31-01-2008

Corus 2008 (finale)

Carlsen fantastisch, van Wely ongelukkig

Na een zware tentamenperiode en een storing bij web-log heb ik dan eindelijk het eindverslag van Corus compleet.

Het toernooi werd gewonnen zowel Carlsen als Ironian. Vooral voor Carlsen was dat een knappe prestatie. Tegenvallend waren de prestaties van de favorieten. Topalov, vorig jaar nog gedeeld winnaar met 8½ uit 13, scoorde dit jaar slechts 6 punten (-1).
Ook Kramnik bleef in de middenmoot steken. De Rus scoorde 50% en had in de laatste ronde zelfs op een unieke minscore kunnen eindigen.
Anand kwam na een aarzelend begin sterk opzetten. De ervaring van de oudste deelnemer betaalde zich met name in het vierde uur uit.
Voor King Loek eindigde het toernooi in mineur. Drie nullen op rij brachten hem op een bedenkelijke score van 5 uit 13, net zoiets als vorig jaar. Loeks spelniveau was dit jaar echter vele malen beter, een opsteker.
Samen met King Loek deelden Paveljanov en Olifant de laatste plaats. Olifant won in de laatste ronde het onderlinge duel en ontsnapte zo aan een blamage.

In de B-groep won de niet al te bekende Movsesian met een punt voorsprong. Achter zijn naam prijkten louter eentjes en halfjes. Op eerbiedwaardige afstand eindigden Bacrot en Short. De Nederlanders speelden maar zo zo. Bestellwagen, De V
riend en Smeets eindigden gezellig op 6 punten. Vooral voor Jan Smeets was dat teleurstellend, omdat hij goed was begonnen.
Wouter Spoelman bracht De Vriend en Smeets echter een lelijke nederlaag toe en kon met 4 uit 13 nog spreken over een enigszins geslaagd toernooi.

In de C-groep won ene Caruana. Het schijnt een of andere jonge knul te zijn. Hij scoorde 10 punten en had liefst twee punten meer dan zijn directe achtervolgers; Negi en Reinderman. Laatstgenoemde deed het zeker niet slecht en verzekerde zich zelfs van een plaatsje in de B-groep.
Minder tevreden kon Freezo Nijboer zijn over zijn zeven punten. Zowel in de beginfase als op het eind liet hij veel punten liggen, waarmee hij een hoge klassering verspeelde.
De score van 6½ uit 13 was daarentegen een geweldige prestatie van Mark van der Werf. Hij liet zien het niveau prima aan te kunnen. John van der Wiel behaalde zelfs een plusscore (+1), iets wat we ook niet echt van hem gewend zijn.
Onderin was het echter bedroevend met de Nederlanders. Peng werd gedeeld een-na-laatste. Tja, tegen vrouwen lukt het haar wel om indruk te maken, maar zo'n gemengd toernooi is toch andere koek.
Nog slechter deed Dennis Ruijgrok het. Hij had zelden succes met zijn rare fratsen. Niet zelden kwam hij gewoon wat minder te staan, waarna hij door een chronisch gebrek aan techniek houdbare stellingen weggaf. Ik had hem veel sterker verwacht.

Eindstanden:
A
B
C

Dan nu wat partijen van de laatste ronde:
Corus 2008c

Geen opmerkingen:

Een reactie posten