31-01-2008

Corus 2008 (finale)

Carlsen fantastisch, van Wely ongelukkig

Na een zware tentamenperiode en een storing bij web-log heb ik dan eindelijk het eindverslag van Corus compleet.

Het toernooi werd gewonnen zowel Carlsen als Ironian. Vooral voor Carlsen was dat een knappe prestatie. Tegenvallend waren de prestaties van de favorieten. Topalov, vorig jaar nog gedeeld winnaar met 8½ uit 13, scoorde dit jaar slechts 6 punten (-1).
Ook Kramnik bleef in de middenmoot steken. De Rus scoorde 50% en had in de laatste ronde zelfs op een unieke minscore kunnen eindigen.
Anand kwam na een aarzelend begin sterk opzetten. De ervaring van de oudste deelnemer betaalde zich met name in het vierde uur uit.
Voor King Loek eindigde het toernooi in mineur. Drie nullen op rij brachten hem op een bedenkelijke score van 5 uit 13, net zoiets als vorig jaar. Loeks spelniveau was dit jaar echter vele malen beter, een opsteker.
Samen met King Loek deelden Paveljanov en Olifant de laatste plaats. Olifant won in de laatste ronde het onderlinge duel en ontsnapte zo aan een blamage.

In de B-groep won de niet al te bekende Movsesian met een punt voorsprong. Achter zijn naam prijkten louter eentjes en halfjes. Op eerbiedwaardige afstand eindigden Bacrot en Short. De Nederlanders speelden maar zo zo. Bestellwagen, De V
riend en Smeets eindigden gezellig op 6 punten. Vooral voor Jan Smeets was dat teleurstellend, omdat hij goed was begonnen.
Wouter Spoelman bracht De Vriend en Smeets echter een lelijke nederlaag toe en kon met 4 uit 13 nog spreken over een enigszins geslaagd toernooi.

In de C-groep won ene Caruana. Het schijnt een of andere jonge knul te zijn. Hij scoorde 10 punten en had liefst twee punten meer dan zijn directe achtervolgers; Negi en Reinderman. Laatstgenoemde deed het zeker niet slecht en verzekerde zich zelfs van een plaatsje in de B-groep.
Minder tevreden kon Freezo Nijboer zijn over zijn zeven punten. Zowel in de beginfase als op het eind liet hij veel punten liggen, waarmee hij een hoge klassering verspeelde.
De score van 6½ uit 13 was daarentegen een geweldige prestatie van Mark van der Werf. Hij liet zien het niveau prima aan te kunnen. John van der Wiel behaalde zelfs een plusscore (+1), iets wat we ook niet echt van hem gewend zijn.
Onderin was het echter bedroevend met de Nederlanders. Peng werd gedeeld een-na-laatste. Tja, tegen vrouwen lukt het haar wel om indruk te maken, maar zo'n gemengd toernooi is toch andere koek.
Nog slechter deed Dennis Ruijgrok het. Hij had zelden succes met zijn rare fratsen. Niet zelden kwam hij gewoon wat minder te staan, waarna hij door een chronisch gebrek aan techniek houdbare stellingen weggaf. Ik had hem veel sterker verwacht.

Eindstanden:
A
B
C

Dan nu wat partijen van de laatste ronde:
Corus 2008c

Prijsvraag

Verhaal
Wie kan van de volgende woorden een mooi verhaal maken?
Tergend langzaam
Aan te horen
Oude man
Inconsistent verhaal
Bijna vier uur


Deelnemers kunnen hun inzending achter laten als reactie. Indien er meerdere inzendingen zijn, zal de winnaar worden gekozen door een poll.

De winnaar zal na lang aandringen een prijs krijgen en zonder te hoeven aandringen een eervolle vermelding in de bovenkant van mijn weblog.

Finale snelschaken

Kampioen!

Afgelopen maandag (!) werd de tweede en beslissende
snelschaakavond gespeeld. Vorige week de kwalificatie, deze week de finale. Door een of ander misverstand (het toernooi was niet aangekondigd in het clubblad) hadden maar erg weinig spelers meegedaan. Bovendien speelden sommige sterke spelers nog mee in Corus, zoals Emiglio en Tom de Ruiter. Zij konden daardoor alleen nog voor spek en bonen meedoen.

Die indeling koppelde me - tot mijn schrik - aan de witte. Ik vroeg of hij de vorige keer negende was geworden, wat ik wat aan de lage kant vond. De witte vertelde dat er met de indeling van de vijfde ronde werd begonnen. Dat zat zo:

Van de tien spelers die zich hadden gekwalificeerd voor de finalegroep, viel meteen eentje af: Dan Jerksen kwam niet opdagen. Het betekende dat iedereen een vrije ronde zou krijgen.
De eerste die die vrije ronde kreeg, was Bert Balke. Hij kwam wat later. Het betekende dat de indeling enigszins werd omgegooid.

Het betekende eveneens dat ik met zwart speelde. Dan kon het een lastige partij worden, dacht ik. In de opening werd wat geschoven, waarna ik toch wel goed stond. De witte gooide er nog wat materiaal tegenaan, maar zonder resultaat. Op het eind ging het hard en was de witte erg teleurgesteld. Hij had met zijn eigen kleur stukken graag een resultaat gehaald en dat begrijp ik wel (en nu zou een onpartijdige omstander moeten zeggen dat het geen schande is om van het Apenhoofd te verliezen. xD)

In de tweede ronde speelde ik tegen Rik Weidema. Tegen de toernooileider was mijn spel niet indrukwekkend. Op het eind kwam ik zelfs in een mechanisme terecht waardoor ik het liefst m'n pionnen op de koningsvleugel offerde om de lijnen dicht te houden. In tijdnood kwam de volgende stelling op het bord:


Stelling na 1...Da8-e8

Ik besloot hier maar om op g5 te slaan. Erg goed sta ik natuurlijk niet, maar daar kon ik nu niet zo veel aan doen. Na 2.Txg5 deed hij het "briljante" 2...Dxh5, een zet die ik niet had zien aankomen. Mijn toren op g5 bevond zich in een lelijke kruispenning, maar toch klopte er iets niet. Mijn enige zet was 3.Txg7+, waarna zwart zijn dame verliest. Een soort röntgenaanval. Minder leuk zou het zijn geweest als de zwarte toren niet op f8, maar op f7 had gestaan.

Na deze dolle partij speelde ik tegen Le. Hij had ook twee puntjes en mocht nu proberen zijn directe concurrent te verslaan. Na de schele partij van vorige week had ik nu een meer solide openingsopzet. Nu week Le af. Hij liet me op e3 slaan. Merkwaardig, want hij is altijd zo dol op lopers. Ik had het idee iets beter te staan, maar toen hij op e5 sloeg, zag ik mij genoodzaakt zijn paard op f3 te ruilen. Er bleef een stelling over met ongelijke lopers. Ondanks Les winstpogingen, moest het wel remise zijn. In tijdnood had ik nog wel wat aanvalskansen, maar de stelling was tricky. De dames gingen er af, waarna ik nog een pion weggaf en even later bijna de partij met ...Kf6? Gelukkig zag ik net op tijd dat ik die zet maar beter niet kon doen.
Remise dus en ik was tevreden, want ik had liever een min of meer correcte remise dan een incorrecte winst. Als ik uiteindelijk naast de eindzege zou grijpen, dan had ik daar vrede mee.

In de vierde ronde had ik een bye en kon ik gaan kijken of Bert Balke Le punten kon aftroggelen. Dat viel tegen: ondanks een goede stelling (schaakje op h5 of zo) gaf ik BB geen kans meer. Hij had nog een paar minuten over, terwijl Le pas een paar minuten had verbruikt (het speeltempo was 10' pppp.)
Ondanks dat BB nog optisch wat kansen kreeg, was het lang niet genoeg. Le kon bij wijze van spreken alles weggeven en nog winnen.

En toen mocht ik tegen BB.
Spelend met wit kreeg ik op 1.e4 g6 tegen me. Ik kwam in een stelling waarin ik weinig ervaring had. Toen hij echter op stap ging met z'n dame, won ik een pion. Maar daarna werd het lastig. Hoe kom ik verder? Ik zag geen zet die me tevreden stelde. Tot na een minuut nadenken. Ik deed Kg1-f2, om zo over de h-lijn de dame weg te trappen. Het lukte allemaal en in tijdnood kwam het allemaal mijn kant op.

Door het omgooien van het speelschema had ik in de zesde ronde opnieuw wit. Ditmaal tegen Mark Pieterse. Vorige week kon ik met zwart niet van hem winnen, maar misschien zou het met wit beter gaan. Hij speelde niet 1.e4 e5 2.Pf3 f5?, waar ik nog iets op had bedacht, maar 2...d5?!, wat ik echt niet kende. Ik won echter simpel een pion en ging daarna een stelling met een pion meer winnen, zo dacht ik. Ik kon zijn paardenpaar lekker wegschoppen, maar opeens ging er van alles mis. Ik kon een pion niet meer dekken en verloor daarna nog een kwal. Daardoor kon ik zijn remiseaanbod niet meer weigeren. Het enige goede was dat ik meer tijd had dan hij.

"Dat is waarschijnlijk een halfje te veel", aldus Weidema, die een overwinning had verwacht. Het was voor mij het zoveelste puntverlies tegen Pieterse. En vanuit wat voor stelling... Ondertussen had Le verder alles gewonnen, maar mocht hij nog wel tegen Eddy of Squares. Die had hij vorige week vrij makkelijk omgelegd, maar dat was met wit. Met zwart zou het wel eens heel anders kunnen gaan, aldus Le. En warempel, hij kreeg nog gelijk ook.

Ik speelde met zwart tegen Tom Haenen. Vorige week had ik wit tegen hem (alleen tegen Le heb ik tweemaal met dezelfde kleur gespeeld) en won ik vrij regelmatig. Maar hoe zou het gaan met zwart? Zou hij een solide verdedigingslinie kunnen aanleggen? Misschien wel. Ik rocheerde zeer riskant lang, nadat ik was afgeweken van die partij in de interne
.
Hij speelde echter een zeer ongelukkige zet. Hij deed b4? en verloor na Lb5 of het paard op c4, of het paard op e2. Het was best sneu.

Ondertussen stond Le met de rug tegen de muur. Of Squares had een dame en twee stukken tegen twee torens en een stuk. In tijdnood deed Eddy het niet helemaal goed, maar de kracht van de dame en vrijpion besliste de partij.

Zo stond ik plotseling een half punt voor en kon ik het zelf afmaken. Om te beginnen moest ik winnen van Of Squares. Ik had nog wat bekeken van het koningsgambiet, maar dat was verspilde moeite; ik had namelijk wit.
Met de witte stukken wilde ik per se winnen, ook al omdat ik vorige week van hem verloor. In de opening kreeg ik voordeel toen ik zijn ...Dc7 snel met Pd5 kon beantwoorden. Mijn paard en loper kwamen via b6 en c7 akelig op bezoek. Eddy offerde maar een kwaliteit, waarna ik kon consolideren. Hij kreeg nog wat activiteit, maar zijn stukken bleken alleen maar kwetsbaar te staan. Dit resulteerde in stukwinst en daarmee partijwinst.

In de laatste ronde speelde ik tegen Bert Kieboom. Hij had me al eens uit de beker gekickt, dus het zou niet makkelijk worden met mijn maffe systeem. Even daarvoor leek het er op dat hij de tweestrijd met Le zou kunnen beslissen. In een duidelijk minder eindspel vocht hij zich naar een remisestelling, maar toen bleek hij niet snel genoeg.
Tegen mij haalde hij dat weer in. Hij speelde ergens b4, om wat velden te pakken, maar toen hij ruilde op e5 stond b4 plotseling in en dreigde ik een vorkje te geven met e5-e4. Die dreiging verhinderde hij, waarna ik op b4 sloeg en technisch gewonnen stond. De lijdensweg voor wit werd steeds erger. De pionnen bleven vallen en gruwend gaf Kietree op.

Dat betekende dat ik kampioen was. Ik kon nog kijken hoe Le het zou doen tegen Weidema. Hij won netjes en eindigde op 6½ uit 8. Weidema was ergens onderin geëindigd. De witte was nog derde geworden. Hij moest daarvoor BB wel door zijn tijd rammen; BB had een stuk, een aantal pionnen en een minuut bedenktijd meer. Even later ging hij door zijn vlag in een toreneindspel met twee pluspionnen.

Ik koos bij de prijsuitreiking voor de stroopwafels, waardoor Le zich kon vergrijpen aan het bier. Voor de witte bleef slechts wijn over, iets wat voor hem net zo waardevol was als een twee linkerschoenen.

Verder trakteerde Le me nog op een glaasje appelsap, waarna hij de trein ging halen. Binnen vier minuten van het DSC naar het station... Da's best snel. 
Download Snelschaken20080127.txt

26-01-2008

Jean Loulou in de krant

Ministerauto's
De laatste tijd is men in de politiek erg bezig om "vervuilende auto's" aan te pakken. Terwijl het vorige kabinet de geldkraan dichtdraaide van alle milieuontlastende maatregelen, gaan ze nu weer proberen de vervuiling terug te dringen. Haast willekeurig krijgen auto's "energielabels" opgeplakt. Afgelopen maandag werd een heleboel onzin geroepen (zoals dit) over de ministerauto's, aldus Jean Loulou.
 
Zijn inzending stond op woensdag 23 januari in het Parool:
 
Wat een kletskoek
In het stuk van maandag over de ministerauto's werd, net als in het NOS journaal, maar wat geroepen.
Het ergste daarbij was die 'energieslurpende Audi A6'. Die auto verbruikt gewoon diesel, net als alle andere dieselauto's.
Pakken we de gegevens van de Volvo S80 erbij, dan zien we dat die zowel qua uitstoot als qua verbruik slechter scoort dan de Audi! (bron: Auto Trader Audi A6 2,7 tdi van 2004 /Volvo S80 2.4 d5/ 2004).
Om van de benzineversies nog maar te zwijgen. Het is vreemd dat dieselauto's nog steeds als grote vervuilers worden aangemerkt. En aardgas en hybride, dat is dan weer superschoon?
Daarnaast wordt niet gekeken naar de gevolgen van de productie van diesel, benzine en de auto's zelf op het milieu! Uiteraard zijn roetfilters in deze ook belangrijk. Die kunnen vaak gratis worden geplaatst en zitten er zo onder.
Maar de grootste besparing zit hem in het verminderen van het gebruik van deze en alle andere auto's.
In Den Haag zouden ze eens beter naar de ontwikkelingen van de autofabrikanten moeten kijken en wat minder naar de pijpen van de oliemaatschappijen moeten dansen.
Daarnaast vraag ik me al jaren af waarom auto's 210 moeten kunnen rijden, waar we al jaren niet harder dan 120 kilometer mogen rijden. Daar lijkt me nog veel te halen, zonder dat zuinig en schoon rijden dan meteen weer duurder wordt!


Jean Loulou, Bussum

24-01-2008

Corus 2008 (vervolg)

De eersten zullen de laatsten zijn
In het Corustoernooi zijn de grootste verrassingen wel weer teruggezakt. De toppers komen uiteindelijk bovendrijven. In de A-groep was het Anand die weer langzaam omhoog kruipt. Hij staat nog steeds achter Carlsen, die tegen King Loek een vol punt jatte. King Loek viel daardoor knarsentandend terug naar -2. Erg jammer.
Ook Topalov is weer wat gestegen. De Bulgaar verloor van Anand, maar bracht Kramnik een gevoelige nederlaag toe met een ingestudeerd offer.
Bij de ouwe knakkers probeerde onze Jan Timman deze variant te reproduceren. Dat dat voor geen meter lukte, zegt wel iets over hoe de Nederlanders het momenteel doen. De enige punten scoren ze tegen elkaar.

In de B-groep is Jan Smeets ver teruggevallen. Misschien heeft-ie een mental coach nodig. Na een veelbelovende start was plotseling de benzine op en liet hij zich achter elkaar naar de slachtbank leiden. Als een dolle stier ging hij gisteren op jacht naar eerherstel, maar dat leverde zijn doldrieste aanval niet op.

In de C-groep is Arik Braun de gebeten hond. Na een goede start van 4 uit 4, begon hij opeens remises af te staan. Dat was nog niet zo erg. Erger was dat hij daarna alleen nog maar verloor. De koppositie is hij allang kwijt.
Een rustdag zou dus geen kwaad kunnen voor deze heren.
Ondertussen doen Nijboer en Reinderman goed mee in de C-groep, dat wel.
 
Dan nu de partijen:
Corus 2008b

Waar blijft de winter?

Januari; veel regen, weinig kou
De winter wil dit jaar maar niet aanbreken in Nederland. In het nieuws zie je regelmatig sneeuwstormen, kou en witte landschappen van waar dan ook ter wereld (laatst nog in Argentinië, waar het "zomer" is) over het beeldscherm rollen.
Niet in Nederland, gek genoeg. Het heeft in Nederland zelfs maar amper gevroren dit jaar. En het ziet er ook niet naar uit dat het deze maand nog koud gaat worden:
 
 
De temperatuur ligt ongeveer tussen de vijf en tien graden. Pas in februari lijkt de temperatuur wat te dalen. Wie weet brengt februari nog wat winterweer. Ziehier de inleiding van een artikel van het KNMI, dat ik op het internet vond:
 
Zachte en natte januari
23 januari 2008 - Januari is vooral in het noorden en oosten heel nat. Lokaal is al bijna 120 mm gevallen. De komende dagen zien er droger uit maar van winterweer is nog altijd geen sprake. Frankrijk en Spanje hebben met 20 tot 24 graden al voorjaar.

...
 
Volgens het artikel zijn het juist de maanden januari en februari die de invloed van de opwarming van de aarde ervaren. Dat is gek, want in het vak "Global Change" voorspelden de klimaatmodellen geen extreme opwarming in de winter in onze regio.
 
Januari en november
Ondertussen begint januari steeds meer op de maand november te lijken. Januari en november hebben ongeveer dezelfde hoeveelheid daglicht, maar omdat november nog herfst is en januari winter, is januari vaak de koudste maand van het jaar en november niet.
 
 
Het erge is zelfs nog dat november beter weer bracht dan januari. Iets wat ditmaal goed tot uitdrukking kwam in de cijfertjes. Ondanks het warmere zeewater was november amper warmer dan de januari van dit jaar. Sterker nog, volgens de statistieken was januari 2007 warmer dan november 2007.
Hopelijk gaat het nog even sneeuwen in februari. Dan is deze winter in ieder geval niet voor niets geweest.

23-01-2008

Schaken...

...In Wijk aan Zee
Afgelopen zondag ging ik voor het eerst in mijn leven bij het Corustoernooi kijken. De sterren waren enigszins te zien achter de grote monitoren, waar de partijen live te zien waren.
 
Ik was samen met het aapje, Robin Oscar en Ton met Monique S. meegegaan naar het sterkste schaaktoernooi ter wereld. Binnen kwam ik Pascal, Marco en Sizzel tegen. We gingen in het cafxc3xa9 lekker doorgeefschaken. Sizzel was alleen niet zo goed.

In het café leek iedereen Robin Oscar te kennen. Toen Emiglio was aangeschoven, kwam Fliffer nog even langs. Hij groette Sizzel en RO. "Jij gaat volgend jaar bij onf fpelen," zei hij tegen RO. "Timman komt volgend jaar ook." Ook tegen Sizzel was hij alleraardigst. Hij hoopte met dit opzichtige geslijm een wit voetje te halen bij deze pubers. Mij zag hij zeker niet en in het vervolg zal ik hem ook niet meer zien.
 
Wie ik helaas niet zag, was kleine Claudia. Misschien dat ze door haar geringe formaat niet zo opviel. Jammer was het wel, want met de meeste schakers heb ik geen contact. Niet met Foppe Gele en ook niet met Erik Oosterom, die ik in het restaurant zag. Vorig jaar speelde ik op het PK tegen hem en toen wist hij mij al te verwarren met de gebroeders Ootes.
In het restaurant zag ik ook nog iemand die ik identificeerde als Nigel Short. Misschien moet ik 'm binnenkort maar eens op Playchess vragen hoe die pizza was.

Overigens had ik niks meegekregen van de "rel"; het niet-handje schudden van Cheparinov.

Hoewel we al om zes uur 's avonds waren gaan eten, waren we pas om een uur of half tien weg. In de stromende regen fietsten aapje en ik naar huis. Bij een van de scheelste zijstraten van Bussum moest ik plotseling remmen toen ik de lichten zag van een auto in de zijstraat. Rechts heeft hier "gewoon" voorrang, dus ik besloot te remmen, waarna het aapje bovenop me knalde.
 
...In Bussum
Meer succes had ik bij het snelschaken afgelopen maandag. Vanwege het Corustoernooi zijn er twee snelschaakavonden ingeroosterd. Volgende week is de "finale".

De opkomst was niet erg hoog. Vooral de sterkere spelers lieten het afweten. Toch waren het Loensreptiel en Coen helemaal naar Bussum gekomen. Niet om te snelschaken, maar om tegen elkaar te spelen of zo. Dat hadden ze beter in Amsterdam kunnen doen...

Het resultaat was een uitgekleed "toernooi", waar Le en ik voor de dagzege gingen strijden. Ik begon het toernooi goed met een zege op Mel B. Dat mag ook wel, maar na m'n nederlagenfestijn van zondag wist ik dat alles kon gebeuren. Gelukkig voor mij gaf hij al gauw een stuk weg, waarna ik rustig won.
 
In de tweede ronde speelde ik tegen Tom Haenen. Ik ruilde een mooi paard voor een passieve loper om zijn koning onder vuur te kunnen nemen. Het leverde me grof materiaal op, genoeg voor m'n tweede puntje.
 
Tegen Bert Balke moest ik de hele partij op m'n hoede zijn. Ik had steeds licht nadeel, maar in tijdnood wist ik al het gif uit zijn stelling te halen, waarna ik zelfs beter stond. Met 27 tegen 28 seconden op de klok accepteerde ik zijn remiseaanbod.
 
In de vierde ronde speelde ik tegen Wim Roeten (!). Tot mijn verbazing had hij drie uit drie, waarvan een punt tegen Le. Dat verbaasde me wel, al had Le wel eens voor de lol van 'm verloren. Maar niet deze keer, zo bleek. Roeten had gewoon de verkeerde uitslag ingevuld.
Kalm aan bezorgde ik het oudste lid van BSG zijn tweede nederlaag.
 
In de vijfde ronde speelde ik tegen Le. Het was een bizarre partij. Ik speelde de opening niet bijster goed, om het maar zo te zeggen. Verder gaf ik nog van alles weg, maar zie de verrassende ontknoping.
Na 23 zetten (waarvan de 23e van mij ongetwijfeld een hele slechte, iets als 23...Tb8) stond het ongeveer zo:
 
 
Ik had hier al een pion verspeeld en nu werd het nog erger. Wat speelde wit? Na 24.Lb3+ Kh8 (24...Lf7 ziet er niet uit, maar verliest niet direct een stuk) 25.f5 kon ik mezelf wel voor m'n kop slaan.

Ik hield echter hoop en speelde mijn enige troefkaart: de koningsaanval. Na 25... Lxg3+ 26.Kxg3 stond de koning wat op de tocht. Ik verzon 26...c6, om zo nog een schaakje te kunnen geven. Le pareerde dat nog effe snel met 27.Dd6?, wat toch niet zo goed is als het lijkt.
 
 
Ik won wat tempi met 27...Pe5 28.fxg6 Td8. Ik had weer compensatie voor het stuk. Na 29.Dc5 Pd3 30.De3 begon het penibel te worden voor wit. Niet beter is 30.Dh4, want 30...Dc7+ 31.e5 h6 32.Tf1 Te8 is al winnend voor zwart.
Na 30...Dc7+ miste Le zijn beste kans. 31.e5 is hier het taaist. Zwart moet nu wel materialistisch spelen. Na 31...Pá 32.Dá Te8 staat zwart beter.
Le deed het voor de hand liggende 31.Kg2, waarna 31...Pf4+ heel vervelend was. Zelfs de immer stug verdedigende Le kon het niet meer houden: 32.Kf1 Td3 33.Df2 Txh3 34.Kg1 Pd3 35.Dg2 Tg3. Hier was 35...Db6+ zelfs al mat, maar materiaal is toch wel het meervoud van mat. 36.Te2...
 
 
Hier deed ik een hele gemene zet. 36...Pf4! en na 37.Dxg3 Pxe2+ 38.Kf2 Pxg3 stond zwart een dame voor.

Een hele harde schwindel, eentje die je je ergste vijand nog niet aan wil doen. Le vond het eigenlijk wel logisch, verwijzend naar de onderontwikkelde damevleugel. Het had mij ook zomaar kunnen overkomen.

In de zesde ronde speelde ik - met de zenuwen en adrenaline nog volop in mijn lijf - tegen Bert Kieboom. Bert had thuis problemen en kon op de club lekker chillen, zo vertelde hij tegen Le. Wel klaagde hij dat het invloed had op zijn schaken. Tegen mij probeerde hij weer een Caro-Kann. Ik kan niet zeggen dat ik echt voordeel had. Eerst ruilde hij de witveldige lopers, later ruilde ik de zwartveldige lopers, zodat ik met a2-a3 zijn pion op b4 kon kietelen. Hij sloeg, waarna ik op de damevleugel een b- en een c-pion had tegen een a-pion. Die a-pion ging al snel het kistje in hoen hij met ...Db4 op avontuur ging. Ik had de mazzel dat ik het dekkingszetje c3 bij de hand had, waarna zowel pion b2 als d4 gedekt was en de dame niet langer pion a5 kon dekken. Met een pion meer kon ik me langzaam naar de overwinning schuiven.

In de zevende ronde speelde ik tegen Eddy of Squares. Hij offerde een kansrijk een stuk. Dat moest ook wel, anders had hij een slechte stelling. Ik probeerde me zo goed mogelijk te verdedigen, maar zonder echt een blunder te maken gleed mijn stelling steeds verder weg. Ik verloor mijn stuk weer en in tijdnood had ik nog kansjes om het in een stelling zonder lichte stukken misschien nog te rekken. Maar dat deed ik niet en in een hopeloze stelling viel m'n vlag.

De ronde erna speelde ik tegen Mark Pieterse. Hoewel ik vrijwel nooit van hem win, had ik iets nieuws bedacht. Ik beantwoordde 1.b4 met 1...f5!? Het leek me een goede keus. Wit klooit wat op de damevleugel en zwart op de koningsvleugel. Helaas voor mij deed ik het ergens niet helemaal goed en kreeg hij met simpele zetten (Pieterse ten voeten uit) een goede stelling. In plaats van (groot) voordeel te behalen, rokeerde hij achteloos kort, waarna ik er weer een beetje uit kwam. Maar het oplossen van kleine problemen bleef me tijd kosten. Hij begon op trucjes te spelen, waarna ik nog een kwaliteit kon winnen. In m'n haast sloeg ik per ongeluk een paard. Dat is niet zo slim in het bijzijn van Eddy Sibbing.

In de laatste ronde speelde ik tegen Jan Derksen. Hij speelde Aljechin, waarop ik mismoedig 2.Pc3 speelde. Na 2...d5 kwam er een afruilactie, die een gelijkwaardige stelling tot gevolg had. Het enige voordeel was het gemis van zwarts g-pion. De partij werd beslist toen hij op h7 liet slaan.

7 uit 9, één punt minder dan Le, die verder ALLE partijen won. Daar was dus niet tegen te vechten. Toch kon ik nog enigszins blij zijn dat ik de man in vorm naar zijn enige nederlaag had gespeeld. Ik vond ook niet dat ik - op een enkele partij na - slecht had gespeeld. Na de zweepslagen in Wijk aan Zee een hele opluchting.

Volgende week is het vervolg!

21-01-2008

Eredivisie ronde 20

Spuitje
De twintigste ronde van de Eredivisie was geen beste voor de topclubs. Op vrijdag kreeg Feijenoord een pak slaag van stadgenoot Excelsior. Op zaterdag werd het ooit zo sterke AZ overklast door Heerenveen. Op USF verklaarde Van Gaal het volgende: (De conversatie loopt van onder naar boven)
 
Datum: zondag 20-01-2008 23:57Naam: Van Gaal
Echt nie. Oersaai PSV. Weer een waardeloos resultaat en jaar.
Datum: zondag 20-01-2008 23:52Naam: voorspelling
Heerenveen wordt kampioen.
Datum: zondag 20-01-2008 23:44Naam: Van Gaal
M'n jongens geloven er in en terecht. Ajax, PSV en Feyenoord stellen nog niks voor dit jaar?
Datum: zondag 20-01-2008 23:36Naam: logica
Vergeet ik helemaal te vragen of u denkt dat uw team nog steeds kans heeft om kampioen te worden.
Datum: zondag 20-01-2008 23:34Naam: logica
?
Datum: zondag 20-01-2008 23:29Naam: Van GaalLink:Nieuws
Zeven punten. Kun je toch beter met 4-0 verliezen van Heereveen.
 
Ik had het gevoel dat het de echte Van Gaal niet was. Maar dat gevoel heb ik al langer. Dit jaar speelt AZ als een natte krant en is Van Gaal nooit ontevreden over zijn spelers. Ook staat hij de pers (meestal) best vriendelijk te woord en maakt zelfs grapjes.
 
Ook Ajax verdient een spuitje na het tweede gelijkspel tegen NEC. Voor PSV was zelfs VVV een te groot obstakel. Betere prestaties zetten de subtoppers neer. Naast Heerenveen wist ook FC Twente van een gerenomeerde tegenstander te winnen. FC Groningen was het slachtoffer. FC Utrecht won van Roda. Iets daar achter won NAC met een schamele 1-0 van Willem II en versloeg Vitesse Heracles met 2-0.
In de door de thuisploegen gedomineerde competitieronde won Sparta met opvallend ruime cijfers van De Graafschap, dat misschien ook maar eens een spuitje moet krijgen.
 
Uitslagen:
Excelsior [2090] - Feijenoord [2366] 2-1 [0-1]
Heerenveen [2386] - AZ [2466] 4-0 [1-0]
NAC [2269] - Willem II [2162] 1-0 [0-0]
Utrecht [2346] - Roda [2383] 3-1 [1-1]
Vitesse [2272] - Heracles [2171] 2-0 [2-2]
NEC [2205] - Ajax [2498] 1-1 [0-0]
VVV [2135] - PSV [2520] 1-1 [1-3]
Sparta [2157] - Graafschap [2157] 6-1 [0-4]
Twente [2412] - Groningen [2347] 3-1 [0-1]
 

Appels en peren

Poll
Een kleine vingeroefening om me weer scherp te houden. Ziehier een hele makkelijke poll. Maar drie antwoorden dus een "kans" van één op drie dat je het juiste antwoord gokt.
 
Poll: Eet u liever appels of peren?
Tussenstand:

Ook een poll maken? Klik hier

20-01-2008

Wat moet er met BSG gebeuren?

Bejaarden

BSG staat tegenwoordig bekend als een club voor oude mannetjes. Dit heeft twee oorzaken:

- Jaren geleden splitste SOPSWEPS zich af, een groepje pubers met weinig hersencellen.
- In de jaren die volgen heeft een niet nader te noemen persoon de jeugdafdeling de nek omgedraaid. Toen ik in 1995 lid werd, waren er nog jeugdspelers. Rond de eeuwwisseling was er vrijwel niets van over.

Hierdoor bleven er vooral mensen van "middelbare" leeftijd en oudjes over. Omdat er weinig jongeren bij kwamen, leverde dit een hele scheve leeftijdsverhouding op.

Ondertussen zit BSG dus met de vergrijzing, wat betekent dat:

- Er binnen niet al te lange tijd veel leden zullen doodgaan
- Oude schaker gaan steeds slechter schaken, dat is geen goed teken voor een club die op zijn minst eerste klasse KNSB wil spelen.

Le wilde deze problematiek aanpakken. Hoe hij het gaat doen, weet ik niet. Hij wilde het BSG-Pinkstertoernooi aantrekkelijker maken.
Het Pinkstertoernooi heeft één groot voordeel boven de andere weekendtoernooien: het Pinksterweekeinde telt drie dagen (i.p.v. twee dus). Hierdoor is het Pinkstertoernooi relaxter en wordt er een ronde meer gespeeld, wat het toernooi alleen maar ten goede komt.

Het nadeel van het Pinkstertoernooi is vooral de locatie. Het Denksportcentrum is te klein om twee groepen van een slordige tachtig deelnemers te huisvesten. Er is namelijk geen plaats voor mensen die na afloop willen analyseren.

Le wilde voor het DSC een tent neerzetten. Het lijkt me sterk dat dit de analyseproblematiek oplost. Een betere mogelijkheid lijkt het uitwijken naar een andere locatie. Een locatie die ik al jaren op het oog heb, is het Goois Lyceum.

Deze school heeft genoeg ruimten om veel schakers in op te bergen en het ligt op "een steenworp" afstand van het DSC. Het enige probleem dat ik zo snel zie, is dat er vrijdagavond al geschaakt moet worden. Op vrijdag blijven veel leerlingen nog plakken (vrijdagmiddagactiviteiten en zo) en repeteren ze misschien nog voor een musical. Ik kan begrijpen dat de school niet wil dat die grijze mannetjes in de lokalen gaan schaken.

De meest voor de hand liggende ruimte is dan het "groene gedeelte", een gebied waar leerlingen in de pauze graag zitten. De ruimte is rond 2001 aangebouwd. Ik weet niet hoeveel spelers hier zouden kunnen spelen.
De aula is niet zo'n geschikte ruimte. Voor zover ik weet willen ze er nog wel eens musicals opvoeren, maar het belangrijkste bezwaar is de vloer. Die is niet vlak, maar loopt trapsgewijs af. In Wageningen heb ik gezien hoe onhandig ouwe mensen daar over kunnen struikelen.

Eerst moet dus bepaald worden in welke ruimtes er geschaakt mag worden en of die ruimte voldoende is. Misschien is een combinatie van het DSC en het Goois Lyceum een optie. En dan moet er nog toestemming worden gegeven.

Het Goois Lyceum
Omdat ik graag over het verleden schrijf, knal ik nog even een artikel van Ewood op mijn blog. Het artikel gaat over de hierboven genoemde school, waar hij zo'n hekel aan had. Het artikel is van 2006 (!), in het begin van het schooljaar. Ewood wist toen nog niet dat hij er nu nog zou zitten. Misschien dat hij er in de toekomst nog veel vaker zal komen...
School, een nieuwe dictatuur?

Vandaag was weer zo'n dag dat er de helft van mijn lessen uitviel. Dat is mooi, zou je zeggen, maar dat viel wel tegen. Ik had alleen het 2e en 7e uur les. In de 4 tussenuren (waarvan 1 een pauzeuur is) verveel je je natuurlijk te pletter. Uiteraard ga je je mogelijkheden af om te zien of je het 7e uur niet eerder kan, of nog beter, vrij kunt krijgen.
De persoon die daarover gaat, de oh zo geliefde coördinator was tot 14:15 afwezig. Ofwel, na het 7e uur. Dat is jammer, nu kun je het alleen met de betreffende docent regelen. Uiteraard was die er ook nog niet, dus moest ik maar wachten en wachten.
Maar wat doe je in al die tussenuren? Geen idee, ik deed het 1e uur niets, het 2e uur heb ik nog wat voor het PWS gedaan en daarna hadden Thomas en ik een afspraak met onze PWS-begeleider. Die vond alles werkelijk fantastisch. Maar wat te doen in de volgende 2 tussenuren? Nog steeds geen idee, dus ging ik maar ergens in school aan een tafel zitten. Dat schijnt niet te mogen en daarmee kom ik eindelijk aan bij het punt waarom ik dit aan het schrijven ben.
Ik schets eerst ff de situatie.
Stel je voor: je zit gewoon in een tussenuur aan een tafel met je GR te spelen. Komt er ineens een mevrouwtje die zegt: "Gaan jullie naar beneden of naar de mediatheek?" Ik wil dat helemaal niet, dus zeg ik: "Ik blijf wel hier." Daarop zegt ze: "Anders kun je ook naar je coördinator gaan." Zeg ik zo: " Die is er vandaag zgn. niet, dat staat op d'r deur." "Dan ga je maar naar meneer Spijker/Spijker's." Geen idee wie dat is, maar ik kwam erachter dat het de baas hier op school is en dat hij de schuldige is voor hoe het hier op school gaat. "Ik ga wel naar de media." En dat deed ik ook, maar ook daar schijnt het zo te zijn dat je iets aan school moet doen. Ik wist dat niet, dus ik ging m'n web-log bekijken. Het resultaat: dat ik na 10 minuten ook uit de media moest en weer de kans liep naar de coordinator gestuurd te worden. Mmmmh.... Listig...
 
Het belang van de school hierbij? Tsja, die willen dat er meer leerlingen slagen. Als vorig jaar 40% van de havoërs zakt is het tijd voor drastische maatregelen. Daarom heeft de school het volgende bedacht:
- Het zgn. continurooster. De bedoeling is om leerlingen de tussenuren nuttig te laten gebruiken door ze op te vangen in lokalen met docenten. Zelfs leerlingen van 6V behoren tot deze groep.
- Leerlingen strenger aanpakken: Dit doet de school door leerlingen die te laat dingen inleveren meteen met een 1 te belonen. Hiervoor is zelfs een speciaal iemand voor aangenomen. De andere manier is door de leerlingen meteen de volgende dag te laten melden om 8 uur als ze de vorige dat ergens te laat waren.
- Om de enorme aantal leerlingen in de pauzes niet in de file te laten belanden is het zgn. "pauzeuur" bedacht. Het pauzeuur is het 5e of 6e uur, waardoor de ene helft van de leerlingen het 5e uur pauze heeft en de andere helft het 6e. Klinkt nog niet zo verkeerd, maar nu ben je wel elke dag een kwartier later uit dan je normaal had.
 
Maar nu waar we allemaal op zitten te wachten: Waarom is deze school toch zo kut?
- Het zgn. continurooster dat alle leerlingen met tussenuren moet opvangen, kan natuurlijk nooit. Vorig jaar lukte dat nog niet eens met de 1e 3 klassen, laat staan met nog meer bruggers en 40% meer havoërs. Daarbij komt dat er veel te weinig mensen zijn om deze leerlingen op te vangen. Er is nu eenmaal een docententekort. En dan heb ik het nog niet eens over waar we die leerlingen moeten opvangen. Veel kleine lokaaltjes worden nu al gebruikt omdat er gewoon verder geen plek meer is elders in de school. In de uren dat je niet opgevangen word, is het de bedoeling dat je iets aan school doet. Dat mag vreemd genoeg niet op de tafels in de gangen, maar het moet maar in de mediatheek, aula of groene gedeelte. (wat ook deel van de aula is) De school wil blijkbaar een lege school die overvol zit. Vorige jaren zag je daar altijd wel mensen zitten en m'n eigen ervaring is dat daar niets mis mee is. Je kunt er prima dingen doen...
- De leerlingen strenger aanpakken: Klinkt goed, want de school was eerst een laffe slappe school die alles door de vingers zag. Je kon makkelijk dingen te laat inleveren en je kon makkelijk dingen manipuleren. Met een speciaal aangesteld iemand die controleert  of jij je werk hebt ingeleverd lijkt de school een nieuw imago te beginnen. Wordt de school zo niet te streng? Als je een 1 haalt voor een PO dan word je overgang ook ineens onzekerder. De vraag is hoeveel mensen hierdoor blijven zitten en hoeveel mensen hier last van gaan krijgen.
 
- Dan ga ik gauw over naar het volgende punt: Het om 8 uur melden. Toen ik me gisterochtend moest melden, waren er 6 papiertjes vol met namen die zich moesten melden. En mijn naam stond er niet bij! Terwijl er duidelijk tegen me was gezegd door de docent dat ik me de volgende dag melden moest. De school lijkt dit helemaal niet aan te kunnen. Om van al die schrapkaarten de mensen op te schrijven is een enorm karwei. En dan heb ik het nog niet eens over het invoeren op de computer. Dat moet echt jaren duren voordat die hersenloze mensen die dat werk doen hebben bijgewerkt. En stel je ff voor: dat moeten ze dus elke dag doen...

- Het eetverbod. In de eerste gemeenschappelijke pauze voor de hele school is het verboden om in school te eten. Je mag in de aula, groene hal en buiten eten. Verder nergens. Ook in de tussenuren waar je opvang zou moeten krijgen is het ook niet toegestaan om te eten. Terwijl het goed voor je is om te eten. Dan hebben je hersenen weer meer energie en kun je de rest van de dag er weer tegenaan. Maar dat wil de school blijkbaar niet. Ze willen het blijkbaar schoon houden in school. Maar als je dan de vloer beneden ziet, die elke dag schoongemaakt word zie je nog steeds dat er overal troep ligt en aangekoekte dingen.

- De fietsenstalling: Tsja, dat is echt een ramp. Als je dat ziet, schrik je je rot. Overal staan fietsen en als je pech hebt, dan sta je door 4 fietsen ingebouwd. Het is helemaal een teringbende na het 8e uur uit bent. Dan zijn alle bruggers ook uit en moet je snel wezen voordat het hele schoolplein vastloopt. Ik dacht dat toen ik in de 2e of 3e klas zat dat er extra fietsenstallingen kwamen. Die zijn er volgens mij nooit gekomen, en toen was de fietsenstalling al overbevolkt.

- (laat ik ff open voor nog meer ellende over deze school)
Is er iemand die denkt deze school te redden? Of heeft iemand suggesties? Deze school staat namelijk op het punt een dictatuur te worden. Als iemand kan helpen, zal ik proberen m'n eindexamen te halen.


"School, een nieuwe dictatuur?", op Ewoods weblog op 21 september 2006.

19-01-2008

Pascals verjaardag

30
 
Vorige week vrijdag was Pascal L voor de dertigste keer jarig. Hij vierde zijn verjaardag de dag erop. In een krap zaaltje had hij al zijn vrienden/collega's/... uitgenodigd. Er zouden maximaal veertig mensen in kunnen. Ik dacht dat dat een voorzichtige schatting zou zijn, maar eenmaal in het zaaltje zag ik dat er echt maar veertig mensen in pasten.
 
Pascals feestje bestond uit het opeten van andermans baksels, muziek luisteren, babbelen en schaken. Omdat koken één van Pascals hobby's is, moest iedereen iets bakken. Een hele tafel lag vol met hapjes, prakjes en brouwsels. Vladja maakte ter plekke een "hapje". Hij had vijf potten met vruchten of groenten of wat dan ook er in meegebracht en hij prikte die aan een stokje. Da's ook eten.
 
Ondertussen had Pascal de saaiste muziek ter wereld opgezet. Het zou in de loop van de avond harder (?) worden, maar daar had niemand wat van gemerkt. Verder zat Viktor v K. op de achtergrond gitaar te spelen.
 
Daarna gingen Sizzel, Ton van der Heijden, Vladja, het aapje en ik nog wat partijen analyseren en naspelen. De eerste partijen van Corus kwamen aan bod, fraaie partijen van Ton werden nagespeeld, merkwaardige wendingen in het eindspel (Vladja: "Ik zit vijf minuten naar die stelling te kijken en ik vind de oplossing niet en hij (Jarno) ziet meteen de juiste zet. Hoe kan dat?") en nog een ongelukkige nederlaag van Vladja himself.
 
Pascals bonkie (!) kwam nog binnenvallen en veel meer gebeurde er eigenlijk niet. Om een uur of één werd het hokje weer opgeruimd. De slingers en versiersels werden opgeborgen en de gasten gingen de deur uit. Bart gooide per ongeluk nog een CD op de grond, het waardevolste cadeau dat Pascal dit jaar had gekregen.
 
Tot slot nog wat foto's:
 
 
Sizzel at met twee vorken. Hij klaagde dat hij zijn eten zo moeilijk kon snijden met een vork.
 
 
Ewood maakte wat opnames met zijn mobiel. Niet zozeer foto's maar vooral video's.
 
 
Slingers.

17-01-2008

KNVB-Beker

32.132

De achtste finale van de KNVB-Beker kostte weer een aantal Eredivisieclubs de kop. Dat zegt misschien iets over het niveau van de Nederlandse Eredivisieclubs, maar misschien zegt het ook iets over het niveau van de Nederlandse amateurclubs.

Belangrijkste Eredivisieslachtoffer was Ajax, dat verloor van NAC. NAC ontpopt zich als een echte cupfighter, zoals FC Utrecht ooit was. Vorig jaar schakelden ze onder andere PSV uit.
De wedstrijd maakte opnieuw duidelijk dat je een bekerwedstrijd niet op halve kracht kunt spelen. Ajax liet Davids voor het gemak thuis tegen de ploeg die in de competitie ook al met 1-3 te sterk was voor de Amsterdammers. H
et vervolg liet zich raden: Ajax verloor en wel met 4-2.

Beter deed Feijenoord het, dat in Deurne niet zo'n hele goede tegenstander had. De Rotterdammers wonnen met 0-4, waar beide ploegen mee konden leven.
Ook Roda overleefde de achtste finale door Excelsior gemakkelijk met 3-0 opzij te schuiven. Het kleine Heracles won uiteindelijk met 1-0 van Den Bosch en is de vierde Eredivisieploeg die zich kwalificeerde voor de kwartfinale.

NEC was naast Ajax de enige Eredivisieploeg die is uitgeschakeld. De ploeg die onlangs FC Twente met 2-2 liet ontsnappen, verloor nu met 0-2 van Zwolle.
Verder won Dordrecht met 4-3 van AGOVV en namen de snelle jongens de strafschoppen beter dan "jong" Heerenveen, dat voor de tweede keer werd uitgeschakeld en nu definitief. Ook Haarlem gaat door na strafschoppen. RKC was het slachtoffer.

Uitslagen:
RKC [2] - Haarlem [2] wns 1-1
Roda [1] - Excelsior [1] 3-0
NEC [1] - Zwolle [2] 0-2
Dordrecht [2] - AGOVV [2] 4-3
Deurne - Feijenoord [1] 0-4
Quick Boys wns - Heerenveen 2 1-1
Heracles [1] - Den Bosch [2] 1-0
NAC [1] - Ajax [1] 4-2

Indeling:
Feijenoord [1] - Zwolle [2]
Quick Boys - NAC [1]
Haarlem [2] - Heracles [1]
Dordrecht [2] - Roda [1]

Opmerkelijk is dat de Eredivisieploegen elkaar ontlopen.
KNVB-Beker

Nu nog de prijsvraag:
Waar komt die 32.132 vandaan?

16-01-2008

Corus 2008

Favorieten geven niet thuis

Afgelopen zaterdag begon het sterkste schaaktoernooi ter wereld. In de eerste vier ronden gebeurde genoeg. Er zijn volop interessante partijen en verrassende uitslagen. De Nederlandse inbreng is beperkt, maar over het algemeen niet verkeerd.
Vandaag was de welverdiende rustdag.

In de A-groep houdt King Loek de Nederlandse eer hoog. Hij doet het tot nu toe prima. Tegen Kramnik, Polgar, Radjabov en Topalov kwam hij niet in de problemen. De eerste drie partijen leverden hem slechts drie plusremises op, maar tegen Topalov wist hij te stunten. De Bulgaar kwam er eigenlijk niet aan te pas en moest na lang spartelen het hoofd buigen.

Voor Topalov is het een sneu toernooi. Na vier ronden bezit hij slechts één punt en deelt met Gelfand en Eljanov de laatste plaats. Gelfand verloor twee keer merkwaardig met wit, terwijl Eljanov ook geen sterke indruk maakt.

Ook voor Anand loopt het toernooi niet naar wens. Hij werd in de eerste ronde verslagen door Radjabov. Een gewonnen stelling tegen Mamedyarov wist hij niet te winnen, al kwam hij tegen Adams goed weg met remise. 1½ uit 4 is voorlopig zijn deel.

Beter doet Kramnik het. Teleurstellend was zijn partij in de eerste ronde, waar hij met wit niks bereikte tegen King Loek. Pas gisteren boekte hij een gedegen overwinning op Paveljanov.
Hierdoor staat Kramnik met 2½ uit 4 netjes in de subtop.

Helemaal bovenaan staan Ironian en Carlsen. Beide spelers gingen goed van start met 2 uit 2 en scoorden daarna twee remises, waarvan een remise tegen elkaar.
Stand A-groep
 
In de B-groep doen de Nederlandse jongelingen goed mee. Jan Smeets is weer prima begonnen en staat met 3 uit 4 gedeeld aan kop. Ook Daniel Stellwagen komt goed mee met 2½ uit 4, onder meer door een sterk gespeeld eindspel tegen Krasenkov.
Erwin L'Ami heeft 50%. Hem "kennende" is hij daar niet tevreden mee, maar slecht is het niet. Dat is de nul uit vier van Wouter Spoelman wel. Voor een speler die een "talent" heet te zijn is het niet best wat hij laat zien. Maar hij kan nog 9 punten halen en dan eindig je best hoog, aldus Van Gaal.
Stand B-groep

In de C-groep een heleboel Nederlanders. Die Mietrie Reinderman en John van der Wiel doen het niet verkeerd met 2½ uit 4. Freezo Nijboer heeft zich hersteld van zijn start van 0 uit 2. Hij staat weer op 50%. Mark van der Werf doet het - als IM - ook niet slecht met 1½ uit 4. Voor Peng is zo'n toernooi als dit toch weer wat anders dan die dameskampioenschappen waar ze altijd veel punten scoort. 1 uit 4 is haar deel, maar dat is nog altijd meer dan Dennis Ruijgrok, die - net als Spoelman - de rooie lantaarn stevig in handen heeft. Gezien zijn "schamele" 2300-rating is zijn prestatie misschien te verklaren, maar zelfs dan moet je wel hier en daar kunnen scoren. Kennelijk slaat zijn merkwaardige speelstijl niet aan bij deze sterke spelers.
De koploper is trouwens Arik Braun, een van de weinige IM's in de groep.
Stand C-groep

Dan nu wat partijen:
 
Corus 2008a

15-01-2008

Interne competitie ronde 16

De voorzet
Gisteravond maakte schakend Bussum zich op voor alweer de zestiende competitieronde. In de benedenzaal maakte BSG 6 (zo te zien) zich op voor een spannende match tegen Amersfoort (!) 6. De Amersfoorters in Bussumse dienst waren ook gekomen, wat deze competitieronde minder saai maakte.
 
Terwijl ik om kwart voor acht eindelijk binnenkwam, zag ik Le en La met Ewood een probleem oplossen. Of in ieder geval ze trachtten het op te lossen. Het was een "probleem" dat Ton van der Heijden afgelopen zaterdag liet zien tijdens Pascals verjaardag (daar moet ik ook nodig wat over schrijven).
Om een uur of acht schreeuwde Rik Weidema de indeling door de zaal heen. Zelf nam hij het op tegen Ewood. La mocht tegen het Loensreptiel, Le tegen Coen en ondergetekende speelde tegen De Ruiter.
 
Ik vond het tijd worden om van die oude Ruiter te winnen. Ik had de vorige drie keren remise gespeeld, dus nu werd het tijd voor een zege. Hoewel Tom me wel eens verrast met z'n openingskeuze, speelde hij dit keer hetzelfde als de vorige keer: een uitgestelde ruilvariant in het Spaans. Toen bereikte hij er al niks mee. Gek genoeg veegde hij het Loensreptiel bijna met deze opening. Ik was slim genoeg om mijn e5-pion voldoende te dekken, waarna ik met rustige zetjes probeerde in het voordeel te komen. Lange tijd had ik er alle vertrouwen in, zeker toen hij het "gekke" ...g4 deed. Voor m'n gevoel stond ik beter, maar ik zag geen manier om echt voordeel te behalen. Mijn plan met ...Lg7-h6-f4 (+) bleek geen gelukkige. Toen ik daarna nog ...Df6 deed, was het mooiste er wel weer vanaf. De loper of f4 stond ingesloten en werd door een paard geruild. Ik sloeg met de g-pion terug op f4 en plotseling gingen de alarmbellen af. Er kwamen trucs in de stelling en ik dacht me er nog uit te redden. Net toen de witte voor het laatst keek had ik de beslissende blunder gemaakt. Ik zag het toen zelf ook en dan helpt niets meer; ook niet het opzetten van een pokerface (hoe dat ook moet).
 
Een dikke nul dus. Het voelde alsof ik een voorzet fraai in m'n eigen doel had gekopt. Op dat soort momenten zou je bijna zweren dat je nooit meer een schaakbord aanraakt.
 
De voorzet werd aan de "hoogste" borden sowiezo goed benut: het Loensreptiel versloeg Large. Diens koningsaanval werd geremd door g4! (weer die zet...), waarna de meester op de damevleugel aan het roer was. De beslissing viel zo te zien weer aan de andere kant.
Ewood won vrij gemakkelijk van Weidema. Al in de opening maakte hij een kwaliteit buit en na wat spartelen was het visje op het droge getrokken.
Spartelen deed ook Coen. Tegen Le deed hij in de opening weer alles wat god heeft verboden, om het maar zo te zeggen. Toen Le met een pion en later ook nog een kwaliteit meer uit de opening kwam, spartelde hij nog wat tegen. Le liet zich niet van de wijs brengen. Wel rekte Coen het nog tot ver na de tijdcontrole, wat betekende dat Le en de radeloze La de trein niet meer konden halen. Tijdens het avondeten heb ik te horen gekregen dat ze weer terug gingen om te analyseren, toen ze de trein hadden gemist. Ik ben benieuwd of ze de laatste trein nog hebben gehaald.
Coen was bijzonder ontstemd na de partij. Hij klaagde dat hij weer zwart had, dat hij een kleursaldo had van -3 en dat hij twee keer met zwart had verloren van Le. Aangezien de top 4 van de interne recht heeft op een plek in het eerste, was het voor de samenstelling van BSG 1 een nuttige overwinning.
Bovendien verstevigde De Ruiter zijn derde plaats. Ewood is tweede op behoorlijke afstand van het Loensreptiel. FM Henk is slechts vijfde op behoorlijke afstand en voelt Le in zijn nek hijgen. De FM kwam dit keer niet voorbij Slisser.
La vinden we terug op de twaalfde plaats, met 3 uit 4. Behirder is ondertussen afgezakt naar de veertiende plaats. 4½ uit 8 is ook niet echt een score om trots op te zijn.
"Het kan alleen maar beter gaan", kan ik maar beter denken.
 
Uitslagen:
L Pliester m - La Ootes 1-0
T Slisser - H van der Poel f ½-½
E de Groote - R Weidema 1-0
T de Ruiter - J de Groote 1-0
Le Ootes - C van der Heijden 1-0
 
Volgende week gelukkig snelschaken...

13-01-2008

Eredivisie ronde 19

Wintercompetitie
Dit weekeinde werd de eerste ronde van de Eredivisie na de winterstop gespeeld. De negentiende competitieronde was de inverse van de vijfde competitieronde. Dat betekende dat er twee toppers werden gespeeld (voor zover je het toppers kon noemen):
 
Feijenoord - PSV
Ajax - AZ
 
De "toppers" leefden niet echt, vond ik. Dat kwam doordat
- Het de eerste wedstrijden na de winterstop waren. De spanning is dan weggezakt.
- Feijenoord - PSV op zaterdag werd gespeeld en Ajax - AZ op zondag. Hierdoor was het resultaat van de eerste wedstrijd al bekend voordat de tweede werd gespeeld.
- AZ het dit jaar slecht doet.
 
Voor dit geweld speelden NEC en FC Twente een partijtje. FC Twente liet NEC in het eerste kwartier alle hoeken van het veld zien en kwam op een 0-1-voorsprong. Daarna verzuimden ze afstand te nemen en draaide NEC het spelbeeld volledig om. Het stond opeens 2-1 voor NEC, dat in de slotfase een strafschop werd onthouden en bovendien nog de gelijkmaker kreeg te slikken.
 
Op zaterdag dus de topper Feijenoord - PSV. PSV bezorgde de Rotterdammers de eerste thuisnederlaag van het seizoen, waardoor elke ploeg nu op zijn minst één thuisnederlaag heeft geleden. Na de 4-0 in Eindhoven werd het nu 0-1. Dat Feijenoord een half uur lang met tien man speelde, hielp ze ook niet echt.
Het betekende dat PSV nu ongedeeld aan de leiding kwam, tot tevredenheid van de snor.
 
Op zondag de wedstrijd Ajax - AZ. AZ is nog steeds niet uit het rechterrijtje gekomen. De wedstrijd tegen Ajax bracht daar - ondanks een vroege goal - geen verandering in. In de openingsfase ging alles nog naar wens voor AZ, dat al in de vijfde minuut scoorde, ondanks dat De Zeeuw buitenspel liep.
Ajax raakte niet in paniek en scoorde halverwege de eerste helft de 1-1. Vlak voor rust werd de wedstrijd beslist toen (weer) De Zeeuw de bal met z'n handen uit het doel wilde halen. Dat leverde hem een rooie kaart op en Ajax een penalty. Achteraf bleek dat de bal al over de doellijn was, wat De ongelukkige Zeeuw een kaart had bespaard. Dat de van PSV overgekomen Perez de 2-1 maakte uit de strafschop, maakte het alleen maar erger voor AZ. In de tweede helft maakte Ajax gehakt van AZ. De vernedering werd steeds groter voor het zwak verdedigende AZ, dat uiteindelijk met 6-1 verloor.
Voor Ajax was het fijn dat het na de serie zware wedstrijden van rond de kerst (Excelsior uit, FC Twente thuis en VVV uit) eindelijk weer eens een wedstrijdje won.
 
Uitslagen:NEC [2197] - Twente* [2420] 2-2 [0-3]
Groningen* [2343] - Excelsior [2094] 3-2 [3-1]
NAC* [2275] - VVV [2129] 0-0 [3-1]
Roda [2392] - Willem II* [2154] 1-1 [0-1]
Feijenoord [2372] - PSV* [2514] 0-1 [0-4]
Graafschap [2171] - Vitesse* [2258] 0-3 [2-0]
Ajax* [2480] - AZ [2465] 6-1 [3-2]
Utrecht* [2344] - Heerenveen [2387] 2-2 [3-2]
Heracles* [2155] - Sparta [2173] 2-0 [1-1]

* Winnaar tweekamp

Downloadbare files:
Download Ratinglijst0708ronde19.txt Download eredivisie19.xls

11-01-2008

Opgave

Rothuis - Rybka
Hieronder een stelling uit een partij van Vincent Rothuis tegen een van de sterkste computerprogramma's ter wereld. De opgave luidt: zwart speelt en wint.


Zwart aan zet
Als er geen goede inzendingen komen, doe ik de slotstelling cadeau.

06-01-2008

Partijen Halve Finales NK

Stellingen

Sneller dan aangekondigd heb ik de partijen van de HF. Ik heb er wat kort commentaar bij gezet. Maar nu eerst een paar stellingen:
 
 
Met welk handigheidje wist Mark Haast een betere stelling over te houden tegen Daan Brandenburg? De partij werd uiteindelijk echter remise.
 

Het beruchte eindspel Grooten - Van de Plassche. Zwart heeft zojuist op b6 de lopers afgeruild. Dat lijkt suïcidaal, maar met welke "truc" had zwart de loperruil kunnen rechtvaardigen?
Hij speelde ...La4.


Het is hier niet de vraag hoe wit wint, maar hoe wit het snelst wint. Geen moeilijke, maar hier zijn bonuspunten mee te verdienen.


Robin Swinkels kwam twee keer goed weg tegen Yong Hoon de Rover. Beide partijen wist hij te winnen. In deze stelling speelde wit Db3?!, waarna hij nog steeds goed stond, maar niet genoeg om te winnen. Wat is beter?

Dit waren de fragmenten, dan nu de partijen:

Halve Finales 2008

Halve Finales NK

Kaf en koren
In de eerste ronde van de halve finales van het NK is het kaf van het koren gescheiden. Vandaag het geneuzel, morgen het spektakel (hoop ik).

De favorieten hadden een makkelijk rondje; de sterksten waren ingedeeld tegen de zwaksten. Bij de heren, althans. Bij de dames was de sterkste (of misschien minst zwakke) gekoppeld aan de middelste plus één (de nr 9 van 16).
Misschien dat er hierdoor bij de heren wèl tiebreaks aan te pas kwamen, maar daarover later meer.

De spannendste partijen, die in de middenmoot, waren te zien op de liveborden. Hier knokten de 2300-spelers tegen de 2400-spelers en niet zonder succes.
De eerste dag was een witte dag. Veel witzeges, waarbij de sterkere spelers vaak over hun veel lager gerate tegenstanders heenwalsten. De zwakkere spelers konden met wit nog wel aardig meekomen. Slechts één zwartspeler won; de onberekenbare Bosboom.

De tweede dag was van een ander laken een pak. De uitslagen waren veel grilliger. Zelf was ik aanwezig bij de analyse van de partij Marijn Otte - IM Jeroen Bosch. De militair had niet heel veel moeite met Marijns koningsgambiet. Zwart stond de hele tijd wat beter. Marijn moest gezien de stand in de match - hij had de eerste partij verloren - op winst spelen. Hier en daar had hij remisekansen en met origineel spel wist hij er nog wat uit te peuren. Op het laatst verslikte hij zich echter en moest de tweede nul slikken.
Na de analyse bedankte Marijn zijn tegenstander voor de analyse. Jeroen had verdiend gewonnen, aldus Marijn.

In het gehorige gemeentehuis van Hilversum gebeurde nog genoeg. Wat te denken van Bas van de Plassche, die in een moeilijk eindspel ten onder ging? En dan had je nog Raoul van Ketel, die in een toreneindspel werd overmeesterd door Merijn van Delft.
Ruud J kwam goed uit de opening tegen Johnny Fluit. De IM liet echter na wat het Apenhoofd twee enn een half jaar geleden wel lukte: winnen. Johnny Fluit, de zwakste deelnemer, bereikte een plusremise met wit. Het was onvoldoende om de match te redden, maar het was wel leuk voor hem.

En dan nog de instant kills. Eugene Goudriaan had al heel snel verloren, terwijl Bosboom remise had gemaakt voordat ik er was. Erg jammer. Nog erger was wat Roelieboelie overkwam. Tegenstander Arno Bezemer offerde kansrijk een stuk en won. Dit betekende dat ze een barrage moesten spelen, net als Ali B, die twee remises speelde tegen Edwin van Haastert. Verder waren Henk Happel, Eelke Wiersma, Herman Grooten en Bas van de Plassche de pineut.

De barrages heb ik thuis gevolgd. Het lijkt wel alsof Nederlanders niet kunnen snelschaken. FM Happel gaf tegen IM Wiersma op toen hij na zo'n tien zetten een stuk dacht te verliezen. Helaas bleek dat hij opgaf in een gelijke, zoniet betere stelling; na stukwinst zou zwarts toren worden ingesloten.
Arno Bezemer werd geownd door Roelieboelie, Ali B won van Edwin v H. en Herman Grooten blunderde in het eindspel materiaal, maar hij kon nog net remise maken.

In de "terugwedstrijden" deed alleen Edwin v H. wat terug. Hij won en sleepte er een snelschaakpartijtje uit. Bezemer verloor, net als Happel. De twee FM's waren duidelijk te zwak voor dit snelschaken. Ook de derde FM, Bas van de Plassche verloor en mocht naar huis. De vierde FM, Ali B, ging wel door. Een blunder van zijn tegenstander liet mat in twee toe
. (Correctie 15-01-08 21:34)


Bij de dames waren er geen tiebreaks. Tomboy versloeg Sietske Geeuw voor de tweede keer. Laatstgenoemde maakte in min of meer gelijke stelling een blunder die op slag verloor. Laura B had haar slag gisteren al geslagen. Vandaag kwam ze met wit iets beter te staan, maar veel was het niet. Zwartspeelster Marjoke Groot maakte netjes - een voor haar verliezende - remise.
Anne Haast had weinig problemen met haar tegenstandster, maar Lisa Hortensius moest een gevoelige nederlaag slikken. Met wit werd ze in het eindspel volledig onder de voet gelopen door Ada van der Giessen.
Pas laat in de middag maakten MM en Jeanine remise. Voor MM betekende de witremise dat ze door gaat, voor Jeanine was het niet genoeg. Daarmee neemt SGA's hoop in bange dagen ook afscheid van deze halve finales.

Uitslagen tweede ronde:
1. J Fluit [2091] - R Janssen m [2513] ½-½ [0-1]
2. D Brandenburg m [2483] - M Haast [2095] 1-0 [½-½]
3. E Rademakers [2096] - Y Visser g [2470] 0-1 [0-1]
4. JW de Jong m [2445] - E Goudriaan [2123] 1-0 [½-½]
5. M Otte [2155] - J Bosch m [2437] 0-1 [0-1]
6. M Bosboom m [2434] - J Hekhuis [2168] ½-½ [1-0]
7. YH de Rover [2182] - R Swinkels m [2433] 0-1 [0-1]
8. E Wiersma m [2426] - H Happel f [2186] ½-½ [½-½] T
9. O v Veen f [2220] - H Jonkman g [2421] 0-1 [½-½]
10. M v Delft m [2418] - R v Ketel f [2336] 1-0 [½-½]
11. H Grooten m [2350] - B vd Plassche f [2415] 1-0 [0-1] T
12. E v Haastert m [2414] - A Bitalzadeh f [2362] ½-½ [½-½] T
13. A Bezemer f [2364] - R Pruijssers m [2408] 1-0 [0-1] T
14. W Hendriks m [2402] - G Welling m [2364] ½-½ [0-1]
15. E Hoeksema m [2373] - H Cardon m [2398] ½-½ [0-1]
16. M Okkes f [2386] - R Lahaye [2376] 1-0 [½-½]

1. S Greeuw [1951] - P van Nies [2132] 0-1 [0-1]
2. L Bensdorp wf [2098] - M Groot [1950] ½-½ [1-0]
3. R Poffers [1934] - A Haast [2063] ½-½ [0-1]
4. L Hortensius [2030] - A van der Giessen [1924] 0-1 [½-½]
5. A Volkers [1917] - C Otten [2021] 0-1 [0-1]
6. M Middelveld [1983] - L Brandenburg [1861] ½-½ [1-0]
7. J de Cloet [1842] - Y Nagel wf [1973] ½-½ [0-1]
8. T Munnik [1959] - N Snikkers [1838] 1-0 [1-0]


Tiebreaks:
H Happel f [2186] - E Wiersma m [2426] 0-1 0-1
B van de Plassche f [2415] - H Grooten m [2350] ½-½ 0-1
A Bitalzadeh f [2362] - E van Haastert m [2414] 1-0 0-1 T
A Bezemer f [2364] - R Pruijssers m [2408] 0-1 0-1

E van Haastert m [2414] - A Bitalzadeh f [2362] ½-½ 1-0

Wordt vervolgd