08-11-2007

Eredivisie ronde 10

Domme trainers

Afgelopen week was er weer genoeg trainersleed bij de Nederlandse Eredivisieclubs. De een werd ontslagen, de ander brak zijn poot en weer een ander ging halsoverkop naar een andere club.

Het begon allemaal met het plotselinge vertrek van Ronald K. Hij kon bij Valencia meer geld verdienen en PSV liet hem zonder enig tegenstribbelen gaan. Ze waren vast verblind door de grote afkoopsom. Ze hadden beter moeten weten. Dit seizoen merkte Ajax al hoe hoog de prijs kan zijn als je je beste spelers verkoopt. Het Europese avontuur beperkte zich tot vier kwalificatiewedstrijden, die op één na allemaal werden verloren.
Een vergelijkbaar lot staat PSV te wachten. Na het vertrek van K. moest in allerijl een nieuwe trainer worden gevonden. Misschien dachten ze dat ze ene Martin J. konden binnenhalen, maar die vroeg een weekje bedenktijd. Daarom werd Jan W. de tussenpaus, zoals ze dat met een religieus woord zeggen.

Met frisse tegenzin ging Jan W. aan de slag. De eerste opgave was Heerenveen uit. PSV kwam eventjes op voorsprong, maar verloor nog na een eigen doelpunt.
De wedstrijd tegen Fenerbahçe was nog erger, heb ik me laten vertellen. Ook nu werd de nederlaag ingeleid door een eigen doelpunt. Van het "stadion stil krijgen" was al helemaal geen sprake meer. Door de nederlaag is de ploeg vrijwel zeker uitgeschakeld voor een verblijf in de Champions League. Geeft niet, als ze de UEFA Cup nog halen.

De nieuwe trainer bij Ajax, A3 K., doet het wèl goed. Volgens de kenners was de bekerwedstrijd tegen Heerenveen de beste van het seizoen. Niet verkeerd.
In de competitie won Ajax met 4-2 van de vechtende negers van Roda. De bezoekers speelden ultra-offensief en hadden wel degelijk wat in de melk te brokkelen. Ajax maakte echter beter gebruik van de kansen.

Feijenoord won met 2-0 van De Graafschap, dat in de eerste helft nog stand hield.
Meer is te vertellen over AZ. Trainer Louis van G. brak zijn poot bij een reünie. Hij werd na een dag ontslagen... uit het ziekenhuis. Vanuit zijn rolstoel zag de onhandige trainer hoe zijn club (dat is toch Ajax?) NEC met 4-0 oprolde. Datzelfde NEC won vorige week nog met 5-1 van Groningen.

De laatste trainer die problemen kreeg, was de kale trainer van Willem II. Willem II verloor namelijk thuis van VVV. Hierdoor kreeg de trainer de zak. Hij had niet veel gepresteerd, vonden ze. Kan wel wezen, maar zijn voorgangers bakten er evenmin veel van. Het Willem II van het afgelopen jaar leek zelfs stugger dan vroeger, toen iedere club die een beetje kan voetballen er met ruime cijfers van won.

Een andere trainer die zich ernstig zorgen maakt om zijn positie, is Sparta-trainer Gert Aandewiel. Blijft hij aan of niet? Sparta verloor namelijk met 4-3 van stadsgenoot Excelsior, ondanks drie voorsprongen. Hierdoor zakte de club naar de laatste plaats in de Eredivisie, een plaats die recht geeft op degradatie.

Slechts iets hoger staat Heracles. De Almeloërs verloren het streekduel met 0-3 van Twente. Heracles heeft zes punten, één zege (op AZ nota bene) en drie remises. Samen met Willem II (+1,=3,-6) en VVV (+2,=0,-8) staan ze één puntje boven het arme Sparta, dat maar liefst vijf remises en evenveel nederlagen heeft gescoord.

Tot slot nog het Europees voetbal. Dinsdag won Liverpool met 8-0 van Besiktas, een nieuw record. Op datzelfde moment kwam Olympiakos Piraeus niet verder dan 0-0 tegen Real Madrid. Vooral het spel van de thuisploeg was teleurstellend: in Madrid was Piraeus met 10 man sterker dan de Madrilenen, in Griekenland had "de koninklijke" het voor het zeggen.
PSV had meer last van het uitnadeel. Kansloos werd de ploeg weggevaagd. Ronald K. zal ook wel grijze haren hebben gekregen van de 0-2-nederlaag die Valencia leed tegen Rosenborg. Hierdoor is Valencia bijna zeker uitgeschakeld voor overwinteren in de CL. Ik zit er niet mee.

In de UEFA Cup had zijn club een vrije dag. Op zondag wordt hij tegen PSV in de watten gelegd. Het zijn mooie dagen voor Louis.
Uitslagen:
Willem II [2168] - VVV [2035] 1-2
Heerenveen [2370] - PSV [2546] 2-1
AZ [2454] - NEC [2258] 4-0
Excelsior [2111] - Sparta [2196] 4-3
Ajax [2529] - Roda [2357] 4-2
Feijenoord [2351] - Graafschap [2177] 2-0
Groningen [2323] - Vitesse [2266] 0-0
Utrecht [2333] - NAC [2251] 0-1
Heracles [2179] - Twente [2415] 0-3

6 opmerkingen: