PSV aan tegen Atletico Madrid in een leeg stadion. PSV begon het toernooi met een zware 0-3-thuisnederlaag tegen dezelfde tegenstander en in een publiekloos stadion leek het opnieuw dezelfde kant op te gaan. Tot tweemaal toe werd de stilte onderbroken door een enorm blikkerig gegalm, geproduceerd door een krakend bandje. Het was het sein voor de afgereisde PSV-supporters om flink huis te houden in de kroegen. Na rust deed PSV betere zaken, maar verder dan de aansluitingstreffer vlak na rust kwamen ze niet. Toch was het al met al een best goede prestatie, al leverde het geen punten op. Omdat ook Olympique Marseille verloor, hangt alles nu af van de laatste ronde.

UEFA Cup
Meer succes zou je mogen verwachten van de ploegen in de UEFA Cup. Helaas hadden FC Twente en Heerenveen vrijaf, zodat NEC, Feijenoord en Ajax de Nederlandse eer moesten hooghouden. NEC was als eerste uitgespeeld. Ze speelden thuis tegen de nummer zestien van Engeland; Tottenham Hutspot, geen indrukwekkende tegenstander, al vonden ze het in Nijmegen maar wat spannend. Het was een duel waarin alleen de punten telden, maar na afloop waren er alleen treurige conclusies te trekken. De Engelse opponent haalde doodsimpel de drie punten op en ze hoefden daar niet eens erg hun best voor te doen. Net zo erg is dat NEC nog steeds puntloos is en dat het een hels karwei wordt om nog bij de beste drie te eindigen. "Alleen de aanloop was leuk," kopte de Sp!ts. "(...) Een tekort aan kwaliteit en een overschot aan plankenkoorts kostte de ploeg de kop," valt er onder andere in het artikel te lezen. Meer ga ik er niet aan toevoegen.

Daarna kwamen de twee (ex-)topclubs in actie. Feijenoord vocht in de uitwedstrijd tegen Deportivo La Curuna voor zijn laatste kans. Helaas liet Feijenoord nog een derde kansloze nederlaag volgen op de twee vorige nederlagen. Ze verloren weer eens met 3-0, wat vooral zuur was voor Roy Makaay, die nu zijn eerste negatieve herinnering heeft overgehouden aan zijn ex-club. Vooraf overpeinsde hij of hij nou wel of niet zou juichen na een doelpunt, maar op het veld hoefde hij die keuze niet te maken. Hij kon zijn reputatie als goaltjesdief niet waarmaken, maar dat viel hem ook amper te verwijten. Ook het Feijenoordpubliek had weer eens een reputatie waar te maken: ze begonnen eigenhandig de stoelen uit het stadion te slopen. Kortom: treurigheid troef en dat terwijl het de laatste tijd de goede kant leek op te gaan met de club uit Rotterdam.
Na afloop was Gertjan Verbeek ook sip en vertelde hij dat zijn ploeg niks te zoeken had in Europa.

Ondertussen was Ajax bezig een 0-1-voorsprong tegen HSV over de streep te trekken. Vooraf was Ajax tevreden geweest met een punt, maar ze kregen meer tegen het tegenvallende HSV. Vooral in de tweede helft trok Ajax het initiatief naar zich toe, wat in de slotfase resulteerde in een bizar doelpunt van Leonardo. Hij reageerde veel attenter dan de verdediging van HSV en kwam op de keeper af, waarna hij de bal tegen de paal schoot. De bal ketste af naar de andere paal terug het veld in, waarna Leonardo hem alsnog tussen de palen poeierde.
Na de 0-1 zocht de thuisploeg wat meer de aanval, maar HSV liep zich continu stuk op de Ajaxdefensie. Aan de andere kant van het veld kreeg Ajax werkelijk waar kans na kans, maar na de 0-1 vonden de spitsen het wel weer leuk geweest. Ondanks dat Ajax dichter bij de 0-2 was dan HSV bij de 1-1, liet de scheidsrechter schandalig lang doorspelen. Het bleef echter bij de 0-1, de enige Nederlandse punten deze week. Het waren overigens ook pas de eerste punten (!) die door een Nederlandse ploeg werden gepakt op vreemde bodem in de KO-fase. Dat maakte de avond toch een beetje geslaagd.

De balans van deze voetbalweek is dat PSV een hele goede wedstrijd moet spelen en dan alsnog afhankelijk is van anderen om de UEFA Cup te halen. Feijenoord is definitief uitgeschakeld, terwijl het lot van NEC aan een zijden draadje hangt. Heerenveen kwam niet in actie, maar hun toestand is eveneens nog zeer kritiek. FC Twente heeft nog niet zo veel gespeeld, maar ze staan er nog wel redelijk voor, maar Ajax heeft toch echt de grootste kans om door te gaan. Maar echt goed gaat het niet met het Nederlands voetbal.
Uitslagen

Atletico - PSV Eindhoven
2-1 [3-0]

NEC Nijmegen - Tottenham H
0-1
Deportivo - Feijenoord Rotterdam 3-0
HSV Hamburg - Ajax Amsterdam 0-1


Links:

Feijenoord heeft niets te zoeken in Europa; 28-11 2008
Dit is echt een opsteker; 28-11 2008
NEC was geimponeerd; 27-11 2008

Gerelateerde artikelen:

Eredivisie ronde 10; 09-11 2008

1 opmerking: