27-11-2007

Interne competitie ronde 11

Lui of slim?
De leraar heeft het over de vele uitvindingen die het leven een stuk aangenamer hebben gemaakt. Hij vraagt wie er een idee heeft voor een uitvinding. Rik zit nooit om een idee verlegen: "Ik zou een machine willen uitvinden die mijn huiswerk maakt als ik op het knopje druk." De leraar is verbolgen: "Wat ben jij een luie kerel. Weet iemand iets slimmers te bedenken?" "Ik zou een machine willen uitvinden die op het knopje drukt," zegt Jarno.

Aan dit mopje dacht ik toen ik L uit A zag priegelen op het indelingspapiertje. De tiende ronde was namelijk nog niet bijgewerkt, zoals tot gisteren was te zien op de
site van BSG. De uitslagen waren zelfs niet opgeslagen. Als ik het goed begreep hoorde Weidema dat te doen, maar had hij het niet gedaan. de witte vond het zijn taak niet.

De indeling was dus gemaakt met de stand na ronde negen. Erg raar, maar het had vast geen erge consequenties. Inmiddels zijn de uitslagen van de vorige ronde zelfs nog boven water gekomen. Welke slimmerik dat gedaan weet ik niet. Van L uit A hoorde ik alleen dat er "vier zwartspelers (waaronder L) hadden gewonnen, dus ik was het niet.

Ik was gisteravond netjes op tijd van huis weggegaan. Volgens m'n tante was het erg koud, dus had ik handschoenen aan. Ik kwam op tijd om Ewood nog een paar keer te vegen met z'n Berlijns. WW kwam de Baarnse clubbladen nog teruggeven. Niet dat hij er veel aan had: BSG 6 verloor met 6-2 van Baarn 2. Dit zal wel het hoogtepunt zijn van het seizoen voor Baarn 2...

Ondertussen waren BSG 3 en 4 tegen elkaar aan de gang. Dat heeft wel iets. BSG 4 zal wel balen dat ze "thuis" speelden. Interessant was natuurlijk of BSG 4 enigszins gelijkwaardig was aan BSG 3, of dat er een enorm verschil zat tussen de achttallen.

De witte las de indeling op. De indeling die op basis van de stand na de negende ronde was gemaakt dus. Ik wist het Loensreptiel te ontlopen, ik mocht tegen FM Henk. Ik wilde mijn droevige reeks nederlagen beëindigen en ik dacht dat het nu wel tijd was daarvoor.
Indeling:
B Kieboom - L Pliester m
J de Groote - H van der Poel f
T Slisser - E de Groote
T de Ruiter - C van der Heijden
Le Ootes - T Haenen


Ik had Henk al gauw gevonden en hij begon met: "Ik zag dat je al een heel verslag had gemaakt van de externe wedstrijd." Hij had dus m'n web-log gelezen. Hoe wist-ie daarvan? "Ik heb zo m'n bronnen," antwoordde hij kalmpjes.

De partij verliep merkwaardig. Hier laat ik de reden zien waarom ik niemand meer durfde aan te kijken na een zet of acht:
1.e4 c5 2.Pf3 e6 3.c4!? Dit lijkt me leuker dan 3.b3. 3...Pc6 4.Pc3 Pf6 5.d4 cxd4 6.Pxd4 Lb4 7.Pxc6 bxc6 8.e5?! Pe4. Hier leek me 9.Dd4 Pxc3 10.bxc3 wel leuk speelbaar. Toen zag ik zwarts simpele, doch sterke mogelijkheid 9...Da5! Dat werd dus slikken.
9.Dd4 Da5 10.Ld2 Pxd2 11.Kxd2.
 

Een bijna lachwekkende stelling, behalve voor mij. Wat had ik mezelf weer eens aangedaan... Toch is het voor zwart niet heel makkelijk om te profiteren. De partij ging verder met 11...Tb8 12.Kc2. Het laconieke 12.Ld3 faalt op 12...Lc5. Zwart bracht zijn koning in veiligheid met 12...0-0 en na 13.Ld3 f6!? 14.exf6 Lxc3 Misschien een onnodige tussenzet. 14...Txf6 is waarschijnlijk beter. 15.Dxc3 Dc5! 16.Thf1 Txf6 en zwart stond beter vanwege de actievere stand van de zwarte dame, de druk tegen de witte stelling en de extra centrumpionnen. Wits loper is actiever en met 17.f4 zette ik het zwarte centrum vast. Wit staat niet verloren, maar wel moeilijk.

De worsteling duurde - inclusief pionoffers en een mislukte patgrap - 49 zetten, toen hield ik het wel voor gezien. Het publiek vermaakte zich er wel mee.

Lang voor die tijd had L uit A van Haenen gewonnen. Ik kan me mijn partij van een paar weken terug tegen Haenen nog herinneren. Het was een lange partij, waarin ik pas op het laatst won. Le won echter al heel snel door een vorkje of zo. Zo doet die jongen dat dus. Met zwarts stelling leek op dat moment nog vrij weinig mis te zijn.

Tegen het einde van de avond worden ook de leukste affiches beslist. Het Loensreptiel weet de stelling van Bert Kieboom binnen te dringen en wint. Grotovsky verslaat Slisser. Tom de Ruiter is goed voor de enige witzege in de kopgroep. De "man op het paard" stond heel vorstelijk tegen Coentje, die terugzakte naar 6½ uit 8 in de IC.

Het duel der BSG's werd met 5-3 gewonnen door het derde. Geen gelijkspel en geen grote zege. Dat lag wel in lijn der verwachting. Aan de andere kant was de 3-5-nederlaag voor het vierde de minst erge van het seizoen tot nu toe. Vorige week vrijdag (!) gingen ze met 7-1 (!) onderuit tegen Amersfoort (!) 3.

De scores waren volgens mij als volgt:
BSG 4 - BSG 3 3-5
1. Swart - Pieterse 0-1
2. Beyen - Wagener 1-0
3. Baart - Weidema 0-1
4. Tijssens - Van de Velden ½-½
5. Kok - Vijvers 0-1
6. Fikkert - Kuperus 0-1
7. Vijn - Brandenburg 1-0
8. Derksen - Van Swinderen ½-½


Dat was een bijzondere competitieavond voor de spelers van het derde en het vierde.

Na afloop ging ik nog wat analyseren. Ewood wilde nog op tijd naar bed, dus het meeste zal ik nog doen met de computer.

Tussen 24 januari 2006 en 2 april 2007 bleef ik ongeslagen in de IC, en vanaf dat moment tot nu ben ik al tegen vijf nederlagen opgelopen. Wat is er met me aan de hand?
 
Uitslagen:
B Kieboom - L Pliester m 0-1
J de Groote - H van der Poel f 0-1
T Slisser - E de Groote 0-1
T de Ruiter - C van der Heijden 1-0
Le Ootes - T Haenen 1-0

16 opmerkingen: