16-01-2008

Corus 2008

Favorieten geven niet thuis

Afgelopen zaterdag begon het sterkste schaaktoernooi ter wereld. In de eerste vier ronden gebeurde genoeg. Er zijn volop interessante partijen en verrassende uitslagen. De Nederlandse inbreng is beperkt, maar over het algemeen niet verkeerd.
Vandaag was de welverdiende rustdag.

In de A-groep houdt King Loek de Nederlandse eer hoog. Hij doet het tot nu toe prima. Tegen Kramnik, Polgar, Radjabov en Topalov kwam hij niet in de problemen. De eerste drie partijen leverden hem slechts drie plusremises op, maar tegen Topalov wist hij te stunten. De Bulgaar kwam er eigenlijk niet aan te pas en moest na lang spartelen het hoofd buigen.

Voor Topalov is het een sneu toernooi. Na vier ronden bezit hij slechts één punt en deelt met Gelfand en Eljanov de laatste plaats. Gelfand verloor twee keer merkwaardig met wit, terwijl Eljanov ook geen sterke indruk maakt.

Ook voor Anand loopt het toernooi niet naar wens. Hij werd in de eerste ronde verslagen door Radjabov. Een gewonnen stelling tegen Mamedyarov wist hij niet te winnen, al kwam hij tegen Adams goed weg met remise. 1½ uit 4 is voorlopig zijn deel.

Beter doet Kramnik het. Teleurstellend was zijn partij in de eerste ronde, waar hij met wit niks bereikte tegen King Loek. Pas gisteren boekte hij een gedegen overwinning op Paveljanov.
Hierdoor staat Kramnik met 2½ uit 4 netjes in de subtop.

Helemaal bovenaan staan Ironian en Carlsen. Beide spelers gingen goed van start met 2 uit 2 en scoorden daarna twee remises, waarvan een remise tegen elkaar.
Stand A-groep
 
In de B-groep doen de Nederlandse jongelingen goed mee. Jan Smeets is weer prima begonnen en staat met 3 uit 4 gedeeld aan kop. Ook Daniel Stellwagen komt goed mee met 2½ uit 4, onder meer door een sterk gespeeld eindspel tegen Krasenkov.
Erwin L'Ami heeft 50%. Hem "kennende" is hij daar niet tevreden mee, maar slecht is het niet. Dat is de nul uit vier van Wouter Spoelman wel. Voor een speler die een "talent" heet te zijn is het niet best wat hij laat zien. Maar hij kan nog 9 punten halen en dan eindig je best hoog, aldus Van Gaal.
Stand B-groep

In de C-groep een heleboel Nederlanders. Die Mietrie Reinderman en John van der Wiel doen het niet verkeerd met 2½ uit 4. Freezo Nijboer heeft zich hersteld van zijn start van 0 uit 2. Hij staat weer op 50%. Mark van der Werf doet het - als IM - ook niet slecht met 1½ uit 4. Voor Peng is zo'n toernooi als dit toch weer wat anders dan die dameskampioenschappen waar ze altijd veel punten scoort. 1 uit 4 is haar deel, maar dat is nog altijd meer dan Dennis Ruijgrok, die - net als Spoelman - de rooie lantaarn stevig in handen heeft. Gezien zijn "schamele" 2300-rating is zijn prestatie misschien te verklaren, maar zelfs dan moet je wel hier en daar kunnen scoren. Kennelijk slaat zijn merkwaardige speelstijl niet aan bij deze sterke spelers.
De koploper is trouwens Arik Braun, een van de weinige IM's in de groep.
Stand C-groep

Dan nu wat partijen:
 
Corus 2008a

1 opmerking: