13-11-2007

Eredivisie ronde 11

Feijenoord wordt kampioen...
Het afgelopen weekend stond helemaal in teken van de toppers Feijenoord - Ajax en PSV - AZ. "Super Sunday", noemen ze dat in Dutchland. De overige duels werden bij voorbaat gedegradeerd tot bijprogramma.
 
De meest sprekende wedstrijd was toch wel Feijenoord - Ajax. De ploegen stonden samen aan kop. Het woordje "samen" was ze een doorn in 't oog. Helaas werd de uitslag een kleurloos compromis tussen twee verschillende helften.
In de eerste helft lukte het Ajax amper om de bal in de ploeg te houden. Feijenoord won de eerste helft dan ook verdiend met 1-0. In de rust hadden de Ajacieden Luque en Suárez mot met elkaar in de kleedkamer. Het Rotterdamse publiek zou het prachtig hebben gevonden, al konden ze er niet van genieten. De heethoofden, die hun agressie beter voor de wedstrijd hadden kunnen bewaren, werden om disciplinaire redenen in de kleedkamer gehouden.
Met twee verse krachten boog Ajax in no time de achterstand om in een voorsprong. Feijenoord, dat tot dit beruchte duel nog geen goal had tegen gekregen in eigen huis, moest nu twee keer flink slikken.
Ondertussen raakte half Ajax geblesseerd en was A3 Koster door zijn wissels heen. De leeghoofden Luque en Suárez zullen zich nog wel achter de oren hebben gekrabt.
Gelukkig voor de Rotterdammers kregen ze een cadeautje waardoor de eindstand nog enigszins recht deed aan de krachtsverhoudingen. Michael Mols dook naar de grond en kreeg een penalty mee. Lucius nam de penalty, die gestopt werd door Stekelenburg. In de rebound was hij echter kansloos en zo werd het 2-2.
In de slotfase zette Feijenoord nog een paar keer aan, maar invaller Sloerie miste twee kansen. De eerste keer sprong de bal raar op, waardoor hij de bal aaide in plaats van dat hij op het doel poeierde. Het zag er wel komisch uit. De tweede keer schoot hij een metertje naast.
 
Het gekke was dat het duel al was afgelopen voordat de andere duels op zondag begonnen. PSV wist dat ze de koppositie heroverden als ze zouden winnen. Helaas voor Jan W. was hem ook nu geen zege gegund. PSV bleef steken op een magere 1-1 en dat was alweer de derde wedstrijd op rij die niet werd gewonnen.
Ondertussen stapelen de problemen zich op voor PSV. Ze hebben nog steeds geen trainer, al schijnt Erwin K. een serieuze kandidaat te zijn. Het doet me een beetje denken aan het spreekwoord dat je nooit je oude schoenen moet wegdoen voordat je nieuwe hebt.
 
Waar wel een nieuwe trainer is, is bij Willem II. Deze trainer luistert naar de naam Andries Jonker en spreekt ontzettend slecht Nederlands. De resultaten blijven vooralsnog hetzelfde: Willem II werd thuis met 1-4 opgerold door FC Utrecht.
Ook Sparta heeft een nieuwe trainer. De nederlaag tegen VVV was de druppel. De komende anderhalve maand heeft Adri van Tiggelen het voor het zeggen. Twee jaar terug wist hij Sparta in de nacompetitie naar de Eredivisie te coachen, dus dat belooft wat.
Dit weekeinde waren de hardste klappen voor Groningen, dat - net als twee weken geleden tegen NEC - met 5-1 verloor, ditmaal van Roda.

Iets minder heftig was de 3-0-aframmeling die Heracles kreeg door datzelfde NEC, dat zich langzaam uit de gevarenzone omhoog speelt.
Knap was de 0-1-zege van Heerenveen tegen Vitesse. Het enige (en dus winnende) doelpunt werd vlak na rust gescoord. Frappant, want Heerenveen verloor vlak voor rust topscorer Alves met rood.
 
De wedstrijden FC Twente - NAC en De Graafschap - Excelsior eindigden in 1-1, wat niet slecht was van de bezoekers.

...en ze lachten nog lang en gelukkig

7 opmerkingen: