30-11-2008

Eredivisie ronde 13

De coach heeft gelijk

Afgelopen weekend stond in het teken van de dertiende ronde van de Eredivisie. Discovery Channel had een aardige stunt uitgehaald: ze zonden een aantal wedstrijden live uit. Tja, DC is een van de weinige zenders waarvoor ik m'n TV nog wel eens aandoe... Het was zaterdagavond en ik zag hoe Heerenveen PSV bijna versloeg. Zodoende had ik toch nog een wedstrijd uit de Nationale competitie live gezien. De wedstrijden van vandaag heb ik vooral via de radio gehoord. Dat is ook wel relaí, alleen jammer dat ze tussen de berichtgeving door "muziek" uitzenden.

Ondertussen is AZ goed op stoom geraakt. Zelfs FC Groningen, dat thuis eigenlijk niks weggeeft, kon de Alkmaarse ploeg niet afstoppen. In het hoge noorden won AZ eindelijk een keer. Het werd 0-2 en Lowie kon op zijn gemak kijken naar wat zijn concurrenten deden.

Op zaterdag speelden Heerenveen en PSV uiteindelijk gelijk. Heerenveen kwam met 2-0 voor, maar de wedstrijd duurde gewoon tien minuten te lang voor ze. Voor PSV was het een opsteker in dit zware seizoen. De 2-2 betekende tevens dat de beide ploegen elkaar nu over
de laatste acht jaren in evenwicht hebben gehouden. Daarvoor won PSV bijna altijd, maar dat doet er nou niet toe.

Op zondag kwamen de andere achtervolgers in actie. Ajax speelde tegen FC Utrecht. Als schaker verwacht je een punt als je tegen een zwakkere speler speelt, maar met voetbal is een punt wat minder kostbaar. Beide ploegen scoorden precies één keer, waarvoor ze allebei beloond werden met één punt.

Nog erger verging het NAC. De ploeg staat vooral zo hoog omdat ze zoveel punten pakken in uitwedstrijden. Tegenstander Sparta was dus gewaarschuwd, maar de ploeg speelde echt goed tegen een vrij slap NAC. Het werd maar liefst 4-0. Zo gaat dat in Nederland, waar de nummer dertien de nummer twee een flink pak slaag kan geven.

Dan kan de nummer achttien de nummer zeven vast ook een pak rammel geven. Het verschil was echter dat Volendam uit speelde en in uitwedstrijden is de ploeg niet op zijn best. Nog geen enkel doelpunt was er gescoord, maar tegen NEC, dat zich vrij kansloos liet batsen door Tottenham Hutspot, zouden er misschien wel kansen zijn. Nou, het eerste doelpunt in een uitwedstrijd werd inderdaad gescoord. Helaas gebeurde dat op het moment dat ze met 6-0 achterstonden...

Ondanks enkele grote zeges, stond het weekend vooral in teken van remises. Ook Feijenoord speelde remise. Tegenstander was Vitesse, dat Feijenoord in het zadel hielp door achterin enorm te knoeien. Die Westerhof heeft
gelijk: zijn verdedigers kunnen er inderdaad niet veel van. Natuurlijk was het niet het meest slimme staaltje ruggespraak van de coach, maar ergens had hij wel gelijk. De 0-1 kwam eenvoudig tot stand en ook daarna kreeg Feijenoord nog genoeg kansen op meer. Later zakte Feijenoord ver weg en lukte het Vitesse eindelijk de gelijkmaker te forceren. In de slotfase was Feijenoord echter nog dichterbij de winnende treffer dan Vitesse. Het puntje dat beide ploegen aan de wedstrijd overhielden voelde voor beide ploegen als een nederlaag. Voor Feijenoord was het echter een opsteker na de 3-0-nederlaag tegen Deportivo.

De regio Twente deed goede zaken dit weekend: FC Twente won de "altijd lastige" uitwedstrijd tegen ADO, terwijl Heracles Willem II op het eigen kunstgrasveld de baas was.

Uitslagen
Groningen [2279] - AZ [2259]
0-2
Graafschap [2121] - Roda [2276] 1-1
Heracles [2194] - Willem II [2222] 1-0
ADO [2100] - Twente [2427] 1-2
Heerenveen [2413] - PSV [2497] 2-2
Ajax [2498] - Utrecht [2270] 1-1
Vitesse [2248] - Feijenoord [2364] 1-1
NEC [2380] - Volendam [2150] 6-1
Sparta [2209] - NAC [2396] 4-0

Gerelateerde artikelen:
Eredivisie ronde 10; 09-11 2008

8 opmerkingen: