24-01-2008

Waar blijft de winter?

Januari; veel regen, weinig kou
De winter wil dit jaar maar niet aanbreken in Nederland. In het nieuws zie je regelmatig sneeuwstormen, kou en witte landschappen van waar dan ook ter wereld (laatst nog in Argentinië, waar het "zomer" is) over het beeldscherm rollen.
Niet in Nederland, gek genoeg. Het heeft in Nederland zelfs maar amper gevroren dit jaar. En het ziet er ook niet naar uit dat het deze maand nog koud gaat worden:
 
 
De temperatuur ligt ongeveer tussen de vijf en tien graden. Pas in februari lijkt de temperatuur wat te dalen. Wie weet brengt februari nog wat winterweer. Ziehier de inleiding van een artikel van het KNMI, dat ik op het internet vond:
 
Zachte en natte januari
23 januari 2008 - Januari is vooral in het noorden en oosten heel nat. Lokaal is al bijna 120 mm gevallen. De komende dagen zien er droger uit maar van winterweer is nog altijd geen sprake. Frankrijk en Spanje hebben met 20 tot 24 graden al voorjaar.

...
 
Volgens het artikel zijn het juist de maanden januari en februari die de invloed van de opwarming van de aarde ervaren. Dat is gek, want in het vak "Global Change" voorspelden de klimaatmodellen geen extreme opwarming in de winter in onze regio.
 
Januari en november
Ondertussen begint januari steeds meer op de maand november te lijken. Januari en november hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid daglicht, maar omdat november nog herfst is en januari winter, is januari vaak de koudste maand van het jaar en november niet.
 
 
Het erge is zelfs nog dat november beter weer bracht dan januari. Iets wat ditmaal goed tot uitdrukking kwam in de cijfertjes. Ondanks het warmere zeewater was november amper warmer dan de januari van dit jaar. Sterker nog, volgens de statistieken was januari 2007 warmer dan november 2007.
Hopelijk gaat het nog even sneeuwen in februari. Dan is deze winter in ieder geval niet voor niets geweest.

1 opmerking: